Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu
12. září 2020 (17:44)
foto: pribram.cz
K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?
Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli deštivějšímu a chladnějšímu létu o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.
Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený.
Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.
Vše podstatné už víte, takže zbývá jen popřát - dobrou chuť.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová
Další články
Betlémské světlo přinese do Dobříše vánoční atmosféru
Tradiční Betlémské světlo, malý plamínek s velkým poselstvím, dorazí i letos do …
Vánoční přání z radnice
Adventní čas je obdobím, kdy se lidé zastavují, bilancují uplynulý rok a přejí si …
Vánoce
Bude sníh na Vánoce nebo ne? Víte ještě, jak vypadá zasněžená příroda?
Sociální sítě i některá média bývají v předvánočním období plná ‘zaručených‘ …
Gastro agent: Mia pizza – kebab
Rychlé občerstvení v centru města má jednoduchý úkol: nasytit, nezdržovat a …
Fast food
RE/MAX Nova: Nový vítr na realitním trhu v Příbrami
Na realitním trhu v Příbrami vznikla nová realitní kancelář RE/MAX Nova.
PR
Pavel Nový alias tatínek z komedie S tebou mě baví svět: Vánoční přání pro Příbram
Vánoce by nebyly kompletní bez komedie S tebou mě baví svět, kterou si každoročně …
Vánoce
Město Příbram zavedlo Tichou linku. Neslyšícím usnadní komunikaci s úředníky
Příbram nově nabízí službu Tichá linka, která umožňuje lidem se sluchovým nebo …
Středočeská pedagogicko-psychologická poradna pomůže školákům řešit obtíže
Středočeská pedagogicko-psychologická poradna pomůže školám i žákům řešit vzdělávací …
ČEZ Extraliga: Lvi znovu zkrotili Kocoury, Příbram doma padla 0:3
Týden jako na houpačce zažili volejbalisté VK TROX Příbram. Minulý víkend dokázali v …
Sport
O Štědrém dni může na části území sněžit
Těsně před Štědrým dnem k nám začne proudit od východu chladný původem arktický vzduch …




