Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu
12. září 2020 (17:44)
foto: pribram.cz
K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?
Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli deštivějšímu a chladnějšímu létu o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.
Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený.
Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.
Vše podstatné už víte, takže zbývá jen popřát - dobrou chuť.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová
Další články
Příbramští žáci zazářili v Robosoutěži FEL ČVUT a obsadili skvělá místa
Robosoutěž pořádaná Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze má pro Příbram obrovský …
Rožmitál investuje do zdravotnictvín a pořídil nový sanitní vůz pro městské zdravotnické zařízení
Město Rožmitál pod Třemšínem pokračuje v dlouhodobé podpoře místního zdravotnictví a …
HC Příbram vyhrál 15 zápasů v řadě. Druhá liga má nového lídra
HC Příbram válcuje druhou ligu: 15 výher v řadě, neporazitelnost a příběh, který začal …
Středočeský kraj připravuje slučování dalších škol, na řadě je i Příbram
Středočeský kraj připravuje další slučování škol. Důvodem je především organizační …
Nominace na Cenu města je možné podávat do konce listopadu
Do konce listopadu mohou občané opět navrhovat osobnosti či kolektivy, které si …
Hlíva je královnou pozdních hub v lese, ale i v kuchyni
Ani s nástupem zimy nemusí končit vycházky do přírody za houbami. Listopad a prosinec …
FOTO
Příbram Bobcats vyhrály ženský flagový pohár!
Domácí hráčky Příbrami ovládly turnaj i přes minimální sestavu a završily tak …
Tipy na víkend: Slavnostní otevření vánočního kluziště a řada charitativních akcí naladí na blížící se advent
V pátek bude slavnostně otevřeno Vánoční kluziště, v Bohutíně zahájí v sobotu advent. …
Ceny benzinu a nafty v Příbrami: nejdražíší je čerpací stanice značky MOL
Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v Příbrami v rozmezí od 33,50 Kč do 34,90 …
Kde všude proběhne zahájení adventu? Nabízíme přehled!
Rádi byste se zúčastnili slavnostního zahájení adventu či dalších tematických akcí? V …




