25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

Daniel Rosenbaum: Po letech končím u A-týmu a budu se věnovat pouze juniorům

ROZHOVOR
9. května 2022   (06:05)
Daniel Rosenbaum: Po letech končím u A-týmu a budu se věnovat pouze juniorům
foto: archiv klubu VK Příbram / se souhlasem

Kolik si vydělá cizinec v české volejbalové extralize? Proč končí Rosenbaum u A-týmu? Jak funguje nábor mladých volejbalistů? Z jakých zdrojů je klub financován? Kdy bude v Příbrami nová multifunkční hala? O tom všem ve 2. díle našeho rozhovoru s Danielem Rosenbaumem.


Můžeš prozradit alespoň řádově, jakou mzdu musíte obvykle nabídnout kvalitním hráčům ze zahraničí, abyste je přilákali? Hradí klub i jejich náklady na bydlení?

Začnu odzadu. Většinou musíme cizincům hradit i ubytování. Není to sice vždy podmínkou, ale spíše takovým nepsaným pravidlem. Co se platu týče, je to velmi různorodé. Nechci mluvit konkrétně o našich hráčích, ale obecně platí, že můžete mít mladého cizince za patnáct tisíc korun nebo top hráče, pobírající plat vysoko přes sto tisíc korun. Platí, že nejlepší hráči v naší extralize pobírají plat jako průměrný fotbalista v 1. lize. Každý hráč je domluvený s klubem na určitém budgetu za sezónu, bez ohledu, jestli sezóna skončí v dubnu či v květnu. Jsou týmy, ze kterých odcházejí po skončení sezóny dohrávat nejlepší hráči do Asie. Je to opravdu hodně individuální.

Vedle nově příchozích cizinců si své rozhodně odehrál i kapitán mužstva Martin Böhm. Vzhledem k jeho věku, 35 let, se nemohu nezeptat, jestli bude pokračovat v týmu i v příští sezóně?

Ano, bude.
Nahrávač Dmytro Dolgopolov je znám svou temperamentní povahou, kterou dokáže zvýšit tepovou frekvenci nejednomu soupeři. Nejinak tomu bude nejspíš i v rámci týmu. Jaká bude jeho další budoucnost?

Toto je spíše otázka na předsedu oddílu, Míru Peterku. Já Ti na tuto otázku neumím odpovědět, protože už nebudu na novou sezónu skládat tým.
Můžeš tuto poznámku více rozvést? Myslel jsem, že složení týmu je vždy plně v Tvé kompetenci.

Problém je, že máme s předsedou klubu každý jiný pohled na další směřování klubu. To vyústilo v rozhodnutí, že nebudu dále skládat tým ani jinak působit u A týmu.

Já bych rád udržel stávající sportovní úroveň, protože si myslím, že je to důležité vůči divákům i vůči sponzorům. Odezva sponzorů a veřejnosti na uplynulou sezónu byla zkrátka kladná a myslím, že je škoda, abychom ustoupili z našich pozic hned po roce. Nevím, jestli to takto cítí i Míra Peterka. Pochopil jsem pouze, že chce dát do základní sestavy hráče, se kterými nesouhlasím. Znamenalo by to totiž ústup ze sportovních ambic klubu a za těchto okolností se pod to nemůžu podepsat.

Přitom už jsem měl vytipované některé nové hráče, z nichž někteří byli domluvení a nejspíš by už byli aktuálně podepsaní. Tím ale, že jsem v jednáních s nimi nemohl dál pokračovat, tak už podepsali jinde. Čas běží a nám trochu ujíždí vlak. V tuto chvíli, jelikož nemám rozhodující slovo, který hráč bude hrát a který ne, tak si to Míra Peterka musí řešit sám.

Nemá tento rozdílný pohled na další směřování klubu příčinu v přílišném nárůstu rozpočtu klubu, který předseda není ochotný akceptovat?

V rozpočtu není problém. O něco dražší sezónu, než loni jsme sice měli, ale jen o trochu. Vím, že část volejbalové veřejnosti si myslela, že máme draze postavený tým. To musím vyvrátit, tak to skutečně nebylo. Kdo mě zná, tak ví, že k tomu by nedošlo. Vždy stavím tým tak, abychom na to měli. Myslím si, že kdybychom dobře a včas uchopili jednání na příští sezónu, tak by to nebylo horší než letos. S tím jsou spojení i hráči, kteří by k nám po letošní sezóně šli rozhodně radši než posledně, když jsme byli jedenáctí.

Míra Peterka chce hrát prostředek, chce dát šanci svému synovi. Nemyslím si, že to takto může dobře fungovat, a proto nemůžu dál stavět tým. Přeji tedy klubu, aby se sestavil dobrý tým, ale je potřeba jednat, protože čas běží a není to jednoduché.
Nemá tento rozdílný pohled na další směřování …
foto: archiv klubu VK Příbram
Co toto rozhodnutí bude znamenat pro Tebe z hlediska dalšího působení v klubu?

Já se budu dál věnovat mládeži. Předseda mi řekl, že se mám snažit pracovat lépe, než jsem pracoval doteď. Na to se tedy budu zaměřovat a věci okolo A týmu si bude předseda řešit sám.
Jak vnímáš působení mladých hráčů v týmu jako je Filip Ureš nebo Dan Rosenbaum, kteří zatím nedostávají tolik příležitostí?

V průběhu sezóny jsme měli konflikt s trenérem. Na jejím začátku trenér říkal, že kluky nutně potřebuje a že nesmí hrát ani za juniory. Pak všichni viděli, že se na plac dostali hrozně málo a v play-off, kdy je najednou potřeboval na hřišti, tak nebyli natolik vyhraní, aby nám mohli zachránit vývoj série. Myslel jsem, že budou herně posunutí víc. Určitě jim to dalo tréninkově, ale po herní stránce se příliš neposunuli.
Martin Demar odchází trénovat skomírající Liberec. Už se Ti podařilo najít nového trenéra nebo na tom teprve pracuješ?

Trenér Demar podepsal smlouvu s Libercem potajmu už v lednu, protože se snažil dostat do nějakého více prestižního klubu. Chápu ho sice po sportovní stránce, ale velmi mě mrzí, že i když jsem se ho na to ptal, tak nepřišel a neřekl mi pravdu do očí, byť věděl, že já o tom vím. Co se týče výběru nového trenéra, tak ten je v tuto chvíli už v kompetenci Míry Peterky.
S jakým rozpočtem klub pracuje a odkud a v jakém poměru plynou hlavní zdroje příjmů?

Celkový rozpočet klubu vč. mládeže se pohybuje mezi 6,5 - 7 miliony. Náš nejdůležitější partner je Město Příbram, které nám dává každý rok mezi 2,1 – 2,4 miliony. Dalším významným partnerem je Středočeský Kraj, který nás podporuje prostřednictvím Sportovního centra mládeže, částkou lehce přes 1 milion korun. Další peníze plynou od ČVS, NSA a dále od našich sponzorů. Všem tímto velmi děkuji za podporu.
Dlouhodobým problémem volejbalových mládežnických oddílů v Příbrami je absence větší tělocvičny či školní haly, kam by se bez problémů všichni vešli a kde by se mohli pořádat větší turnaje typu Mistrovství republiky či Český pohár. Vzhledem k postavení Příbrami na volejbalové mapě je to bezesporu škoda. Máš nějaké informace ze sportovní komise města či ze zastupitelstva, že by se mohla v brzké době postavit nová tělocvična či nějaká stávající rozšířit?

To je správná otázka. Na to, na jaké úrovni se s naším chlapeckým mládežnickým volejbalem dlouhodobě pohybujeme, tak máme jedno z nejhorších zázemí v ČR. Tím ovšem nechci vůbec kritizovat město. Bohužel sportovní infrastruktura je u nás zkrátka historicky horší. Sportovní hala nemá potřebné rozměry víceúčelové haly, a proto se zde nemohou konat oficiální zápasy v různých sportech, vyjma volejbalu, který dostal kvůli nízké stropní konstrukci výjimku. Plochu nelze rozdělit na 2 či 3 kurty, kde by souběžně mohly trénovat různé týmy nebo rozdělit družstvo na menší skupiny. Tímto vývoj hráčů bohužel hodně trpí a zároveň není možné zde pořádat velké turnaje.

S Mírou Peterkou jsme se o toto téma hodně zajímali v rámci sportovní komise města. Ví o tom i předseda komise, Jiří Holý. Absence větší haly si je samozřejmě dobře vědom, je to ovšem běh na delší trať. Město má vytipováno několik možných lokalit, zvažuje nejen výstavbu nové haly, ale i možné rozšíření některé ze stávajících tělocvičen. Vzhledem k náročnosti podobných projektů má však město stanovený určitý harmonogram, přičemž aktuální prioritou je rekonstrukce příbramského Aquaparku a dále pak výstavba atletického oválu. Následně budeme doufat, že přijde na řadu i sportovní multifunkční hala. Odhaduji, že se bavíme o horizontu 8-10 let.
Jakým způsobem pracujete při náboru nových dětí ze 4. a 5. tříd ZŠ?

S náborem nových dětí máme dlouhodobý problém, ať už je to chyba naše jako vedení klubu nebo důsledek současné životní situace. S volejbalem se začíná až ve věku cca 10-11 let, tj. čtvrtá či pátá třída na základní škole. Tou dobou bývá již řada dětí „rozebrána“ jinými sporty jako je fotbal či hokej. Velkou konkurencí je florbal, který má zde na hale neustále plno.
Volejbal je technicky náročný sport, který trvá, než se člověk naučí a může si zahrát. To je také jeho určitá nevýhoda např. v porovnání s fotbalem.

Na webu našeho volejbalového klubu máme zveřejněnou informaci, kdy můžou rodiče přivést své děti na nábor, resp. do přípravky na ZŠ pod Svatou Horou, kde se jich ujme učitel a trenér v jedné osobě, Jan Vobejda. Celkově je však naše iniciativa v oblasti náboru nedostatečná. Prakticky jediné místo, kde oslovujeme děti napřímo je právě tato základní škola. Dále po dohodě začal Honza Hradecký pořádat volejbalový kroužek na ZŠ Školní.

Měli bychom obsáhnout větší území, více škol a okresů. Myslím, že trenéry máme dobré, ale potřebovali bychom určitě více dětí. Bohužel nám chybí člověk, který by se těmto náborovým aktivitám cíleně věnoval. Dokážu si představit např. mladého Peterku, který má k dětem výborný vztah, je výřečný a mohl by tak v klubu plnit funkci jakéhosi styčného důstojníka a hlavního organizátora náborových akcí.
Jakým způsobem pracujete při náboru nových …
foto: archiv klubu VK Příbram / se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže. Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí … O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Dopravní výchovu bude mít na starosti Městská policie Příbram a areál budou spravovat … V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce.
Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies