Máte chuť na drink? Potom opatrně s ledem.
12. ledna 2018 (08:26)
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se při kontrole provozoven společného stravování v roce 2017 zaměřili mj. na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin a kuchyňských a výrobních zařízení. Cílem kontrol bylo ověřit, zda přítomnost patogenních organismů nepřekračuje povolené limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, norovirů, hepatitidy A a dalších patogenů.
Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza zde prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22oC a 36oC.
Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza zde prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22oC a 36oC.
Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Dotčeným provozovatelům inspektoři nařídili, aby provedli důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně aby nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady. V odůvodněných případech nařídili inspektoři aktualizaci Sanitačního řádu podniku, případně zapracování zásad HACCP.
S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude Potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018.
Hygienou v restauracích jsme se zabývali například v článku: Hygiena si posvítila na Jihočeskou restauraci
S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude Potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018.
Hygienou v restauracích jsme se zabývali například v článku: Hygiena si posvítila na Jihočeskou restauraci
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Info tiskový mluvčí SZPI
Info tiskový mluvčí SZPI
autor: MP
Další články
Reprezentace žen vyráží do Švédska. V sestavě nechybí ani Příbramačka Karolína Kosinová
Všech osm hokejistek, které se v příští sezoně představí v elitní zámořské soutěži …
Dálniční most u Staré Hutě je znovu v provozu. ŘSD dokončilo rekonstrukci za více než 100 milionů
Ředitelství silnic a dálnic uvedlo do provozu zrekonstruovaný most na 28. kilometru …
Letošní říjen byl druhý nejstudenější za posledních deset let
Máme tady typické listopadové počasí, ale připomeňme si, jaký byl ten předchozí měsíc. …
Na Příbramsku se znovu měří rychlost! Policisté vyrazili do terénu
Na Příbramsku v tomto do 9. listopadu pokračuje další měření rychlosti. Policisté …
Brdy očima Běly Komancové: 10 let chráněné krajiny
Výstava „Brdy zblízka i zdálky“ představuje krásu a rozmanitost CHKO Brdy …
„Děti potřebují hlavně lásku a zájem rodičů,“ říká nová primářka dětského oddělení
Primářka Smíšková nahradila v pozici primáře Pavla Marčeka, který i nadále zůstává …
ROZHOVOR
Předplatné Divadla A. Dvořáka Příbram na rok 2026: Ten nejkrásnější dárek pod stromeček
Právě se začal prodávat jeden z nejhezčích dárků, které můžete najít pod vánočním …
Dobrovolníci sázeli jedle v srdci Brd. Do suťového lesa se vrací původní stromy
V sobotu se do brdských lesů na západním svahu Třemšína vydala skupina dobrovolníků z …
FOTO
Nový kongresový, konferenční i třeba svatební sál se všemi službami v centru Příbrami
Sál je vybaven ozvučením, dataprojektorem, plátnem, osvětlením, mixážním pultem, …
Komerční sdělení
Gastro agent: Jídelna U Řezníka
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO





