3. 8. svátek má Miluše

Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova. Velikonoční nádivka by neměla na svátečním stole chybět

16. dubna 2022   (08:59)
Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova. Velikonoční nádivka by neměla na svátečním stole chybět
foto: pixabay

K největším svátkům jara patří neodmyslitelně dobré jídlo. Nejsou to ale jen sladkosti v podobě mazanců nebo beránků. Je to ideální čas využít při vaření první jarní zeleninu a bylinky, pochutnat si na jemném masu, nebo upéct sváteční nádivku.


Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se připravuje na Bílou sobotu. A bylo by hodně nespravedlivé považovat ji jen za výplň, která se dává zpravidla do masa. Je totiž i vynikajícím samostatným jídlem, navíc je dobrá teplá i za studena.

V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Ostatně do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. Telecí často pocházelo z hlavy — proto se dodnes nádivce říká hlavička. Nebo také sekanina či řežábek.
Recept
8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
0,5 l mléka
5 vajec syrových a 4 vejce uvařené natvrdo
150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
jarní cibulka (asi 3ks i se zelenými výhonky)
80 g másla
250 g čerstvého špenátu
70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod..)
petrželová nať
sůl, pepř, muškátový oříšek
dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku
Rohlíky nakrájejte, zalijte vlažným mlékem a nechejte chvíli odstát. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.

Ve velkém hrnci poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste). Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem.

Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ty si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi). Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, a dejte do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečte v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu. Podávejte studené či teplé.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Ema z bankovky a z Milešova: žena, která milovala hudbu i záhady Ema z bankovky a z Milešova: žena, která milovala hudbu i záhady Možná ji známe hlavně jako dámu s vážným pohledem z dvoutisícové bankovky. Ale Ema … Historická vozidla se znovu představí na srazu v Rožmitále Historická vozidla se znovu představí na srazu v Rožmitále Rožmitál pod Třemšínem se opět stane dějištěm tradičního setkání příznivců vojenské, … FOTO: Řidič tříkolky narazil do stromu, na místě je vrtulník FOTO: Řidič tříkolky narazil do stromu, na místě je vrtulník Před desátou hodinou dopoledne v neděli zasahovali záchranáři u dopravní nehody na … AKTUALIZOVÁNO Když počasí zlobí, vyrazte s dětmi na Dobříšskou stezku poznání Když počasí zlobí, vyrazte s dětmi na Dobříšskou stezku poznání Hledáte zábavný program pro děti, když počasí zrovna nepřeje koupání? Vydejte se na … Věra Smolová: Minulost mi dala nadhled. Dnes se máme opravdu dobře Věra Smolová: Minulost mi dala nadhled. Dnes se máme opravdu dobře Ví, co zůstalo po husitech, Marii Terezii — i po dětech, které místo pohádek … ROZHOVOR Oblečení nevyhazuj, daruj přes aplikaci! Do projektu se přihlásila i Dobříš Oblečení nevyhazuj, daruj přes aplikaci! Do projektu se přihlásila i Dobříš Místo aby končilo v popelnici, může vaše nevyužité oblečení pomáhat. Středočeský kraj … Tománek dokončil extrémně náročného ironmana v Leedsu. Měl jsem vítr, jestli to vůbec zvládnu, přiznal Tománek dokončil extrémně náročného ironmana v Leedsu. Měl jsem vítr, jestli to vůbec zvládnu, přiznal Paratriatlonista Jan Tománek má za sebou další část přípravy na dva vrcholy letošního … Třídenní pouť v Březnici: přijďte za zábavou i tradicí Třídenní pouť v Březnici: přijďte za zábavou i tradicí Až do neděle 3. srpna můžete navštívit v Březnici pouť, která každoročně promění … Kozy Fest & Cup slaví patnáct let sportem, pivem a punkem Kozy Fest & Cup slaví patnáct let sportem, pivem a punkem Fotbalový turnaj, sud piva, uzená kýta a večer plný živé hudby to je Kozy Fest & …
Traktoriáda ve Svatém Janu slaví jubilejní ročník Traktoriáda ve Svatém Janu slaví jubilejní ročník Svatý Jan přivítá v sobotu 2. srpna milovníky traktorů a domácích strojů již podesáté. …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies