27. 4. svátek má Jaroslav
PB | Realitní

Miroslav Slepička: Tělo se vždycky snaží najít nejkratší cestu k úspěchu

ROZHOVOR
10. ledna 2024   (06:23)
Miroslav Slepička: Tělo se vždycky snaží najít nejkratší cestu k úspěchu
foto: Lenka Bartáková / se souhlasem

Vyhrál titul s Libercem, český pohár se Spartou i chorvatskou ligu. Na svém kontě má i dva reprezentační starty. Na sklonku fotbalové kariéry se pustil do bojových sportů a nevede si vůbec špatně. V roce 2016 okusil ostrý start v MMA, nyní ve 42 letech má za sebou i úspěšnou premiéru v boxerském ringu. Míra Slepička je nezmar, který se do věcí dokáže zakousnout jako pitbul. Má rád výzvy, stále na sobě pracuje a zřejmě o něm ještě uslyšíme.


Vím, že se fyzicky udržuješ průběžně ve velmi dobré formě. Přesto, když víš, že tě čeká nějaký zápas, jak dlouho dopředu se začneš připravovat a jaké to obnáší změny?
Nabídka na boxerský zápas přišla necelé tři týdny předem a zastihla mě v plném tréninku, takže to pro mě fyzicky nebylo tak náročné. S trenéry Jirkou a Renčou Veseckými jsme trochu upravili tréninky směrem ke svalové vytrvalosti. Byly tam lapy (boxerské pomůcky, používané při tréninku na rychlost a reakce se sparring partnerem) a nějaké boxerské věci spíš. Na fyzičce jako takové jsme ale pracovat nemuseli, protože tím, že trénuji MMA, tak to tělo je připraveno a samotné tréninky jsou daleko těžší než na box. Spíš jsem tedy řešil věci, co se týče vzdálenosti, pohybu, abych nezklamal, aby to mělo nějakou štábní kulturu a boxerské náležitosti.

A fotbal jako hráč už si pověsil definitivně na hřebík?
Sezonu jsem ještě zahájil v krajském přeboru v dresu SK Tochovice, ale po třech čtyřech úvodních zápasech jsem si natrhl úpon zadního stehenního svalu a od té doby jsem se věnoval už jen bojovým sportům a nekopl do míče.
Kolikrát týdně trénuješ a jak tréninky vypadají?
Tréninky v Pankration gymu jsou třikrát týdně. Když byla příprava před zápasem, tak jsme chodili každý den. Jezdíme s Honzou Maškem na sparingy do Gorily (pražský MMA gym Gorila). Když přišla ta nabídka, tak jsme se soustředili vyloženě na box a tomu jsme všechno přizpůsobili. Spíš to byla ale otázka taktiky a techniky než fyzičky. Ráno chodím ještě do fitka, kde se jdu proběhnout a něco zvednu.
Jaká je tvoje standardní váha a jakým způsobem shazuješ kila, aby si mohl soutěžit ve váhové kategorii do 82 kg?
Záleží vždy na tom, jak si hlídám jídlo. Řekněme ale, že se obvykle pohybuji okolo 88 kg. Týden před vážením se začnu zavodňovat, piji velké množství vody, čímž zvýším spalování, nastartuji vylučování a snížím množství tuku v těle. Postupně, jak se blížím k cílové váze, tak množství vody zase ubírám. Zkraje začínám na osmi litrech, pak ubírám na šest, čtyři, dva. Do toho jedu kardio a uzpůsobím stravu. Dám si třeba kuřecí maso, brokolici či zeleninu. Nejím cukry, pečivo, sacharidy. Jídlo je ale pro mě to nejmenší. Nejhorší je, jak si tělo zvykne na velké množství vody a ty ho pak začneš ubírat, tak máš neustále žízeň. Ke konci jsem samou žízní olizoval kohoutek.

Ty se primárně specializuješ na MMA. Když máš teď srovnání s boxem, jak bys přípravu porovnal?
MMA je soubor několika bojových sportů, při kterém zapojuješ prakticky celé tělo. Bojuje se vestoje i na zemi. Při boxu bojuješ jenom vestoje pěstmi na povolené části těla a hlavy. Soupeře nemůžeš kopnout, chytnout ho za nohu, nemůžeš ho povalit na zem. Nemůžeš při něm použít tolik síly a váhy. V MMA zapojuješ daleko víc svalů, trénink musí být komplexnější. Oboje má ale svoje, nechci ani jedno vyzdvihovat nebo naopak shazovat.
Ty se primárně specializuješ na MMA. Když máš …
foto: Lenka Bartáková / se souhlasem
Nakolik se musíš při boxu hlídat, abys soupeře třeba nekopnul nebo nestrhnul na zem?
Taky mě to napadlo a říkal jsem si, co když mi ta noha vyletí nebo dostanu ránu, zazmatkuji a půjdu mu po nohách (směje se). Při samotném zápase jsem ale takový problém vůbec neměl. Box je v tomto ohledu daleko příjemnější a kultivovanější sport než MMA a tolik nebolí.
Každý sport má svoje, ale bojové sporty obecně mi přijdou fyzicky extrémně náročné. Člověk se při nich velmi rychle dostane do vysoké tepové hladiny a laktátu. Jak se na to dá natrénovat?
Cvičení zaměřená na laktát a vysokou tepovou frekvenci jsou samozřejmě nezbytnou součástí našich tréninků. Neustále jedeme dvou tříminutová kola ve vysoké intenzitě s krátkými půlminutovými pauzami. Těch kol během tréninku dáme třeba patnáct. Tím tělo adaptuji na danou zátěž a jsem připravený na zápas. Platí ovšem, že i když je bojovník sebelíp připravený, stejně se při zápase unaví. Je také velký rozdíl, jestli jenom boxuješ nebo děláš kickbox či dokonce MMA. V momentě, kdy zapojuješ v ringu i nohy, jsou to další dvě končetiny, které ti žerou kyslík. Do toho dostáváš rány na hlavu, na spodek, kopeš, soupeř ti vyrazí dech a ty musíš stále jet na tepové frekvenci 180-190 tepů za minutu. Je to tedy především o tom, jak dokážeš v této hladině pracovat. Jak se dokážeš po skončení kola rychle zotavit, jak rychle ti spadne tepovka, a to je ten ukazatel fyzické připravenosti.
Pojďme k samotnému zápasu v Lucerně. Zápas proti Lukáši Stýblovi si měl od začátku do konce pod kontrolou, soupeře si k ničemu nepustil. Jak ses v zápase cítil a nebylo trochu riskantní nekrýt se a nechávat ruce často dole?
To, že mi padají ruce, nevidím jako zásadní problém. Je spousta boxerů, kteří mají ruce dole. Je to individuální. Nejde vůbec o neúctu k soupeři nebo že bych neudržel ruce nahoře. Prostě mi to takhle vyhovuje víc, líp mi to lítá od těla a cítím se koordinovanější. Vždycky to je o tom, co ti soupeř dovolí. Tělo si vždycky snaží najít nejkratší cestu k úspěchu. Když tě ten soupeř nenapadá nebo na tebe neútočí, tak ani nemáš potřebu být tolik na nohách a krýt se. Čím víc energie vydáš, tím je to pro tebe náročnější. Člověk musí řešit, jak rozložit sílu. Do toho vnímáš i tu atmosféru, nervozitu. Je to těžké i na psychiku. V tom byl asi ten největší rozdíl mezi mnou a soupeřem, který to nedal v hlavě. Velká událost ho sežrala, pak jí párkrát dostal a bylo po něm.
Pojďme k samotnému zápasu v Lucerně. Zápas …
foto: Lenka Bartáková / se souhlasem
Jak hodnotí tvé boxerské schopnosti tvoji trenéři?
Trenéři mě stále chválí, ale já jsem dost sebekritický a neustále se srovnávám s těmi nejlepšími. Asi je pravdou, že mám docela ránu, dobře cítím vzdálenost a rychle dokážu uhýbat. Přesto tam vidím pořád spoustu nedostatků. Často třeba řešíme, že rána, resp. síla není v boxu až tak důležitá, spíš to je o správném vytočení pěsti a švihu. Úder musí vycházet z nohou a skočit takovým mlasknutím jako bič. Každopádně bych chtěl Renče, Jirkovi (Veseckým) a celému Pankration gymu moc poděkovat za to, jak se mi věnují a kam mě posunuli.
Jak hodnotí tvé boxerské schopnosti tvoji …
foto: Lenka Bartáková / se souhlasem
Co ti dal fotbal do bojových sportů?
Určitě touhu vyhrávat, soutěživost, fyzičku a nejspíš jsem přeci jen trochu víc zvyklý vystupovat na veřejnosti před lidmi. Stejně to však platí jen do první rány. Jakmile ji člověk dostane, tak znejistí a celá taktika mu může spadnout jako domeček z karet. Člověk si musí ty situace vizualizovat v hlavě, připravovat se na ránu a pak tě to tolik nerozhodí.

Pamatuji si tě za mlada na vrcholu tvé fotbalové kariéry a tehdy si na mě působil s prominutím jako frajírek, nášlapná mina a divočák, který dokázal rychle vzplanout. Teď na mě naopak působíš velmi vyrovnaným a vyklidněným dojmem. Kde nastala ta změna?
Jako mladý jsem udělal spoustu blbostí, byl jsem pravda trochu prudší. Agresivita je ale v bojových sportech na škodu. Člověk pak musí být extrémně dobrý a trénovaný, protože agresivita je strašně fyzicky náročná. Já k bojovým sportům přistupuji s velkým respektem a pokorou, hrozně mě to baví a naplňuje. Pořád se zde cítím jako nováček na návštěvě. Určitě jsem se zklidnil i s věkem a s dětmi.
Jaké máš další plány, co se bojových sportů i života týče?
Nechávám všemu volný průběh, nikam se nehrnu. Budu dál trénovat a žít si svým životem. Když mě někdo osloví v dobrou chvíli, tak se novým výzvám nebráním. Co se fotbalu týče, mám hotovou druhou nejvyšší trenérskou licenci a není vyloučeno, že půjdu někam trénovat společně s Tomášem Zápotočným. Zatím se věnuji dětem a jsem spokojený tatínek, který si jde občas zatrénovat. Jsem svým pánem, což je velká výhoda a dělám to, co se mi líbí a co mám rád.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít … Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady S hezkým počasím přichází pomalu také grilovací sezona. Pokud však nemáte zahradu ani … Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Oproti loňskému březnu si lidé museli připlatit zejména za bydlení, stravování a … Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Hry nebo kvíz o ceny budou pro návštěvníky bývalého loveckého zámečku Tři trubky … Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude …
Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies