Gastro agent hodnotí: Středověký hostinec U Pletánků
23. května 2022 (06:17)
Dalších 15 fotografií v galerii
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Cílem projektu není v žádném případě jakoukoliv restauraci dehonestovat, ale upozornit na nedostatky, či pochválit kuchařské umění.
Středověký hostinec U Pletánků asi není třeba Příbramákům představovat. Jedná se o zařízení ve Zdabořské ulici, které se během posledních let změnilo k nepoznání. Namísto původně ošuntělé hospody čtvrté kategorie, zde nový provozovatel dostal nápad, jak na toto kdysi ponuré místo přilákat zákazníky. A dle téměř vždy plné restaurace se to také podařilo. Stačilo ale málo – za minimální investice změnit celkový ráz, zaměstnat dobré kuchaře a příjemný personál. Na jídelním lístku najdete několik stálic a chuťovek k pivu a každý den přibližně deset hotovek. Mezi jídly převládá taková ta česká klasika, na kterou jsme zvyklí. Ve všední den stojí denní menu cca 129 korun.
K dispozici je také sál, kde se občas pořádají kulturní akce, společenská setkání a svatby, za objektem najdete terasu s několika stoly. Ta v posledním období nabídla dětský koutek s trampolínou a houpačkou, cyklistům poslouží stojan na kola. Sociální zařízení stejně jako zbytek restaurace svým vzhledem naznačuje, že se má jednat o středověké zařízení. Zde máme připomínku k čistotě. Absence teplé vody, špinavý radiátor, a ne úplně čistá podlaha kazí celkový dojem.
Jako první jsme ochutnali hovězí vývar s masem, zeleninou a drobením (35 korun) a domácí housku (8 korun). Polévka byla opravdu poctivá, žádná umělá dochucovadla, žádná chemie. Poctivý vývar s dostatečným množstvím masa. Houska křupavá, pokrmu nebylo co vytknout.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Prvním hlavním chodem byl katův šleh z vepřového masa s rýží (139 korun). Klasika, která v pamětnících probudí nostalgii i rozesmáté vzpomínky na pikantní pokrm s bodrým názvem, neurazila. Porce byla poctivá, maso měkké a rýže tak akorát. Sice máme radši pikantnější chuť, ale nebylo to nic, co by kazilo celkově dobrý pocit z dobře odvedené práce kuchaře.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Dále jsme ochutnali císařské tolárky (249 korun) s hranolky (45 korun). Jídlo nebylo součástí denní nabídky, jeho cena byla tedy vyšší. Pokrm se skládal z vepřové panenky, grilované slaniny, pepřové omáčky a zeleninové oblohy. Zde bylo maso až zbytečně moc přepečené, ale nic, za co byste kuchaře pranýřovali. Omáčka dobře dochucená, porce byla dostačující.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Posledním hlavním chodem byl hovězí guláš s cibulkou (149 korun). Klasika, která nechybí v žádné české restauraci. Pořekadlo praví, že podle chuti guláše poznáte umění kuchaře. Zde musíme pokrm malinko zkritizovat. Maso bylo tužší, omáčka by zasloužila lépe dochutit. Jídlo nepůsobilo čerstvým dojmem. V jídelním lístku také nebyla zmínka o přítomnosti křenu. Feferonka ale dodala pokrmu příjemnou ostrost. Jako v předešlých chodech bylo jídlo posypané jarní cibulkou.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
A jsme u hodnocení posledního pokrmu, tentokrát jsme objednali čokoládový fondant (69 korun). A zvolili jsme správně. Chuť dokonalá, správná tečka na konec. Kvůli tomuto dezertu do restaurace určitě opět zavítáme.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Ve Středověkém hostinci U Pletánků dostanete za dobré peníze ve většině případů poctivé jídlo bez chemických náhražek a polotovarů. Kromě nečistoty na toaletách také nechápeme, proč jsou na každém stole oschlá jablka, květina by jistě potěšila víc. Obsluha i celkový dojem vás ale potěší. Oproti minulému hodnocení nelze nic jiného než restauraci až na malé výtky pochválit. Hodnotíme známkou 7/10.
foto: pribram.cz/Martin Novotný
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Martin Novotný
Eliška Krásnohorská
Veronika Vitásková
Jakub Pečenka
Eliška Krásnohorská
Veronika Vitásková
Jakub Pečenka
Související
•Gastro agent hodnotí: Restaurace Hotelu Kratochvíl
•Gastro agent hodnotí: Restaurace Maják
•Gastro agent hodnotí: Restaurace Na Vršíčku
•Gastro agent hodnotí: Restaurace Hotelu U Milína
Další články
Do Česka dorazily první výrazné projevy zimy: studená fronta přinesla sníh, mráz i náledí
Do České republiky zamířila už v pondělí výrazná studená fronta, která přinesla první …
Gertrudy pořádají MODES ROBES 9. Pomoc zvířatům skrz módu
Devátý ročník charitativního bazaru MODES ROBES se uskuteční v sobotu 22. listopadu v …
FOTOGALERIE
Vánoční MINT Market v Příbrami: místo, kde najdete originální dárky od českých tvůrců
Vánoční nákupy začínají letos v Příbrami už v sobotu 22. listopadu. Estrádní sál v …
Houpák zarůstá a stín nesvědčí vřesům
Každý, kdo si oblíbil vrchol Houpák v CHKO Brdy, kde se rozkládala bývalá cílová …
V pátek se otevře vánoční kluziště v Příbrami
Novinkou letošní zimní sezony v Příbrami je vánoční kluziště na náměstí 17. listopadu. …
Dánsko omezuje dětem přístup na sociální sítě. Mělo by se přidat i Česko?
Dánská vláda představila návrh, který výrazně omezí přístup dětí na sociální sítě. …
Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy
Na první lyžování sezony v sobotu 15. listopadu večer na sjezdovku na Monínci u …
Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy
Ve středu 12. listopadu byla podepsána další tři memoranda o spolupráci mezi …
FOTO
Gastro agent: Maya’s
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTOGALERIE
Nutrie v Sedlčanech: roztomilé vetřelkyně, které ničí přírodu. Proč je nekrmit?
Na první pohled působí jako přítulní vodní hlodavci, kterým by člověk nejradši hodil …



















