Ořešák a jeho plody využijete nejen na pečení buchet a do vánočního cukroví
8. října 2017 (15:04)
Máte na zahradě, ve vaší ulici nebo v parku Ořešák královský zvaný vlašský? Můžete si pogratulovat, protože jeho plody, vlašské ořechy, jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminu E, B1 a B6. Také obsahují zinek a hořčík, který našemu tělu často chybí. Najdete v nich i draslík, fosfor, železo, mangan nebo selen. Dopřejte si denně pět ořechů, čímž prospějete zlepšení mozkové činnosti a také krevnímu oběhu.
Ořešák má navíc velmi dobré antiseptické účinky. Nálev z listí můžete použít při ošetření zánětů kůže, na akné nebo při zánětech dutiny ústní. Hojně ho využívají také pacienti s lupénkou. Světlovlásky si z odvaru ze zeleného oplodí mohou například vyrobit přeliv na vlasy, který zvýrazní hnědý tón vlasů. Z nezralých plodů lze vyrobit i ořechový likér. Stačí naložit ještě zelené, nezralé ořechy do alkoholu nebo do tzv. Svatojánského vína a nechat uležet společně s cukrem nebo medem. A skořápky se budou hodit na vánoční plovoucí svíčky.
Jen pozor, listy ořešáku nejsou úplně vhodné do kompostu. Díky jejich antiseptickým vlastnostem zpomalují činnost mikroorganismů, které jsou pro tvorbu kompostu důležité. Navíc jsou listy velmi tuhé a mají na sobě tenkou voskovou vrstvičku a proto potřebují k rozkladu delší dobu než listy jiných stromů. Také juglon, mírně toxické, aromatické barvivo obsažené v listech a plodech, nepřispívá k rozkladu. Proto je dobré listí nadrtit a smíchat s jiným rostlinným materiálem.
Ořešák má navíc velmi dobré antiseptické účinky. Nálev z listí můžete použít při ošetření zánětů kůže, na akné nebo při zánětech dutiny ústní. Hojně ho využívají také pacienti s lupénkou. Světlovlásky si z odvaru ze zeleného oplodí mohou například vyrobit přeliv na vlasy, který zvýrazní hnědý tón vlasů. Z nezralých plodů lze vyrobit i ořechový likér. Stačí naložit ještě zelené, nezralé ořechy do alkoholu nebo do tzv. Svatojánského vína a nechat uležet společně s cukrem nebo medem. A skořápky se budou hodit na vánoční plovoucí svíčky.
Jen pozor, listy ořešáku nejsou úplně vhodné do kompostu. Díky jejich antiseptickým vlastnostem zpomalují činnost mikroorganismů, které jsou pro tvorbu kompostu důležité. Navíc jsou listy velmi tuhé a mají na sobě tenkou voskovou vrstvičku a proto potřebují k rozkladu delší dobu než listy jiných stromů. Také juglon, mírně toxické, aromatické barvivo obsažené v listech a plodech, nepřispívá k rozkladu. Proto je dobré listí nadrtit a smíchat s jiným rostlinným materiálem.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: ZP
Další články
Pacific Crest Trail: Ema Albrechtová vypráví v Příbrami o cestě z Mexika do Kanady
Jaké to je projít pěšky legendární trasu Pacific Crest Trail? O tom bude ve čtvrtek …
Do Česka dorazily první výrazné projevy zimy: studená fronta přinesla sníh, mráz i náledí
Do České republiky zamířila už v pondělí výrazná studená fronta, která přinesla první …
Gertrudy pořádají MODES ROBES 9. Pomoc zvířatům skrz módu
Devátý ročník charitativního bazaru MODES ROBES se uskuteční v sobotu 22. listopadu v …
FOTOGALERIE
Vánoční MINT Market v Příbrami: místo, kde najdete originální dárky od českých tvůrců
Vánoční nákupy začínají letos v Příbrami už v sobotu 22. listopadu. Estrádní sál v …
Houpák zarůstá a stín nesvědčí vřesům
Každý, kdo si oblíbil vrchol Houpák v CHKO Brdy, kde se rozkládala bývalá cílová …
V pátek se otevře vánoční kluziště v Příbrami
Novinkou letošní zimní sezony v Příbrami je vánoční kluziště na náměstí 17. listopadu. …
Dánsko omezuje dětem přístup na sociální sítě. Mělo by se přidat i Česko?
Dánská vláda představila návrh, který výrazně omezí přístup dětí na sociální sítě. …
Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy
Na první lyžování sezony v sobotu 15. listopadu večer na sjezdovku na Monínci u …
Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy
Ve středu 12. listopadu byla podepsána další tři memoranda o spolupráci mezi …
FOTO
Gastro agent: Maya’s
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTOGALERIE





