Gastro agent hodnotí: Středověký hostinec U Pletánků
23. května 2022 (06:17)
Dalších 15 fotografií v galerii
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Cílem projektu není v žádném případě jakoukoliv restauraci dehonestovat, ale upozornit na nedostatky, či pochválit kuchařské umění.
Středověký hostinec U Pletánků asi není třeba Příbramákům představovat. Jedná se o zařízení ve Zdabořské ulici, které se během posledních let změnilo k nepoznání. Namísto původně ošuntělé hospody čtvrté kategorie, zde nový provozovatel dostal nápad, jak na toto kdysi ponuré místo přilákat zákazníky. A dle téměř vždy plné restaurace se to také podařilo. Stačilo ale málo – za minimální investice změnit celkový ráz, zaměstnat dobré kuchaře a příjemný personál. Na jídelním lístku najdete několik stálic a chuťovek k pivu a každý den přibližně deset hotovek. Mezi jídly převládá taková ta česká klasika, na kterou jsme zvyklí. Ve všední den stojí denní menu cca 129 korun.
K dispozici je také sál, kde se občas pořádají kulturní akce, společenská setkání a svatby, za objektem najdete terasu s několika stoly. Ta v posledním období nabídla dětský koutek s trampolínou a houpačkou, cyklistům poslouží stojan na kola. Sociální zařízení stejně jako zbytek restaurace svým vzhledem naznačuje, že se má jednat o středověké zařízení. Zde máme připomínku k čistotě. Absence teplé vody, špinavý radiátor, a ne úplně čistá podlaha kazí celkový dojem.
Jako první jsme ochutnali hovězí vývar s masem, zeleninou a drobením (35 korun) a domácí housku (8 korun). Polévka byla opravdu poctivá, žádná umělá dochucovadla, žádná chemie. Poctivý vývar s dostatečným množstvím masa. Houska křupavá, pokrmu nebylo co vytknout.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Prvním hlavním chodem byl katův šleh z vepřového masa s rýží (139 korun). Klasika, která v pamětnících probudí nostalgii i rozesmáté vzpomínky na pikantní pokrm s bodrým názvem, neurazila. Porce byla poctivá, maso měkké a rýže tak akorát. Sice máme radši pikantnější chuť, ale nebylo to nic, co by kazilo celkově dobrý pocit z dobře odvedené práce kuchaře.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Dále jsme ochutnali císařské tolárky (249 korun) s hranolky (45 korun). Jídlo nebylo součástí denní nabídky, jeho cena byla tedy vyšší. Pokrm se skládal z vepřové panenky, grilované slaniny, pepřové omáčky a zeleninové oblohy. Zde bylo maso až zbytečně moc přepečené, ale nic, za co byste kuchaře pranýřovali. Omáčka dobře dochucená, porce byla dostačující.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Posledním hlavním chodem byl hovězí guláš s cibulkou (149 korun). Klasika, která nechybí v žádné české restauraci. Pořekadlo praví, že podle chuti guláše poznáte umění kuchaře. Zde musíme pokrm malinko zkritizovat. Maso bylo tužší, omáčka by zasloužila lépe dochutit. Jídlo nepůsobilo čerstvým dojmem. V jídelním lístku také nebyla zmínka o přítomnosti křenu. Feferonka ale dodala pokrmu příjemnou ostrost. Jako v předešlých chodech bylo jídlo posypané jarní cibulkou.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
A jsme u hodnocení posledního pokrmu, tentokrát jsme objednali čokoládový fondant (69 korun). A zvolili jsme správně. Chuť dokonalá, správná tečka na konec. Kvůli tomuto dezertu do restaurace určitě opět zavítáme.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Ve Středověkém hostinci U Pletánků dostanete za dobré peníze ve většině případů poctivé jídlo bez chemických náhražek a polotovarů. Kromě nečistoty na toaletách také nechápeme, proč jsou na každém stole oschlá jablka, květina by jistě potěšila víc. Obsluha i celkový dojem vás ale potěší. Oproti minulému hodnocení nelze nic jiného než restauraci až na malé výtky pochválit. Hodnotíme známkou 7/10.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Martin Novotný
Eliška Krásnohorská
Veronika Vitásková
Jakub Pečenka
Eliška Krásnohorská
Veronika Vitásková
Jakub Pečenka
Související
•Gastro agent hodnotí: Restaurace Hotelu Kratochvíl
•Gastro agent hodnotí: Restaurace Maják
•Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku
•Gastro agent hodnotí: Restaurace Hotelu U Milína
Další články
Pět pravidel, která vám mohou v mlze zachránit život
Podzim a zima přinášejí nejen chladné počasí, ale i častou mlhu, déšť a šero. Právě …
Příbram má nové parkování v ulici Jana Drdy. Radnice teď sbírá tipy na další místa
Ve vnitrobloku ulice Jana Drdy v Příbrami vzniklo nové parkoviště, které pojme zhruba …
Středočeský kraj pokračuje v podpoře nákupu AED přístrojů pro záchranu lidských životů
Rada kraje schválila pořízení 82 nových defibrilátorů pro záchranáře, policii i …
V areálu Zámečku Tři Trubky se konaly Svatohubertské slavnosti
Svatohubertské slavnosti, které se konaly v sobotu 8. listopadu v areálu Zámečku Tří …
FOTO
Sbírka, která zachraňuje paměť: Podpořte válečné veterány
Připněte si vlčí mák a podpořte hrdiny minulosti. Sbírka potrvá až do konce listopadu …
V Dublovicích se uskuteční referendum o průzkumu nerostů
V Dublovicích se 22. listopadu uskuteční referendum o průzkumu nerostných surovin na …
Co dnes láká děti? Přijďte zjistit, jaké drogy a návykové látky jsou mezi mladými hitem
Rodiče a učitelé mají často jen mlhavou představu o tom, s čím se děti dnes setkávají. …
Král Orlíku: Jakub Vágner chytil rybu snů
První letošní listopadová neděle. Orlická přehrada. Déšť, ticho a jeden rybář, který …
FOTO
Středočeský kraj navýší třiceti miliony podporu prevence a duševního zdraví
Příští rok půjde na projekty prevence kriminality, závislostí a posilování duševního …
Gastro agent: Wokno Street Food
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO



















