Máte chuť na drink? Potom opatrně s ledem.
12. ledna 2018 (08:26)
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se při kontrole provozoven společného stravování v roce 2017 zaměřili mj. na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin a kuchyňských a výrobních zařízení. Cílem kontrol bylo ověřit, zda přítomnost patogenních organismů nepřekračuje povolené limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, norovirů, hepatitidy A a dalších patogenů.
Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza zde prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22oC a 36oC.
Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza zde prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22oC a 36oC.
Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Dotčeným provozovatelům inspektoři nařídili, aby provedli důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně aby nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady. V odůvodněných případech nařídili inspektoři aktualizaci Sanitačního řádu podniku, případně zapracování zásad HACCP.
S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude Potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018.
Hygienou v restauracích jsme se zabývali například v článku: Hygiena si posvítila na Jihočeskou restauraci
S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude Potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018.
Hygienou v restauracích jsme se zabývali například v článku: Hygiena si posvítila na Jihočeskou restauraci
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Info tiskový mluvčí SZPI
Info tiskový mluvčí SZPI
autor: MP
Další články
Do Česka dorazily první výrazné projevy zimy: studená fronta přinesla sníh, mráz i náledí
Do České republiky zamířila už v pondělí výrazná studená fronta, která přinesla první …
Gertrudy pořádají MODES ROBES 9. Pomoc zvířatům skrz módu
Devátý ročník charitativního bazaru MODES ROBES se uskuteční v sobotu 22. listopadu v …
FOTOGALERIE
Vánoční MINT Market v Příbrami: místo, kde najdete originální dárky od českých tvůrců
Vánoční nákupy začínají letos v Příbrami už v sobotu 22. listopadu. Estrádní sál v …
Houpák zarůstá a stín nesvědčí vřesům
Každý, kdo si oblíbil vrchol Houpák v CHKO Brdy, kde se rozkládala bývalá cílová …
V pátek se otevře vánoční kluziště v Příbrami
Novinkou letošní zimní sezony v Příbrami je vánoční kluziště na náměstí 17. listopadu. …
Dánsko omezuje dětem přístup na sociální sítě. Mělo by se přidat i Česko?
Dánská vláda představila návrh, který výrazně omezí přístup dětí na sociální sítě. …
Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy
Na první lyžování sezony v sobotu 15. listopadu večer na sjezdovku na Monínci u …
Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy
Ve středu 12. listopadu byla podepsána další tři memoranda o spolupráci mezi …
FOTO
Gastro agent: Maya’s
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTOGALERIE
Nutrie v Sedlčanech: roztomilé vetřelkyně, které ničí přírodu. Proč je nekrmit?
Na první pohled působí jako přítulní vodní hlodavci, kterým by člověk nejradši hodil …





