20. 8. svátek má Bernard




Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu

12. září 2020   (17:44)
Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu
foto: pribram.cz

K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?


Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli deštivějšímu a chladnějšímu létu o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.

Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený.

Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.
Vše podstatné už víte, takže zbývá jen popřát - dobrou chuť.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová








Další články

Revoluce na českých dálnicích: D3 nabídne rychlost až 150 km/h. Kdy se dočkáme na Příbramsku? Revoluce na českých dálnicích: D3 nabídne rychlost až 150 km/h. Kdy se dočkáme na Příbramsku? Od října se na českých dálnicích začne jezdit až 150 km/h — zatím jen na vybraných … Ve středních Čechách kandiduje do Sněmovny 468 lidí, méně než před čtyřmi lety Ve středních Čechách kandiduje do Sněmovny 468 lidí, méně než před čtyřmi lety O místa ve Sněmovně usiluje letos ve Středočeském kraji 468 kandidátů z 22 politických … Běžecký kros v Bezděkově pod Třemšínem slibuje náročný terén i krásnou přírodu Běžecký kros v Bezděkově pod Třemšínem slibuje náročný terén i krásnou přírodu Devítikilometrový závod v členitém lesním terénu, prudká stoupání i rychlý finiš. To … V galerii zažijete umění po setmění s Lillou Gombos V galerii zažijete umění po setmění s Lillou Gombos Ve čtvrtek 21. srpna od 21:00 proběhne v Galerii F. Drtikola v Příbrami noční … Zlato z Mistrovství Evropy a nové šance pro malé sportovce Zlato z Mistrovství Evropy a nové šance pro malé sportovce Sportovní oddíl aerobiku z Oxygenu prožil nezapomenutelnou jarní sezónu, kterou … Zavíječ ničí buxusy na hřbitovech. Technické služby zahajují plošné odstranění Zavíječ ničí buxusy na hřbitovech. Technické služby zahajují plošné odstranění Kvůli masivnímu napadení buxusů zavíječem zimostrázovým přistupují Technické služby … Na dálnici D4 se na Příbramsku znovu proháněla závodní formule Na dálnici D4 se na Příbramsku znovu proháněla závodní formule Na dálnici D4 se v pondělí 18. srpna prohnala formule. Videozáznam koloval na … VIDEO Humor jako přežití: Češi bodují tam, kde jiní brečí Humor jako přežití: Češi bodují tam, kde jiní brečí Zapomeňte na medaile. Češi získali titul, který se nedá zarámovat, ale rozhodně se dá … Výcvik u dělostřeleckého pluku v Jincích absolvovaly desítky studentů Výcvik u dělostřeleckého pluku v Jincích absolvovaly desítky studentů Letní vojenskou přípravu, která vyvrcholila slavnostní přísahou, úspěšně dokončilo 60 …
Letní bojovka na Nováku: dobrodružství a zábava pro děti Letní bojovka na Nováku: dobrodružství a zábava pro děti Srpnová Letní bojovka na Nováku slibuje odpoledne plné her, soutěží a smíchu. Kapacita …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies