Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu
12. září 2020 (17:44)
foto: pribram.cz
K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?
Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli deštivějšímu a chladnějšímu létu o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.
Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený.
Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.
Vše podstatné už víte, takže zbývá jen popřát - dobrou chuť.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová
Další články
Dušičky v bezpečí: Policie varuje před kapsáři a zloději
Je tady období, kdy lidé po celé zemi míří na hřbitovy, aby si připomněli své blízké. …
Povodí Vltavy opět podalo pomocnou ruku hasičům z Příbrami
Už jedenáctým rokem pokračuje úspěšná spolupráce mezi Hasičským záchranným sborem …
Výlov Musíku přilákal spousty lidí nejen na tradiční podívanou, ale i rybí speciality
V úterý 28. října začal dvoudenní výlov rybníku Musík u Dublovic. Rybáři dokončí výlov …
FOTOGALERIE
Martin Kadlec: Hasič, který dobývá pódia kulturistiky
Profesionální hasič z Podlesí skloubil náročné povolání s vrcholovým sportem a přivezl …
Skončil provoz letošních turistických spojů
V úterý 28. října vyjely poslední výletní linky PID. Kromě jiných dopravních spojů …
Vánoční kluziště v Příbrami poprvé. Město slibuje zážitek i dopoledne zdarma pro školáky
Od 14. listopadu se náměstí 17. listopadu v Příbrami promění v zimní scénu jako z …
Podzim v Klubíčku je plný barev, dýní a strašidel
Podzim v mateřské škole Klubíčko v Příbrami je ve znamení tvoření, barev a radostných …
Drážní hasiči vrátili na koleje vykolejený vlak v Hudčicích, provoz dál stojí
Hasiči Správy železnic (SŽ) v úterý po poledni ukončili práce v Hudčicích na …
Revitalizace další části města je připravena. Zásadní proměnou projde vnitroblok v Riegrově ulici
Na jaře příštího roku začne rozsáhlá revitalizace vnitrobloku v Riegrově ulici v …
Středočeský kraj chystá investice do muzeí, včetně pobočky na šachtě Bytíz
Středočeský kraj připravuje v sedmi krajských muzeích a galeriích investice téměř za …




