29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Co nevíte o meteorologickém radaru v Brdech

Nepřehlédněte
19. července 2020   (06:11)
Dalších 27 fotografií v galeriiCo nevíte o meteorologickém radaru v Brdech
foto: pribram.cz

Betonová věž, kterou znají snad všichni návštěvníci CHKO Brdy, není pouze meteorologickým radarem.


Druhým nejvyšším bodem brdského pohoří se svými 862 m je odjakživa vrchol Prahy s téměř šedesátimetrovou věží, do níž vede 255 schodů. Tento vskutku skvostný velikán odjakživa láká milovníky turistiky. Jeho název je odvozen od "prahovité" stupňovité podoby, neboť má svahy příkré k jihu a západu, z části i k severu. Mezi domorodci je kopec často nazýván „Pragerberg“ pocházejíc z dob nacistické okupace, kdy dělostřeleckou střelnici začala využívat německá armáda a název střelnice se změnil na německý „Truppenübungsplatz Kammwald“. Kóta Praha se v té době stala strategickým bodem pro Wehrmacht, který tu nechal vybudovat odposlouchávací a „radiolokační stanici Pegasus“ pro navádění letadel.

Zařízení bylo po skončení bojů v květnu 1945 ihned odvezeno. Osádku tu tvořilo 50 vojáků specialistů + 30 žen radistek. Dodnes lze na tomto vrchu spatřit pozůstatky drobných staveb někdejší radarové stanice a betonové fundamenty základů jednotlivých věží.
Druhým nejvyšším bodem brdského pohoří se …
foto: pribram.cz

V době budování socialismu byla na vrchu opět zřízena vojenská pozorovací stanice. Od roku 1993 kromě armády začala být využívána i pro měření a výzkum lesních ekosystémů a o několik let později i jako součást zabezpečení letového provozu nad naším územím.

V roce 1999 zde začala nově vyrůstat betonová věž nového meteorologického radiolokátoru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která koncem roku již značně převyšovala původní vojenskou příhradovou věž. Umístění této stavby bylo dopředu velice dobře zvažováno. Projekt začal vznikat v roce 1998 jako společná investice Ministerstva obrany a Ministerstva životního prostředí popudem na tragickou červencovou povodeň roku 1997. Kóta Praha tím dostala za úkol plnit jednu z hlavních úloh varovné a předpovědní služby pro civilní sektor.

Instalaci radaru, který je ukryt v bílé kopuli financoval ČHMÚ, věž armáda. Celá výstavba byla zahájena v květnu 1999 a již v listopadu téhož roku, obrovský jeřáb vyzdvihl na vršek samotný radiolokátor. Podobný radar je v naší republice ještě na Moravě na Drahanské vrchovině a oba jsou napojeny na evropskou radarovou síť.

Meteorologické radary národní sítě CZRAD, provozované ČHMÚ, poskytují třírozměrnou informaci o srážkové oblačnosti na velké ploše s vysokým prostorovým (1x1 km) i časovým (5 minut) rozlišením.
V době budování socialismu byla na vrchu opět …
foto: pribram.cz
Funkce radiolokátoru je založena na Dopplerovo jevu. Spočívá v otáčení antény kolem své osy a tím provádí svá měření v různých směrech a úhlech nad terénem. Přitom vystřeluje krátké pulzy do oblačnosti a zpět přijímá odraz. Ten zpracovává počítač vedle v místnosti, který vypočte vzdálenost dešťového mraku nebo ledových částic a my víme, jakým směrem a kam se pohybuje.

Meteorologický radar je velmi užitečný především pro detekci konvektivních bouří, které mohou být doprovázeny nebezpečnými jevy, jako např. intenzivními přívalovými srážkami, blesky, krupobitím, silným nárazovým větrem nebo dokonce tornády. Radarová měření a plošné radarové odhady srážek za určité časové období jsou využívána jako jeden z klíčových podkladů pro meteorologické i hydrologické předpovědní a výstražné účely, mimo jiné pro Systém integrované výstražné služby a Hlásnou a předpovědní povodňovou službu. Meteorologové za jejich pomoci mohou vydat výstražnou informaci na již vyskytující se nebezpečný jev, který od nich dostanou s několikaminutovým předstihem nejen starostové, členové povodňových komisí a hasiči, ale dnes i široká veřejnost pro místo, které se nachází na trase jeho postupu. Stačí si jen bezplatně stáhnout do svého telefonu aplikaci „ČHMÚ“ a nastavit si v ní místo, které si přejete, aby bylo hlídáno.
Funkce radiolokátoru je založena na Dopplerovo …
foto: pribram.cz
Radarová data jsou též využívána mimochodem širokou řadou externích uživatelů, jako např. Řízením letového provozu ČR, Armádou ČR, Integrovaným záchranným systémem, Ředitelstvím silnic a dálnic a dalšími….

Dosah radiolokátoru se jen pro zajímavost pohybuje až okolo 255 km.
Meteorologický radiolokátor prošel v roce 2015 kompletní repasí. Ten původní, již zastaralý společnosti Enterprise Electronics Corporation (USA), byl nahrazen novým od firmy Vaisala (Finsko).

Betonová věž mimochodem není pouze meteorologickým radarem. Je vhodné doplnit, že na věži je umístěno plno dalších přístrojů, které plní funkci především strategickou nejen pro Armádu ČR a NATO, ale i pro řízení letového provozu ŘLP a obrany vzdušného prostoru. S ohledem na určitý stupeň utajení a zabezpečení tak není přístup do areálu a věž pro veřejnost bohužel možný.
Radarová data jsou též využívána mimochodem …
foto: pribram.cz

Fotogalerie

Výsledný radarový produkt - pracovní nástroj sloužícího meteorologa () Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (1) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (2) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (3) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (4) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (5) Meteorologický radar ČHMÚ - kopec Praha v Brdech (6) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (7) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (8) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (9) Meteorologický radar ČHMÚ - kopec Praha v Brdech (10) Ochranná zeď postavení radiolokátoru Freya EGON (Pegasus Y) (11) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (12) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (13) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (14) Co nevíte o meteorologickém radaru v Brdech (15) Meteorologický radar ČHMÚ - kopec Praha v Brdech (16) Meteorologický radar ČHMÚ - kopec Praha v Brdech. Pohled na vysílač a přijímač. (17) Co nevíte o meteorologickém radaru v Brdech (18) Dosah meteorologických radarů ČHMÚ sítě CZRAD (19) Co nevíte o meteorologickém radaru v Brdech (20) Co nevíte o meteorologickém radaru v Brdech (21) Co nevíte o meteorologickém radaru v Brdech (22) Co nevíte o meteorologickém radaru v Brdech (23) Meteorologický radar ČHMÚ - kopec Praha v Brdech (24) Fragmenty Pegasus Y - stanice goniometrických zaměřovačů Luftwaffe (25) Co nevíte o meteorologickém radaru v Brdech (26)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČHMÚ_Josef Cink_Miroslav Pavlík
Josef Cink
autor: Miroslav Pavlík








Další články

Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Standardní středoevropský čas, pro který se vžilo nepřesné označení zimní, se vrátí … Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Příbram nastoupí v sérii na tři výhry proti Lvům. Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným …
Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies