Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova. Velikonoční nádivka by neměla na svátečním stole chybět
16. dubna 2022 (08:59)
foto: pixabay
K největším svátkům jara patří neodmyslitelně dobré jídlo. Nejsou to ale jen sladkosti v podobě mazanců nebo beránků. Je to ideální čas využít při vaření první jarní zeleninu a bylinky, pochutnat si na jemném masu, nebo upéct sváteční nádivku.
Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se připravuje na Bílou sobotu. A bylo by hodně nespravedlivé považovat ji jen za výplň, která se dává zpravidla do masa. Je totiž i vynikajícím samostatným jídlem, navíc je dobrá teplá i za studena.
V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Ostatně do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. Telecí často pocházelo z hlavy — proto se dodnes nádivce říká hlavička. Nebo také sekanina či řežábek.
Recept
8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
0,5 l mléka
5 vajec syrových a 4 vejce uvařené natvrdo
150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
jarní cibulka (asi 3ks i se zelenými výhonky)
80 g másla
250 g čerstvého špenátu
70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod..)
petrželová nať
sůl, pepř, muškátový oříšek
dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku
8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
0,5 l mléka
5 vajec syrových a 4 vejce uvařené natvrdo
150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
jarní cibulka (asi 3ks i se zelenými výhonky)
80 g másla
250 g čerstvého špenátu
70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod..)
petrželová nať
sůl, pepř, muškátový oříšek
dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku
Rohlíky nakrájejte, zalijte vlažným mlékem a nechejte chvíli odstát. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.
Ve velkém hrnci poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste). Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem.
Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ty si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi). Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, a dejte do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečte v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu. Podávejte studené či teplé.
Ve velkém hrnci poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste). Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem.
Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ty si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi). Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, a dejte do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečte v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu. Podávejte studené či teplé.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka
Související
•Řezníci přinášejí velikonoční tip, co s vykoledovanými vejci
•Velikonoční pečení se lidem meziročně prodraží zhruba o 22 procent
•Blíží se Velikonoce, sezona vajec. Víte, jaká vybrat?
Další články
Dress code ve školách: Příbram ukazuje, že respekt se dá učit i bez zákazů
Otázka školního oblečení se znovu objevuje ve veřejné debatě. Zatímco některé školy …
Krajský úřad: Ve skladech jsou desítky tisíc tun soli i inertního posypu. Do terénu mohou vyjet více než dvě stovky sypačů
Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) je připravena na …
Hledá se vánoční strom pro Příbram!
Vánoční čas se nezadržitelně blíží a s ním i okamžik, na který se těší malí i velcí a …
Levitace funguje, vodotrysky částečně mlčí. Kašna na TGM čeká na jarní servis
Moderní kašna s levitující žulovou koulí na příbramském náměstí T. G. Masaryka byla …
Legenda o svatém Martinovi ožije na Dobříši! Přijďte na pohádku a dílnu pro děti
V neděli 2. listopadu ožije Kulturní dům Dobříš na Mírovém náměstí pohádkou, hudbou i …
Den otevřených dveří na oddělení jednodenní péče: přijďte se podívat, jak funguje moderní medicína
Oblastní nemocnice Příbram zve všechny zájemce na Den otevřených dveří oddělení …
Skanzen Vysoký Chlumec připomene, jak se dříve vzpomínalo na zesnulé
V neděli 2. listopadu ožije Skanzen Vysoký Chlumec zvláštní atmosférou svátku Památky …
Zimní pneumatiky: kdy jsou povinné a kde přezout v Příbrami
S listopadem přichází každoroční otázka: kdy je nutné vyměnit letní pneumatiky za …
Fixpointy na injekční odpad mají sloužit i veřejnosti. Příbram hledá vhodnější umístění
Jeden z boxů, kam lze odkládat také inzulinová aplikační pera, je umístěn v blízkosti …
Lišky, voňavé poklady českých lesů
Jestli bude tohle přívětivé počasí ještě chvíli pokračovat, nedivil bych se, když …
FOTO




