15. 9. svátek má Jolana




Druhý svátek vánoční připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského mučedníka

26. prosince 2021   (06:53)
Druhý svátek vánoční připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského mučedníka
foto: Svatý Štěpán (autor: Giotto di Bondone) | Foto: Museo Horne

Dnes je druhý svátek vánoční, který připomíná památku prvního křesťanského mučedníka svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista. Dnešek je zároveň dnem koled a vánočních zvyků. V minulosti se v tento den chodilo koledovat a například sedláci si dávali v kostelích světit osivo.


O druhém svátku vánočním si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo. Podle některých zdrojů však nebyl Štěpán umučen 26. prosince, kdy se slaví jeho svátek, ale v srpnu. V prosinci prý byly nalezeny jeho tělesné ostatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend právě proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista.

Dnešní den je spojen i se svatoštěpánskou koledou. Nejznámější je říkanka o Štěpánovi, který upadl na ledu a psi se na něj sběhli.

Koleda, koleda Štěpáne!
Co to neseš ve džbáně?
Nesu, nesu koledu,
upad' jsem s ní na ledu,
psi se na mě sběhli,
koledu mi snědli.
Co mám smutný dělati?
Musím jinou žebrati.
Koledu mi dejte,
jen se mi nesmějte!
Koledu mi dali,
přece se mi smáli.
Za koledu dostávaly děti kousek vánočky či cukroví a někdy i drobný penízek. V dnešní době už se moc koledníků nevidí, tak alespoň můžete připravit sváteční hostinu pro rodinu.
Co podávat k obědu na svatého Štěpána?
Každý z adventních dní v sobě nese symboliku a tradici, kterou dodržovali naši předci a kterou se snažíme více či méně naplňovat i v dnešní moderní době.

Podle tradice bychom měli k dnešnímu obědu připravit pernatou drůbež. Obvykle se podává pečený krocan, krůta, husa anebo kachna, případně pokrmy z jiných druhů masa. Oblíbené je zejména hovězí. Jako příloha je nejčastěji zelí (bílé kysané či dušené červené) a knedlík.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Hravé ráno před školou v Dobříši zahájí Evropský týden mobility Hravé ráno před školou v Dobříši zahájí Evropský týden mobility Evropský týden mobility začíná i v Dobříši. Přijďte si užít hravé a přátelské aktivity … Příbram ovládla síla a odhodlání: Obstacle Race přinesl adrenalin i skvělou atmosféru Příbram ovládla síla a odhodlání: Obstacle Race přinesl adrenalin i skvělou atmosféru Příbram se o víkendu proměnila v centrum vytrvalosti, síly a odhodlání. Druhý ročník … Praha bude mít nejvyšší budovu v Česku. Top Tower změní panorama metropole Praha bude mít nejvyšší budovu v Česku. Top Tower změní panorama metropole Praha se chystá na stavbu, která přepíše české rekordy. Zastupitelé hlavního města … Gastro agent: Nón Viet Gastro agent: Nón Viet Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … FOTOGALERIE Kraj poskytne pět milionů korun krajské policii nejen na nové drony Kraj poskytne pět milionů korun krajské policii nejen na nové drony Středočeský kraj poskytne 5 milionů korun na nové vybavení krajské policie. Jde … Petr Piskač: Spousta JAWA nadšenců cestovala de facto na mapě s námi. V zahraničí k nám stále vzhlížejí Petr Piskač: Spousta JAWA nadšenců cestovala de facto na mapě s námi. V zahraničí k nám stále vzhlížejí Petr Piskač a Šárka Jehličková si společně splnili velký sen a to cestou až k … ROZHOVOR Blíží se čas moštu. Podpořte Svatohorské sady a jejich návrat k původní kráse Blíží se čas moštu. Podpořte Svatohorské sady a jejich návrat k původní kráse Mošt, který zachraňuje sady. Přijďte ochutnat a pomoci. Podzim ve Svatohorských … Průvod, kramáři a kejklíři: Příbram si užila Šalmaj Průvod, kramáři a kejklíři: Příbram si užila Šalmaj Už po osmnácté se nad Příbramí rozezněl jasný, pronikavý tón šalmaje, která dala jméno … FOTO Zelňačka provoněla Bohutín: u Řimbaby se vařilo, peklo i zpívalo Zelňačka provoněla Bohutín: u Řimbaby se vařilo, peklo i zpívalo Už devátý ročník oblíbené soutěže v bohutínském areálu Řimbaba přilákal v sobotu 13. … FOTOGALERIE
Čtení v kavárnách i během procházky ulicemi. Noc literatury bude na Příbramsku opět nevšední Čtení v kavárnách i během procházky ulicemi. Noc literatury bude na Příbramsku opět nevšední Do ukázek z knih současných evropských autorů se můžete zaposlouchat ve středu 17. …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies