Ořešák a jeho plody využijete nejen na pečení buchet a do vánočního cukroví
8. října 2017 (15:04)
Máte na zahradě, ve vaší ulici nebo v parku Ořešák královský zvaný vlašský? Můžete si pogratulovat, protože jeho plody, vlašské ořechy, jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitaminu E, B1 a B6. Také obsahují zinek a hořčík, který našemu tělu často chybí. Najdete v nich i draslík, fosfor, železo, mangan nebo selen. Dopřejte si denně pět ořechů, čímž prospějete zlepšení mozkové činnosti a také krevnímu oběhu.
Ořešák má navíc velmi dobré antiseptické účinky. Nálev z listí můžete použít při ošetření zánětů kůže, na akné nebo při zánětech dutiny ústní. Hojně ho využívají také pacienti s lupénkou. Světlovlásky si z odvaru ze zeleného oplodí mohou například vyrobit přeliv na vlasy, který zvýrazní hnědý tón vlasů. Z nezralých plodů lze vyrobit i ořechový likér. Stačí naložit ještě zelené, nezralé ořechy do alkoholu nebo do tzv. Svatojánského vína a nechat uležet společně s cukrem nebo medem. A skořápky se budou hodit na vánoční plovoucí svíčky.
Jen pozor, listy ořešáku nejsou úplně vhodné do kompostu. Díky jejich antiseptickým vlastnostem zpomalují činnost mikroorganismů, které jsou pro tvorbu kompostu důležité. Navíc jsou listy velmi tuhé a mají na sobě tenkou voskovou vrstvičku a proto potřebují k rozkladu delší dobu než listy jiných stromů. Také juglon, mírně toxické, aromatické barvivo obsažené v listech a plodech, nepřispívá k rozkladu. Proto je dobré listí nadrtit a smíchat s jiným rostlinným materiálem.
Ořešák má navíc velmi dobré antiseptické účinky. Nálev z listí můžete použít při ošetření zánětů kůže, na akné nebo při zánětech dutiny ústní. Hojně ho využívají také pacienti s lupénkou. Světlovlásky si z odvaru ze zeleného oplodí mohou například vyrobit přeliv na vlasy, který zvýrazní hnědý tón vlasů. Z nezralých plodů lze vyrobit i ořechový likér. Stačí naložit ještě zelené, nezralé ořechy do alkoholu nebo do tzv. Svatojánského vína a nechat uležet společně s cukrem nebo medem. A skořápky se budou hodit na vánoční plovoucí svíčky.
Jen pozor, listy ořešáku nejsou úplně vhodné do kompostu. Díky jejich antiseptickým vlastnostem zpomalují činnost mikroorganismů, které jsou pro tvorbu kompostu důležité. Navíc jsou listy velmi tuhé a mají na sobě tenkou voskovou vrstvičku a proto potřebují k rozkladu delší dobu než listy jiných stromů. Také juglon, mírně toxické, aromatické barvivo obsažené v listech a plodech, nepřispívá k rozkladu. Proto je dobré listí nadrtit a smíchat s jiným rostlinným materiálem.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: ZP
Další články
Černé a šedé e-shopy s dálničními známkami vás mohou připravit o desetitisíce. Na co si dát pozor při nákupu?
Elektronická dálniční známka v Česku funguje už pět let. Přesto se na internetu stále …
Adventní koncert FIT SENIOR přilákal do auly přes stovku návštěvníků
Příbram se opět rozezněla adventními tóny. Třetí ročník koncertu FIT SENIOR přivedl do …
„Rozpočet je proinvestiční, máme finanční rezervu. Bazén se blíží,“ říká místostarosta Karpíšek
Město Příbram schválilo rozpočet na rok 2026 i střednědobý výhled do let 2027–2028. …
ROZHOVOR
Nové výsadby vracejí brdským lesům jejich přirozenou podobu
V CHKO Brdy probíhá řada projektů zaměřených na obnovu a podporu přirozené druhové …
Ježíšek v útulku: Adventní nadílka pro chlupáče v Lazci
V předvánočním čase se v Příbrami chystá akce, která potěší nejen psí obyvatele …
FOTOGALERIE
Dopravní omezení v Příbrami: Dlouhá ulice bude v úterý uzavřena kvůli jeřábu
Adventní doprava v Příbrami si vyžádá od řidičů další dávku trpělivosti. K už …
Doprava
Vánoce v hornickém domku i pod zemí: Muzeum láká na sváteční program a výstavu příbramských betlémů
Předvánoční atmosféra, tradiční řemesla, koledy i prohlídky podzemí. Příbramské …
Zloději mají přes zimu žně: Jak ochránit svou chatu či chalupu
S příchodem zimy začíná pro zloděje zaměřující se na chaty a chalupy hlavní sezóna. …
Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové
Výstava Matter od Absence je první velkou sólovou výstavou multidisciplinární …
Gastro agent: Pizza Italia Příbram
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
Fast food





