V Obecnici je možné zakoupit zvěřinu z brdských honiteb
17. února 2020 (11:40)
foto: pribram.cz/vls.cz
Vojenské lesy a statky v letošním roce zvýšily plány odlovu zvěře, aby eliminovaly škody na mladých lesních porostech
Spotřeba zvěřiny, přestože je jednou z nejkvalitnějších potravin, je v Česku extrémně nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi kilogram za rok. Vojenské lesy a statky v těchto dnech spustily kampaň, kterou chtějí zájem lidí o tento druh masa zvýšit. Celkem na sedmnácti místech v Čechách i na Moravě začaly široké veřejnosti nabízet prodej zvěřiny ze svých honiteb. Zvěřinu z Brdské vrchoviny budou moci zájemci zakoupit v Mirošově a Obecnici.
„Zvěřina je jednou z nejkvalitnějších potravin. Pochází z volně žijících zvířat, která se navíc v honitbách vojenských lesů pohybují v unikátních přírodních lokalitách, jimž se díky tomu, že sloužili či slouží jako výcvikové prostory armády,vyhnul intenzivní civilizační rozvoj. Je to tedy absolutní BIO kvalita ze své podstaty. Divoké maso je navíc méně tučné a má v kontrolách veterinářů dobré výsledky,“ argumentuje výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral.
Zvěř je prodávána v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů (mimo prasete divokého, zde je povinnost uvádět do oběhu tuto zvěř vždy s hlavou a běhy). Zájemci v rámci své vybrané lokality mohou kontaktovat zodpovědného pracovníka VLS, který zajistí samotnou realizaci poptávky. K výdeji zvěřiny dochází v konkrétním místě zvěřinového závodu v termínu, který si zákazník se státním podnikem individuálně dohodne.
„Nabídka se místně liší podle specifika lokality i ročního období. Vždy ale platí, že je v nabídce pouze maso, které prošlo kontrolou vojenského veterináře a prodej provádí špičkově proškolení a zkušení odborníci našeho státního podniku. Tím má kupující maximální záruku kvality i zdravotní nezávadnosti komodity,“ říká obchodní specialista VLS Jiří Horák.
Státní podnik přitom otevřeně přiznává, že nová nabídka má souvislost s klimatickou kalamitou, která postihla tuzemské lesy. U VLS v posledních letech probíhá masivní výsadba sazenic dřevin, které mají nahradit uhynulé stromy. Státní podnik proto potřebuje snížit stavy zvěře, která na mladých lesních porostech způsobuje okusem významné škody.
„Stavy zvěře je třeba přizpůsobit aktuálnímu stavu českých a moravských lesů. V letošním roce jsme zvýšili plány odlovu a zřejmě půjde o dlouhodobý trend. Tím samozřejmě zvyšujeme i nabídku v oblasti zvěřiny. Přesto ale věřím, že budeme ve snahách o zvýšení poptávky na lokálních trzích úspěšní – na naší straně je špičková kvalita i cena,“ řekl ředitel VLS Petr Král.
Nejlevnější je maso z divokých prasat (černá zvěř), které u VLS vyjde na 46 korun za kilogram. Vyhlášenou zvěřinovou pochoutku, jelena siku, pak státní podnik nabízí za 89 korun za kilogram.
„Zvěřina je jednou z nejkvalitnějších potravin. Pochází z volně žijících zvířat, která se navíc v honitbách vojenských lesů pohybují v unikátních přírodních lokalitách, jimž se díky tomu, že sloužili či slouží jako výcvikové prostory armády,vyhnul intenzivní civilizační rozvoj. Je to tedy absolutní BIO kvalita ze své podstaty. Divoké maso je navíc méně tučné a má v kontrolách veterinářů dobré výsledky,“ argumentuje výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral.
Zvěř je prodávána v celých kusech, v srsti, bez hlavy a běhů (mimo prasete divokého, zde je povinnost uvádět do oběhu tuto zvěř vždy s hlavou a běhy). Zájemci v rámci své vybrané lokality mohou kontaktovat zodpovědného pracovníka VLS, který zajistí samotnou realizaci poptávky. K výdeji zvěřiny dochází v konkrétním místě zvěřinového závodu v termínu, který si zákazník se státním podnikem individuálně dohodne.
„Nabídka se místně liší podle specifika lokality i ročního období. Vždy ale platí, že je v nabídce pouze maso, které prošlo kontrolou vojenského veterináře a prodej provádí špičkově proškolení a zkušení odborníci našeho státního podniku. Tím má kupující maximální záruku kvality i zdravotní nezávadnosti komodity,“ říká obchodní specialista VLS Jiří Horák.
Státní podnik přitom otevřeně přiznává, že nová nabídka má souvislost s klimatickou kalamitou, která postihla tuzemské lesy. U VLS v posledních letech probíhá masivní výsadba sazenic dřevin, které mají nahradit uhynulé stromy. Státní podnik proto potřebuje snížit stavy zvěře, která na mladých lesních porostech způsobuje okusem významné škody.
„Stavy zvěře je třeba přizpůsobit aktuálnímu stavu českých a moravských lesů. V letošním roce jsme zvýšili plány odlovu a zřejmě půjde o dlouhodobý trend. Tím samozřejmě zvyšujeme i nabídku v oblasti zvěřiny. Přesto ale věřím, že budeme ve snahách o zvýšení poptávky na lokálních trzích úspěšní – na naší straně je špičková kvalita i cena,“ řekl ředitel VLS Petr Král.
Nejlevnější je maso z divokých prasat (černá zvěř), které u VLS vyjde na 46 korun za kilogram. Vyhlášenou zvěřinovou pochoutku, jelena siku, pak státní podnik nabízí za 89 korun za kilogram.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/vls.cz
autor: Miloslava Ritschlová
Další články
Advent a Vánoce na Svaté Hoře: čas světla, zpěvů a setkání
Svatá Hora vstoupila do adventu sérií rorátů, koncertů a tradičních setkání, která …
Na obnovu památek má Středočeský kraj pro rok 2026 připraveno 64 milionů korun
Krajští zastupitelé projednali a schválili Program 2026 pro poskytování dotací na …
Mikrovlnná technologie umožňuje rychlou a přesnou opravu asfaltu na D4
Opravy dálnice D4 budou rychlejší, přesnější a šetrněji díky novému postupu, který …
Oddělení jednodenní péče příbramské nemocnice zve ve středu na Den otevřených dveří
Oblastní nemocnice Příbram připomíná blížící se Den otevřených dveří na oddělení …
Je to tu! Veselý Mikuláš opět vyráží do rodin a přináší kouzelný zážitek
I letos vyrazí Veselý Mikuláš do dobříšských domácností a přinese s sebou kouzelnou …
Listopad na středočeských silnicích: čtyři oběti, mezi nimi i řidička z tragické nehody v Mokrovratech
V listopadu zemřeli na středočeských silnicích čtyři lidé, tedy o dva méně než ve …
Nový přivaděč vody má zlepšit zásobování oblastí Dobříše a Nového Knína
Na Příbramsku vznikne nový přivaděč vody, který bude zásobovat oblasti Dobříše a …
Gastro agent: Malej podnik
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale když se z jídla stane jen logistika, hledáme …
FOTO
Advent v Hornickém muzeu Příbram: betlémy, koncert, hornické i venkovské Vánoce
Hornické muzeum Příbram připravilo na závěr roku mimořádně pestrý adventní program. …



