Houbaři stále plní košíky, ale pozor: přemrzlé houby mohou způsobit otravu
19. října 2025 (16:00)

foto: Takhle věkem i mrazem "unavené" hřiby najdeme v lesích skoro všude. / Karel Hutr
Rok se s rokem sešel a portál pribram.cz se rozhodl zopakovat téma z loňského podzimu. V lese totiž stále můžeme najít nějaké houby a po návštěvě Brd z víkendu bylo vidět, že houbaři místy plní košíky. Jsou ale houby po mrazech v pořádku?
Jistě, že do lesa se jen tak přízemní mrazíky nedostanou, ale třeba nedělní mráz už udeřil vlastně v sobotu večer a vydržel dlouho do neděle. V takovém případě je už na pováženou bezhlavě sebrat každou houbu. Kdo nepozná houbu přešlou mrazem, neměl by riskovat. A takových hub je v lese už z předchozích ranních mrazíků dost.
Připomeňme si proto jisté zásady. Platí, že menší přízemní mrazíky houby nepoškodí. Většinou se totiž přízemní mráz do lesa nedostane a houbám neublíží. Jenže nedělení mráz až kolem mínus 5 °C je už něco jiného.
Pokud houba lehce přemrzne a není na ni nic vidět, je bezpečné ji konzumovat. Ale kdo to pozná, že? Proto je dobré dodržovat všeobecnou radu zkušených mykologů: Pokud si nejste jisti kvalitou houby, nechte ji v lese a vůbec v tuhle dobu zapomenňte na houbaření!
A důvod? Vždyť dáváme také houby do mrazáku. Přemrzlá nebo stará plodnice se začne i po přemrznutí rozkládat, dužnina měkne a houba může vypadat na pohled jakoby vodnatá a nemá typické zbarvení. Taková plodnice obsahuje toxiny z rozkladu a můžete se otrávit.
Zvláště nebezpečné je, pokud houba zmrzne několikrát po sobě. Protože obsahuje množství vody, mráz poškodí její strukuru a začíná rozklad. Pokud použijete houbu z mražáku, ihned ji zpracujete a nedáte čas postupnému rozkladu a tvorbě toxinu. V tom je zásadní rozdíl.
Zamrazit houby tedy můžeme, ale pak je okamžitě použijeme do pokrmu. Jen při zamražování musíme dát třeba do sáčku takové množství, které okamžitě po vyjmutí z mrazáku spotřebujeme. Před zmrazením se také doporučuje houby mírně převařit.
V přírodě v tuto dobu už najdeme ale i houby, kterým mráz nevadí. Jsou to typické druhy pozdního podzimu a zimy. Náleží mezi ně například už dobře známá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá.
Pokud houba lehce přemrzne a není na ni nic vidět, je bezpečné ji konzumovat. Ale kdo to pozná, že? Proto je dobré dodržovat všeobecnou radu zkušených mykologů: Pokud si nejste jisti kvalitou houby, nechte ji v lese a vůbec v tuhle dobu zapomenňte na houbaření!
A důvod? Vždyť dáváme také houby do mrazáku. Přemrzlá nebo stará plodnice se začne i po přemrznutí rozkládat, dužnina měkne a houba může vypadat na pohled jakoby vodnatá a nemá typické zbarvení. Taková plodnice obsahuje toxiny z rozkladu a můžete se otrávit.
Zvláště nebezpečné je, pokud houba zmrzne několikrát po sobě. Protože obsahuje množství vody, mráz poškodí její strukuru a začíná rozklad. Pokud použijete houbu z mražáku, ihned ji zpracujete a nedáte čas postupnému rozkladu a tvorbě toxinu. V tom je zásadní rozdíl.
Zamrazit houby tedy můžeme, ale pak je okamžitě použijeme do pokrmu. Jen při zamražování musíme dát třeba do sáčku takové množství, které okamžitě po vyjmutí z mrazáku spotřebujeme. Před zmrazením se také doporučuje houby mírně převařit.
V přírodě v tuto dobu už najdeme ale i houby, kterým mráz nevadí. Jsou to typické druhy pozdního podzimu a zimy. Náleží mezi ně například už dobře známá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr
Další články









