Nepořádek a prošlé potraviny: Hygienici opět navštívili Hospůdku U Chocholouška
25. listopadu 2019 (13:48)
Hospůdka U Chocholouška je umístěna na návsi v obci Tochovice. Připravují se zde hotové pokrmy, které jsou z větší části rozváženy a dále pak minutkové pokrmy na objednávku.
Dne 9. května 2017 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje první kontrolu restaurace. Bylo zjištěno, že v provozovně není prováděn řádný a pravidelný úklid – povrchy podlah a stěn (zejména za technologickým vybavením) byly znečištěny nánosy prachu, špínou tmavé barvy a zbytky pokrmů. Některé technologické vybavení kuchyně (lednice, pracovní stůl) mělo poškozené omyvatelné povrchy (zrezlé, oloupaný omyvatelný nátěr). V chladicím a mrazicím zařízení byly společně s potravinami určenými pro stravovací službu uloženy i potraviny s prošlým datem použitelnosti (knedlíky, kuřecí plněná roláda, pikantní utopenci aj.). V komunikační chodbě za kuchyní, vedle používaného chladicího zařízení bylo skladováno na podlaze velké množství odpadu (kartonové krabice, prázdné lahve od lihovin). V prostoru úklidové komory byla zjištěna nefunkční vodovodní baterie u výlevky. Ve skladu potravin, na zaprášené podlaze pod otevřeným oknem byly uloženy v nezakrytých gastronádobách teplé pokrmy (vařené zelí, vývar, fazolová polévka). Tyto pokrmy byly dle sdělení provozovatele zařízení určeny ke zchlazení.
V provozovně bylo dále zjištěno velké množství polotovarů vlastní výroby, rozpracovaných a studených pokrmů, které nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny.
Po více než dvou letech se hygienici přišli přesvědčit, zda se provozovatel ponaučil z předchozí kontroly.
Dne 4. listopadu 2019 bylo zjištěno, že v provozovně není opět prováděn řádný a pravidelný úklid – povrchy podlah a stěn (zejména za technologickým vybavením) byly znečištěny špínou tmavé barvy. V chladicím a mrazicím zařízení byly společně s potravinami určenými pro stravovací službu uloženy i potraviny s prošlým datem použitelnosti (knedlíky, tvaroh, naložený hermelín, matjesy, vepřová plec, kuřecí stehna, hovězí maso aj.) a jelení maso (cca 3 kg, bez jakéhokoliv značení a bez nabývacího dokladu), které bylo údajně pro osobní spotřebu provozovatele zařízení. V komunikační chodbě za kuchyní, v chladicím zařízení byly uloženy zcela nevhodně společně (v těsné blízkosti) vzájemně neslučitelné druhy potravin – syrové maso, vařené knedlíky a uzeniny. V komunikační chodbě bylo skladováno na podlaze velké množství odpadu (11 ks umělohmotných kbelíků s organickým odpadem).
V provozovně bylo zjištěno velké množství polotovarů vlastní výroby, rozpracovaných a studených pokrmů, které nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny. Absence značení polotovarů a pokrmů neumožňuje sledovat režim jejich přípravy, úchovy a dobu spotřeby.
Ve skladu sudů byly uloženy předměty nesouvisející s provozem (pneumatiky, autosedačky, matrace apod.).
Kontrolované osobě bylo zaměstnanci KHS nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor zařízení a rozhodnutím uložena likvidace potravin jiných než bezpečných. S provozovatelem restaurace byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky mu byl uložen finanční postih.
Opakovanou hygienickou kontrolou provedenou ve výše uvedeném zařízení dne 20. 11. 2019 bylo zjištěno, že v celém provozním zázemí restaurace byl proveden úklid, ze zařízení byly odstraněny potraviny s prošlým datem použitelnosti a nepotřebný inventář včetně předmětů nesouvisejících s provozem.
Dne 9. května 2017 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje první kontrolu restaurace. Bylo zjištěno, že v provozovně není prováděn řádný a pravidelný úklid – povrchy podlah a stěn (zejména za technologickým vybavením) byly znečištěny nánosy prachu, špínou tmavé barvy a zbytky pokrmů. Některé technologické vybavení kuchyně (lednice, pracovní stůl) mělo poškozené omyvatelné povrchy (zrezlé, oloupaný omyvatelný nátěr). V chladicím a mrazicím zařízení byly společně s potravinami určenými pro stravovací službu uloženy i potraviny s prošlým datem použitelnosti (knedlíky, kuřecí plněná roláda, pikantní utopenci aj.). V komunikační chodbě za kuchyní, vedle používaného chladicího zařízení bylo skladováno na podlaze velké množství odpadu (kartonové krabice, prázdné lahve od lihovin). V prostoru úklidové komory byla zjištěna nefunkční vodovodní baterie u výlevky. Ve skladu potravin, na zaprášené podlaze pod otevřeným oknem byly uloženy v nezakrytých gastronádobách teplé pokrmy (vařené zelí, vývar, fazolová polévka). Tyto pokrmy byly dle sdělení provozovatele zařízení určeny ke zchlazení.
V provozovně bylo dále zjištěno velké množství polotovarů vlastní výroby, rozpracovaných a studených pokrmů, které nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny.
Po více než dvou letech se hygienici přišli přesvědčit, zda se provozovatel ponaučil z předchozí kontroly.
Dne 4. listopadu 2019 bylo zjištěno, že v provozovně není opět prováděn řádný a pravidelný úklid – povrchy podlah a stěn (zejména za technologickým vybavením) byly znečištěny špínou tmavé barvy. V chladicím a mrazicím zařízení byly společně s potravinami určenými pro stravovací službu uloženy i potraviny s prošlým datem použitelnosti (knedlíky, tvaroh, naložený hermelín, matjesy, vepřová plec, kuřecí stehna, hovězí maso aj.) a jelení maso (cca 3 kg, bez jakéhokoliv značení a bez nabývacího dokladu), které bylo údajně pro osobní spotřebu provozovatele zařízení. V komunikační chodbě za kuchyní, v chladicím zařízení byly uloženy zcela nevhodně společně (v těsné blízkosti) vzájemně neslučitelné druhy potravin – syrové maso, vařené knedlíky a uzeniny. V komunikační chodbě bylo skladováno na podlaze velké množství odpadu (11 ks umělohmotných kbelíků s organickým odpadem).
V provozovně bylo zjištěno velké množství polotovarů vlastní výroby, rozpracovaných a studených pokrmů, které nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny. Absence značení polotovarů a pokrmů neumožňuje sledovat režim jejich přípravy, úchovy a dobu spotřeby.
Ve skladu sudů byly uloženy předměty nesouvisející s provozem (pneumatiky, autosedačky, matrace apod.).
Kontrolované osobě bylo zaměstnanci KHS nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor zařízení a rozhodnutím uložena likvidace potravin jiných než bezpečných. S provozovatelem restaurace byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky mu byl uložen finanční postih.
Opakovanou hygienickou kontrolou provedenou ve výše uvedeném zařízení dne 20. 11. 2019 bylo zjištěno, že v celém provozním zázemí restaurace byl proveden úklid, ze zařízení byly odstraněny potraviny s prošlým datem použitelnosti a nepotřebný inventář včetně předmětů nesouvisejících s provozem.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: KHS
pribram.cz
pribram.cz
autor: top
Další články
Ceny benzinu a nafty v Příbrami, naftu zdražila čerpací stanice značky OMV
Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v Příbrami v rozmezí od 33,50 Kč do 34,90 …
Fotka kasáren? Pozor na ceduli. Nová pravidla zakazují snímky vojenských objektů
Od července 2025 platí v Česku nová pravidla pro fotografování vojenských objektů. …
Oprava chodníku kolem kostela sv. Vojtěcha začne už v příštím týdnu
Chodník kolem kostela sv. Vojtěcha na Březových Horách je dlouhodobě ve špatném …
Pavel Čajan z Příbrami poprvé v hokejové reprezentaci
Po letech se Příbram znovu objevuje na mapě české hokejové reprezentace. Gólman Pavel …
Kytarová přehlídka na Svaté Hoře: mladí talenti a světový virtuos Pavel Steidl v jednom večeru
Základní umělecká škola Příbram I zve všechny milovníky hudby na jedinečný koncertní …
Šestý podzimní festival ochotnických souborů přinese do Dobříše humor i napětí
Pět listopadových večerů, pět divadelních souborů, pět divadelních představení. …
Studenti z příbramské obchodní akademie se zapojili do osvěty o dárcovství krve. Přednáška motivuje k prvnímu odběru
Žáci Obchodní akademie a Vyšší odborné školy Příbram zúčastnili přednášky o dárcovství …
Rozpočet se utahuje, parkovací dům končí. Zastupitelé debatovali o prioritách
Na posledním zasedání Zastupitelstva města Příbram ve středu 5. listopadu se řešily …
Desítky kilometrů nově otevřených dálnic a inflace zdraží dálniční známky
Od ledna 2026 vzrostou ceny dálničních známek kvůli meziročnímu nárůstu délky dálniční …







