Potravinářská inspekce vloni uložila pokuty za téměř 190 milionů. Většinu uzavřených provozoven tvoří restaurace
28. května 2025 (18:10)

foto: Ilustrační foto. / KHS
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v roce 2024 celkem 50 059 kontrolních vstupů v rámci úředního dozoru. Od 1. ledna do 16. května letošního roku pak bylo provedeno 10 796 kontrol v oblasti společného stravování.
Z celkového počtu připadlo 31 548 kontrolních vstupů na provozovny maloobchodního prodeje, 14 495 na zařízení společného stravování, 11 923 na potravinářskou výrobu, 2 401 na velkosklady, 603 na prvovýrobu a 3 908 na další místa, jako jsou přeprava, celní sklady, internetový prodej apod.
Za celý loňský rok SZPI zjistila celkem 3 323 nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků.
„Z pohledu země původu potravin inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší podíl pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí. Naopak nejméně nevyhovujících vzorků bylo opět zaznamenáno u potravin tuzemských výrobců, což odpovídá trendu z předchozích let. U potravin ze třetích zemí nesplnilo požadavky národních nebo evropských předpisů 38,1 % hodnocených šarží. V případě potravin pocházejících ze zemí EU nevyhovělo 24,4 % a u potravin tuzemské provenience šlo o 15,4 %,“ upřesnil Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.
V průběhu roku 2024 bylo uzavřeno celkem 2 913 správních řízení kvůli porušení potravinového práva. SZPI v jejich rámci pravomocně uložila pokuty v celkové výši 189 056 750 korun, což je o 60 milionů více než v roce předchozím. Tyto finanční postihy tvoří příjem státního rozpočtu.
K 1. lednu 2025 došlo k významné změně – dohled nad dodržováním požadavků potravinového práva v provozovnách společného stravování otevřeného typu (např. restaurace, rychlá občerstvení, kavárny, pivnice či čerpací stanice) byl sjednocen pod Ministerstvo zemědělství. Tato změna přináší výhody jak pro spotřebitele, tak i pro samotné provozovatele.
„Díky efektivnímu, profesionálnímu a centrálně řízenému systému SZPI jsou dnes zajištěny jednotné metodické postupy pro všechny úřední kontroly potravin napříč jednotlivými obory i regiony. Výsledkem je přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí jak pro spotřebitele, tak pro provozovatele, aniž by jim přibyly nové povinnosti,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.
V návaznosti na sjednocení dozoru provedla SZPI v období od 1. ledna do 16. května letošního roku celkem 10 796 kontrol v oblasti společného stravování. Při 3 367 z nich, tedy více než ve 30 % případů, inspektoři zjistili porušení právních předpisů. Kvůli závažnému porušení hygienických pravidel musela SZPI na místě uzavřít 51 provozoven, zejména restaurací a zařízení rychlého občerstvení. Tento segment tak tvořil přes 76 % všech provozoven, které byly v uvedeném období uzavřeny.
„Z pohledu země původu potravin inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší podíl pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí. Naopak nejméně nevyhovujících vzorků bylo opět zaznamenáno u potravin tuzemských výrobců, což odpovídá trendu z předchozích let. U potravin ze třetích zemí nesplnilo požadavky národních nebo evropských předpisů 38,1 % hodnocených šarží. V případě potravin pocházejících ze zemí EU nevyhovělo 24,4 % a u potravin tuzemské provenience šlo o 15,4 %,“ upřesnil Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.
V průběhu roku 2024 bylo uzavřeno celkem 2 913 správních řízení kvůli porušení potravinového práva. SZPI v jejich rámci pravomocně uložila pokuty v celkové výši 189 056 750 korun, což je o 60 milionů více než v roce předchozím. Tyto finanční postihy tvoří příjem státního rozpočtu.
K 1. lednu 2025 došlo k významné změně – dohled nad dodržováním požadavků potravinového práva v provozovnách společného stravování otevřeného typu (např. restaurace, rychlá občerstvení, kavárny, pivnice či čerpací stanice) byl sjednocen pod Ministerstvo zemědělství. Tato změna přináší výhody jak pro spotřebitele, tak i pro samotné provozovatele.
„Díky efektivnímu, profesionálnímu a centrálně řízenému systému SZPI jsou dnes zajištěny jednotné metodické postupy pro všechny úřední kontroly potravin napříč jednotlivými obory i regiony. Výsledkem je přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí jak pro spotřebitele, tak pro provozovatele, aniž by jim přibyly nové povinnosti,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.
V návaznosti na sjednocení dozoru provedla SZPI v období od 1. ledna do 16. května letošního roku celkem 10 796 kontrol v oblasti společného stravování. Při 3 367 z nich, tedy více než ve 30 % případů, inspektoři zjistili porušení právních předpisů. Kvůli závažnému porušení hygienických pravidel musela SZPI na místě uzavřít 51 provozoven, zejména restaurací a zařízení rychlého občerstvení. Tento segment tak tvořil přes 76 % všech provozoven, které byly v uvedeném období uzavřeny.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
autor: Karel Hutr
Další články








