Potravinářská inspekce v loňském roce uzavřela téměř sedmdesát provozoven společného stravování
24. února 2025 (18:20)
foto: Ilustrační foto. / SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) byla pověřena kontrolou provozů otevřeného společného stravování, jako jsou restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, vinárny a cukrárny, od roku 2015.
Od letošního roku došlo ke zpřesnění kompetencí a sjednocení dozoru nad potravinovým právem v těchto provozovnách pod rezort Ministerstva zemědělství. Inspektoři SZPI jsou od ledna 2025 pověřeni výkonem kontroly ve všech provozovnách společného stravování otevřeného typu.
„Kontroly SZPI se komplexně zaměřují na všechny aspekty potravinového práva, včetně hygienických a mikrobiologických požadavků, bezpečnosti potravin a jakostních požadavků. Inspektoři rovněž sledují případy falšování potravin a pokrmů, klamání spotřebitele a celkovou poctivost prodeje,“ uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.
Porušení právních předpisů inspektoři zjišťují přibližně v každé čtvrté provozovně společného stravování. Podle Kopřivy dlouhodobě zůstává nejproblematičtějším segmentem dodržování hygienických požadavků, kde inspektoři konstatují porušení při každé třetí kontrole zaměřené na hygienu potravin.
Situace se lepší
V roce 2015 kontroly v restauracích ukázaly, že významná část provozovatelů si není vědoma ani základních povinností. Inspektoři byli nuceni dočasně uzavřít 144 provozoven společného stravování pro neakceptovatelný hygienický stav, což představovalo 65,2 % všech uzavřených provozoven pod dohledem SZPI.
V roce 2024 došlo k uzavření 66 provozoven společného stravování, což představovalo 42,6 % všech uzavřených potravinářských provozoven.
Podle zjištění inspektorů dlouhodobý trend indikuje postupné snižování nejzávažnějších prohřešků, které vedou k dočasnému uzavření prostor. „Nicméně ani současný stav u některých provozovatelů nelze považovat za přijatelný a inspektoři se budou této problematice věnovat s nesníženou intenzitou,“ dodal Pavel Kopřiva.
SZPI pravidelně zveřejňuje přehled uzavřených provozoven pro významné porušení hygienických předpisů na portálu Potraviny na pranýři v sekci Uzavřené provozovny.
Porušení právních předpisů inspektoři zjišťují přibližně v každé čtvrté provozovně společného stravování. Podle Kopřivy dlouhodobě zůstává nejproblematičtějším segmentem dodržování hygienických požadavků, kde inspektoři konstatují porušení při každé třetí kontrole zaměřené na hygienu potravin.
Situace se lepší
V roce 2015 kontroly v restauracích ukázaly, že významná část provozovatelů si není vědoma ani základních povinností. Inspektoři byli nuceni dočasně uzavřít 144 provozoven společného stravování pro neakceptovatelný hygienický stav, což představovalo 65,2 % všech uzavřených provozoven pod dohledem SZPI.
V roce 2024 došlo k uzavření 66 provozoven společného stravování, což představovalo 42,6 % všech uzavřených potravinářských provozoven.
Podle zjištění inspektorů dlouhodobý trend indikuje postupné snižování nejzávažnějších prohřešků, které vedou k dočasnému uzavření prostor. „Nicméně ani současný stav u některých provozovatelů nelze považovat za přijatelný a inspektoři se budou této problematice věnovat s nesníženou intenzitou,“ dodal Pavel Kopřiva.
SZPI pravidelně zveřejňuje přehled uzavřených provozoven pro významné porušení hygienických předpisů na portálu Potraviny na pranýři v sekci Uzavřené provozovny.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: SZPI
autor: Karel Hutr
Další články
Děti nahlédly do života ryb v sádkách v Rožmitále
Sádky firmy Rybářství Lnáře v Rožmitále pod Třemšínem se v jeden podvečer proměnily v …
Příbram zpřísňuje parkování. Modré zóny nově i o víkendech, řešením může být soukromé místo
Od 1. listopadu platí v Příbrami nové nařízení upravující režim parkování na vybraných …
PR
Svatá Lucie a tajemné Lucky: nejdelší noc, pranostiky i strašidelná podívaná
Třináctý prosincový den patří svaté Lucii, patronce světla. Její svátek provází …
Zajímavosti
Co znamená každoročně zlatá neděle ve spojení s řeznictvím ZEMAN maso-uzeniny? Jednoznačně speciální akce a prodloužená otevírací doba i na neděli 21. prosince
Poslední adventní nebo také zlatá neděle je za dveřmi a lidé si zapálí čtvrtou, …
PR
Mikulášské rybářské závody ve Vimperku: Úspěšná výprava rožmitálského rybářského kroužku
První prosincová sobota se pro děti z rybářského kroužku Rožmitál pod Třemšínem nesla …
Tajemství bukové stráně
/Příběh černých čápů/ Počasí tak trochu s námi laškovalo - však je také aprílové. Ale …
FOTO
Nebezpečná látka v kosmetice pod dohledem: hygienici našli jen pár hříšníků
Nebezpečná látka TPO, zakázaná v kosmetických přípravcích od 1. září, byla při …
Ve středních Čechách se lyžuje ve třech areálech, podmínky někde zhoršuje obleva
Ve středních Čechách jsou v provozu tři zimní střediska, po nejdříve otevřeném Monínci …
V neděli se uskuteční tradiční akce Vánoce v divadle
Již tradiční akci v předvánočním čase nabízí v neděli 14. prosince Divadlo Antonína …
Ceny benzinu a nafty v Příbrami: Nejdráž natankujete na čerpačkách OMV
Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v Příbrami v rozmezí od 32,90 Kč do 34,90 …




