25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

Do Česka dorazily silné bouřky, dva lidé zemřeli po pádu stromu

8. července 2021   (21:49)
Do Česka dorazily silné bouřky, dva lidé zemřeli po pádu stromu
foto: Policie ČR

Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami platí pro celé Česko až do pátečního rána.


Část Česka odpoledne a večer zasáhly silné bouřky provázené silným větrem a místy i krupobitím. Postihly především jihozápad a střed Čech spolu s Vysočinou. Na Písecku zemřeli dva lidé, na jejichž auto spadl strom. Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami platí pro celé Česko až do pátečního rána. Na některých místech mohou v důsledku deště stoupnout hladiny řek a potoků.

Jen od 15:00 do 20:00 vyjížděli hasiči v Česku k téměř 320 zásahům souvisejícím s bouřkami. Polovinu z nich evidovali mezi 19:00 a 20:00, uvedl na twitteru Hasičský záchranný sbor ČR. Nejvíc počasí zaměstnalo hasiče v Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji.

Problémy jsou také na železnici. Kvůli popadaným stromům či ulomeným větvím je omezený provoz na trati mezi Prahou a Karlštejnem. Vlaky nejezdí ani mezi Sázavou a Ledečkem ve středních Čechách, Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou nebo Kardašovou Řečicí a Doňovem na Jindřichohradecku.

Silná bouřka doprovázená vydatnými srážkami se navečer prohnala přes Plzeňský kraj. Hasiči zasahovali zatím asi u 90 případů, zejména na Klatovsku, jižním Plzeňsku, Rokycansku či Domažlicku. "Jde o popadané stromy, zaplavené sklepy, laguny, ucpané propustky, vodu valící se z polí a tak dále," řekl ČTK krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Na Klatovsku a na Plzeňsku byl v důsledku bouře přerušený provoz na dvou železničních tratích.
Silná bouřka zasáhla dnes vpodvečer také jižní Čechy, kde si vyžádala dva lidské životy. U Čížové na Písecku spadl strom na osobní auto a zabil dva lidi. Nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě byly i dvě děti, které utrpěly zranění. Záchranáři je převezli do písecké nemocnice. ČTK to řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová. Podle ní dětem nabídli úkryt ve voze právě lidé, kteří nakonec nepřežili.

Bouřka a silný vítr komplikují situaci i na jiných místech Jihočeského kraje. Od 17:30 měli jihočeští hasiči kvůli bouřce zatím 40 výjezdů. "Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Silný déšť se nevyhnul ani části Vysočiny, kde místy napršelo za hodinu přes 20 litrů vody na metr čtvereční metr. Nejvíc deště bylo na Jihlavsku a Žďársku.

Hasiči na Vysočině zasahovali dnes večer kvůli počasí například ve Fryšavě pod Žákovou horou na Žďársku, kde museli čerpat vodu ze zaplavené garáže. Přímo ve Žďáru nad Sázavou kontrolovali odtoky kanalizace. Stromy odstraňovali například ve Starém Telečkově nebo v Novém Městě na Moravě.
Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami platí pro většinu Česka až do pátečního rána. Menší riziko je v Karlovarském a Ústeckém kraji. Naopak na jihu a východě Čech, i na Vysočině hrozí extrémně silné bouřky provázené až pěticentimetrovými kroupami a silným nárazovým větrem.

Vydatný déšť může vést k vystoupání hladin řek a potoků. Varování před možným dosažením některého z povodňových stupňů se týká hlavně jihu a východu Čech, v menší míře ale Libereckého kraje, severní části středních Čech a celé Moravy.

Kolem dnešních 20:30 platil první, tedy nejnižší povodňový stupeň na řece Úslavě na jižním Plzeňsku. Na druhý stupeň vystoupala hladina Botiče v Praze a Klabavy v Hrádku na Rokycansku, vyplývá z údajů na webu povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu.


Jihočeský kraj

U Čížové na Písecku spadl strom na osobní auto a zabil dva lidi. Nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě byly i dvě děti, které utrpěly zranění. Záchranáři je převezli do písecké nemocnice. ČTK to řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová. Podle ní dětem nabídli úkryt ve voze právě lidé, kteří nakonec nepřežili.

"Okolnosti této dopravní nehody jsou tragické. Na místě jsme zjistili, že muž a žena, kteří při nehodě přišli o život, zastavili a nabídli pomoc dětem, které se i s rodiči schovávali před bouří. Děti nastoupily, rodiče zůstali venku a za pár minut spadl na auto strom," uvedla Schwarzová.

Silná bouřka v okolí Čížové podle ní způsobila pád několika stromů. Dodala, že následky počasí komplikují provoz na řadě jihočeských silnic. Například v centru Českých Budějovic hasiči odstraňovali popadané větve. Od 17:30 měli kvůli bouřce zatím 40 výjezdů. "Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Kvůli bouřce nejezdí také některé vlaky. Dočasnou výluku způsobila většinou porucha trakčního vedení nebo strom spadlý a železnici. Od večerních hodin tak nejezdí vlaky na trase Čížová - Vráž u Písku, Summerau - Horní Dvořiště, Včelná - České Budějovice nebo Veselí nad Lužnicí - Lomnice nad Lužnicí.
Plzeňský kraj

Silná bouřka doprovázená vydatnými srážkami se navečer prohnala přes Plzeňský kraj. Hasiči zasahovali zhruba u stovky případů, zejména na Klatovsku, jižním Plzeňsku, Rokycansku či Domažlicku, řekl ČTK k 20:00 krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Na Klatovsku a na Plzeňsku byl v důsledku bouře přerušený provoz na dvou železničních tratích, řekla ČTK Nela Friebová ze Správy železnic. Na úseku mezi Klatovy a Švihovem byl provoz s omezením rychlosti obnoven, uvedla. Řeky Úslava a Klabava dosáhly prvního až druhého povodňového stupně.

Provoz je zastavený ještě mezi Starým Plzencem a Blovicemi na jižním Plzeňsku kvůli popadaným stromům v kolejišti. Mezi Klatovy a Švihovem byla po bouřce zaplavená trať. Obě události se staly kolem 18:00.

Po vydatných srážkách vystoupala na druhý povodňový stupeň řeka Klabava v Hrádku na Rokycansku. Ještě v 18:00 měla hladinu 52 centimetrů a průtok 1,81 metru krychlového za vteřinu, o hodinu později hladina stoupla na 110 centimetrů a k 20:50 na 175 centimetrů a průtok 35,8 metru krychlového za vteřinu. Na prvním povodňovém stupni se Klabava drží v Rokycanech, také Úslava má první stupeň v Prádle a ve Ždírci na jižním Plzeňsku.

Hasiči pracují po celém kraji a odstraňují následky bouře. "Jde o popadané stromy, zaplavené sklepy, laguny, ucpané propustky, vodu valící se z polí a tak dále," shrnul Poncar. Například v Rokycanech čerpají hasiči vodu z laguny v jedné z ulic na okraji města.

Mezi 17:00 a 18:00 zaznamenaly největší srážky v Plzeňském kraji stanice Českého hydrometeorologického ústavu na Klatovsku a Plzeňsku. Během hodiny spadlo nejvíc srážek v Nezvěsticích jižně od Plzně, kde napršelo 22,8 milimetru vody za hodinu, v Klatovech spadlo 20,8 milimetru a v Chudenicích na Klatovsku 16,7 milimetru srážek za hodinu. O hodinu později byly nejvydatnější srážky v Terešově na Rokycansku, kde spadlo 23,9 milimetru během jedné hodiny, ve Strašicích na Rokycansku 23,7 milimetru a v brdském Borovnu 23,3 milimetru srážek během jedné hodiny.
Středočeský kraj

Středočeským hasičům přibylo výjezdů kvůli bouřce, zasahovali hlavně na Příbramsku. Nejčastěji odstraňovali stromy spadlé na silnice nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů. V Příbrami museli také odčerpávat vodu ze zaplaveného parkoviště. Do večera hasiči v regionu zaznamenali do 25 případů souvisejících s počasím, z toho více než polovinu v okrese Příbram, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Vladimíra Kereková.

V Příbrami hasiče zaměstnala hlavně laguna, která se vytvořila na parkovišti před lékárnou v Husově ulici. Vodu museli odčerpávat. Horší situace byla večer také v okrese Praha-východ a na Mladoboleslavsku. Například v Říčanech u Prahy auta obtížně projížděla podjezd pod železniční tratí, vozovka tam byla také zaplavená.

Kraj Vysočina

Při bouřkách, které ve čtvrtek přešly přes část Vysočiny, někde za hodinu napršelo takřka 30 litrů na čtvereční metr. Nejvydatnější byl déšť na Jihlavsku, Žďársku a Havlíčkobrodsku. Hasiči evidují od 16:00 v souvislosti s počasím 57 výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu a krajských hasičů.

V Brtnici na Jihlavsku napršelo 22 litrů na čtvereční metr, v Kadově na Žďársku to bylo 23 litrů a v Počátkách na Pelhřimovsku ještě o litr víc. V Libici nad Doubravou na Havlíčkobrodsku napršelo po 20:00 asi 28 litrů na čtvereční metr. Vodu museli na Jihlavsku čerpat v Kamenici. Za Stonařovem směrem na Brtnici zanesla bouře na silnici bahno a kameny. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové zůstala silnice s opatrností průjezdná.

Ve Fryšavě pod Žákovou horou na Žďársku museli hasiči čerpat vodu se zaplavené garáže. Přímo ve Žďáru nad Sázavou kontrolovali odtoky kanalizace. Stromy odstraňovali například v Havlíčkově Brodě, Sobíňově, ve Starém Telečkově nebo v Novém Městě na Moravě.

Podle Čírtkové byly spadlé stromy i na dálnici D1 v úseku mezi 91. a 98. kilometrem. Stala se tam také dopravní nehoda. V Myslotínské ulici v Pelhřimově se voda nahromadila pod mostem. "Zatím není hlášeno žádné zranění s těmito událostmi," uvedla Čírtková.

Meteorologové dnes varovali před extrémními bouřkami s přívalovými srážkami kolem 60 milimetrů, nárazy větru o rychlosti 100 kilometrů za hodinu a velkými kroupami hlavně na jihu Čech, Vysočině a v Pardubickém kraji. Výstraha před extrémně silnými bouřkami platí do půlnoci. Velmi silné bouřky ale mohou být až do pátečního rána.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce. Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS. Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Novinkou bude mimo jiné pilotní provoz speciálních autobusových linek, které budou … Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Meteorologové už dřív avizovali, že chladné počasí, které je v ČR druhý týden, bude … Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Svátek planety připomněla úklidová akce společnosti 1. SčV a místní organizace Českého … Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Hasiči vymezili nebezpečnou zónu, kterou opáskovali. Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Během léta se v letním kině bude promítat jedenáctkrát, lidé se mohou těšit na devět … Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, …
Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies