23. 4. svátek má Vojtěch
PB | Realitní




Přehledně: Milníky koronavirové krize v Česku

19. července 2020   (10:43)
Přehledně: Milníky koronavirové krize v Česku
foto: pribram.cz, ČTK

V Česku je nyní rekordních 4764 nakažených koronavirem.


V Česku je nyní rekordních 4764 nakažených koronavirem. Zhruba o 30 případů tak bylo překonáno dosavadní maximum z první poloviny dubna. V sobotu laboratoře v ČR odhalily 113 nových případů, denní přírůstek popáté v řadě překročil stovku. Od března se v zemi nakazilo 13.855 lidí, vyléčilo se jich 8733, obětí je 358. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 00:30. Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví a bývalého šéfa krizového štábu Romana Prymuly nárůst počtu případů s těžkým průběhem není tak velký, aby zatěžoval zdravotní systém tak, že by šlo hovořit o příchodu druhé vlny epidemie.

"To číslo (4764 aktuálně nakažených) nereflektuje úplně, co se děje v systému. Mnoho lidí vylučuje virus, ale průběh nemoci je u nich klinicky zanedbatelný. Když se podíváme na zátěž systému, tak jsme asi na 131 hospitalizovaných, z těžších případů pouze deset je na ventilaci a jeden na mimotělním oběhu. Takže situace není úplně srovnatelná s tím, co tu bylo na začátku první vlny," řekl Prymula České televizi. Ani denní přírůstky nedosahují 300 až 400 nově nakažených denně, což by podle Prymuly napovídalo příchodu druhé vlny epidemie.
Laboratoře dosud provedly více než 618.000 testů. V pátek testovaly bezmála 4000 lidí, pozitivních jich bylo 3,29 procenta. Vyplývá to z revidovaných údajů ministerstva. Ve čtvrtek byl podíl nakažených k testovaným 3,75 procenta a ve středu 3,56 procenta. Sobotní počet testů zveřejní resort dnes v 17:30.
Milníky koronavirové krize v Česku

1. března - Testy odhalily první tři případy nákazy. Všichni nakažení přicestovali z Itálie. Poté počet nakažených rostl.

10. března - Bezpečnostní rada státu zrušila od 11. března na neurčitou dobu výuku na základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách.

12. března - Vláda vyhlásila od 14:00 na 30 dnů nouzový stav na území ČR. Od 13. března byly zakázány akce s účastí nad 30 osob (již od 10. března platil zákaz pro akce nad 100 osob), začal platit i zákaz vstupu na sportoviště. Byl také zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb mezi 20:00 a 06:00. Nouzový stav byl později dvakrát prodloužen.

13. března - Vláda s platností od půlnoci na 16. března zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí. Češi po návratu z 15 rizikových zemí museli do karantény.

14. března - Vláda uzavřela obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a několika dalších. Restaurace mohly nabízet jen prodej z okénka nebo rozvoz.

15. března - Vláda rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu. V jeho čele stanul náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, o dva týdny později jej nahradil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Krátce před půlnocí vláda zakázala s účinností od půlnoci na 16. března volný pohyb lidí po celé ČR.

16. března - Byli ohlášeni první tři vyléčení z covid-19. Pacienti byli z Děčína a patřili mezi první nakažené v ČR.

18. března - Kabinet schválil zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který začal platit od půlnoci na 19. března. Vláda též vymezila dvě hodiny pro nákupy pro lidi starší 65 let (platily do 25. května).

21. března - Počet případů nákazy překročil tisícovku.

22. března - V ČR zemřel první člověk nakažený koronavirem.

24. března - Sněmovna ve stavu legislativní nouze schválila řadu zákonů. Mimo jiné zvýšila schodek státního rozpočtu pro letošní rok z původních 40 miliard na 200 miliard korun. Později byl schodek zvýšen na 500 miliard.

6. dubna - Počet vyléčených přesáhl stovku.

8. dubna - Počet nakažených překonal hranici 5000 na 5145.

9. dubna - Počet zemřelých, u nichž se prokázal koronavirus, přesáhl 100. Počet provedených testů přesáhl 100.000.
13. dubna - Počet uzdravených přesáhl 500.

14. dubna - Vláda představila plán pro otevírání obchodů a provozoven. Rozdělila ho do pěti etap od pondělí 20. dubna do pondělí 8. června, později byl upraven.

17. dubna - Počet zotavených přesáhl hranici 1000.

21. dubna - Počet zemřelých, u kterých se prokázala nákaza koronavirem, přesáhl hranici 200.

23. dubna - Vláda uspíšila harmonogram uvolňování. Místo 8. června měl skončit 25. května. Od 24. dubna zrušila také zákaz volného pohybu, skončily i zákazy cestování z a do ciziny.

6. května - Počet vyléčených přesáhl 4000. Už o den dříve překonal počet vyléčených polovinu všech nakažených.

11. května - První větší vlna uvolňování, otevřela se nákupní centra, holičství či byly povoleny akce do sta lidí. Vrátili se žáci posledních ročníků základních a středních škol.

15. května - Objevilo se ohnisko koronaviru v karvinském Dole Darkov, později se nákaza rozšířila i do dalších dolů OKD v kraji nebo mezi příbuzné horníků.

17. května - Po 66 dnech přestal v ČR platit nouzový stav.

19. května - Počet mrtvých přesáhl hranici 300.

25. května - Druhá velká vlna uvolňování, skončila povinnost nosit venku roušku (s výjimkami), otevřely se vnitřní prostory restaurací, koupaliště a bazény. Hromadné akce byly možné pro 300 lidí, do škol se částečně vrátili žáci prvního stupně ZŠ.

27. května - V rámci uvolnění začali Češi, Slováci a Maďaři moci mezi svými zeměmi cestovat bez nutnosti negativního testu, pokud se vrátí domů do 48 hodin.

4. června - Cestování mezi ČR, Slovenskem a Rakouskem se vrátilo do předkoronavirové podoby, o den později přibylo Maďarsko.

8. června - Zvýšil se limit pro hromadné akce na 500 lidí, částečně se do škol vrátili žáci 2. stupňů ZŠ. Zrušena byla omezení otevírací doby pro restaurační zahrádky.
15. června - Skončila obecná povinnost nosit venku roušky, s výjimkou hromadných akcí. Začal platit systém označování zemí podle rizika cestování, od poloviny června také začalo postupné uvolňování cestování mezi evropskými zeměmi.
- Počet případů koronaviru v ČR překročil 10.000.

22. června - Limit pro hromadné akce se zvýšil na 1000 účastníků, při oddělených sektorech až na 5000. Uvolnění se netýkalo Karvinska a Frýdecko-Místecka.

1. července - Skončila (až regionální na výjimky, jako třeba pražské metro nebo hromadné akce v Praze nad sto lidí) povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách.

17. července - Hygienici zpřísnili opatření proti koronaviru v celém Moravskoslezském kraji. Už dříve se v některých oblastech vrátila povinnost nosit roušky nebo zákazy návštěv v nemocnicích (týkalo se to třeba i Karvinska), nikdy ale přísnější režim nezasáhl celý kraj.

18. července - Počet aktuálně nakažených dosáhl 4764, což je více než při dosavadním maximu v první půli dubna. Celkem se nakazilo 13.855 lidí, vyléčilo se jich 8733, obětí je 358.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, … Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami … Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku 55 týmů z celé Evropy se zúčastnilo třetího ročníku mezinárodního flag fotbalového … V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách Památník vznikl v lokalitě, kde se nacházel od 70. let minulého století vepřín. AKTUALIZOVÁNO Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý … Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Program v rámci služeb na snižování rizikového chování počítá také s podporou … Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Společnost, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, má hlavní výrobní závod v … Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně …
ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Na programu mají zastupitelé 17 bodů.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies