Nepořádek a prošlé potraviny: Hygienici opět navštívili Hospůdku U Chocholouška
25. listopadu 2019 (13:48)
Hospůdka U Chocholouška je umístěna na návsi v obci Tochovice. Připravují se zde hotové pokrmy, které jsou z větší části rozváženy a dále pak minutkové pokrmy na objednávku.
Dne 9. května 2017 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje první kontrolu restaurace. Bylo zjištěno, že v provozovně není prováděn řádný a pravidelný úklid – povrchy podlah a stěn (zejména za technologickým vybavením) byly znečištěny nánosy prachu, špínou tmavé barvy a zbytky pokrmů. Některé technologické vybavení kuchyně (lednice, pracovní stůl) mělo poškozené omyvatelné povrchy (zrezlé, oloupaný omyvatelný nátěr). V chladicím a mrazicím zařízení byly společně s potravinami určenými pro stravovací službu uloženy i potraviny s prošlým datem použitelnosti (knedlíky, kuřecí plněná roláda, pikantní utopenci aj.). V komunikační chodbě za kuchyní, vedle používaného chladicího zařízení bylo skladováno na podlaze velké množství odpadu (kartonové krabice, prázdné lahve od lihovin). V prostoru úklidové komory byla zjištěna nefunkční vodovodní baterie u výlevky. Ve skladu potravin, na zaprášené podlaze pod otevřeným oknem byly uloženy v nezakrytých gastronádobách teplé pokrmy (vařené zelí, vývar, fazolová polévka). Tyto pokrmy byly dle sdělení provozovatele zařízení určeny ke zchlazení.
V provozovně bylo dále zjištěno velké množství polotovarů vlastní výroby, rozpracovaných a studených pokrmů, které nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny.
Po více než dvou letech se hygienici přišli přesvědčit, zda se provozovatel ponaučil z předchozí kontroly.
Dne 4. listopadu 2019 bylo zjištěno, že v provozovně není opět prováděn řádný a pravidelný úklid – povrchy podlah a stěn (zejména za technologickým vybavením) byly znečištěny špínou tmavé barvy. V chladicím a mrazicím zařízení byly společně s potravinami určenými pro stravovací službu uloženy i potraviny s prošlým datem použitelnosti (knedlíky, tvaroh, naložený hermelín, matjesy, vepřová plec, kuřecí stehna, hovězí maso aj.) a jelení maso (cca 3 kg, bez jakéhokoliv značení a bez nabývacího dokladu), které bylo údajně pro osobní spotřebu provozovatele zařízení. V komunikační chodbě za kuchyní, v chladicím zařízení byly uloženy zcela nevhodně společně (v těsné blízkosti) vzájemně neslučitelné druhy potravin – syrové maso, vařené knedlíky a uzeniny. V komunikační chodbě bylo skladováno na podlaze velké množství odpadu (11 ks umělohmotných kbelíků s organickým odpadem).
V provozovně bylo zjištěno velké množství polotovarů vlastní výroby, rozpracovaných a studených pokrmů, které nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny. Absence značení polotovarů a pokrmů neumožňuje sledovat režim jejich přípravy, úchovy a dobu spotřeby.
Ve skladu sudů byly uloženy předměty nesouvisející s provozem (pneumatiky, autosedačky, matrace apod.).
Kontrolované osobě bylo zaměstnanci KHS nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor zařízení a rozhodnutím uložena likvidace potravin jiných než bezpečných. S provozovatelem restaurace byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky mu byl uložen finanční postih.
Opakovanou hygienickou kontrolou provedenou ve výše uvedeném zařízení dne 20. 11. 2019 bylo zjištěno, že v celém provozním zázemí restaurace byl proveden úklid, ze zařízení byly odstraněny potraviny s prošlým datem použitelnosti a nepotřebný inventář včetně předmětů nesouvisejících s provozem.
Dne 9. května 2017 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje první kontrolu restaurace. Bylo zjištěno, že v provozovně není prováděn řádný a pravidelný úklid – povrchy podlah a stěn (zejména za technologickým vybavením) byly znečištěny nánosy prachu, špínou tmavé barvy a zbytky pokrmů. Některé technologické vybavení kuchyně (lednice, pracovní stůl) mělo poškozené omyvatelné povrchy (zrezlé, oloupaný omyvatelný nátěr). V chladicím a mrazicím zařízení byly společně s potravinami určenými pro stravovací službu uloženy i potraviny s prošlým datem použitelnosti (knedlíky, kuřecí plněná roláda, pikantní utopenci aj.). V komunikační chodbě za kuchyní, vedle používaného chladicího zařízení bylo skladováno na podlaze velké množství odpadu (kartonové krabice, prázdné lahve od lihovin). V prostoru úklidové komory byla zjištěna nefunkční vodovodní baterie u výlevky. Ve skladu potravin, na zaprášené podlaze pod otevřeným oknem byly uloženy v nezakrytých gastronádobách teplé pokrmy (vařené zelí, vývar, fazolová polévka). Tyto pokrmy byly dle sdělení provozovatele zařízení určeny ke zchlazení.
V provozovně bylo dále zjištěno velké množství polotovarů vlastní výroby, rozpracovaných a studených pokrmů, které nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny.
Po více než dvou letech se hygienici přišli přesvědčit, zda se provozovatel ponaučil z předchozí kontroly.
Dne 4. listopadu 2019 bylo zjištěno, že v provozovně není opět prováděn řádný a pravidelný úklid – povrchy podlah a stěn (zejména za technologickým vybavením) byly znečištěny špínou tmavé barvy. V chladicím a mrazicím zařízení byly společně s potravinami určenými pro stravovací službu uloženy i potraviny s prošlým datem použitelnosti (knedlíky, tvaroh, naložený hermelín, matjesy, vepřová plec, kuřecí stehna, hovězí maso aj.) a jelení maso (cca 3 kg, bez jakéhokoliv značení a bez nabývacího dokladu), které bylo údajně pro osobní spotřebu provozovatele zařízení. V komunikační chodbě za kuchyní, v chladicím zařízení byly uloženy zcela nevhodně společně (v těsné blízkosti) vzájemně neslučitelné druhy potravin – syrové maso, vařené knedlíky a uzeniny. V komunikační chodbě bylo skladováno na podlaze velké množství odpadu (11 ks umělohmotných kbelíků s organickým odpadem).
V provozovně bylo zjištěno velké množství polotovarů vlastní výroby, rozpracovaných a studených pokrmů, které nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny. Absence značení polotovarů a pokrmů neumožňuje sledovat režim jejich přípravy, úchovy a dobu spotřeby.
Ve skladu sudů byly uloženy předměty nesouvisející s provozem (pneumatiky, autosedačky, matrace apod.).
Kontrolované osobě bylo zaměstnanci KHS nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor zařízení a rozhodnutím uložena likvidace potravin jiných než bezpečných. S provozovatelem restaurace byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky mu byl uložen finanční postih.
Opakovanou hygienickou kontrolou provedenou ve výše uvedeném zařízení dne 20. 11. 2019 bylo zjištěno, že v celém provozním zázemí restaurace byl proveden úklid, ze zařízení byly odstraněny potraviny s prošlým datem použitelnosti a nepotřebný inventář včetně předmětů nesouvisejících s provozem.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: KHS
pribram.cz
pribram.cz
autor: top
Další články
Ve středních Čechách si mohou lidé o svátcích zalyžovat ve třech areálech
Ve středních Čechách si lidé budou moci o svátcích zalyžovat ve třech zimních …
Vánoční přání, poděkování a přání do nového roku 2026
Milí čtenáři, dovolte nám na úvod popřát vám krásné a klidné Vánoce plné pohody, …
Úspěch, který pokračuje: Seniorská akademie láká stále více seniorů
Seniorská akademie, kterou pořádá Městská policie Příbram ve spolupráci se …
Bohutínští rybáři obdarovali zaměstnance příbramského domova pro seniory
Rybářská organizace věnovala zaměstnancům Domova Maják vánoční kapry jako poděkování …
Zámek Dobříš zazáří o Vánocích v nové štědrovečerní pohádce České televize
Zámek Dobříš se letos proměnil v jedno z nejkouzelnějších míst českých Vánoc. Stal se …
Oxygen zakončil sezonu vystoupením všech dětí v divadle
Sportovní klub Aerobic Oxygen Příbram uzavřel letošní sezonu slavnostním vystoupením …
Meteorologové potvrzují návrat zimy. Brdy mají šanci na bílé Vánoce
Zdá se, že předpověď meteorologů o návratu zimy na Vánoce se začíná plnit. V úterý …
Kapr ve vaně a na svobodě, vánoční zvyk s odvrácenou tváří
Vánoční kapr patří k nejznámějším českým symbolům. Nejde jen o štědrovečerní pokrm – v …
Příroda
Betlémské světlo přinese do Dobříše vánoční atmosféru
Tradiční Betlémské světlo, malý plamínek s velkým poselstvím, dorazí i letos do …
Vánoční přání z radnice
Adventní čas je obdobím, kdy se lidé zastavují, bilancují uplynulý rok a přejí si …
Vánoce







