Kromě vinařských se chystáme účastnit i soutěží zaměřených na pivo, říká vedoucí sommelierského kroužku
28. prosince 2021 (19:55)
foto: ISŠ HPOS Příbram, ze soutěže Bohemia Sekt Trophée / se souhlasem
Studentky příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb letos zabodovaly v soutěžích Bohemia Sekt Trophée a Sommelier Moravy 2021.
Závěr roku obvykle nabízí mnoho příležitostí k oslavám, nejen k těm silvestrovským. Byť se v posledních letech možnosti pro firemní večírky a setkání v předvánočním a svátečním čase razantně ztenčily, najde si jistě dostatek příležitostí otevřít láhev dobrého vína a „blýsknout“ se umem znalce vín. To ovládá také studentka příbramské Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb v Příbrami (ISŠ HPOS) Pavlína Zbíralová, která si z podzimního klání v sommelierské soutěži Bohemia Sekt Trophée odnesla diplom za druhé místo v kategorii Talent. Kromě studentky čtvrtého ročníku škola do soutěže vyslala i „druhačku“ z oboru Hotelnictví Adélu Sochůrkovou. Podle učitele odborných předmětů Milana Pučálky, který v ISŠ HPOS vede sommelierský kroužek, si obě jeho svěřenky vedly skvěle. Zajímalo nás, jak náročná je soutěžní příprava a jak vlastně hodnotí víno studenti, kterým je méně než osmnáct let.
Co je náplní sommelierského kroužku a kdo se do něj může přihlásit?
Kroužek u nás ve škole je otevřený pro každého, kdo má zájem dozvědět se více informací z vinařské tématiky nad rámec běžné výuky.
Kroužek u nás ve škole je otevřený pro každého, kdo má zájem dozvědět se více informací z vinařské tématiky nad rámec běžné výuky.
Během Bohemia Sekt Trophée soutěžící absolvovali znalostní test, slepou degustaci a popis vzorku vína, servis sektu a ve finálovém kole například servis červeného vína a snoubení nápojů s pokrmy v určeném menu. Jakou formu měla příprava?
Přípravu na soutěž lze rozdělit na několik hodin teorie, například informace o výrobě vína, jeho skladování, rozdělení a značení. Dále se zaměřujeme na zdokonalení praktických dovedností – správný servis jednotlivých druhů vín nebo vhodnou komunikaci s hostem.
Přípravu na soutěž lze rozdělit na několik hodin teorie, například informace o výrobě vína, jeho skladování, rozdělení a značení. Dále se zaměřujeme na zdokonalení praktických dovedností – správný servis jednotlivých druhů vín nebo vhodnou komunikaci s hostem.
V tomto školním roce se škola účastnila další vinařské soutěže Sommelier Moravy 2021 a obsadila třetí příčku. Který ze studentů se o zisk této pozice zasloužil a jak si vysvětlujete další úspěch?
Na soutěži Sommelier Moravy 2021 bodovala žákyně třetího ročníku oboru Hotelnictví Petra Vejšická. Myslím, že úspěch se dostavil díky motivaci samotných žákyň a dávce štěstí. Dále také vzhledem k jejich ochotě vzdělávat se a prohlubovat odborné znalosti.
Na soutěži Sommelier Moravy 2021 bodovala žákyně třetího ročníku oboru Hotelnictví Petra Vejšická. Myslím, že úspěch se dostavil díky motivaci samotných žákyň a dávce štěstí. Dále také vzhledem k jejich ochotě vzdělávat se a prohlubovat odborné znalosti.
Jak se účast v kroužku a na obdobných soutěžích „potkává“ s faktem, že někteří studenti nejsou zletilí a nemohou podle zákona konzumovat alkohol?
Žáci mladší osmnácti let nemohou při přípravě na soutěž ani během soutěže konzumovat alkohol. Víno hodnotí především podle zraku a čichu. Pokud to pandemická situace umožní, rádi bychom se zúčastnili i dalších odborných soutěží, a to nejen vinařských, ale zaměřených také na pivo.
Žáci mladší osmnácti let nemohou při přípravě na soutěž ani během soutěže konzumovat alkohol. Víno hodnotí především podle zraku a čichu. Pokud to pandemická situace umožní, rádi bychom se zúčastnili i dalších odborných soutěží, a to nejen vinařských, ale zaměřených také na pivo.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková
Další články
Nový kongresový, konferenční i třeba svatební sál se všemi službami v centru Příbrami
Sál je vybaven ozvučením, dataprojektorem, plátnem, osvětlením, mixážním pultem, …
Komerční sdělení
Gastro agent: Jídelna U Řezníka
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO
Revoluce ve školství! Zápisy se posouvají, odklady zpřísňují a školy čekají velké změny
Od letošního školního roku se změnila nejen organizace zápisů do škol, ale také …
Revitalizace náměstí J. A. Alise se zatím odkládá. Město čeká na průzkum podloží
Plánovaná proměna náměstí J. A. Alise na Březových Horách se v tomto volebním období …
Tomáš Třeský, lesník z Brd, se stal stříbrným vítězem mistrovství Evropy ve vábení jelenů
Z litevského Raudoné si Tomáš Třeský, vedoucí lesní správy Mirošov, divize Hořovice …
Konec monopolu? Air 001 chce nabídnout levnější lety než Smartwings
Český charterový trh čeká nová konkurence. Od letní sezóny 2026 by se na tuzemských …
Dress code ve školách: Příbram ukazuje, že respekt se dá učit i bez zákazů
Otázka školního oblečení se znovu objevuje ve veřejné debatě. Zatímco některé školy …
Krajský úřad: Ve skladech jsou desítky tisíc tun soli i inertního posypu. Do terénu mohou vyjet více než dvě stovky sypačů
Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) je připravena na …
Hledá se vánoční strom pro Příbram!
Vánoční čas se nezadržitelně blíží a s ním i okamžik, na který se těší malí i velcí a …
Levitace funguje, vodotrysky částečně mlčí. Kašna na TGM čeká na jarní servis
Moderní kašna s levitující žulovou koulí na příbramském náměstí T. G. Masaryka byla …




