27. 12. svátek má Žaneta




Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu

12. září 2020   (17:44)
Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu
foto: pribram.cz

K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?


Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli deštivějšímu a chladnějšímu létu o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.

Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený.

Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.
Vše podstatné už víte, takže zbývá jen popřát - dobrou chuť.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová








Další články

Český telekomunikační úřad znovu umožnil slevy na internet či volání pro osoby s nízkým příjmem a osoby se zdravotním postižením Český telekomunikační úřad znovu umožnil slevy na internet či volání pro osoby s nízkým příjmem a osoby se zdravotním postižením Málokdo ví, že existuje možnost slevy na internet a volání pro osoby s nízkými příjmy … Záchytka v Příbrami ve svátečním režimu – kapacita omezená, cena vysoká Záchytka v Příbrami ve svátečním režimu – kapacita omezená, cena vysoká Počet klientů příbramské protialkoholní záchytné stanice v posledních letech stoupá, a … Nepřehlédněte Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť asi pro 1000 … Cestou k prastarému hnízdu černých čápů v Brdech Cestou k prastarému hnízdu černých čápů v Brdech Jak už z příběhu o bukové stráni vyplynulo, v koruně jednoho z rozdvojených … Příroda Vánoční jmelí: od keltských pověr až k polibkům pod větvičkou Vánoční jmelí: od keltských pověr až k polibkům pod větvičkou Jmelí je rostlina, která od pradávna budila úžas. Zůstává zelené i v zimě, roste mezi … Vánoce Vánoční bowling plný radosti: rybářský kroužek z Rožmitálu uzavřel rok ve velkém stylu Vánoční bowling plný radosti: rybářský kroužek z Rožmitálu uzavřel rok ve velkém stylu Vánoční atmosféra a konec roku pohltil i rybářský kroužek Českého rybářského svazu, … Na sváteční stůl patří i houbový kuba z vánoční houby Na sváteční stůl patří i houbový kuba z vánoční houby Vánoční svátky nejsou jen o cukroví a smaženém kaprovi. K místním tradicím patří také … Vánoce Nová kavárna v Drakovně doplní úpravy Jiráskových sadů Nová kavárna v Drakovně doplní úpravy Jiráskových sadů V budově Drakovny (dům čp. 117), v prostorách, které mají obyvatelé nejen Příbrami … Nepřehlédněte Na Štěpána rodina i tradice. Druhý svátek vánoční připomíná prvního mučedníka i koledy Na Štěpána rodina i tradice. Druhý svátek vánoční připomíná prvního mučedníka i koledy Druhý svátek vánoční 26. prosince připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského … Vánoce
Herectví je pro mě úlet a únik z reality, říká Taťjana Medvecká Herectví je pro mě úlet a únik z reality, říká Taťjana Medvecká Dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, držitelka Českého lva, Ceny Františka Filipovského … ROZHOVOR
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies