14. 10. svátek má Agáta




Kapra do vany raději ne

23. prosince 2017   (07:21)
Dalších 5 fotografií v galeriiKapra do vany raději ne
foto: edakce

Tradice pojídání kaprů o Vánocích však nesahá příliš daleko do minulosti. Kapr se stal tradičním štědrovečerním jídlem teprve v druhé polovině devatenáctého století.


Tehdy býval kapr nikoli smažený, ale na černo, s aromatickou omáčkou ze švestek, perníku, rozinek a ořechů. Smaženou variantu převzatou z rakouské kuchyně představila M. D. Rettigová ve své kuchařce v roce 1895.
Ryba, tedy i český kapr je zdrojem jednodušších bílkovin, má velmi příznivé složení tuku a vysoký obsah vitaminů a minerálních látek. Mít rybí maso na jídelníčku se považuje za součást prevence kardiovaskulárních chorob, ale pochopitelně záleží rovněž na úpravě masa, kapr rozhodně na náš stůl patří a nejen na Štědrý den.

Veterináři a rybáři se shodují, že je dobré si uvědomit, že je to živý tvor, a ne hračka i když kapr a Vánoce má řada lidí jako neměnné spojení. Odborníci z řad veterinářů říkají, že jsou kádě pro kapry vyhovující, pokud do nich neustále přitéká voda. Tím je zajištěno její dostatečné množství, stejně tak jako přívod vzduchu. Pro kapra v kádi je jednoznačně nejlepší, pokud si ho koupíte a donesete domů již usmrceného.
Tehdy býval kapr nikoli smažený, ale na černo, …
foto: edakce

Proč tedy kapra ve vaně raději vynechat?

Pracovníci Státní veterinární správy České republiky zmiňují, že je to přežitek, kterému bychom se měli v dnešní době vyhnout. „V dobách, kdy nebyly lednice, to bylo jedinou možností, jak uchovat rybu čerstvou. Tenkrát ji však mívali lidé v kádi nebo neckách v nevytápěné místnosti, kde byla voda pochopitelně studená. Pokud necháte kapra „plavat“ v bílé vaně s chlorovanou vodou, nebude mu to příliš příjemné. Kapr navíc zažívá při přenosu domů hned několik teplotních šoků. od igelitky až po napuštěnou vanu a v takovém případě je lepší, když je kapr usmrcen už při nákupu. Nemluvě o lovení do kýblu kvůli koupání a následném vypouštění zpět.“ Navíc stálým připouštěním nové vody, byť v dobrém úmyslu, rybu chlorem ještě více „otrávíme“. V každém případě je kapra třeba sledovat a obrací-li se na bok, raději jej rychle zabijeme. Už vůbec nikdy nenechávejme kapra ve vaně přes noc.
Proč tedy kapra ve vaně raději …
foto: edakce
A co v mnoha domácnostech každoroční vypuštění kapra zpět do vody s představou, že mu dáme svobodu?

Úplně nejhorší pro rybu je, když se jí majitelům zželí a rozhodnou se pustit ji na svobodu. Nedělejte to. Kapr není zlatá rybka, žádné přání vám nesplní a pravděpodobně se nedožije Nového roku. Ryba je totiž po několikaměsíčním hladovění v sádkách a neustálých transportech zcela vyčerpaná. V tomto stavu má pouze minimální šanci na přežití ve volné přírodě. Nemá dostatečné zásobní látky a nenajde potřebné množství potravy. Zvyk, který ještě pořád některé lidi vede k tomu, že se kaprovi rozhodnou darovat život, je podle veterinářů i rybářů ve skutečnosti spíše trýzněním než aktem milosrdenství. Vypuštění do rybníka či do řeky minimálně dva ze tří kaprů nepřežijí. Vylačněný kapr nedokáže přežít a zpravidla uhyne, což potvrdily již dříve některé odborné studie.

A co máte na štědrovečerním stole vy, naši čtenáři? Pochutnáte si na zmíněném tradičním kaprovi, dáte přednost jiné rybě nebo raději volíte vepřový či kuřecí řízek? Máte nějaké zajímavé a netradiční recepty na vánočního kapra? Podělte se s námi a ostatními fanoušky v diskuzi na Facebooku.

A co v mnoha domácnostech každoroční vypuštění …
foto: edakce

Fotogalerie

Kapra do vany raději ne (1) Kapra do vany raději ne (2) Kapra do vany raději ne (3) Kapra do vany raději ne (4) Kapra do vany raději ne (5)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Text redakce
autor: MP








Další články

Dva hledané muže dopadla policejní hlídka na příbramské ubytovně Dva hledané muže dopadla policejní hlídka na příbramské ubytovně Jen několik málo dní se dařilo 37letému a 47letému muži skrývat příbramským … Ve Středočeském kraji je téměř třikrát více případů lymské boreliózy než loni Ve Středočeském kraji je téměř třikrát více případů lymské boreliózy než loni Počet případů lymské boreliózy ve Středočeském kraji letos stoupl na 1112, zatímco … Svatá Hora, Kamýk, Orlík pod jednou střechou - Česká spořitelna dokončila rekonstrukci pobočky v Příbrami Svatá Hora, Kamýk, Orlík pod jednou střechou - Česká spořitelna dokončila rekonstrukci pobočky v Příbrami Svatá Hora, Maková hora, ale také Kamýk či Orlík se ocitly pod jednou střechou. … Slavnostní odhalení tří pamětních desek v Sedlčanech připomnělo hrdiny i významné osobnosti města Slavnostní odhalení tří pamětních desek v Sedlčanech připomnělo hrdiny i významné osobnosti města Na několika místech v Sedlčanech se konalo slavnostní odhalení tří pamětních desek. … P+R parkoviště v Olbramovicích už slouží cestujícím. A co Příbram? P+R parkoviště v Olbramovicích už slouží cestujícím. A co Příbram? Středočeský kraj spustil moderní záchytné parkoviště u nádraží v Olbramovicích a … Kometa Lemmon nad Příbramí: Nejjasnější kometa roku 2025 je tu. Uvidíte ji i bez dalekohledu! Kometa Lemmon nad Příbramí: Nejjasnější kometa roku 2025 je tu. Uvidíte ji i bez dalekohledu! Jednou za 1350 let se k Zemi přiblíží kometa, kterou naposledy spatřili lidé v době, … Dosavadní ředitelka Technických služeb Irena Hofmanová požádala o ukončení pracovního poměru. Od listopadu je pověřen vedením Martin Halmo Dosavadní ředitelka Technických služeb Irena Hofmanová požádala o ukončení pracovního poměru. Od listopadu je pověřen vedením Martin Halmo Od 1. listopadu dojde ke změně ve vedení příspěvkové organizace Technické služby města … Příbramský klub Oxygen zazářil na Mistrovství České republiky ve FISAF aerobiku! Příbramský klub Oxygen zazářil na Mistrovství České republiky ve FISAF aerobiku! O víkendu, od 10. do 12. října, se konalo Mistrovství České republiky ve FISAF … FOTO Gastro agent: Salty Gastro agent: Salty Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … FOTO
Počasí tento týden: slunce střídá oblačnost, o víkendu udeří první mráz Počasí tento týden: slunce střídá oblačnost, o víkendu udeří první mráz V tomto týdnu se budou v Česku střídat oblačné dny s těmi polojasnými až slunečnými. …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies