vývoj epidemie COVID-19
testovaní nakažení uzdravení zesnulí
celá ČR 403358 9002 6182 317
Středočeský kraj 6299 1052 818 23
okres Příbram ? 50 45 1


Blíží se Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

6. dubna 2020   (06:58)
Blíží se Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Velikonoční stolování může mít neopakovatelnou atmosféru, pokud se na něj předem připravíte. V článku naleznete několik receptů na přípravu sváteční tabule.


Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.  

Přestože byla vejce jednu dobu terčem kritiky kvůli obsahu cholesterolu, není pochyb o tom, že jsou neuvěřitelně výživná. „Pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 2–3 vajec naprosto bezpečná,“ sděluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. O pozitivních účincích látek obsažených ve vejcích by se dalo napsat tisíce řádek. Pojďme se nyní zaměřit na praktické a užitečné informace o této jedinečné potravině.  
Kód na vejci ukáže nejen zemi původu
Kódy na obalu vajec a jejich skořápce nemůžeme ztotožňovat. Každý poskytuje odlišnou informaci. Zkratka CZ na obalu znamená, že byla vejce balena a tříděna u nás. Původ vajec je uveden v kódu přímo na vejci. Tato informace by měla být vysvětlena i na balení, často na vnitřní straně víčka. Razítko s kódem na vejci také prozradí informace o podmínkách chovu nosnic.

„V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány. Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza – třeba aféra se salmonelou a fipronilem – jako např. u vajec z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D. 
Vejce „z klece“ už lidi moc nechtějí
V posledních letech se často řeší způsob chovu nosnic, což hraje poměrně velkou roli při nákupním rozhodování. Na to ovšem reagují čeští chovatelé. „Meziročně zlepšili podmínky 8 % nosnic z klecových na šetrnější chovy,“ doplňuje odbornice. Protože mají alternativní způsoby chovů vysoké náklady, odráží se to také na cenách kvalitních vajec.

Vejce skladujte špičkou dolů
Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. „Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jeho ochranný obal,“ radí předsedkyně svazu. 
Čerstvé vejce jde ke dnu
Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, je bílek řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte. 
Uvařením prodloužíte trvanlivost
U čerstvých vajec máme uvedenou minimální trvanlivost na obalu. Jedná se o 28 dní od snášky. Jak dlouho ale můžeme nechat uvařené vejce v lednici, aby se nezkazilo? „Pokud jste si vejce vařili doma, vydrží v lednici přibližně týden. Nicméně v obchodech se můžeme setkat s barvenými vejci tuzemské produkce, s tzv. šelakovanými vejci. Z důvodu prodloužení trvanlivosti, která je delší než měsíc, se na ně nanáší speciální pryskyřice, která zaplní póry skořápky a zamezí přístupu vzduchu. Vařená loupaná vejce se také uchovávají v ochranném nálevu nebo balí do ochranné atmosféry. Ta se používají v gastro provozech,“ objasňuje odbornice.

Tmavší žloutek signalizuje vyšší kvalitu?
Traduje se, že poctivá domácí vejce mají sytě oranžové žloutky. Na rozdíl od těch z obchodu, která jsou bledě žlutá. Jaká je ovšem realita?

„Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech. A to díky krmné směsi obsahující kukuřici,“ vysvětluje zástupkyně Českomoravské drůbežářské unie.

Snáší těžší slepice větší vejce?
Velikost vajec je závislá na stáří slepice. Její první vejce jsou nejmenší. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin. Udělejte si je třeba k snídani. Do těsta si ale klidně kupte ta velká. Jen je třeba objasnit ještě jeden mýtus – bohužel není pravdou, že ve větším vejci najdeme i větší žloutek. S velikostí totiž většinou roste také obsah bílku.

Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec
Tyto typy vajec se liší tím, že vejce jsou různě obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny.

„V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa. U vajec cereálních musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastěji se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu,“ dodává Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. 
Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu 
 
Palačinky s dušenými jablky

Jablka jsou jednou z mála potravin, kterou seženete během celého roku. Přesto jsou stále chuťově dobrá. Jestliže je nestačíte sníst do té doby, než trochu zvrásní, klidně je pak použijte do palačinek. Poduste je na másle s trochou skořice a rumu a rázem si navodíte příjemnou vzpomínku na Vánoce. Aby bylo jídlo více komplexní, podávejte ho s bílým jogurtem a vlašskými ořechy. Až budete kupovat jogurt, sledujte na etiketě jeho složení. Ne všechny totiž obsahují probiotika, která podporují zažívání a imunitu.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: *

Ingredience:
Na palačinky:
400 ml vlažného mléka
200 g hladké mouky
2 vejce
1 vanilinový cukr
špetka soli
slunečnicový olej na smažení 

Na jablka:
400 g jablek
50 g másla
80 g cukru krupice
1 lžíce rumu
½ lžičky mleté skořice
šťáva z 1 citronu
K podávání:
hrst vlašských ořechů
100 ml bílého jogurtu

Postup:
1. Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
3. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
4. Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
5. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
6. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.
Tip: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.  
Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou …
Pórkový krém se ztraceným vejcem
 
Pór zahradní neboli pórek všichni známe, ale často na něj zapomínáme. Místo toho upřednostňujeme příbuznou zeleninu, jako je např. cibule, česnek nebo jarní cibulka. Přitom tato aromatická rostlinka obsahuje řadu vitaminů (A, C, E a betakaroten), minerálů a antioxidantů. Má málo kalorií a podporuje trávení a imunitu. Na pórku si můžete pochutnat třeba v naší polévce! Nebojte se použít i jeho zelené konce, které jsou bohatší na vitaminy než bílý střed. Recept pozdvihne ztracené vejce, které také prověří vaše kuchařské umění.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: *

Ingredience:
1 velký pórek
2 velké brambory
600 ml zeleninového vývaru
1 cibule
100 g másla
150 ml smetany ke šlehání 33 %
sůl
čerstvě mletý pepř
Ztracená vejce:
4 vejce
4 lžíce octa

Postup:
1. Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne.
2. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut.
3. Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti.
4. Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.
Tip: Vybírejte vejce podle kódu na skořápce. Ale pozor, informace na obalu a skořápce nejsou stejné! Každá z nich totiž obsahují rozdílné informace. 
Pórkový krém se ztraceným …
Vejce v housce 
 
Hravá a nenáročná snídaně, kterou si zamilují také vaše děti? Rozhodně naše vejce v housce plné sýra, slaniny, vajec, bylinek a smetany. Prostých surovin, které, jsou-li kvalitní, zmůžou zázraky. Kvalita se totiž nekompromisně projeví i na chuti. Pokud máte děti, zapojte je do přípravy. Uvidíte, jak je bude bavit dlabat housky, šoupnout do nich vejce a následně je plnit pokrájenými dobrotami svýma roztomile malinkýma ručičkama. A nebojte, na tomto receptu si zaručeně pochutnáte i bez dětí.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
4 housky
4 vejce
2 lžíce smetany ke šlehání 33 %
100 g nastrouhaného extra tvrdého sýru (Gran Moravia)
100 g kvalitní slaniny
máslo
hrst čerstvé pažitky
hrst čerstvé hladkolisté petržele
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
1. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
2. Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte.
3. Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou.
4. Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct.
5. Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.
6. Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.
Tip: Nejste si jistí, jestli nemáte vejce v lednici už moc dlouho? Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte. 
Vejce v housce 
	 

Hravá a …
Snídaňový trhaný toast  
 
Někteří z nás si nedovedou představit, že by neměli sladkou snídani. Pokud ale toužíte po pokrmu plném živin, potěší vás náš trhaný toast. Základem je celozrnný toastový chléb, který je díky zrnům bohatý na vlákninu. Aby mělo jídlo dokonalou konzistenci, je třeba skoro půl litru mléka a také pár vajec. A čím se vaše snídaně prosladí? Především marmeládou a ovocem. Suroviny vybírejte pečlivě, jejich kvalita se totiž projeví také na chuti. 

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *

Ingredience:
600 g celozrnného toastového chleba
400 ml mléka
400 g oblíbené marmelády/džemu
150 g mražených jahod
4 vejce
60 g cukru moučka
1 lžička vanilkového extraktu
K podávání:
100 ml bílého jogurtu

Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
2. Toastový chléb nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a přidejte vejce, cukr a vanilkový extrakt.
3. Směs promíchejte, přidejte k ní marmeládu nebo džem a ozdobte jahodami.
4. Nechte 10 minut uležet a poté dejte do trouby péct na cca 40 minut.
5. Podávejte s bílým jogurtem.
Tip: Nezapomínejte, že i toastový chléb můžete pořídit v celozrnné variantě. Pečivo vyrobené z celozrnné mouky obsahuje rozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci zažívání.  
Snídaňový trhaný …
Jogurtové velikonoční košíčky
 
Velikonoce bez vajec si nedovedou představit snad ani ty nejotrlejší povahy. V tomto receptu je přidáme do těsta a zároveň použijeme jejich čokoládové varianty jako stylovou dekoraci na nadýchaném vanilkovém krému. Protože je nedílnou součástí košíčků kvalitní bílý jogurt plný probiotik, rázem zvýšíte jejich výživovou hodnotu. A navíc díky němu budou „muffinky“ nebesky vláčné. Už si představujete, jak se rozplývají na vašem mlsném jazýčku? 

Počet porcí: 12
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: **

Ingredience:
Na košíčky:
400 g hladké mouky
2 vejce
150 g bílého jogurtu
300 ml mléka
1 vanilkový cukr
100 g cukru krupice
1 prášek do pečiva
100 ml slunečnicového oleje

Na krém:
75 g změklého másla
160 g žervé
1 lžička vanilkového extraktu
300 g cukru moučka
K podávání:
čokoládová vajíčka na ozdobení
papírové košíčky

Postup:
1. Máslo našlehejte, přidejte k němu žervé opět trochu prošlehejte a pomalu přidejte moučkový cukr. Nakonec přidejte extrakt a nechte takto připravený krém v lednici.
2. Do mísy nasypte mouku a cukry, přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte do hladké směsi.
3. Přidejte jogurt a prášek do pečiva.
4. Těsto vrstvěte do papírových košíčků těsně pod okraj a dejte péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
5. Po upečení nechte vychladnout a ozdobte krémem a čokoládovými vajíčky.
Tip: Věděli jste, že jogurty představují výborný zdroj nejen bílkovin, vápníku a fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků?
Jogurtové velikonoční …
Špekové knedlíky
 
Kdo by neznal „špekáče“! Jídlo milované, nenáviděné, nebo třeba jenom opomíjené. Nabízí skvělé řešení, jak zužitkovat včerejší rohlíky. Přestože ve vás název pokrmu nejspíše vyvolává pocit, že byste si ho neměli dopřávat během diety, nenechte se zmýlit. Knedlíky se mohou vyrobit z libovější slaniny, a navíc je skvěle doplňuje sladkokyselé zelí plné vlákniny, „céčka“, „káčka“, antioxidantů a také kyseliny listové. 

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: **

Ingredience:
10 den starých rohlíků
350 g slaniny
3 vejce
350 ml mléka
120 g polohrubé mouky
muškátový oříšek
hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
K podávání:
kysané červené zelí k podávání
osmažená cibulka k podávání

Postup:
1. Pečivo a slaninu nakrájejte na kostičky.
2. Přesypte do mísy, přilijte mléko, rozšlehaná vejce a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
3. K směsi přihoďte posekané kopřivy a zasypte moukou.
4. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky a ty vařte v osolené vroucí vodě cca 25 minut.
5. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou.
Tip: Čerstvou slaninu poznáte nejen podle vůně, ale také podle barvy. Měla by mít jasně růžovou barvu a bílý, popřípadě nažloutlý tuk. 
Špekové knedlíky
	 

Kdo by neznal …

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: Hana Králová
foto: Akademie kvality

autor: Tomáš Pečenka













Další články

Zaměstnanci a plavčíci již bez roušek, kadeřnice odloží štíty Zaměstnanci a plavčíci již bez roušek, kadeřnice odloží štíty Příbramská studentka bojuje o finále Miss České republiky Příbramská studentka bojuje o finále Miss České republiky Polovina dětí se vrátila do školních lavic, výuka probíhá v omezeném režimu Polovina dětí se vrátila do školních lavic, výuka probíhá v omezeném režimu Od úterý se otevřou všechny přechody s Německem a Rakouskem. Na Slovensko od středy na 48 hodin bez testů Od úterý se otevřou všechny přechody s Německem a Rakouskem. Na Slovensko od středy na 48 hodin bez testů Nepřehlédněte Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen Nepřehlédněte Od úterý už nebudou v obchodech vyhrazené hodiny pro seniory Od úterý už nebudou v obchodech vyhrazené hodiny pro seniory ON-LINE: Zastupitelé znovu zasedají po přerušeném jednání z minulého týdne ON-LINE: Zastupitelé znovu zasedají po přerušeném jednání z minulého týdne Kvůli bezpečným rozestupům se bude jednat v estrádním sále kulturního domu. 25. května 2020   (15:59) Na Venkovním bazénu koupání bez roušky, do sauny maximálně v šesti Na Venkovním bazénu koupání bez roušky, do sauny maximálně v šesti Zpřísněná hygienická opatření, roušky při volném pohybu po areálu a maximální okamžitá kapacita 300 osob. 25. května 2020   (15:06) Žáci druhého stupně základních a středních škol by mohli usednout do lavic 8. června Žáci druhého stupně základních a středních škol by mohli usednout do lavic 8. června Od dnešního dne se školy otevřely pro první stupeň. 25. května 2020   (13:57)
I když lidé ode dneška nemusí venku nosit roušky, velká část z nich si i dál ústa a nos zakrývá I když lidé ode dneška nemusí venku nosit roušky, velká část z nich si i dál ústa a nos zakrývá Zloděj ukradl i dvě polévkové lžíce Zloděj ukradl i dvě polévkové lžíce Na případy krádeží dnes upozornili policisté z Příbrami. V jednom případě došlo k dopadení zloděje, který se zaměřoval na vykrádání objektů, jiní zloději odcizili koňská sedla. 25. května 2020   (09:47) Pomněnkový den připomíná pohřešované děti Pomněnkový den připomíná pohřešované děti Čeští policisté pátrají každý rok po několika tisících dětí a po téměř dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení. 25. května 2020   (08:45) Otevírají se restaurace, nemocnice přijímají návštěvy a končí povinnost nosit venku roušky Otevírají se restaurace, nemocnice přijímají návštěvy a končí povinnost nosit venku roušky Česko se dočkalo velké vlny uvolňování restriktivních opatření zavedených kvůli koronaviru. 25. května 2020   (06:04) Vláda nepočítá s mechanismem pro odškodňování firem Vláda nepočítá s mechanismem pro odškodňování firem Pokud podnikatelé budou škody mít, mají se obrátit na soudy a prokázat je, uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová. 24. května 2020   (16:16) V příštím týdnu teploty většinou nepřesáhnou 20 stupňů, začátkem června se oteplí V příštím týdnu teploty většinou nepřesáhnou 20 stupňů, začátkem června se oteplí Příští týden bude podle meteorologů relativně chladnější, noční teploty se budou pohybovat od deseti do čtyř stupňů Celsia a maximální denní teploty většinou nepřesáhnou 20 stupňů. 24. května 2020   (12:49) Restaurace a hospody otevřou v pondělí. Lidé jsou natěšení, snad jim to vydrží, říká provozní pizzerie Restaurace a hospody otevřou v pondělí. Lidé jsou natěšení, snad jim to vydrží, říká provozní pizzerie Tatér: Snad opatření brzy odezní a vše se vrátí do normálu Tatér: Snad opatření brzy odezní a vše se vrátí do normálu Hygienici: Kvalita vody na Orlíku a na Slapech je výborná Hygienici: Kvalita vody na Orlíku a na Slapech je výborná Letošní sezóna bude zcela určitě poznamenána koronavirovou krizí, která výrazně ovlivnila snad každou oblast našeho života. Omezený přístup k moři, zrušení all inclusive a vouchery nabádají k prožití prázdnin v Česku. 23. května 2020   (17:17) Meteorologové varují před silným větrem, pozor by měli dát především řidiči Meteorologové varují před silným větrem, pozor by měli dát především řidiči Silný vítr místy s nárazy až 70 kilometrů v hodině bude v sobotu foukat od 16. hodiny až do půlnoci. 23. května 2020   (13:26) Jídelní zóny v obchodních centrech otevřou v pondělí. Dětské koutky zůstávají zavřené Jídelní zóny v obchodních centrech otevřou v pondělí. Dětské koutky zůstávají zavřené Roušku si lidé budou moci sundat jen na konzumaci jídla a pití. 23. května 2020   (10:22) Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru ruší prázdninové zájezdy Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru ruší prázdninové zájezdy Klienti dostanou vouchery a budou se moci rozhodnout, zda letos na dovolenou, kterou by v zahraničí zřejmě provázela řada omezení, pojedou. 23. května 2020   (07:55) Příbram by na rekonstrukci akvaparku mohla získat dotaci Příbram by na rekonstrukci akvaparku mohla získat dotaci S příchodem prázdnin možná odložíme roušky i ve vnitřních prostorech S příchodem prázdnin možná odložíme roušky i ve vnitřních prostorech Od pondělí 25. května nebudou roušky povinné venku, pokud bude člověk jen se členy své domácnosti nebo od ostatních bude dál než dva metry. Se začátkem prázdnin možná skončí omezení i ve vnitřních prostorech. 22. května 2020   (17:37) Jan Konvalinka: Krok k odvolání a znovuzvolení všech členů finančního výboru vnímám jako restart Jan Konvalinka: Krok k odvolání a znovuzvolení všech členů finančního výboru vnímám jako restart Údajné spory a obstrukce mezi členy finančního výboru eskalovaly na pondělním jednání městského zastupitelstva, kde byli všichni jeho členové odvoláni. 22. května 2020   (15:29) Změna bodového systému: Tři sazby za dopravní přestupky a až tříletý zákaz řízení Změna bodového systému: Tři sazby za dopravní přestupky a až tříletý zákaz řízení Novinkou bude mimo jiné řidičský průkaz na zkoušku, řidičům do dvou let od získání oprávnění bude hrozit zabavení průkazu už při dosažení šesti trestných bodů. 22. května 2020   (13:02) Orlická přehrada si připsala další tragickou událost. Muž skočil z hráze do vody, na místě zemřel Orlická přehrada si připsala další tragickou událost. Muž skočil z hráze do vody, na místě zemřel Kvůli koronaviru byly pro letošní rok zkráceny dotace Kvůli koronaviru byly pro letošní rok zkráceny dotace Zastupitelé se v základních věcech většinou shodovali. 22. května 2020   (09:09) Lékaři chtějí vyšetřit 8000 těhotných žen na problémy se štítnou žlázou, testování začne v září Lékaři chtějí vyšetřit 8000 těhotných žen na problémy se štítnou žlázou, testování začne v září Nepřehlédněte Příbram vybuduje nové oddělení domova pro seniory, práce by měly začít letos Příbram vybuduje nové oddělení domova pro seniory, práce by měly začít letos Příbram pořídí nové kamery, staré využije na jiných místech Příbram pořídí nové kamery, staré využije na jiných místech Náklady na nové kamery město vyčíslilo na 270.000 korun bez daně. 21. května 2020   (19:09) Policisté neznají totožnost cyklisty, kterého po pádu transportoval vrtulník do nemocnice Policisté neznají totožnost cyklisty, kterého po pádu transportoval vrtulník do nemocnice Policie žádá případné svědky dopravní nehody o poskytnutí svědectví 21. května 2020   (16:29) Příbram obnoví provoz letního kina, o programu rozhodnou diváci Příbram obnoví provoz letního kina, o programu rozhodnou diváci Loni se v letním kině nepromítalo, což se setkalo s kritikou. 21. května 2020   (15:25) Jeden se zaměřoval na pervitin, druhý na marihuanu Jeden se zaměřoval na pervitin, druhý na marihuanu Příbramští policisté dopadli dva muže, kteří prodávali drogy. Nyní jim hrozí až dva roky ve vězení. 21. května 2020   (12:19) Všechny pošty se v pondělí vrátí k běžné otevírací době Všechny pošty se v pondělí vrátí k běžné otevírací době Od pondělí se také ruší i časové rozmezí pro obsluhu klientů starších 65 let a držitelů průkazu ZTP 21. května 2020   (11:18) Městská policie evidovala desítky přestupků v souvislosti s koronavirem Městská policie evidovala desítky přestupků v souvislosti s koronavirem Nejčastěji strážníci vyjížděli k neukázněným bezdomovcům, kteří se shlukovali. 21. května 2020   (08:54) Starosta se sešel s ředitelem nemocnice, hodnotili průběh epidemie Starosta se sešel s ředitelem nemocnice, hodnotili průběh epidemie Nemocnice, město i jeho instituce jsou připraveny na případnou druhou vlnu. 21. května 2020   (06:32) Letní sezona klepe na dveře, venkovní bazén otevře dříve Letní sezona klepe na dveře, venkovní bazén otevře dříve Rodiče neztratí nárok na ošetřovné, když děti nepošlou do škol Rodiče neztratí nárok na ošetřovné, když děti nepošlou do škol Podpora zůstává 80 procent vyměřovacího základu. Vyplácet se bude nejdéle do konce nynějšího školního roku, tedy do konce června. 20. května 2020   (17:49) Pro vážně zraněného cyklistu přiletěl vrtulník Pro vážně zraněného cyklistu přiletěl vrtulník Příbramští zastupitelé odvolali finanční výbor Příbramští zastupitelé odvolali finanční výbor Důvodem tohoto kroku je restart činnosti výboru, ve kterém nebyla dobrá atmosféra. 20. května 2020   (14:07)


Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2020 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz