Na dole Drkolnov se už opět sklouznete
11. srpna 2017 (12:13)
Po několikatýdenní uzavírce je opět v provozu hornická skluzavka na dole Drkolnov. Cílem odstávky bylo zlepšení bezpečnosti skluzavky. Speciálně pro děti je možnost vyzkoušet si netradiční dopravu do podzemí velkým lákadlem. Díky tomu patří tato expozice k nejnavštěvovanějším částem muzea.
„Pokud totiž návštěvníci této expozice striktně nedodržovali nařízení, jak se na té skluzavce má jezdit, tak s tím měli určité problémy,“ vysvětluje ředitel hornického muzea Josef Velfl s tím, že provedená opatření výrazně minimalizovala možnost úrazu.
Problémem je především vysoká vlhkost a projevují se tam velké výkyvy teplot, „Když je venku extrémní teplo a ve vnitř se sráží voda, tak je plocha skluzavky vlhká a pak se po ní hůř jezdí a když je to opačně, tak to svádí některé návštěvníky k tomu příliš nebrzdit a ti jsou pak překvapení, že ta skluzavka jede, ale to jsme nyní vyřešili,“ ujišťuje Velfl.
Ovšem největší chloubou drkolnovského dolu vodní kolo o průměru 12,4 metru. Jedná se o jediné takové zařízení dochované na našem území a je zapsané jako národní kulturní památka. Vodu z podzemí čerpalo až do roku 1899 a po té složilo až do roku 1961 k čerpání pitné vody pro Příbram. Prohlídky dolu Drkolnov začínají v 10, 12 a 14 hodin v areálu Ševčínského dolu a pracovníci muzea na tuto trasu doporučují návštěvníkům obout obuv s drsnou podrážkou.
„Pokud totiž návštěvníci této expozice striktně nedodržovali nařízení, jak se na té skluzavce má jezdit, tak s tím měli určité problémy,“ vysvětluje ředitel hornického muzea Josef Velfl s tím, že provedená opatření výrazně minimalizovala možnost úrazu.
Problémem je především vysoká vlhkost a projevují se tam velké výkyvy teplot, „Když je venku extrémní teplo a ve vnitř se sráží voda, tak je plocha skluzavky vlhká a pak se po ní hůř jezdí a když je to opačně, tak to svádí některé návštěvníky k tomu příliš nebrzdit a ti jsou pak překvapení, že ta skluzavka jede, ale to jsme nyní vyřešili,“ ujišťuje Velfl.
Ovšem největší chloubou drkolnovského dolu vodní kolo o průměru 12,4 metru. Jedná se o jediné takové zařízení dochované na našem území a je zapsané jako národní kulturní památka. Vodu z podzemí čerpalo až do roku 1899 a po té složilo až do roku 1961 k čerpání pitné vody pro Příbram. Prohlídky dolu Drkolnov začínají v 10, 12 a 14 hodin v areálu Ševčínského dolu a pracovníci muzea na tuto trasu doporučují návštěvníkům obout obuv s drsnou podrážkou.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: text. pribram.cz
autor: RC
Další články
Gel místo skalpelu. Nová naděje pro bolavé klouby
Zapomeňte na titanové implantáty, bolestivé rekonvalescence a doživotní medikaci. …
Nová éra pod Svatou Horou: moderně – nadčasově vybavená základka pro dnešní děti
Základní škola pod Svatou Horou slavnostně představila nově zrekonstruované prostory, …
FOTOGALERIE
Bobcat uspořádal první „Kariérní den“ pro žáky z Dobříše
Společnost Doosan Bobcat v listopadu poprvé otevřela dveře svého dobříšského kampusu …
Mezinárodní den boje proti násilí na ženách
Každoročně 25. listopadu připadá Mezinárodní den boje proti násilí na ženách. Jeho …
Strom přání v Knihovně Jana Drdy plní sny dětem z dětských domovů
Předvánoční čas se vyznačuje kromě sváteční nálady a těšení se na společné svátky také …
Poplatek za parkování u supermarketů? V Příbrami zatím ne
Některé prodejny Lidl a Ikea zavedly od listopadu 2025 nová pravidla pro parkování. …
Nemocné děti dostaly Kiwanis panenky. „Dám si ji do postele,“ sdělila malá pacientka
Dětské oddělení Oblastní nemocnice Příbram opět ožilo radostí a smíchem. Členové …
Macíka láká dakarský hattrick, podpisy a vzkazy fanoušků mu dodávají energii
Obhájce prvenství mezi piloty kamionů Martina Macíka láká vítězný hattrick na Rallye …
Arboristé ošetřili dubovou alej u Dolejšího Padrťského rybníka
Jistě si mnozí návštěvnící Brd mohli povšimnout techniky a ruchu v aleji u Dolejšího …
FOTO
Gastro agent: Asia Bistro v Pražské ulici
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO





