18. 12. svátek má Miloslav




Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova. Velikonoční nádivka by neměla na svátečním stole chybět

16. dubna 2022   (08:59)
Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova. Velikonoční nádivka by neměla na svátečním stole chybět
foto: pixabay

K největším svátkům jara patří neodmyslitelně dobré jídlo. Nejsou to ale jen sladkosti v podobě mazanců nebo beránků. Je to ideální čas využít při vaření první jarní zeleninu a bylinky, pochutnat si na jemném masu, nebo upéct sváteční nádivku.


Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se připravuje na Bílou sobotu. A bylo by hodně nespravedlivé považovat ji jen za výplň, která se dává zpravidla do masa. Je totiž i vynikajícím samostatným jídlem, navíc je dobrá teplá i za studena.

V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Ostatně do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. Telecí často pocházelo z hlavy — proto se dodnes nádivce říká hlavička. Nebo také sekanina či řežábek.
Recept
8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
0,5 l mléka
5 vajec syrových a 4 vejce uvařené natvrdo
150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
jarní cibulka (asi 3ks i se zelenými výhonky)
80 g másla
250 g čerstvého špenátu
70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod..)
petrželová nať
sůl, pepř, muškátový oříšek
dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku
Rohlíky nakrájejte, zalijte vlažným mlékem a nechejte chvíli odstát. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.

Ve velkém hrnci poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste). Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem.

Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ty si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi). Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, a dejte do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečte v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu. Podávejte studené či teplé.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji Zahrádka kavárny v Koleji se rozezní vánočními koledami. Zahraje a zazpívá Osečanka … 2 tuny stříbra na Březových Horách 2 tuny stříbra na Březových Horách Na Březových Horách se chystá stříbrná jízda. Druhý ročník akce 2 tuny stříbra nabídne … Kultura Návštěva Hornického muzea Příbram i letos překročila 100 000 lidí Návštěva Hornického muzea Příbram i letos překročila 100 000 lidí Hornické muzeum Příbram dosáhlo i v tomto roce významného návštěvnického milníku. V … Novou D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok více než pět milionů řidičů Novou D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok více než pět milionů řidičů Novou dálnici D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok provozu více než pět … Muže přimáčkl popelářský vůz na vrata, na místo letěl vrtulník Muže přimáčkl popelářský vůz na vrata, na místo letěl vrtulník V úterý před 14. hodinou zasahovali záchranáři v obci Lhota u Příbramě. Popelářské … Středočeský kraj má letos zatím 457 případů žloutenky A, za týden přibylo šest Středočeský kraj má letos zatím 457 případů žloutenky A, za týden přibylo šest Hygienici letos zatím ve Středočeském kraji evidují 457 případů žloutenky A, za týden … Vánoce v příbramském divadle: příběh, do kterého vstoupili malí i velcí Vánoce v příbramském divadle: příběh, do kterého vstoupili malí i velcí Příbramské divadlo se několikrát do roka otevírá dětem – na Velikonoce, při akcích … FOTOGALERIE Chodci v ohrožení: Stačí chvilka nepozornosti a následky mohou být fatální Chodci v ohrožení: Stačí chvilka nepozornosti a následky mohou být fatální Policie se v těchto dnech zaměřuje na bezpečnost zranitelných účastníků silničního … Sníh do Vánoc? Meteorologové krotí očekávání Sníh do Vánoc? Meteorologové krotí očekávání Vyhlídky na Vánoce na sněhu jsou podle předpovědních modelů zatím velmi slabé, a to …
Zlaté oblouky zamířily do stříbrné Příbrami. McDonald’s doplňuje fastfoodovou mapu regionu Zlaté oblouky zamířily do stříbrné Příbrami. McDonald’s doplňuje fastfoodovou mapu regionu Příbram se dočkala otevření první restaurace McDonald’s v okrese. Nový podnik v …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies