2. 11. je Památka zesnulých

Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova. Velikonoční nádivka by neměla na svátečním stole chybět

16. dubna 2022   (08:59)
Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova. Velikonoční nádivka by neměla na svátečním stole chybět
foto: pixabay

K největším svátkům jara patří neodmyslitelně dobré jídlo. Nejsou to ale jen sladkosti v podobě mazanců nebo beránků. Je to ideální čas využít při vaření první jarní zeleninu a bylinky, pochutnat si na jemném masu, nebo upéct sváteční nádivku.


Nádivka je tradičním velikonočním pokrmem, který se připravuje na Bílou sobotu. A bylo by hodně nespravedlivé považovat ji jen za výplň, která se dává zpravidla do masa. Je totiž i vynikajícím samostatným jídlem, navíc je dobrá teplá i za studena.

V lidových tradicích tento pokrm symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok podobně jako celé Velikonoce. Ostatně do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. Telecí často pocházelo z hlavy — proto se dodnes nádivce říká hlavička. Nebo také sekanina či řežábek.
Recept
8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
0,5 l mléka
5 vajec syrových a 4 vejce uvařené natvrdo
150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
jarní cibulka (asi 3ks i se zelenými výhonky)
80 g másla
250 g čerstvého špenátu
70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod..)
petrželová nať
sůl, pepř, muškátový oříšek
dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku
Rohlíky nakrájejte, zalijte vlažným mlékem a nechejte chvíli odstát. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.

Ve velkém hrnci poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste). Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem.

Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ty si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi). Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku, a dejte do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečte v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu. Podávejte studené či teplé.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Dress code ve školách: Příbram ukazuje, že respekt se dá učit i bez zákazů Dress code ve školách: Příbram ukazuje, že respekt se dá učit i bez zákazů Otázka školního oblečení se znovu objevuje ve veřejné debatě. Zatímco některé školy … Krajský úřad: Ve skladech jsou desítky tisíc tun soli i inertního posypu. Do terénu mohou vyjet více než dvě stovky sypačů Krajský úřad: Ve skladech jsou desítky tisíc tun soli i inertního posypu. Do terénu mohou vyjet více než dvě stovky sypačů Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) je připravena na … Hledá se vánoční strom pro Příbram! Hledá se vánoční strom pro Příbram! Vánoční čas se nezadržitelně blíží a s ním i okamžik, na který se těší malí i velcí a … Levitace funguje, vodotrysky částečně mlčí. Kašna na TGM čeká na jarní servis Levitace funguje, vodotrysky částečně mlčí. Kašna na TGM čeká na jarní servis Moderní kašna s levitující žulovou koulí na příbramském náměstí T. G. Masaryka byla … Legenda o svatém Martinovi ožije na Dobříši! Přijďte na pohádku a dílnu pro děti Legenda o svatém Martinovi ožije na Dobříši! Přijďte na pohádku a dílnu pro děti V neděli 2. listopadu ožije Kulturní dům Dobříš na Mírovém náměstí pohádkou, hudbou i … Den otevřených dveří na oddělení jednodenní péče: přijďte se podívat, jak funguje moderní medicína Den otevřených dveří na oddělení jednodenní péče: přijďte se podívat, jak funguje moderní medicína Oblastní nemocnice Příbram zve všechny zájemce na Den otevřených dveří oddělení … Skanzen Vysoký Chlumec připomene, jak se dříve vzpomínalo na zesnulé Skanzen Vysoký Chlumec připomene, jak se dříve vzpomínalo na zesnulé V neděli 2. listopadu ožije Skanzen Vysoký Chlumec zvláštní atmosférou svátku Památky … Zimní pneumatiky: kdy jsou povinné a kde přezout v Příbrami Zimní pneumatiky: kdy jsou povinné a kde přezout v Příbrami S listopadem přichází každoroční otázka: kdy je nutné vyměnit letní pneumatiky za … Fixpointy na injekční odpad mají sloužit i veřejnosti. Příbram hledá vhodnější umístění Fixpointy na injekční odpad mají sloužit i veřejnosti. Příbram hledá vhodnější umístění Jeden z boxů, kam lze odkládat také inzulinová aplikační pera, je umístěn v blízkosti …
Lišky, voňavé poklady českých lesů Lišky, voňavé poklady českých lesů Jestli bude tohle přívětivé počasí ještě chvíli pokračovat, nedivil bych se, když … FOTO
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies