Znáte velikonoční plecovník? Řezníci odtajnili nejlepší recept
22. března 2021 (08:49)
foto: pribram.cz
Uzené maso je chutné, šťavnaté a při každé úpravě chutná skvěle. Příbramští řezníci proto připravili osvědčené české recepty, které zvládne opravdu každý. Dnes představí nejlepší recept na plecovník a velikonoční nádivku s kopřivami.
Tradičním velikonočním masem bylo v minulosti jehněčí, maso z beránka si ale chudší nahrazovali sladkým pečivem v jeho podobě. V současnosti se jehněčí maso už téměř nepřipravuje, nahrazují ho vepřové i hovězí pečeně, masové rolády, a hlavně uzené na všechny způsoby.
Všichni se už určitě těšíme na beránka, mazanec, jidáše a oblíbenou tradiční kopřivovou nádivku neboli hlavičku, sekanici či svítek s pořádným kusem šťavnatého uzeného masa. Její podoba se liší kraj od kraje, ale vždy by měla obsahovat zelené byliny, například čerstvě natrhané kopřivy, které symbolizují příchod jara.
Uzené maso je chutné, šťavnaté a při každé úpravě chutná skvěle. Příbramští řezníci proto připravili osvědčené české recepty, které zvládne opravdu každý. Dnes představí nejlepší recept na plecovník a velikonoční nádivku s kopřivami.
Velikonoční nádivka se obvykle pekla na Bílou sobotu a díky tomu, že se před Velikonocemi držel masový půst, připravovala se ve velkém množství. Jedla se teplá i studená. Dnes už se tyto zvyky tolik nedodržují a hlavičku můžeme péct během svátků kdykoli.
Jak si nejlepší nadýchanou velikonoční nádivku v pohodlí domova připravit?
Velikonoční nádivka se obvykle pekla na Bílou sobotu a díky tomu, že se před Velikonocemi držel masový půst, připravovala se ve velkém množství. Jedla se teplá i studená. Dnes už se tyto zvyky tolik nedodržují a hlavičku můžeme péct během svátků kdykoli.
Jak si nejlepší nadýchanou velikonoční nádivku v pohodlí domova připravit?
VELIKONOČNÍ KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA
BUDETE POTŘEBOVAT
Uzenou krkovici/Uzenou pečeni s kostí (ZEMAN maso-uzeniny od 89 Kč/1kg)
Rohlíky/večky nakrájené na kostičky - 7 ks (doporučujeme nakrájet den předem)
Mléko - 200 ml
Vejce (žloutky a bílky zvlášť) - 6 ks
Máslo Kopřivy, pažitka - dvě hrstky soli, pepř, muškátový oříšek
POSTUP:
1.Do mísy vložíme nakrájené rohlíky a smícháme je s mlékem.
2. Přidáme ušlehané žloutky, uvařené uzené maso na kostičky, rozpuštěné máslo, nakrájené kopřivy s pažitkou, sůl, pepř, muškátový oříšek a vše důkladně promícháme.
3. Poté z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme do připravené směsi.
4. Vše rovnoměrně vložíme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut na 200 °C dozlatova.
BUDETE POTŘEBOVAT
Uzenou krkovici/Uzenou pečeni s kostí (ZEMAN maso-uzeniny od 89 Kč/1kg)
Rohlíky/večky nakrájené na kostičky - 7 ks (doporučujeme nakrájet den předem)
Mléko - 200 ml
Vejce (žloutky a bílky zvlášť) - 6 ks
Máslo Kopřivy, pažitka - dvě hrstky soli, pepř, muškátový oříšek
POSTUP:
1.Do mísy vložíme nakrájené rohlíky a smícháme je s mlékem.
2. Přidáme ušlehané žloutky, uvařené uzené maso na kostičky, rozpuštěné máslo, nakrájené kopřivy s pažitkou, sůl, pepř, muškátový oříšek a vše důkladně promícháme.
3. Poté z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně přimícháme do připravené směsi.
4. Vše rovnoměrně vložíme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut na 200 °C dozlatova.
foto: pribram.cz
Kdo by toho uzeného neměl dosti, může si připravit ještě například tradiční velikonoční plecovník, neboli šoldru, který je oblíbený především ve Slezsku. Jedná se o kynuté těsto na chléb, plněné uzeným masem, slaninou, párky nebo klobásami.
VELIKONOČNÍ PLECOVNÍK
BUDETE POTŘEBOVAT:
Uzenou krkovici/Uzenou pečeni s kostí (ZEMAN maso-uzeniny od 89 Kč/1kg) – cca 400 g
Klobásy – 2 ks
Hera – 100 g
Mléko – 2dl
Cukr – 1 lžíce
Žloutky – 2 ks
Polohrubá mouka – 0,5 kg
Droždí – 1 kostka
Sůl
POSTUP:
1. Uzené maso si uvaříme ve vodě.
2. Do mísy vysypeme mouku a vzešlý kvásek (z droždí, mléka a cukru).
2. Přidáme žloutky, tuk, sůl a postupně zaděláváme s uzeným vývarem.
3. Těsto musí být hustější a vypracované tak, aby se lesklo a nelepilo.
4. Necháme vykynout a vytvoříme oválky, do kterých zavineme uzené maso a klobásy. Klademe na plech na pečicí papír a před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
VELIKONOČNÍ PLECOVNÍK
BUDETE POTŘEBOVAT:
Uzenou krkovici/Uzenou pečeni s kostí (ZEMAN maso-uzeniny od 89 Kč/1kg) – cca 400 g
Klobásy – 2 ks
Hera – 100 g
Mléko – 2dl
Cukr – 1 lžíce
Žloutky – 2 ks
Polohrubá mouka – 0,5 kg
Droždí – 1 kostka
Sůl
POSTUP:
1. Uzené maso si uvaříme ve vodě.
2. Do mísy vysypeme mouku a vzešlý kvásek (z droždí, mléka a cukru).
2. Přidáme žloutky, tuk, sůl a postupně zaděláváme s uzeným vývarem.
3. Těsto musí být hustější a vypracované tak, aby se lesklo a nelepilo.
4. Necháme vykynout a vytvoříme oválky, do kterých zavineme uzené maso a klobásy. Klademe na plech na pečicí papír a před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Další články
Předplatné Divadla A. Dvořáka Příbram na rok 2026: Ten nejkrásnější dárek pod stromeček
Právě se začal prodávat jeden z nejhezčích dárků, které můžete najít pod vánočním …
Dobrovolníci sázeli jedle v srdci Brd. Do suťového lesa se vrací původní stromy
V sobotu se do brdských lesů na západním svahu Třemšína vydala skupina dobrovolníků z …
FOTO
Nový kongresový, konferenční i třeba svatební sál se všemi službami v centru Příbrami
Sál je vybaven ozvučením, dataprojektorem, plátnem, osvětlením, mixážním pultem, …
Komerční sdělení
Gastro agent: Jídelna U Řezníka
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO
Revoluce ve školství! Zápisy se posouvají, odklady zpřísňují a školy čekají velké změny
Od letošního školního roku se změnila nejen organizace zápisů do škol, ale také …
Revitalizace náměstí J. A. Alise se zatím odkládá. Město čeká na průzkum podloží
Plánovaná proměna náměstí J. A. Alise na Březových Horách se v tomto volebním období …
Tomáš Třeský, lesník z Brd, se stal stříbrným vítězem mistrovství Evropy ve vábení jelenů
Z litevského Raudoné si Tomáš Třeský, vedoucí lesní správy Mirošov, divize Hořovice …
Konec monopolu? Air 001 chce nabídnout levnější lety než Smartwings
Český charterový trh čeká nová konkurence. Od letní sezóny 2026 by se na tuzemských …
Dress code ve školách: Příbram ukazuje, že respekt se dá učit i bez zákazů
Otázka školního oblečení se znovu objevuje ve veřejné debatě. Zatímco některé školy …
Krajský úřad: Ve skladech jsou desítky tisíc tun soli i inertního posypu. Do terénu mohou vyjet více než dvě stovky sypačů
Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) je připravena na …




