26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní

Miroslav Peterka: Do komunální politiky jsem vstupoval kvůli sportu. Teď naopak kvůli politice ze sportu odcházím

ROZHOVOR
25. prosince 2022   (09:11)
Miroslav Peterka: Do komunální politiky jsem vstupoval kvůli sportu. Teď naopak kvůli politice ze sportu odcházím
foto: Miroslav Peterka / se souhlasem

Miroslav Peterka se vyjadřuje k důvodům, proč se rozhodl skončit na pozici předsedy volejbalového klubu. Přijímá odpovědnost za nepovedené zahraniční akvizice. Přesto věří, že sázka na vlastní odchovance a mladé hráče je správná. Proč tým nebyl dosud posílen? Co si slibuje od svého nástupce a na co bude nejvíc vzpomínat?


Nedávno byla zveřejněna informace o Tvém chystaném konci ve funkci předsedy příbramského volejbalového klubu. V následném příspěvku na sociálních sítích si uvedl, že si konec avizoval už před touto sezonou, ale v našem květnovém rozhovoru nic takového nezaznělo. Jak to tedy bylo a co Tě k tomuto rozhodnutí vedlo?

O mém záměru skončit jsem na podzim informoval Dana Rosenbauma i Honzu Pajtaie, členy výboru. To jsou ti hlavní a první, kteří to měli slyšet. Můj konec jsem si sám pro sebe podmínil tím, že za sebe najdu adekvátní náhradu. Jak známo, souběžně s volejbalem jsem taky už několik let aktivní v komunální politice. Situace se letos navíc vyvrbila tak, že jsem nejenom obhájil zastupitelský mandát, ale stal se i místostarostou. V ten moment bylo jasné, že oboje nepůjde skloubit dohromady. Oslovil jsem proto Martina Böhma a společně teď pracujeme krok po kroku na převzetí vedení klubu.

Za mě je to správné rozhodnutí i vzhledem k tomu, že pode mě spadá na radnici mimo jiné i sport. Jednalo by se tak o střet zájmů, což by nedělalo dobrotu.

Neuspíšil Tvé rozhodnutí i rostoucí tlak uvnitř klubu a nespokojenost fanoušků potažmo sponzorů s vývojem letošní sezony?

Já jsem od sponzorů nezaznamenal žádný tlak. Naopak můžu říct, že část fanoušků kvituje to, že za klub teď víc hrají příbramští hráči a konečně dostávají více příležitostí. Oceňují například hru Dana Rosenbauma mladšího na nahrávce a já můžu jen souhlasit. Museli jsme k tomu postupně dozrát, ale myslím, že se to ukazuje jako správná cesta. Naši mladí hráči prostě potřebují nabýt praxi a získávat ostruhy. Nešlo to Ivoši Hulpachovi, smečařům se nedařilo na útoku. Peterka junior na liberu také občas chybuje, ale nemyslím si, že by nebylo přihráno, aby z toho nešlo smečovat. No a ono, když to takhle nejde vícero hráčům, tak postupně padne „depka“ na všechny.

Pravdou ale je, že letošek byl pro mě opravdu náročný. Gradovala dlouhodobá únava mého vztahu s Danem Rosenbaumem, manšaft jsme sestavovali v časové tísni, špatná volba nově příchozích hráčů, dlouhodobý stres spojený s vedením klubu. Měli jsme i náročné rozlosování zápasů, zranil se Jakub Ureš. Člověk je na všechno sám a do toho ještě nový „job“ na radnici. To je na jednoho víc než dost. Už dlouho jsem cítil, že prostě musí přijít nějaký zásadní zlom a změna.
Letošní hráčské přestupy se nepovedly. Připouštíš část zodpovědnosti za přijatá rozhodnutí?

Výběr hráčů byl primárně na trenérovi, respektive letos na Filipovi Rejlkovi. Samozřejmě ale beru zodpovědnost na sebe, protože jsem měl finální slovo a smlouvy podepisoval. Přestupy se nepovedly, to je nepopiratelné. Američana jsme ukončili hned v září. Brazilského blokaře Roberta jsme ukončili teď. Nejenom, že se neosvědčil herně, ale nebyl ani do kolektivu. Je pro mě velkým zklamáním. Přitom podle videí, které jsme měli k dispozici, se jevil jako super „bombarďák“. Bohužel ani jeden na to neměl a my aspoň ušetříme nějaké koruny, kterých se nám nedostává. Zaplať pánbůh, že naopak Šábrt jde herně nahoru, Lukáš Trojanowicz také potvrzuje své kvality. Vnímám to tak, že ta moje původní myšlenka, že bychom měli hrát s mladými, se tak nějak sama od sebe naplňuje. Já stále věřím, že sezona nakonec dobře dopadne. Když se podíváš na tabulku, tak my potřebujeme vyhrát pár domácích zápasů s manšaftama ze stejné váhové kategorie. Pojďme proto fandit a těšit se na další domácí zápasy se srovnatelnými soupeři.
Nedávno jste ukončili spolupráci s Filipem Rejlkem, přitom sis od něj před sezonou hodně sliboval. Co se nepovedlo?

Nepovedly se především ty zmiňované přestupy, ale to se občas zkrátka stává. Nejspíš nepomohl ani fakt, že nám mohl věnovat jenom omezený čas, protože má ještě další dvě práce a do toho studuje, má mladou rodinu. Jinak mně se s Filipem pracovalo perfektně. Vše, co jsme si řekli, tak plnil. Výbor ale rozhodl, že bychom měli Filipa propustit, abychom ušetřili nějaké peníze, protože potřebujeme koupit nějakého útočníka. Finanční situace je bohužel špatná a my se nechceme dostat do nějakého deficitu. Doba je zlá.

Proč už se dávno neučinilo nějaké nápravné opatření, ve smyslu angažování nových hráčů, kteří by pomohli zvrátit vývoj sezony?

Tak za prvé volní a dobří hráči na trhu teď moc nejsou a za druhé chybí peníze. Uvažovali jsme o jednom Brazilci, kterého pustilo Brno, ale z toho nakonec kvůli financím sešlo. Stále se rozhlížíme, přestupové období ještě neskončilo. Kdyby se něco naskytlo a dávalo by to ekonomický smysl, tak se určitě bránit nebudeme. Skutečně ale řešíme finance.
Říkáš, že klub nemá peníze. V čem tkví problém? Byl rozpočet na letošní sezonu nějak zásadně pokrácen oproti minulému?

V minulosti proběhly nějaké škrty v rozpočtu, takže bylo více prostředků na loňskou sezonu, která byla rozpočtově nadstandardní. Letos pracujeme s nižším rozpočtem. Někteří sponzoři oproti loňsku ubyli nebo nám dali menší částku. Do toho přišly některé extra výdaje s hráči, kteří pak nehráli.
Co si slibuješ od příchodu Martina Böhma na post předsedy oddílu?

Nový vítr do plachet. Martin je chytrý a rozumně uvažující člověk z volejbalové branže. Volejbal ho zajímá a má už leccos za sebou. Pár let už nám pomáhá se smlouvami a právními otázkami. Doufám, že výměnu dotáhneme do konce a že dokáže příbramský volejbal posunout zase dál. Martin má už v hlavě zpracovanou koncepci a pokud bude chtít, tak mu s tím v začátcích pomůžu.
Kdy by mělo dojít k ukončení Tvého působení? Odejdeš z klubu kompletně nebo si ponecháš alespoň komentování zápasů?

Odejdu z klubu kompletně, tzn. odstoupím nejenom z funkce předsedy klubu, ale i člena výboru. Skončit chci na konci letošní sezony. Co se týče komentování zápasů, pokud bude Martin chtít, můžu v tom pokračovat. Momentálně mám ale od komentování měsíční distanc z důvodu mých údajných nevhodných komentářů, kterých jsem se měl dopustit v domácím zápase s Českými Budějovicemi.
V klubu si na různých pozicích strávil 25 let, což je kus života. Na co budeš nejraději vzpomínat a co Ti naopak nebude chybět?

Na vítězství, na dvě získané medaile. Škoda, že jsme loni nezískali třetí, protože bych byl asi jediný, kdo by získal tři medaile v příbramském volejbale, aniž bych "bouchnul" do balonu (směje se). Jsou to nezapomenutelné okamžiky, když se povede získat medaile nebo když se podaří otočit nějaký těžký zápas. Já jsem emotivní, takže jsem párkrát zatlačil i slzu. Naopak rád nebudu vzpomínat na ty stresy, které byly prakticky denním chlebem a rád si od toho odpočinu. Nicméně věřím, že srdce mě přesto bude táhnout zpátky, protože 25 let se nedá jen tak hodit za hlavu. Vždycky jsem si myslel, že v tom hlasatelském okénku umřu, ale je čas se posunout zase někam dál.
Budeš z pozice místostarosty a radního za klub nadále lobovat ve smyslu sportovních dotací?

Ono je to svým způsobem paradoxní. Do komunální politiky jsem vstupoval proto, abych mohl být blíže sportovní komisi a rozdělování dotací. Teď naopak kvůli politice ze sportu odcházím. Určitě nejsem tak naivní, abych dělal něco, čím bych se dostal do jasného střetu zájmů. Na volejbalový klub musím teď z principu nahlížet jako na všechny ostatní sportovní oddíly ve městě. Jak už jsem zmínil na začátku, právě i z toho důvodu odstupuji, abych nemusel řešit tenhle konflikt. Navíc rozpočet města na sport a pro jednotlivé kluby je daný a v současné době nelze očekávat, že by do něj šlo zásadně více peněz.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže. Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí … O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Dopravní výchovu bude mít na starosti Městská policie Příbram a areál budou spravovat …
V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies