26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní




Peterka o rozchodu s Rosenbaumem: Mrzí mě to, ale o klub bude postaráno

ROZHOVOR
16. května 2022   (10:58)
Peterka o rozchodu s Rosenbaumem: Mrzí mě to, ale o klub bude postaráno
foto: Miroslav Peterka / se svolením

Předseda volejbalového oddílu VK Příbram reaguje na vyjádření Daniela Rosenbauma a přidává svůj pohled na věc. Přivedl nečekanou posilu do realizačního týmu. O budoucnost klubu se nebojí a vysvětluje, proč chce dát větší šanci příbramským odchovancům.


Jak hodnotíš uplynulou sezónu z pohledu předsedy oddílu?

Sezóna byla dobrá, akorát tam chyběla ta třešnička na dortu v podobě postupu do semifinále. Už když jsem dělal rozhovor pro pribram.cz před play-off, tak jsem trochu krotil očekávání a říkal, že bychom měli být skromní a jít krok za krokem, aby nás něco nezaskočilo. To se ve čtvrtfinále bohužel přesně stalo. Hodnocení sportovního výkonu týmu přenechám jiným. Myslím pouze, že když se nedařilo, trenér neměl moc koho střídat, protože s mladými hráči nehrál. Za sebe si zpětně říkám, jestli jsme to trochu nepřehnali s doprovodnou show pro diváky, která mohla hráče trochu zaskočit a vyvést z koncentrace.

Nemohl za konečným výsledkem stát i nějaký rozpor mezi hráči v kabině?

Drobné rozpory mezi hráči v průběhu sezóny byly, ale rozhodně bych je nepovažoval za důvod, proč jsme prohráli čtvrtfinále s Odolkou. Každý, kdo dělal kolektivní sport na úrovni ví, že spory mezi hráči jsou a budou. Každý smečař má někdy pocit, že by mu to nahrávač měl nahrávat lépe či více a vzniknou kvůli tomu dohady. Pak si to mezi sebou vyříkají a výkonu na hřišti to pak kolikrát jenom prospěje.
Co říkáš na prohlášení dosavadního sportovního ředitele Dana Rosenbauma, že se z důvodu odlišných sportovních ambicí a názorových neshod rozcházíte?

Můžu potvrdit, že Dan už nebude sestavovat tým, ani jinak působit u A-týmu a bude pouze trenér mládeže. Já jsem z pozice předsedy oddílu vytknul Danovi nějaké věci, které se mi nelíbily. Nechci je ale blíže konkretizovat a řešit veřejně. Dan se s mou kritikou neztotožnil, načež mi za pár dní oznámil, že vzhledem k odlišným ambicím a mé snaze prosazovat do sestavy více příbramské odchovance včetně mého syna, už nebude dále sestavovat tým.

Oba dva se sice shodneme na názoru, že trenér Demar měl dávat v průběhu sezóny více šancí mladým, aby se obehráli. Dan ovšem nakonec stále upřednostňuje sportovní výkonnost, což je asi přirozené. Nelze ovšem dost dobře skloubit větší nasazování mladých na úkor ambiciózních cizinců, kteří sem rozhodně nepřišli pro to, aby seděli na lavičce. To by prostě nefungovalo.

Nám stejně nezbyde než na novou sezónu znovu doplnit tým na chybějících pozicích zahraničními hráči, protože sehnat u nás českého solidního smečaře, blokaře, univerzála a nahrávače za přijatelné peníze, není zkrátka možné. Takže to rozhodně není o tom, že bych tvrdošíjně prosazoval, že budou hrát stále jen mladí. S novým realizačním týmem pracujeme na vhodné koncepci, abychom zapojili mladé hráče, při udržení potřebné sportovní výkonnosti. Spousta z nich má smlouvu jen do příštího roku, a pokud nebudou hrát, tak zkrátka odejdou do jiného klubu nebo s volejbalem skončí.

Musím rovněž zmínit, že od řady našich sponzorů i fanoušků často slyším povzdech nad tím, že to v klubu už není jako dřív, kdy v týmu hrálo mnohem více příbramských odchovanců, se kterými se mohli lépe ztotožnit. Já osobně toto vnímám podobně a vyčítal bych si, kdyby někteří kluci u nás skončili, aniž by dostali šanci. Je samozřejmě možné, že se záhy ukáže, že na to někteří nemají, ale tu šanci jim chci prostě dát.
Chceš nějak reagovat na poznámku Dana Rosenbauma o tom, že hodláš na liberu preferovat svého syna Tadeáše?

V dobách, kdy tým trénoval Eman Rosenbaum a vydobyl zde pro Příbram postup do extraligy, tak jedním z důležitých důvodů jeho úsilí bylo právě i to, že měl v týmu své dva syny, Dana a později Vítka. Chtěl, aby mohli hrát tuhle soutěž, aby dostali svou šanci a je to přirozené. Nám se podařilo zde extraligu dlouhá léta udržet až do současnosti a já bych si hrozně vyčítal, kdybych tu šanci zahrát si jí, svému synovi nedal. Pokud to ale nezvládne, no tak prostě poletí, jako kdokoliv jiný. Stejně tak chci dát šanci i ostatním příbramským odchovancům.

S tím souvisí i druhá Danova poznámka o tom, že by se Tadeáš hodil spíše na pozici jakéhosi koordinátora náboru. Možná to není špatná myšlenka. Koneckonců on už několik let i souběžně trénuje malé děti. Nicméně si myslím, že když se na tom hřišti objeví a odehraje nějakou sezónu v extralize, tak nejenom že nasbírá mnohem více zkušeností, ale i ty děti k němu pak budou více vzhlížet. Tuto náborovou činnost by měl dělat člověk zkušený a hlavně člověk, který v oboru již něco dokázal.

Není to tak dávno, kdy Dan Rosenbaum sám dělal předsedu oddílu, ale kumulované funkce se dobrovolně vzdal, protože jí nešlo zvládat společně se sportovním vedením klubu. Nemohou mít vaše rozepře původ už zde?

Nejprve je potřeba říct, že rozhodně nebylo mým snem ani touhou dělat předsedu klubu. Byl to právě Dan, který před cca 2 lety přišel s tím, že už nechce být předsedou, který je za všechno zodpovědný. Postavil mě de facto před hotovou věc s tím, že pokud to nevezmu, tak nepřihlásí extraligu. Já jsem nechtěl být ten, kvůli kterému by to celé padlo, tak jsem pozici přijal. V podstatě ho chápu, protože pozice předsedy extraligového oddílu není jednoduchá. Je s ní spojeno spousta rozhodování, zodpovědnosti, jednání se sponzory, přípravy žádostí o dotace, jejich vyúčtování apod. Na jednoho člověka je toho víc než dost a Dan je přeci jenom založením spíše sportovec, který se chce věnovat zejména sportovní stránce vedení klubu.
V kontextu výše uvedeného. Není škoda, že Dan Rosenbaum sám nikdy netrénoval A-tým?

To je dobrá otázka. Dan má dobré oko na hráče a tu nejlepší kvalifikaci pro funkci trenéra. Nepochybuju o tom, že by byl jako trenér výborný a měl by to dělat. On to ale nechce dělat. Můžu se pouze domnívat, proč tomu tak je.
V kontextu výše uvedeného. Není škoda, že Dan …
foto: Miroslav Peterka / se svolením
Myslím, že váš rozdílný pohled na věc může veřejnost a fanoušky rozdělit na dva tábory. Jedni budou vždy upřednostňovat výkonnost, druzí budou spíš fandit nasazování domácích odchovanců. Co bys oběma skupinám vzkázal?

Já už to dělám 24 let. Od té doby, co skončilo letité partnerství s firmou Vavex, jsme udělali pouze jednou lepší výsledek, a to když za nás hráli hráči jako Luke Smith a Jakub Novotný. Od té doby se nám příliš nedařilo. Do toho přišel covid a teprve poslední sezóna se nám výsledkově zase relativně povedla. Lidi nám přesto vždy fandili a oslavovali každý postup do play-off. Je potřeba být realista a uvědomit si, že se nemůžeme z dlouhodobého hlediska porovnávat s movitými kluby typu Karlovarsko, Lvi Praha, České Budějovice či Liberec. Vše je o penězích. My jsme provinční klub, kde těch partnerů a možných sponzorů tolik není. Nejde si hrát na něco, co nejsme. Když se objeví nějaký silný partner, který nás finančně adekvátně podpoří, nebo až vyhraju ve Sportce, mile rád do toho šlápnu. Zatím to tak ale není. Naopak se posiluje pozice zmiňovaných 4 klubů a v příští sezóně lze předpokládat jejich ještě větší výkonnostní odskok od zbylých týmů v extralize. Přiznejme si tedy, že si to zkrátka budeme zase rozdávat s kluby na naší úrovni o střed tabulky a nemalujme si zbytečně vzdušné zámky.
Už jsi vyřešil dvě klíčové otázky, kdo bude tým trénovat a kdo ho bude skládat?

Ještě před odchodem Dana z funkce jsme se shodli na osobě staronového trenéra, Petra Broma. Co se týče sportovního manažera, který by skládal tým, řešení nebylo vůbec jednoduché. Dlouho mi to leželo v hlavě, až jsem se takhle jednou nad ránem v půl třetí vzbudil s myšlenkou na ideálního kandidáta. Je jím příbramský odchovanec a někdejší špičkový hráč českého volejbalu, Filip Rejlek. V jeho osobě se snoubí bohaté hráčské zkušenosti od nás i ze zahraničí, široká síť kontaktů na hráče, klubové manažery i agenty. Udělal jsem mu nabídku a pak jsem týden čekal. Trochu jsem se bál, že mou nabídku odmítne, jako už několikrát v minulosti, ještě jako hráč. Naštěstí přijal, oficiálně tedy pozici asistenta trenéra. Díky svým kontaktům se ale bude podílet společně s trenérem i na sestavování týmu. Navíc bude v týmu moct trénovat i své dva synovce, Filipa a Jakuba Ureše, což pro něj bude jistě o motivaci navíc. Jsem z tohoto řešení nadšený. Filip už pracuje na plné pecky, máme rozjednané hráče na jednotlivé posty a je se rozhodně na co těšit. Myslím, že příští sezóna by mohla být zajímavá po všech stránkách, držte nám palce a těším se v září na viděnou v ochozech sportovní haly.
Závěrečná slova?

Danovo rozhodnutí mě samozřejmě mrzí. Můžeme se pohádat, ale pak bychom si z toho měli vzít ponaučení a jít dál. Dan odešel z vlastní vůle, ale může se kdykoliv vrátit, pokud projeví zájem. Rozhodně žádné dveře nezavírám, ostatně zůstává i nadále členem výkonného výboru. Myslím, že spolu normálně vycházíme a že spolu budeme věci konzultovat. Teď si přeju, aby se o to víc komplexně věnoval všem našim mládežnickým družstvům.

V neposlední řadě bych chtěl vzkázat našim věrným fanouškům, konkrétně našemu kotli, že bych pro ně chtěl od nové sezóny něco vymyslet a více se jim věnovat. Taky bych chtěl vyzvat kohokoliv ze široké veřejnosti, kdo si myslí, že rozumí volejbalu nebo sportu jako takovému, aby se mi ozval ohledně možnosti převzetí živého komentování domácích či streamovaných zápasů. Rád tuto činnost někomu přenechám a zápasy si tak vychutnám více v klidu a bez zbytečných emocí, které ve mně komentování vyvolává.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným …
Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies