20. 4. svátek má Marcela
PB | Realitní

Volební speciál VIII: Nezaměstnanost se musí řešit

3. října 2014   (06:42)
Volební speciál VIII: Nezaměstnanost se musí řešit
foto: pribram.cz

Volby se konají ode dneška za týden.



Poslední díl volebního speciálu představuje názory jednotlivých stran na boj s nezaměstnaností.

Aktuální otázka: Co byste udělali pro zlepšení nezaměstnanosti v regionu?

Recept vidíme především v podpoře místních podnikatelů a živnostníků. Ti musí a dokáží vytvářet ve městě stabilní pracovní místa. Mnozí dokáží převzít za výhodných podmínek i povinnosti města při likvidaci odpadů či úklidu veřejných prostranství. Chceme zdejší podnikatelskou sféru přizvat k široké spolupráci.
Vladimír Král, Šance pro Příbram

Jak jsem již řekl v první odpovědi, přivítal bych příchod nových úspěšných firem do našeho regionu. Potenciál na to naše město rozhodně má. Existují projekty Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce na podporu zaměstnanosti. Sociální demokracie bude tyto projekty vždy podporovat. Jako starosta jsem jednal pravidelně s podnikateli a vedení města se snažilo vyslechnout jejich připomínky a podporovat jejich podnikání, protože státní správa nebo městské organizace sice zaměstnávají mnoho lidí, ale soukromý sektor je v otázce zaměstnanosti klíčový. Možnosti vidím například ve zpracovatelském, nebo potravinářském průmyslu. Jsem původní profesí hygienik potravin. Je pro mě z tohoto pohledu nepochopitelné, proč v Příbrami musely skončit dříve tolik úspěšné mlékárny, sodovkárny či masokombinát. V době, kdy drobní zemědělci sami rozjíždějí drobné provozovny v těchto oborech a jsou úspěšní, u nás krachují zavedené značky. Je to škoda. Rád bych právě tyto oblasti, kterým profesně rozumím, podle svých možností podpořil.
Josef Řihák, ČSSD

Já osobně jsem toho názoru, že jedno z mála dlouhodobých řešení nezaměstnanosti tkví v podpoře cestovního ruchu postavené na pokladu, který má město před nosem, a který se jmenuje “Chráněná krajinná oblast Brdy”. Tzv. vnitřní turistika zaměstnává např. v Rakousku na 400.000 lidí. Příbram by se neměla bez rozmyslu této obrovské příležitosti vzdát.
Jindřich Vařeka, ANO 2011

Již jsem o tom hovořil v odpovědi na první otázku a řešení je více, ale musím zopakovat to, že první řadě musí nová radnice přestat házet klacky pod nohy místním zaměstnavatelům a začít s nimi otevřeně a bezpečně komunikovat, ve prospěch nezaměstnaných.
Petr Vácha, TOP 09

Vytvoříme podmínky pro příchod nových investorů = zaměstnavatelů schválením nového územního plánu a zpracováním jasné koncepce rozvoje průmyslových zón. Je nutné výrazně zlepšit image Příbrami, do města se špatnou pověstí se podnikatelé určitě nepohrnou. Budeme prosazovat aktivní účast města při vyhlašování CHKO Brdy a poté budeme usilovat o umístění sídla Správy CHKO právě do Příbrami, i to by mohlo být vítanou příležitostí, jak alespoň trochu snížit velkou nezaměstnanost. Dále ve spolupráci s úřadem práce a technickými službami umožníme pracovat většímu počtu nezaměstnaných spoluobčanů ve prospěch města, například při obnově stezky podél Litavky (od Marily směrem k Bohutínu), nebo v zimě při odklízení sněhu. Menší zakázky, například práce související s městskou zelení bychom zadávali Technickým službám Příbram a ne, jako tomu bylo dosud, firmě třeba až z Litoměřic. Technické služby tedy budou moci zaměstnávat více osob a rozhodně budou o mnoho levnější, operativnější a lépe kontrolovatelnější. Budeme aktivně spolupracovat s Hornickým muzeem, Svatou Horou, spolkem Prokop, aj. na podpoře turistického ruchu, pro začátek alespoň stálou kontrolou a případnou obnovou turistických ukazatelů a orientačních tabulí.
Marta Frýbertová, Otevřená radnice

Viz bod 1 = Málo pracovních příležitostí pramenící z absence významných průmyslových objektů. Špatná dopravní infrastruktura, chybí kvalitní silniční napojení ve směru na Plzeň, na Písek i na Beroun, což odrazuje všechny větší potenciální investory. Řešení: Zlepšení dopravního spojení, získání významných investorů. Toto je ovšem dlouhodobá záležitost. Relativně rychle však lze výrazně podpořit rozvoj turistického ruchu. Tím se rozumí výrazné zlepšení podmínek pro návštěvníky Příbrami a marketingové zviditelnění celého regionu. Příbram má přece díky dvěma národním kulturním památkám ( Svaté Hoře a Hornickému muzeu na Březových Horách), blízkosti Dvořákovy Vysoké a blízkosti postupně se otevírajících turisticky atraktivních Brd obrovský a dosud bohužel málo využitý potenciál.
Jiří Schmidt, Změna pro Příbram

Měla by probíhat intenzivnější komunikace mezi školami a radnicí. Dlouhodobě neprobíhá optimalizace školství, a to s sebou nese nezaměstnanost. Chtěli bychom ve spolupráci s krajským úřadem podpořit učňovské obory. Několik let je například poptávka po strojírenských profesích, která stále vzrůstá, ale není bohužel reflektována školami.

Dalším bodem je zlepšení dopravní obsluhy mezi Příbramí a Prahou a dalšími městy. Zde by bylo dobré opustit monopolní a netransparentní postavení dopravců sdružených pod SID a vpustit na trh konkurenci - ta by určitě zlepšila stávající kvalitu i cenu dopravy.
Václav Pecha, Česká pirátská strana

Žádné město či obec nemůže zásadním způsobem ovlivnit nezaměstnanost. To je otázka pro vládu, ale i celou EU. My pouze můžeme ve svých příspěvkových organizacích s pomocí úřadu práce zaměstnávat určité množství uchazečů, můžeme s podporou některých projektů se pokusit zvýšit počet pracovních míst, ale pokud se to týká soukromých projektů /např. levnějším prodej objektů, půdy, nájem/ se dostáváme na hranici zákona. Proto heslo „nezaměstnanost“ a odpověď „prostě to zvládneme“ se mi jeví jako humorné a hlavně populistické. Slibuje se, co nejde vykonat.
Ivan Šedivý, ODS


Zlepšení vidíme především ve výstavbě dopravní infrastruktury a rozvoji turismu. Město postrádá přítomnost velkých investorů a domníváme se, že je to způsobeno především nevyhovující dopravní obslužností. Proto považujeme realizaci stavby jihovýchodního obchvatu města, Vysoké Pece a Bohutína za důležitou nejen z hlediska dopravy, ale také pro ekonomický rozvoj regionu, protože zpřístupní nezastavěné, avšak zastavitelné plochy pro velké investory. Hlubší analýzu si určitě zaslouží odliv podnikatelských aktivit v potravinářské výrobě (Nealko, Masna, Mlékárna). Rezervy jsou určitě v potenciálu softurismu, chybí potřebná infrastruktura města Příbram k rozvoji cestovního ruchu a koncepce rozvoje související s otevřením Brd v r. 2016.
Alena Šálová, Strana zelených


Město příliš možností nemá. Především je nutno rozvíjet průmyslové zóny z hlediska jejich dopravní dostupnosti a vybudování inženýrských sítí, případně nabídnout i symbolické nájmy za pozemky využité pro zvýšení zaměstnanosti ve městě s následnou možností jejich výhodného odprodeje. Další možností je rozšiřování veřejně prospěšných prací v příspěvkových organizacích města ve spolupráci s úřadem práce. Rovněž rozšiřování informovanosti o možnostech dotačních programů zejména pro malé podniky do 25 zaměstnanců může ke snižování nezaměstnanosti přispět. A v neposlední řadě je třeba zaměstnavatelům nabídnout možnost pomoci jim při jednání (např. v partnerských městech), když se dostanou do potíží, aby nemuseli své podniky likvidovat jen proto, že jim chybí kontakty.
Jiřina Humlová, KSČM

KDU- ČSL omezí lokální klientelismus při nakládání s městským majetkem a jeho finančními zdroji. Vytvořením podnikatelského prostředí bez protekcí a výjimek zvýšíme šance příbramských firem na úspěch v prostředí veřejných zakázek. Podpoříme také aktivity profesní Okresní hospodářské komory Příbram na zlepšení konkurenceschopnosti příbramských firem.
Josef Vacek, KDU-ČSL

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: MJ








Další články

Ostraha a monitoring parkovacího domu aktuálně vychází téměř na 175 tisíc měsíčně Ostraha a monitoring parkovacího domu aktuálně vychází téměř na 175 tisíc měsíčně Smlouva je uzavřena na dobu do konce května, kdy by měl být parkovací dům otevřen pro … Wake park na Novém rybníku prochází testovacími jízdami, slavnostně otevře v květnu Wake park na Novém rybníku prochází testovacími jízdami, slavnostně otevře v květnu „Spuštění provozu vleku pro veřejnost je směřováno na příští víkend, tedy od 26. … Čelní střet dvou aut uzavřel silnici mezi Příbramí a Bohutínem Čelní střet dvou aut uzavřel silnici mezi Příbramí a Bohutínem Nehoda si vyžádala zranění dvou osob, z nichž jednu museli hasiči z auta vyprostit. AKTUALIZOVÁNO Požár rodinného domu v obci Velká Lečice likvidovalo šest hasičských jednotek Požár rodinného domu v obci Velká Lečice likvidovalo šest hasičských jednotek Před příjezdem hasičů došlo k evakuaci tří lidí a dvou psů. Nástup do autobusů všemi dveřmi zavede Středočeský kraj pilotně na dvou linkách Nástup do autobusů všemi dveřmi zavede Středočeský kraj pilotně na dvou linkách Zkoušet se bude na lince PID 519 ze Sedlčan do Votic a lince 705 z Poděbrad do … Pohonné hmoty ve Středočeském kraji dál zdražují, benzin je nad 40 Kč/l Pohonné hmoty ve Středočeském kraji dál zdražují, benzin je nad 40 Kč/l Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,36 Kč, naftu pak za 39,35 … Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz O držitelích bronzových medailí je rozhodnuto. Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci …
Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies