26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní




Piráti a Zelení pro Příbram: Potřebujeme město, které neopouštějí mladí lidé.

VOLBY/PR
19. září 2022   (18:45)
Piráti a Zelení pro Příbram: Potřebujeme město, které neopouštějí mladí lidé.
foto: Simona Luftová/se souhlasem

Naším cílem je výstavba dostupného a kvalitního bydlení. Postupně rozšířit městský bytový fond, primárně rekonstrukcí nevyužitých objektů, nákupem nemovitostí z volného trhu nebo podporou výstavby nových bytů, říká Simona Luftová.


Bydlení je základ - vaše programová priorita, jak tomu rozumět?
SIMONA LUFTOVÁ, ANTONÍN SCHEJBAL: Situace na trhu s bydlením je kritická. Občané, kteří nežijí ve vlastním bydlení, platí za komerční nájmy poměrně často i více než polovinu svých měsíčních příjmů. Tento problém dopadá především na mladé lidi, což vede k tomu, že ti naše město opouštějí, stěhují se do regionů, kde je bydlení dostupnější nebo naopak zůstávají v Praze, kde mají šanci zajímavé a lépe placené práce. Město tak “stárne” a přichází o (nejen) ekonomicky aktivní občany. Dalším problémem je skokové zdražení energií, které vede k tomu, že se do potíží dostávají i další - senioři, samoživitelé, sociálně slabší. Je tedy jasné, že dostupnost bydlení by měla být priorita každého komunálního politika.

Naším cílem je výstavba dostupného a kvalitního bydlení. Postupně rozšířit městský bytový fond, primárně rekonstrukcí nevyužitých objektů, nákupem nemovitostí z volného trhu nebo podporou výstavby nových bytů. Určitě podpoříme projekty družstevní bydlení, které je pro mladé dostupnější. Město by mohlo fungovat jako garant této výstavby.
Zmínili jste skokové zdražení energií, které v podstatě dopadá na všechny a stejně tak dopadne na městský rozpočet? Co s tím?
SIMONA LUFTOVÁ, ALENA SMEJKALOVÁ: Doba nám ukazuje, že úsporná opatření, inovace a chytrá řešení v oblasti energetiky jsou doslova nezbytností. Budeme pokračovat v rekonstrukci městských budov s důrazem na zateplení a chytré vytápění. Střechy škol či sportovišť využijeme pro umístění termických a fotovoltaických panelů. Ostatně, školy a domovy seniorů bychom rádi krůček po krůčku přeměňovali směrem k energetické soběstačnosti. Jednak z důvodu úspor a také, abychom v budoucnu předešli hrozbě snížení komfortu dětí a seniorů.

Naše vizí je vznik a provoz městské fotovoltaické elektrárny s napojením i na soukromé subjekty, tak aby se vyrobená energie co nejvíce využila. Je to běh na dlouhou trať, pro jehož úspěch je zásadní, aby bylo v této oblasti dosaženo shody napříč politickým spektrem a přijatá strategie nepodléhala politickým výkyvům.

V krátkodobém horizontu této zimy bychom podpořili zřízení fondu pro ohrožené občany, hledání úspor v městském osvětlení a poradenství v oblasti energetiky (úspor, dotací…) zdarma.
V těchto dnech je možné vás potkat při kontaktní kampani, možná trochu překvapivě, nikoli v centru města, ale na našich sídlištích. Proč?
SIMONA LUFTOVÁ, ALENA SMEJKALOVÁ: Příbramská sídliště, kde jsem obě prožily dětství, vnímáme jako městské Popelky. Přestože na sídlištích žije nejvíce lidí, jsou dlouhodobě podfinancovaná, zanedbaná. Popravdě, míra zmaru nás někde až zaskočila…

Do rozvoje sídlišť chceme zapojit lidi, kteří v těchto lokalitách žijí, protože znají nedostatky svého bydliště nejlépe. Budeme proto podporovat různorodé místní aktivity, iniciativy vedoucí k využití veřejného prostoru sídlišť a komunikovat s místními. Motivovat místní SVJ, kterým chceme např. nabídnout granty na zkrášlení jejich okolí. V lokalitách, kde dochází pravidelně k rušení nočního klidu a veřejného pořádku (ubytovny, večerky), posílíme hlídky městské policie, budeme hledat cesty ke zklidnění.

Z výše zmíněných důvodů chceme zahájit regenerační a rozvojové projekty na sídlištích v oblasti veřejného prostoru, životního prostředí, dopravy a energetických úspor. Palčivým problémem je otázka parkování a zároveň zachování zeleně a prostoru pro pěší. Budeme hledat funkční kompromis, v exponovaných lokalitách cesty k realizaci patrových parkovacích stání.

ALENA SMEJKALOVÁ: Zde si dovolím navázat s problematikou veřejného prostoru obecně. Veřejný prostor je v rámci města náš druhý domov a tak k němu musíme přistupovat. Tedy pečovat o něj, promýšlet, revitalizovat, myslet nejen na auta, ale hlavně na pěší, handicapované, staré, mladé… Ve stručnosti, chceme veřejný prostor čistý, upravený, prostupný, důstojný. Nikoli ušmudlaný a zanedbaný.

Paní Luftová, povoláním jste učitelka. Logicky se tedy nabízí otázka, jak vnímáte naše školství, co lze z pozice komunální politiky zlepšit a proč?
SIMONA LUFTOVÁ: Je důležité, aby město mělo jasnou vizi rozvoje místních škol a v tom úzce spolupracovalo s konkrétními řediteli, odborníky z oblasti vzdělávání, ale i s rodiči. Trend dnešní doby je, že řada větších ale i menších obcí nabízí a zavádí moderní i alternativní formy výuky v rámci stávajících škol. Naše město v tomto směru zaostává, proto bychom chtěli rozšířit nabídku moderních či alternativních tříd na příbramských ZŠ. Chceme být městem otevřeným novým směrům vzdělávání a myšlenkám. Rodiče by měli mít možnost si v Příbrami vybrat z širší palety vzdělávací nabídky pro své děti.

Naše školy jsou dobré, ale požadavky na vzdělávání se vyvíjí a mění a my potřebujeme jít s dobou. Studie dokazují, že prostředí tradičních škol je nejméně vhodné pro rozvoj dětského mozku a potenciálu. Všichni dobře víme, že každé dítě je jiné, má odlišné nadání, schopnosti, ale i styl učení. Bohužel tradiční vzdělávací systém často strká děti do jedné škatulky, z které má vypadnout stejný výsledek, aby dostaly za jedna. Řada dětí tak zažívá zbytečně školní neúspěch, nemá motivaci se vzdělávat a někdy vnímá školu jako nutné zlo. Vzdělávat se nemusí být jen drcení informací na test, v některých předmětech to lze dělat i jinak.

Příkladem v inovaci nám mohou být např. třída ALT na Zatlance v Praze, Scio třídy či Začít spolu, aj., kde se děti učí větší samostatnosti, podporuje se kreativita, kritické myšlení, učí se v blocích i mezipředmětově. Chceme podpořit inovativní ředitele i učitele, kteří by chtěli takové projekty pilotovat, jak finančně tak metodicky.

Chceme mít školy rozmanité a kvalitní, kde si rodiče i děti budou moci vybrat. Svět se rychle mění a my potřebujeme rozvíjet a podporovat naše školy a děti, aby byly připravené na výzvy moderní doby. Investice do kvalitního moderního vzdělávání je investice do našich dětí a do budoucnosti Příbrami
A nakonec třešnička na dortu. Ve svých programových bodech máte realizaci multifunkční sportovní haly. To je hezké, ale je to z hlediska města opravdu priorita? Navíc za situace, kdy je nutné řešit stále se odsouvající rekonstrukci aquaparku?
EMA DAVIDOVÁ: Naší vizí je vybudování multifunkční sportovní haly, která nabídne zázemí pro kolektivní i individuální sporty. Potřebujeme halu, která by splňovala standardy a potřeby sportovců, a to zejména u sportů kolektivních, jako je volejbal, florbal, basketbal, futsal a házená. Byla by tak velkým přínosem v rozvoji amatérského i profesionálního kolektivního sportu v Příbrami. Nabídla by například jámu pro gymnastiku, aby gymnasté nemuseli jezdit trénovat do dalekých Dobřichovic. Dále prostory pro lezeckou stěnu různých obtížností, možnost trénovat parkur, hrací prostor pro nejmenší, zázemí pro návštěvníky včetně možností občerstvení.

SIMONA LUFTOVÁ: Rekonstrukce příbramského bazénu je samozřejmě pro nás prioritou (včera bylo pozdě), ale souběžně s ní mohou běžet přípravné práce jako vytipování pozemku, práce na projektové dokumentaci, architektonická soutěž, podklady pro stavební povolení. Bude to velký a náročný projekt, je tedy nutné neotálet a začít co nejdříve!

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Simona Luftová
autor: Simona Luftová








Související


Další články

Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným …
Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies