Kromě vinařských se chystáme účastnit i soutěží zaměřených na pivo, říká vedoucí sommelierského kroužku
28. prosince 2021 (19:55)
foto: ISŠ HPOS Příbram, ze soutěže Bohemia Sekt Trophée / se souhlasem
Studentky příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb letos zabodovaly v soutěžích Bohemia Sekt Trophée a Sommelier Moravy 2021.
Závěr roku obvykle nabízí mnoho příležitostí k oslavám, nejen k těm silvestrovským. Byť se v posledních letech možnosti pro firemní večírky a setkání v předvánočním a svátečním čase razantně ztenčily, najde si jistě dostatek příležitostí otevřít láhev dobrého vína a „blýsknout“ se umem znalce vín. To ovládá také studentka příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb v Příbrami (ISŠ HPOS) Pavlína Zbíralová, která si z podzimního klání v sommelierské soutěži Bohemia Sekt Trophée odnesla diplom za druhé místo v kategorii Talent. Kromě studentky čtvrtého ročníku škola do soutěže vyslala i „druhačku“ z oboru Hotelnictví Adélu Sochůrkovou. Podle učitele odborných předmětů Milana Pučálky, který v ISŠ HPOS vede sommelierský kroužek, si obě jeho svěřenky vedly skvěle. Zajímalo nás, jak náročná je soutěžní příprava a jak vlastně hodnotí víno studenti, kterým je méně než osmnáct let.
Co je náplní sommelierského kroužku a kdo se do něj může přihlásit?
Kroužek u nás ve škole je otevřený pro každého, kdo má zájem dozvědět se více informací z vinařské tématiky nad rámec běžné výuky.
Kroužek u nás ve škole je otevřený pro každého, kdo má zájem dozvědět se více informací z vinařské tématiky nad rámec běžné výuky.
Během Bohemia Sekt Trophée soutěžící absolvovali znalostní test, slepou degustaci a popis vzorku vína, servis sektu a ve finálovém kole například servis červeného vína a snoubení nápojů s pokrmy v určeném menu. Jakou formu měla příprava?
Přípravu na soutěž lze rozdělit na několik hodin teorie, například informace o výrobě vína, jeho skladování, rozdělení a značení. Dále se zaměřujeme na zdokonalení praktických dovedností – správný servis jednotlivých druhů vín nebo vhodnou komunikaci s hostem.
Přípravu na soutěž lze rozdělit na několik hodin teorie, například informace o výrobě vína, jeho skladování, rozdělení a značení. Dále se zaměřujeme na zdokonalení praktických dovedností – správný servis jednotlivých druhů vín nebo vhodnou komunikaci s hostem.
V tomto školním roce se škola účastnila další vinařské soutěže Sommelier Moravy 2021 a obsadila třetí příčku. Který ze studentů se o zisk této pozice zasloužil a jak si vysvětlujete další úspěch?
Na soutěži Sommelier Moravy 2021 bodovala žákyně třetího ročníku oboru Hotelnictví Petra Vejšická. Myslím, že úspěch se dostavil díky motivaci samotných žákyň a dávce štěstí. Dále také vzhledem k jejich ochotě vzdělávat se a prohlubovat odborné znalosti.
Na soutěži Sommelier Moravy 2021 bodovala žákyně třetího ročníku oboru Hotelnictví Petra Vejšická. Myslím, že úspěch se dostavil díky motivaci samotných žákyň a dávce štěstí. Dále také vzhledem k jejich ochotě vzdělávat se a prohlubovat odborné znalosti.
Jak se účast v kroužku a na obdobných soutěžích „potkává“ s faktem, že někteří studenti nejsou zletilí a nemohou podle zákona konzumovat alkohol?
Žáci mladší osmnácti let nemohou při přípravě na soutěž ani během soutěže konzumovat alkohol. Víno hodnotí především podle zraku a čichu. Pokud to pandemická situace umožní, rádi bychom se zúčastnili i dalších odborných soutěží, a to nejen vinařských, ale zaměřených také na pivo.
Žáci mladší osmnácti let nemohou při přípravě na soutěž ani během soutěže konzumovat alkohol. Víno hodnotí především podle zraku a čichu. Pokud to pandemická situace umožní, rádi bychom se zúčastnili i dalších odborných soutěží, a to nejen vinařských, ale zaměřených také na pivo.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková
Další články
Inverze a námraza v Brdech: zimní kouzlo, které nebere konce
Už řadu dní nebo spíše týdnů nejen v našem regionu panovalo nebo panuje inverzní …
FOTO
Aktivní záloha 13. dělostřeleckého pluku prošla nejtěžší prověrkou roku
Září bylo o odbornosti, listopad o taktice. Aktivní záloha (AZ) u 13. dělostřeleckého …
FOTOGALERIE
Vánoční besídka v azylovém domě Příbram přinesla dětem radost a naději
V úterý 16. prosince se v azylovém domě v Příbrami uskutečnila vánoční besídka plná …
Za hranice učebnic: Studenti Gymnázia Karla Čapka poznávali Turecko díky programu Erasmus+
Osm studentů a dva učitelé Gymnázia Karla Čapka v Dobříši absolvovali výměnný pobyt v …
Nemocnost v regionu stoupá, příbramská nemocnice potvrzuje zvýšený zájem o vyšetření
Jak již náš portál pribram.cz informoval v počátku týdne, nemocnost akutních …
Nový model Příbrami: budoucí Eiffelovka?
Nový výtvarný prvek v Březnické ulici vzbudil (ne)očekávanou debatu. Radnice …
Kultura
Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji
Zahrádka kavárny v Koleji se rozezní vánočními koledami. Zahraje a zazpívá Osečanka …
2 tuny stříbra na Březových Horách
Na Březových Horách se chystá stříbrná jízda. Druhý ročník akce 2 tuny stříbra nabídne …
Kultura
Návštěva Hornického muzea Příbram i letos překročila 100 000 lidí
Hornické muzeum Příbram dosáhlo i v tomto roce významného návštěvnického milníku. V …
Novou D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok více než pět milionů řidičů
Novou dálnici D4 mezi Příbramí a Pískem využilo za první rok provozu více než pět …




