Hygienici našli v restauraci Zastávka prošlé maso, u dalších potravin nezjistili datum výroby
22. dubna 2023 (13:00)
foto: KHS Středočeského kraje
Na místě bylo provozovateli nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor restaurace.
Neslavně dopadla nedávná kontrola středočeských hygieniků v restauraci Zastávka ve Voznici. Podle hygieniků jsou nabízeny 2 druhy předkrmů, 2 druhy polévky, 3 druhy tortill, 6 druhů burgerů; dále 2 teplé hotové pokrmy, 4 pokrmy minutkového charakteru, a dezerty. V rámci denní nabídky je připravována jedna polévka a jeden druh hotového jídla. Denně je v zařízení připravováno cca 100 porcí pokrmů. Při jednorázových akcích jsou poskytovány i cateringové služby.
Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že zejména v kuchyni (v úseku tepelné úpravy pokrmů) není prováděn řádný a pravidelný úklid. Povrch podlahy, stěn, technologického vybavení (sporáky, chladicí a mrazicí zařízení, dřezy) a také pracovních a úložných ploch byly znečištěny mastnotou a organickými zbytky potravin. V kuchyni se na několika místech olupovala malba (kusy olupující se omítky visely od stropu), místy byly poškozené omyvatelné povrchy stěny (obklad popraskaný, místy vytlučený).
Na podlaze v prostoru kuchyně, v úseku mytí provozního nádobí, byl položen perforovaný pytel s neočištěnými bramborami (cca 10 kg) a pytel neočištěné cibule. Neočištěná mrkev (v nezakryté nádobě) byla uložena na polici pod pracovním stolem v úseku kompletace pokrmů. Prostor hrubé přípravny zeleniny a brambor se skladem nebyl v době kontroly využíván. Tyto prostory byly kontrolovanou osobou pronajaty blíže neurčené osobě. Výlevka v úklidové místnosti byla silně znečištěna souvislým černým povlakem.
foto: KHS Středočeského kraje
Na pracovním stole v kuchyni byly v nezakrytých nádobách při teplotě prostředí uloženy rozpracované pokrmy (vařené těstoviny a brambory), které byly určeny k výdeji spotřebitelům. Vpichovým teploměrem hygienici naměřili teplotu vařených brambor +30°C. Jedná se o teplotu, která může podporovat růst patogenních mikroorganismů, které by mohly vést až k ohrožení zdraví konzumentů.
Polotovary, studené a rozpracované pokrmy, připravované v provozovně, nebyly řádně značeny datem výroby a spotřeby a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly tyto produkty vyrobeny. V pultovém mrazicím zařízení, umístěném v kuchyni, bylo uchováváno kuřecí maso (cca 2 kg) určené pro výrobu pokrmů, s prošlým datem spotřeby. Dále bylo v mrazicím zařízení skladováno vepřové maso v rozporu s podmínkami skladování stanovenými výrobcem (cca 6,5 kg vepřové panenské svíčkové).
foto: KHS Středočeského kraje/Znečištěná podlaha výčepu
Na místě bylo provozovateli nařízeno provést bezodkladnou sanitaci všech prostor restaurace. Provozovatel projevil součinnost a ihned po kontrole zahájil důkladný úklid. S kontrolovanou osobou byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky byl kontrolované osobě uložen finanční postih. Realizaci dohodnutých nápravných opatření si pracovníci KHS ověřili následnou kontrolou.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/KHS
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Projekt Tichá Svatá Hora zpřístupnil památku neslyšícím
•Izolace kvůli covidu končí. Lidé s pozitivním testem budou moci chodit kamkoliv bez sankcí
•Nová magnetická rezonance nabízí vyšší kvalitu zobrazení i umělou inteligenci
Další články
Reprezentace žen vyráží do Švédska. V sestavě nechybí ani Příbramačka Karolína Kosinová
Všech osm hokejistek, které se v příští sezoně představí v elitní zámořské soutěži …
Dálniční most u Staré Hutě je znovu v provozu. ŘSD dokončilo rekonstrukci za více než 100 milionů
Ředitelství silnic a dálnic uvedlo do provozu zrekonstruovaný most na 28. kilometru …
Letošní říjen byl druhý nejstudenější za posledních deset let
Máme tady typické listopadové počasí, ale připomeňme si, jaký byl ten předchozí měsíc. …
Na Příbramsku se znovu měří rychlost! Policisté vyrazili do terénu
Na Příbramsku v tomto do 9. listopadu pokračuje další měření rychlosti. Policisté …
Brdy očima Běly Komancové: 10 let chráněné krajiny
Výstava „Brdy zblízka i zdálky“ představuje krásu a rozmanitost CHKO Brdy …
„Děti potřebují hlavně lásku a zájem rodičů,“ říká nová primářka dětského oddělení
Primářka Smíšková nahradila v pozici primáře Pavla Marčeka, který i nadále zůstává …
ROZHOVOR
Předplatné Divadla A. Dvořáka Příbram na rok 2026: Ten nejkrásnější dárek pod stromeček
Právě se začal prodávat jeden z nejhezčích dárků, které můžete najít pod vánočním …
Dobrovolníci sázeli jedle v srdci Brd. Do suťového lesa se vrací původní stromy
V sobotu se do brdských lesů na západním svahu Třemšína vydala skupina dobrovolníků z …
FOTO
Nový kongresový, konferenční i třeba svatební sál se všemi službami v centru Příbrami
Sál je vybaven ozvučením, dataprojektorem, plátnem, osvětlením, mixážním pultem, …
Komerční sdělení
Gastro agent: Jídelna U Řezníka
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO




