26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní




Nový primář příbramské mikrobiologie: K virům musíme přistupovat racionálně, epidemie je jen úředně nastavená hranice

ROZHOVOR
26. ledna 2023   (06:22)
Nový primář příbramské mikrobiologie: K virům musíme přistupovat racionálně, epidemie je jen úředně nastavená hranice
foto: ONP, Martin Janota - se svolením

MUDr. Filip Prusík bydlí v Dobříši, odkud do nemocnice jezdí na kole.


Pochází z Dobříše, ale během studií a své lékařské praxe se dostal do několika velkých nemocnic, včetně těch zahraničních. Z jedné z největších laboratoří v České republice přešel do příbramské nemocnice, aby zde na pozici primáře nahradil MVDr. Petra Ježka, který odešel do důchodu. V dnešním rozhovoru vám představíme novou posilu příbramské nemocnice MUDr. Filipa Prusíka.


Jste novým primářem i novou tváří příbramské nemocnice. Co jste dělal před nástupem do této pozice?
S mikrobiologií jsem začínal ještě jako student na 2. lékařské fakultě v Motole, kde jsem se jako asistent od 4. ročníku medicíny podílel na výuce, a to především zahraničních studentů. Po promoci jsem na lékařské mikrobiologii Motolské fakultní nemocnice zůstal jako sekundání lékař antibiotického střediska a odborný asistent na 2 LF UK. V roce 2007 vypukla ve Velké Británii epidemie Clostridium difficile. Tehdy zhruba 30 tisíc pacientů onemocnělo a 7 tisíc zemřelo. Protože hlavním důvodem bylo nevhodné podávání antibiotik, začala být velká sháňka po nás takzvaně „antibiotikářích“. Necelé, zato velice zajímavé tři roky, jsem s celou rodinou strávil převážně v Severním Irsku. Po návratu domů jsem působil na mikrobiologii ve Vinohradské fakultní nemocnici nejprve jako sekundář, následně jako primář a vedoucí lékař antibiotického střediska. V roce 2019 jsem přestoupil do prakticky největší mikrobiologické laboratoře v ČR – do Synlabu.

Proč jste se rozhodl pro změnu a nastoupil do příbramské nemocnice?
Již od dětství bydlím v Dobříši. Tak není divu, že se na mě zhruba před 5 lety obrátil můj předchůdce, pan primář Ježek s tím, že půjde do důchodu a „že on opravdu půjde“ a zda bych nepřemýšlel, jako prakticky jediný atestovaný lékařský mikrobiolog v okrese, o tom, vystřídat ho ve funkci. Protože jsem znal povahu i kvalitu příbramské nemocnice i práce v ní, souhlasil jsem. Představa práce ve velkém špitále, prakticky v místě bydliště…no těšil jsem se. Táta byl v Příbrami primářem na chirurgii a máma tu jako lékařka dlouho působila na gynekologicko-porodnickém oddělení naší nemocnice. Tak z tohoto pohledu navazuji na jejich práci. Můj syn je studentem Gymnázia Legionářů, tak ho mám více pod očima.
Jistě jste se na svém předchozím pracovišti potýkal s epidemii koronaviru. Jak to ovlivnilo Vaši práci a jak na toto období vzpomínáte?
Epidemii koronaviru jsem zažil v jedné z největších laboratoří v ČR. Jazykem naší mládeže – byl to mazec. Byli jsme prakticky první laboratoří, která se diagnostikou SARS-CoV-2 zabývala. Synlab má spádovou oblast prakticky celou ČR (včetně Příbramska a Dobříšska). Tisíce vzorků denně jak od ambulantních pacientů, tak z několika lůžkových a poměrně velkých zařízení, jako je například nemocnice Jilemnice, Pod Petřínem či Mělník. Od té prvotní fáze chaosu a improvizace, přes fázi nadšení, až po fáze rutiny a vyhoření… prostě jako každý, kdo to ve zdravotnictví zažil. Všude covid oddělil zrno od plev. Našli se i zajímavé situace. Na covid jsme testovali národní i klubové fotbalové i hokejové týmy. Kolik zvučných jmen jsem poslal do karantény (s úsměvem). Osobní setkání s hráči Arsenalu. Ty tisíce testů našich olympioniků. Přesto jsem rád, že je to pryč.
Myslíte si, že nás v dohledné době čeká další významná vlna epidemie, nebo již máme nad koronavirem vyhráno?
Raději bych již žádnou neabsolvoval. Hlavně bychom měli k virům přistupovat racionálně bez emocí. Ono, jestli je epidemie nebo nikoliv, je o tom, zda se dosáhne v číslech laboratorně potvrzených případů „úředně nastavené“ hranice.

Ke své práci používáte řadu drahých diagnostických přístrojů. Jak se proměnila práce mikrobiologa od dob, kdy jste studoval na univerzitě?
Ano, to je moc zajímavá otázka právě pro mě. Mou největší specializací je bakteriologie. Celoživotně se nejvíce zabývám antimikrobní (řekněme antibiotickou) terapií nemocničních infekcí. A právě zde prodělala mikrobiologická diagnostika neuvěřitelný pokrok až revoluci zavedením přístroje hmotnostní spektrometr (MALDI TOF). Nově jeden takový přístroj máme v laboratoři. Princip je trochu složitější, nicméně dopad na identifikaci patogenů je zásadní. Nyní jsme doslova za pár hodin od dodání vzorku do laboratoře schopni identifikovat původce infekce. Nasadit správná antibiotika mnohem dříve je pak pro osud kriticky nemocných pacientů rozhodující.
Jak se v této technicky vyspělé době pozná rozdíl mezi průměrným a špičkovým mikrobiologem?
V naší laboratoři máme jen ty druhé. Ale v průběhu života jsem potkal i ty první. Jako v každém oboru lidského konání je hlavní rozdíl v nasazení, ochotě se vzdělávat, schopnosti předvídat a komunikovat s kolegy z klinických oborů. Jako všude je důležitá zkušenost.
Nastoupil jste do pozice primáře. Máte ambice v rámci oddělení něco měnit, nebo spíše pokračovat v trendu svého předchůdce?
Zde je na co navazovat. Pan kolega Ježek je přední český mikrobiolog. Vybudoval špičkové pracoviště a nastavil mu renomé jak v regionu, tak celorepublikově. Kromě provozování špičkové rutinní diagnostiky publikoval odborné články, dokonce se podílel na objevení jednoho bakteriálního kmene (Acinetobacter Schindlerii - pojmenovaný podle slavného českého mikrobiologa).
Můj přínos není tedy ve změně zaměření laboratoře, spíše v obohacení práce zkušenostmi z fakultních nemocnic a zahraničí, dále pak v zavádění moderních přístrojů.
I lékaři jsou jen lidé, a proto určitě i vy máte své koníčky, při kterých odpočíváte. Které to jsou?
Souvisí to právě z geografickou vzdáleností mého bydliště a pracoviště, která činní přesně 17 kilometrů. Většinu jízd do a z práce dávám na kole, když teda počasí dovolí (a letos se dalo jezdit každý den do půlky listopadu, a i v prosinci a teď v lednu jsem pár jízd dal). Jak stárnu, tak cyklistika je k tělu nejvíce šetrný pohyb. Pan primář interny, kolega Paďour, má pracovnu vedle mé a také jezdí na kole z Dobříše. Když se po konci pracovní doby potkáme vedouc kola – často si cestu na Dobříš ještě tréninkově prodloužíme po okolí – takzvaně ještě něco dáme. V protisměru potkávám tu a tam kolegu Fundu.

Stále ještě mám registračku a aktivně hraju za Sokol Dobříš floorbal, ale spíše chodím jen trénovat a na zápasy jsem víceméně rád za to, že hrají mladší. Kde mi již naštěstí registračka propadla, je tenis. V minulosti jsem se jako trenér tenisu také živil. Dnes trénuji maximálně svoje děti a chodíme hrát za účelem vytvoření žízně, a to hlavně v létě. V zimě, protože Šumava je blízko, jsou o víkendech hlavní běžky.
Příležitostně hraji na kytaru, to mě naučil táta. Ale kdo mě zná, ví, že mou vášní je četba historické literatury, sledování historických filmů a prozkoumávání historických opevnění.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají …
Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies