Podle průzkumu chybí otevřené restaurace 66 procentům lidí
23. ledna 2021 (10:13)
Možnost vyrazit s rodinou nebo přáteli do restaurace podle aktuálního průzkumu společnosti Up Česká republika chybí 66 procentům Čechů. Zajít si posedět na oběd či večeři postrádají obzvlášť mladší lidé ve věku do 35 let, plnohodnotná návštěva stravovacích zařízení schází 80 procentům Čechů. Možnost zajít do restaurace o něco více chybí ženám, než mužům. Vyplývá to z průzkumu mezi více než 500 respondenty, data má ČTK k dispozici.
Návštěva gastronomických podniků není pro Čechy důležitá jen v případě osobních schůzek. Setkat se u jídla s kolegy z práce nebo obchodními partnery schází 47 procentům lidí. Na ztrátu příležitosti zajít při polední pauze do restaurace a vyčistit si hlavu od pracovních úkolů si stěžuje 35 procent českých strávníků.
"Lze očekávat, že řada restaurací v blízkosti firem bude mít problémy i v budoucnu. A to nejen kvůli dalšímu vývoji koronaviru, ale i s ohledem na negativní dopady stravovacího paušálu. Ten bude totiž podle nezávislých průzkumů znamenat odliv hostů, což poznamená především restaurace závislé na zaměstnancích blízkých firem," řekl generální ředitel Up ČR Stéphane Nicoletti.
Zaměstnavatelé se v letošním roce mohou rozhodnout, zda svým zaměstnancům poskytnou stravenky nebo peněžní příspěvek na stravování v podobě stravenkového paušálu. Ten je na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše. Zatímco většina poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů paušál kritizuje, podporu získal od Asociace hotelů a restaurací, Svazu obchodu a cestovního ruchu či Hospodářské komory.
Průzkum dále ukázal, že prostředí restaurace je důležité i pro samotnou konzumaci. Jídlo servírované ve stravovacím zařízení bezprostředně po uvaření je podle 56 procent lidí čerstvější, chutnější a tím i kvalitnější. Většina Čechů si proto oběd či večeři u stolu v restauraci lépe vychutná.
Stravovací zařízení byla uzavřená při druhé vlně pandemie od 14. října do 2. prosince. Veřejnost do nich nemá znovu přístup od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okna, která smějí fungovat jen v době mimo zákaz vycházení, tedy od 05:00 do 20:59.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK_Tomáš Pečenka
ČTK_Tomáš Pečenka
autor: Tomáš Pečenka
Další články
Adventní koncert FIT SENIOR přilákal do auly přes stovku návštěvníků
Příbram se opět rozezněla adventními tóny. Třetí ročník koncertu FIT SENIOR přivedl do …
„Rozpočet je proinvestiční, máme finanční rezervu. Bazén se blíží,“ říká místostarosta Karpíšek
Město Příbram schválilo rozpočet na rok 2026 i střednědobý výhled do let 2027–2028. …
ROZHOVOR
Nové výsadby vracejí brdským lesům jejich přirozenou podobu
V CHKO Brdy probíhá řada projektů zaměřených na obnovu a podporu přirozené druhové …
Ježíšek v útulku: Adventní nadílka pro chlupáče v Lazci
V předvánočním čase se v Příbrami chystá akce, která potěší nejen psí obyvatele …
FOTOGALERIE
Dopravní omezení v Příbrami: Dlouhá ulice bude v úterý uzavřena kvůli jeřábu
Adventní doprava v Příbrami si vyžádá od řidičů další dávku trpělivosti. K už …
Doprava
Vánoce v hornickém domku i pod zemí: Muzeum láká na sváteční program a výstavu příbramských betlémů
Předvánoční atmosféra, tradiční řemesla, koledy i prohlídky podzemí. Příbramské …
Zloději mají přes zimu žně: Jak ochránit svou chatu či chalupu
S příchodem zimy začíná pro zloděje zaměřující se na chaty a chalupy hlavní sezóna. …
Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové
Výstava Matter od Absence je první velkou sólovou výstavou multidisciplinární …
Gastro agent: Pizza Italia Příbram
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
Fast food
Příbram řeší nedostatek kvalitních pracovníků: Roste zájem o částečné úvazky i technologické dovednosti
Poptávka po sezónních i stálých pracovnících v retailu a logistice se sice meziročně …





