18. 4. svátek má Valérie
Nobelia




Primář interního oddělení příbramské nemocnice: Extrémní přístup k opatřením z jedné i druhé strany není dobrý

Nepřehlédněte
28. listopadu 2020   (06:51)
Primář interního oddělení příbramské nemocnice: Extrémní přístup k opatřením z jedné i druhé strany není dobrý
foto: pribram.cz

Důležité je zachování zdravého rozumu a hygienických pravidel, říká primář MUDr. František Paďour.


MUDr. František Paďour je primářem interního oddělení příbramské nemocnice, kterou prošlo již více než 350 pacientů s koronavirem. Právě tým primáře Paďoura se stará kromě běžných interních pacientů i o ty covid pozitivní, kteří nevyžadují intenzivní péči. Pokud vás zajímá, která kategorie pacientů je virem nejohroženější, jak se liší od chřipky nebo co by doporučoval na vánoční svátky, přečtěte si následující rozhovor.

Jak byste charakterizoval typického pacienta, který je na Vašem oddělení hospitalizován s koronavirem?
Je těžko říci typický. Podle toho, co jsme měli možnost poznat, jsou s covidem nejčastěji hospitalizováni pacienti starší, s dalšími přidruženými chorobami tzv. polymorbidní, pacienti obézní s diabetem a hypertenzí, pacienti s chronickým onemocněním průdušek apod. Vůbec nejhorší průběh má onemocnění u pacientů obézních bez fyzické aktivity. Samozřejmě se vyskytují i pacienti mladší, dosud zdraví, ale těch je poměrně málo.
Virus byl během jarní vlny často přirovnáván k chřipce. Jak se na toto srovnání koukáte nyní, když máte s onemocněním mnohem více zkušeností?
Z medicínského pohledu se o chřipku nejedná. Jedná s o virové onemocnění způsobené odlišným virem ze stejné skupiny tzv. RNA virů, které se šíří a přenáší mezi lidmi prakticky stejným způsobem jako chřipka. Počáteční stadia nebo lehké formy tohoto onemocnění mohou mít podobné příznaky, jako chřipka. Chřipka také občas mívá velmi těžký průběh a v době chřipkové epidemie se výrazně zvyšuje úmrtnost, především starších a polymorbidních lidí. Od běžné chřipky se však liší svým průběhem a především závažným postižením plic, které jsme dříve vídali jen zřídka. Mluvíme o tzv. covid 19 pneumonii, která má do jisté míry typický RTG a CT nález, způsobuje dechovou nedostatečnost, tzv. respirační insuficienci a vede k rozsáhlým změnám plicní tkáně, které se velmi pomalu upravují, a je velmi pravděpodobné, že u nezanedbatelné části pacientů zůstanou natrvalo. Samozřejmě i běžná chřipka způsobuje pneumonii, ale ne takto frekventní a s tímto obrazem. Takže nemocnice jsou zahlceny právě těmito pacienty s covid pneumonií, kteří jsou velmi dlouho závislí na léčbě kyslíkem.
Úmrtí se nevyhýbají ani pacientům v příbramské nemocnici. Jak Vy osobně vidíte to, jestli lidé umírají na covid nebo s covidem?
Ano bohužel je to tak. Lidé umírají na covid i s covidem. Pokusím se to zjednodušeně vysvětlit. Pokud člověk dostane např. již zmíněnou covid pneumonii a má třeba jiná onemocnění, která by v nejbližší době nevedla k úmrtí a tento pacient zemře pod obrazem dechové tísně, mluvíme o úmrtí na covid. Pokud má pacient jiné onemocnění v konečné, tzv. terminální fázi, které by v brzké době vedlo k úmrtí a dostane covid infekci, tato pravděpodobně jeho úmrtí urychlí, ale přímo nezpůsobí, mluvíme o úmrtí s covidem. Někdy jsou ty hranice velmi nejasné.

Jak náročné je pro Vaše interní oddělení skloubit péči o „běžné" pacienty a covid pozitivní pacienty?
To je náročné především personálně a organizačně, navíc covid infekci v různé formě prodělala a prodělává nezanedbatelná část zdravotnického personálu, takže lidí není nazbyt. Není to jen záležitost interního oddělení, je to záležitost celé nemocnice a na péči o tyto pacienty se podílí lékaři, sestřičky a další personál prakticky všech oborů.

Je nutné se pružně přizpůsobovat situaci, především tedy přísunu nemocných s covidem vyžadujících hospitalizaci a dle toho vyčleňovat další lůžka a to tak, aby nebyla dotčena akutní péče o jiné pacienty. Plánovaná tzv. elektivní péče musela být výrazně omezena. To se týkalo především operačních oborů, chirurgie, ortopedie, gynekologie, urologie, očního oddělení. Mnozí lékaři těchto oborů společně s námi internisty vytvořili tzv. covid tým a pečují o nakažené pacienty na několika odděleních, která vznikla právě tím, že se uvolnila lůžková kapacita i personál díky omezení plánovaných výkonů. Za to patří těmto kolegům, sestřičkám, sanitářům a dalším velký dík, protože jen v rámci interny bychom to nikdy nezvládli. V jeden okamžik jsme měli v nemocnici hospitalizovaných téměř 100 pacientů s covidem.
Podle čísel se zdá, že je virus už na ústupu, myslíte, že už je důvod k oslavám?
Ano, poslední čísla tomu naznačují, ale důvod k oslavám není, máme poučení z tzv. první jarní vlny. Vše je to otázka rozumu a zodpovědnosti. Myslím, že je dost opatření, která jsou až úsměvná a zbytečná. Na druhé straně lidé často nedodržují elementární pravidla. Extrémní přístup k opatřením z jedné i druhé strany není dobrý.
Ovlivnila současná epidemie nějak výrazně i Váš osobní život?
Asi tak jako každého, kdo sám nebo jeho blízcí nebyli postiženi buď přímo zdravotně touto nemocí nebo zatím ekonomicky či jinak.

To co zažíváme, by však mělo ovlivnit naše přemýšlení a jednání. Měli bychom si více uvědomit, že jsme stále "jen" součástí přírody a především na ní závisí náš osud. Měli bychom změnit naše chování v mnoha směrech a trochu ustoupit od jednoduchého konzumního stylu života.
Jednu věc jsme měli možnost poznat zcela jasně, lidé bez nadváhy, přiměřeně se pohybující nebo sportující snáší tuto nemoc daleko lépe a to je obecné pravidlo v medicíně týkající se mnoha dalších chorob.
Experti hovoří o tom, že přibližně v polovině příštího roku by se svět mohl vrátit do normálu. Co z toho normálního stavu Vám nyní nejvíc chybí?
No právě to, co je normální. Tak jako většina lidí bych si samozřejmě přál, abychom se co nejrychleji vrátili k normálnímu životu. Jistě tomu tak bude, naučíme se s covidem normálně žít, nic jiného nám nezbývá, ale ponaučeni.
Za necelý měsíc nás čekají Vánoce. Co byste vzkázal veřejnosti? Mají se bát, nebo se s opatrností mohou vidět i se svými rodinami?
Proč by se měli lidé bát? Jak již jsem řekl, je třeba rozum a ohleduplnost, dodržovat základní stanovená racionální pravidla, nemačkat se např. ve frontách na košíky před markety, chodit více ven, do přírody, čas s příbuznými a známými s kterými nejsme v denním kontaktu trávit spíše delší procházkou než pobytem v uzavřené místnosti. Když se necítíme dobře, omezit kontakty s ostatními a nechat si udělat PCR test. Zní to trochu absurdně, ale já si dokonce myslím, že mnozí z nás by mohli mít letošní Vánoce klidnější než jindy a na své rodiny a zamyšlení budou mít možná více času. Tím se samozřejmě nechci dotknouti velkého množství lidí, kterým covid nějakým způsobem ublížil. Musíme samozřejmě myslet na ty, kteří buď přechodně, nebo trvale žijí v různých sociálních, dlouhodobě léčebných zařízeních, domovech důchodců apod. Tito lidé prakticky od začátku jara s výjimkou asi 2 letních měsíců nemají z důvodu zákazu návštěv možnost osobního kontaktu se svými blízkými a známými, kteří jsou pro ně často jedinou životní motivací.

Takže přeji hezké Vánoce

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: text i (Jakub Pečenka)
autor: Jakub Pečenka








Další články

Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od … Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou O stromy podél stezky z příbramské části Zdaboř se postarali zaměstnanci společnosti … Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Mezinárodní svátek se pravidelně koná 22. dubna. Na Příbramsku připomenou důležitost …
Opilý senior na elektrokoloběžce srazil srnu Opilý senior na elektrokoloběžce srazil srnu K nehodě došlo dnes odpoledne u obce Vranovice.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies