Ochočil si krkavce, kvůli ničení nábytku ho odložil do záchranné stanice
11. července 2020 (15:30)
foto: pribram.cz
„Bohužel zpět do přírody nelze vracet zvířata zvyklá na soužití s člověkem. Pamatuji si příběh straky, která utekla ze zajetí a v parku přilétala lidem na hlavu, aby jim klovala sluneční brýle. Kdyby se takto choval krkavec, hrozilo by to kvůli jeho velikosti úrazem. Musí tedy žít do smrti v zajetí,“ říká jeho ošetřovatel.
Hned u vchodu do záchranné stanice Ochrany fauny vítá návštěvníky krkavec. V přírodě by mu byly domovem rozsáhlé lesy a horská skalnatá místa. Krkavec je všežravec, a přestože dává přednost především masité potravě, rád si jídelníček zpestří. Při prohlídce mu mohou návštěvníci nabídnout třešně zrající ve stanici. Přiletí si rád i pro květ pampelišky. Ne, že by měl takový hlad, ale nutí ho zvědavost.
Krkavec je totiž velmi inteligentní. Rychle se učí a dokáže používat dokonce i nástroje. Při jistém pokusu byl pěti dospělým krkavcům představen výběr různých předmětů. Některé bylo možné s člověkem vyměnit za pamlsek a s dalšími bylo možné otevřít schránku se skrytou dobrotou uvnitř. Krkavci se rychle naučili používat správné nástroje, i měnit některé předměty za potravu. Netrvalo dlouho a ptáci si dokonce začali postupně schovávat „platidla“, jako by plánovali jejich užití v budoucnu.
„Náš krkavec se k nám dostal poté, co byl ochočen člověkem. Jelikož je velmi chytrý, brzy se nudil a vymýšlel si zábavu, která jeho majiteli zábavná nepřipadala, ničil majiteli nábytek. Bohužel zpět do přírody nelze vracet zvířata zvyklá na soužití s člověkem. Pamatuji si příběh straky, která utekla ze zajetí a v parku přilétala lidem na hlavu, aby jim klovala sluneční brýle. Kdyby se takto choval krkavec, hrozilo by to kvůli jeho velikosti úrazem. Musí tedy žít v zajetí,“ říká jeho ošetřovatel.
Přijít si prohlédnout krkavce a ostatní zvířata můžete každý den od devíti do sedmnácti hodin. Podpořit práci záchranářů a jejich svěřence můžete darem, či adopcí na dálku. Odměnou vám bude zaslaný dárek a poděkování zveřejněné přímo u daného zvířete.
Vzhledem k tomu, že péče o přírodu a bezbranné živočichy je ušlechtilá věc, rozhodli jsme se věnovat prostor na našem webu obyvatelům Ochrany fauny ČR.
Tip redakce: Při sekání luk umírají tisíce srnčat. Jedno z nich mělo štěstí, i když přišlo o zadní nohu, dokáže se pohybovat rychlostí blesku
Tip redakce: Při sekání luk umírají tisíce srnčat. Jedno z nich mělo štěstí, i když přišlo o zadní nohu, dokáže se pohybovat rychlostí blesku
foto: pribram.cz
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka
Další články
Zamilovaný velvyslanec: víkend, který otřese ambasádou a rozesměje publikum
Když se diplomatický protokol sesype pod tíhou lásky, tajností a nečekaných návštěv, …
Advent a Vánoce na Svaté Hoře: čas světla, zpěvů a setkání
Svatá Hora vstoupila do adventu sérií rorátů, koncertů a tradičních setkání, která …
Na obnovu památek má Středočeský kraj pro rok 2026 připraveno 64 milionů korun
Krajští zastupitelé projednali a schválili Program 2026 pro poskytování dotací na …
Mikrovlnná technologie umožňuje rychlou a přesnou opravu asfaltu na D4
Opravy dálnice D4 budou rychlejší, přesnější a šetrněji díky novému postupu, který …
Oddělení jednodenní péče příbramské nemocnice zve ve středu na Den otevřených dveří
Oblastní nemocnice Příbram připomíná blížící se Den otevřených dveří na oddělení …
Je to tu! Veselý Mikuláš opět vyráží do rodin a přináší kouzelný zážitek
I letos vyrazí Veselý Mikuláš do dobříšských domácností a přinese s sebou kouzelnou …
Listopad na středočeských silnicích: čtyři oběti, mezi nimi i řidička z tragické nehody v Mokrovratech
V listopadu zemřeli na středočeských silnicích čtyři lidé, tedy o dva méně než ve …
Nový přivaděč vody má zlepšit zásobování oblastí Dobříše a Nového Knína
Na Příbramsku vznikne nový přivaděč vody, který bude zásobovat oblasti Dobříše a …
Gastro agent: Malej podnik
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale když se z jídla stane jen logistika, hledáme …
FOTO






