27. 4. svátek má Jaroslav
PB | Realitní




Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let

Nepřehlédněte
15. září 2020   (08:39)
Dalších 12 fotografií v galeriiBez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let
foto: pribram.cz

Snad jeden z nejzkušenějších včelařů na celém světě se s námi podělil o jeho cenné chovatelské poznatky nasbírané za celý život.


Ladislav Punčochář, 85 letý včelař z Lázu u Příbrami chová včely v úlu starém 70 let. Letos vytočil pouhých 6 kg medu, jeho rekord přitom činí skoro 700 kg. Pan Punčochář si vede záznamy ze všech let a letošní rok byl ten nejslabší. Podrobně nám vylíčil, jaký je jeho vztah k včelařství, co je medovicový med, jaké jsou další druhy medu, co ohrožuje život včel, proč je letošní výtoč medu velmi nízká a jak poznáme kvalitní med.

Jaký vztah máte k včelám?

Včely považuji za nejužitečnější hmyz. Až 80% evropských rostlin je na opylování hmyzem závislých. Odhaduje se, že za jeden den dokáže jedno včelstvo opylit až dva miliony květů. Pokud by tyto rostliny, keře a stromy včely a čmeláci neopylovali, nevzniklo by semeno ani nová rostlina a zmizelo by mnoho druhů plodin. Viděl jsem v televizi pokus o ruční opylování ovocných stromů, který však skončil neúspěšně.
Jaký vztah máte k včelám?
	
	Včely považuji …
foto: pribram.cz
Medy rozdělujeme na květové a medovicové. Co je vlastně medovice?

Medovici tvoří hmyz – mšice, červci a mery. Jako hlavní producent medovice jsou desítky druhů mšic. Vývojový cyklus těchto producentů je rozdělen na 8 generací. Poslední generace na konci léta je tzv. mateřská. Samičky 8. generace rodí samečky a samičky, kteří se vzájemně páří. Samičky poté kladou vajíčka, která přezimují, a tím je vývojový cyklus uzavřen. A tady nastává problém s letošním medem. Tyto poslední generace vlivem nadměrného sucha neměly možnost přežít, protože stromy neměly dostatek mízy.
Mnoho lidí myslí, že jsou medovice výkaly, je to pravda?

Cukerný roztok – medovice, nejsou výkaly mšic, ale jen přefiltrovaná rostlinná šťáva ze sítkovic. Ta je rovněž základem nektaru ostatních rostlin. Nektar a medovice mají tedy stejnou podstatu.

Z čeho se medovice skládá?

Je tvořena hlavně fruktózou (ovocný cukr) a méně glukózou (hroznový cukr) a sacharózou. Jsou v ní také minerální látky, barviva a aromatické prvky, které mají vliv na barvu a vůni medovicového medu. Tento med je oblíben také proto, že dlouhodobě nekrystalizuje.
Včelaři nemají rádi medovici ojíněnou, proč?

Produkuje totiž známý melecitózní (betonový) med, který rychle krystalizuje již v plástech. Z medu se tak stane opravdu jen beton.
Jak na tom byl v tomto roce květový med?

V letošním roce bylo i toho méně. Především vlivem nepříznivého počasí. Včelám vadí chladno a déšť. Vylétávají, když je alespoň 10 °C. Dobré výsledky měli včelaři, kteří měli v doletu včel (cca 3km) kvetoucí řepku. Med z této rostliny má vysoký obsah glukózy, proto velmi rychle krystalizuje. Někteří tento med pasterují a tím v něm vytváří pouze jemné krystalky, med se pak snadno roztírá a neteče.
Lipový med

I tohoto medu bylo málo, hlavně proto, že nebyla na listech lip mšice lipová, která produkuje medovici v období květu líp.
Co všechno ohrožuje život včel?

Včely v současné době ohrožuje nejvíc varoáza. Dále mor včelího plodu, který se vyskytl na Dobříšsku a Benešovsku. Nejvíce moru je v současné době na Moravě. U moru je nejhorší to, že se musí likvidovat spálením nejen včely, ale i úly a veškeré nářadí, které bylo použito. Zárodky moru přežívají i 40 let a bohužel se mor nijak léčit nedá.

Dále včely ohrožují roztoči. Ti žijí nejen na plodu, ale i na včelách a sají jim hemolymfu. U včel dlouhověkých vysávají tukové tělísko, které se nachází právě v hřbetní části a které jim zaručuje přežití v zimě.

Při jednání ministrů zemědělství ve slovinském Mariboru byly včely prohlášeny ohroženým druhem v Evropě.
Co všechno ohrožuje život včel?
	
	Včely v …
foto: pribram.cz
Letošní rok měl být nejhorší za 20 let, je tomu tak?

V loňském roce jsem na včelařské schůzi prohlásil, že mám obavy, zda v následujícím roce bude lesní medovicový med. V červenci a srpnu bylo nadměrné sucho, které ovlivnilo hladinu vody nejen ve studních, ale také v lesních porostech. Lesy v naší republice zaujímají téměř třetinu rozlohy státu a včely již od daleké minulosti využívaly zdroje medovice. Medovice je významná nejen jako bohatý zdroj snůšky pro včely, ale i tím, že její maximální výskyt spadá do doby, kdy vývoj včelstva vrcholí a v přírodě je od poloviny června málo kvetoucích nektarových rostlin.

Letošní rok byl snad nejslabší. Ve svých statistikách jsem se dostal několikrát i přes hranici 600 kg medu za rok, jindy kolem 300 kg, letos je to pouhých 6 kg.
Jaké další skutečnosti působí na nedostatek medu?

Nedostatek medu je způsoben i úbytkem nektarodárných květin. Zemědělci málo pěstují jetel, vojtěšku, svazenku a další, které dříve bývaly zdrojem kvalitního medu.

Také postupná změna klimatu bude mít jistě vliv na produkci medu v následujících letech.
Jak poznáme kvalitní med?

Med by neměl mít větší poměr vody než 18%. Hustota se měří reflektometrem. Obsah vody člověk pozná podle toho, když nádobu s medem obrátí vzhůru nohama a čeká, za jak dlouho bublina přijde nahoru. Když vyběhne hned, obsah vody je příliš vysoký a to je špatně (ve fotogalerii je ukázka archivního medu s obsahem vody 16,5%, po otočení sklenice se med 5 vteřin ani nehnul). Kvalitní med musí mít nízký poměr vody, vysoký obsah fruktózy a ne vyšší glukózu.

Pan Punčochář na konec rozhovoru dodává: „Bez včel by naše vlast nebyla tou zemí „oplývající mlékem a strdím“, ale holou pouští, které by se praotec Čech se svým lidem určitě velikým obloukem vyhnul. Všem včelám a čmelákům zdar.“
Panu Ladislavu Punčocháři mnohokrát děkujeme za informace a přejeme mu další úspěšné „medové“ roky.

Fotogalerie

Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let () Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (1) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (2) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (3) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (4) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (5) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (6) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (7) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (8) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (9) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (10) Bez včel by naše vlast byla holou pouští, které by se praotec Čech vyhnul, říká včelař s praxí 70 let (11)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová








Další články

Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena …
Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies