20. 4. svátek má Marcela
PB | Realitní




Zpravodajství   »   Doprava   |   Z regionů

Do systému Pražské integrované dopravy budou zahrnuty oblasti Berounska, Hořovicka a Rožmitálska

10. prosince 2020   (14:28)
Do systému Pražské integrované dopravy budou zahrnuty oblasti Berounska, Hořovicka a Rožmitálska
foto: pribram.cz, Frintová Helena

Jednotlivé linky budou mezi sebou provázány, dojde tak k plošnější a efektivnější obsluze území.


Nově bude zavedeno 27 nových linek PID, 11 stávajících linek bude změněno a zrušeno bude 47 linek mimo systém PID. Jednotlivé linky budou mezi sebou provázány, dojde tak k plošnější a efektivnější obsluze území. Provoz bude koordinován dispečinkem PID. Na linkách bude platit pásmový a časový tarif PID s možností využití přestupních jízdenek i časových kuponů, a to v papírové i elektronické podobě, včetně možnosti nákupu jednorázového jízdného platební kartou u řidiče nebo pomocí mobilní aplikace PID Lítačka. Díky Tarifu PID ušetří cestující zejména při pravidelném dojíždění.

„Jsem rád, že na konci letošního roku se komfort cestování veřejnou dopravou zlepší také v oblasti Berounska, Hořovicka a Rožmitálska, kde proběhne k celostátnímu termínu změn jízdních řádů 13.12. 2020 integrace autobusové dopravy do systému Pražské integrované dopravy. Občané budou moci využívat plný sortiment jízdenek PID a na jednu jízdenku tak cestovat jak vlakem, tak i autobusem včetně Hlavního města Prahy,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.
„Berounsko je jednou z posledních oblastí Středočeského kraje, bezprostředně sousedících s Prahou, kde dosud nebylo možné v plné míře využívat výhod Pražské integrované dopravy. Integrovanou jízdenku nyní mohou lidé použít v pražské MHD, v regionálních vlacích i rychlících, příměstských autobusech i berounské MHD. Věřím, že díky snadnějšímu cestování veřejnou dopravou nechá mnoho lidí auto doma nebo u nejbližší zastávky páteřních linek PID,“ doplnil náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.
„S integrací veřejné dopravy v těchto oblastech bude cestování pro občany mnohem výhodnější. Kromě vzájemného provázání autobusových linek a četnějšího přímého spojení do Prahy u některých spojů, dojde zejména v oblasti Hořovicka k rozšíření návazností mezi vlaky a autobusy. Na nových linkách bude platit pásmový a časový tarif PID s možností využití přestupních jízdenek, časových kuponů, a to jak v papírové, tak i elektronické podobě včetně možností nákupu jednorázového jízdného platební kartou u řidiče nebo přímo pomocí mobilní aplikace PID Lítačka. Pro snadnější dostupnost předplatných kupónů již funguje možnost si zřídit kartu PID Lítačka v pokladně ČD na nádraží v Berouně a připravuje se tato možnost i v dopravních kancelářích dopravce Arriva SČ v Hořovicích a Příbrami. Velkým přínosem pro cestující je pak garance přestupních vazeb díky dohledu dispečinku PID či zlepšení informovanosti cestujících při změnách či mimořádnostech v dopravě,“ dodal ředitel IDSK Tomáš Duroň.

„Společně s kolegy z IDSK jsme věnovali velkou péči také informovanosti lidí. Vydali jsme informační brožury včetně tištěných jízdních řádů, na klíčových uzlových bodech budou v pátek a pondělí pomáhat cestujícím i řidičům naši informátoři a dispečeři,“ podotkl ředitel ROPID Petr Tomčík.
Zlepšení na stávajících a nově integrovaných regionálních linkách v oblasti Berounska

· Zřízení centrálního přestupního uzlu Beroun, Autobusové nádraží z nově integrovaných linek na stávající páteřní integrované železniční linky R16 a S7, přestupní uzel je mimo hlavní komunikace a umožňuje bezpečný přestup mezi linkami bez ohrožování cestujících tranzitní dopravou.
· Spojení ze Zdic, Králova Dvora a Berouna do Prahy bude zajištěno expresní linkou 394, resp. doplňkovými linkami 380 a 384.
· Linky jsou koncipovány jako průjezdní, což umožňuje lepší spojení přilehlých obcí s důležitými body v Berouně a Králově Dvoře
· Jednotlivé linky budou mezi sebou provázány a koordinovány, dojde tak k plošnější a efektivnější obsluze území.
· Častější a pravidelnější spojení z oblasti Berouna a Králova Dvora na železnici, koordinace linek (odstranění souběhů – mimo školních spojů).
· Posílení a doplnění regionálních spojů zejména v mimošpičkových obdobích (dopolední spoje).
· Sjednocení městské a příměstské dopravy v jeden celek.
· Zřízení vyčkávání spojů místních autobusových linek na páteřní dopravu.
· Zajištění četnějšího přímého spojení Zdic a Králova Dvora na Prahu.
· Zlepšení obsluhy Hostimi.
· Sjednocení tras linek jedoucích po podobných trasách v menší počet linek – přehlednější orientace pro cestujícího.
· Na území měst Beroun a Králův Dvůr zůstane na linkách PID zachován městský tarif s nepřestupní jízdenkou.

Zlepšení na stávajících a nově integrovaných regionálních linkách v oblasti Hořovicka

· Zajištění garantovaných přestupních vazeb u hořovického nádraží od vlaků (především rychlíků) na regionální autobusy.
· Linka MHD Hořovice je sloučena s linkami na Zbiroh a opačným směrem do Praskoles, čímž dochází k rozšíření nabídky přímého spojení pro Zbiroh, Týček, Cerhovice a Záluží ke školám v Komenského ulici a nemocnici v Hořovicích, nové spojení ke školám a na Cintlovku pak získají i Praskolesy.
· Pro cesty v obvodu města Hořovice zůstane zachována bezplatná přeprava, a to na linkách 531, 643 a 648.
· Rozšíření a garance návazností mezi vlaky (linka R16) a autobusy (zejména linky 531 a 648) na nádraží v Hořovicích.
· Častější a pravidelnější spojení z oblasti Komárova, koordinace linek (odstranění souběhů – samozřejmě mimo školních spojů).
· Posílení a doplnění regionálních spojů zejména v mimošpičkových obdobích (dopolední a večerní období, víkendy).
· Zajištění četnějšího spojení do Bzové.
· Ve spolupráci s Plzeňským krajem zlepšení obsluhy Kařezu a Kařízku a zachování přímého spojení Hořovic a Rokycan linkou 646.
· Sjednocení tras linek jedoucích po podobných trasách v menší počet linek – přehlednější orientace pro cestujícího.

Zlepšení na stávajících a nově integrovaných regionálních linkách v oblasti Rožmitálska

· Zavedeny budou 4 nové linky a 3 stávající budou změněny. Zrušeny budou 4 linky mimo systém PID.
· Páteřní linka 521 zajistí pravidelné spojení v trase Příbram – Rožmitál pod Třemšínem – Věšín, přičemž v Příbrami bude navazovat na stávající linky 393 a 395 z/do Prahy a v Rožmitále p. Tř. na linku IDP 423 z/do Plzně. Linka bude jezdit v intervalu ve špičkách cca 20-30 minut a v dopoledním sedle cca 60 minut. Část spojů bude přímých z/do Prahy bez nutnosti přestupu (do Prahy ráno 3 přímé spoje a odpoledne 1 přímý spoj, z Prahy ráno 1 přímý spoj a odpoledne 3 přímé spoje).
· Dále vzniknou nové doplňkové linky PID 509 a 522 pro obsluhu obcí Láz a Hvožďany.
· Ve spolupráci s Plzeňským krajem dojde k možnosti využívat odbavení v systému PID rovněž na lince 423 v úseku Věšín – Rožmitál p. Třemšínem. Po dohodě s Plzeňským krajem bude z důvodu velmi nízké poptávky zrušen provoz na lince D31 v úseku Kasejovice – Starý Smolivec.

Na základě vyhodnocení provozu prodloužené linky 317 v roce 2019 o úsek Dobříš – Příbram dojde ke zkrácení této linky do úseku Praha, Smíchovské nádr. – Dobříš a k zavedení nové linky PID 517 v trase Dobříš – Příbram, sídl. Archiv. Tato změna umožní efektivnější využití kapacitních kloubových vozů v relaci s vyšší přepravní poptávkou a uzpůsobení jízdního řádu nové linky potřebám cestujících z obcí Obořiště a Dlouhá Lhota.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Frintová Helena
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz O držitelích bronzových medailí je rozhodnuto. Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00.
Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies