19. 3. svátek má Josef
Nobelia




Zemřelých s nemocí Covid-19 přibylo na 67. Uzdravilo se 96 lidí

5. dubna 2020   (18:20)
Zemřelých s nemocí Covid-19 přibylo na 67. Uzdravilo se 96 lidí
foto: pribram.cz, ČTK

Kritiky vlády z řad opozice označil prezident Zeman mimo jiné za "bahno" a "hlupáky". Předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska nazval "počmáraným šaškem".


V Česku se od dnešního rána zvýšil počet zemřelých s nemocí covid-19 o pět na 67. Uzdravených ministerstvo zdravotnictví kolem 17:30 evidovalo 96, což bylo o 18 víc než ráno. Počet případů nákazy od sobotní půlnoci stoupl o 71 na 4543. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví na jeho webu. Počet testů za dnešní den zatím není známý, o víkendu ale bývá obvykle nižší než ve všední dny.

Tři z nových úmrtí jsou z dnešního dne, jde o dva seniory nad 60 let z Prahy a Olomouckého kraje a člověka do 50 let, u kterého ministerstvo kraj neuvedlo. Zbylá dvě úmrtí, která ministerstvo nově zaznamenalo, jsou z dřívější doby. Smrt člověka pod 50 let s nemocí covid-19 z Pardubického kraje, která je podle webu také z dnešního dne, byla započítána už do ranních údajů.
Počet nových případů nákazy je dnes zatím výrazně nižší než v sobotu, kdy v Česku mezi nakažené přibylo 282 lidí. V pátek ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 332 nových nemocných, nejvíce za předchozích sedm dní. V pátek však laboratoře také provedly 6889 testů, zatím nejvíc za jeden den. V sobotu bylo testů 6134, celkem zatím včetně opakovaných u stejného člověka podle údajů z dnešního rána 80.304.
Maláčová: Všichni nakažení senioři možná budou muset do nemocnic

Pokud se potvrdí zpráva, že v havlíčkobrodské nemocnici zemřeli na covid-19 dva klienti domova pro seniory s lehkými příznaky, bude zřejmě nutné všechny nakažené seniory umístit do nemocnic. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V každém případě by podle ní měli být senioři testováni přednostně, aby nemuseli čekat na výsledky několik dní.

Ministryně uvedla, že informaci o smrti klientů domova pro seniory v Břevnici s mírnými příznaky má z médií. Pokud by se potvrdila, bude muset stát podle ní vyvodit důsledky. "Pokud umírají i pacienti s lehkým průběhem, tak je to pro mě impuls k tomu, aby všichni senioři byli v nemocnici pod dohledem," řekla.
Stát podle ní také musí zlepšit testování v domovech pro seniory, kde se nyní na výsledky čeká i několik dní a stát stále nezačal testovat plošně. "Komunikuji s panem ministrem zdravotnictví na denní bázi, děláme všechno pro to, aby se to zkrátilo. Já si také myslím, že se musí testovat jak senioři, tak zaměstnanci přednostně a plošně," uvedla. Pokud na to není kapacita, může podle ní alespoň fungovat systém náhodného testování, který také velkou část nebezpečí dokáže zachytit.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v sobotu v České televizi uvedl, že stát plánuje plošné testování v případě personálu domovů, nikoliv klientů. Na to podle něj nejsou kapacity. Zmínil také, že zaměstnanci by mohli zůstávat v izolaci přímo v domovech, například v karavanech nebo v jiném provizorním ubytování.

Nákaza se začala šířit v zařízeních pro seniory, kteří jsou spolu s chronicky nemocnými nerizikovější skupinou. Zatím stát zavedl testování nových klientů a seniorů, kteří se do domovů vrací po pobytu v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví také přikázalo krajům, aby pro nakažené seniory vyhradily 60 lůžek na 100.000 obyvatel, podle ministerstva nemusí jít přímo o místa v nemocnicích. Stát pro starší pacienty s lehkým průběhem vyčlenil 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.

Organizace na pomoc seniorům i expertky a experti z vysokých škol v pondělí vyzvali vládu, aby zajistila plošné testování klientů a personálu v domovech pro seniory a podobných zařízeních. Na nedostatečnou ochranu klientů i pečovatelů opakovaně upozorňovala Česká gerontologická a geriatrická společnost. V Otázkách Václava Moravce dnes nedostatečnou podporu sociálním zařízením v prvních 14 dnech krize kritizovala také senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Maláčová kritiku odmítla, ministerstvo práce a sociálních věcí podle ní dělalo všechno, co mohlo.
Zeman chce prodloužit stav nouze o měsíc a vyznamenat Prymulu

Prezident Miloš Zeman dnes opět ocenil vládu za opatření proti šíření koronaviru. V pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk podpořil postup vicepremiéra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), který chce stav nouze v ČR prodloužit o měsíc do 11. května. Stejně jako ve svém projevu před dvěma týdny prezident kritizoval opozici za její výhrady vůči vládnímu postupu a děkoval Číně za dodávky ochranných pomůcek. Evropská unie podle něj v krizi selhala. Uvedl také, že 28. října udělí epidemiologovi Romanu Prymulovi nejvyšší státní vyznamenání.
O prodloužení stavu nouze bude příští týden rozhodovat Sněmovna. Opozice včetně KSČM, která vládu ANO a ČSSD toleruje, chce prodloužení jen do konce dubna. K tomu se přiklonil i premiér Andrej Babiš (ANO). "Je lepší něco přehnat, než něco zanedbat," uvedl Zeman. Opatření by podle hlavy státu měla trvat s ohledem na vývoj epidemie ještě "minimálně měsíc nebo měsíc a půl". Doporučil také, aby hranice pro turisty zůstaly rok zavřené, aby se neznehodnotila práce zdravotníků.

Ohledně ochranných pomůcek, které vláda nakupuje za miliardy korun v Číně, Zeman uvedl, že díky dobrým vztahům dostala České republika výhodné podmínky ohledně ceny i rychlosti dodání. "Čína byla jediná země, která byla schopna poskytnout tuto dodávku," řekl. Kritici u dodávek poukazovali na podle nich příliš servilní přístup české vlády k Číně a také nedostatečnou kvalitu ochranných pomůcek.

Kritiky vlády z řad opozice označil prezident mimo jiné za "bahno" a "hlupáky". Předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska nazval "počmáraným šaškem". Podle Kalouska Zeman mluví z cesty a zaslouží si jen soucit.

Evropskou unii podle Zemana epidemie koronaviru určitě oslabí. Poukázal na vyjádření předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která se vyslovila proti uzavírání hranic. V krizi podle prezidenta většinou obstály národní státy. "Ne všechny, ale náš ano," řekl. Epidemie prokázala neschopnost koordinované akce EU, podotkl.

Českou ekonomiku poškozenou vládními opatřeními proti šíření koronaviru mohou zachránit rozumné investice, nikoliv podpora spotřeby, míní prezident. Může jít podle něj například o stavbu dopravní infrastruktury nebo bytů. Banky by měly začít poskytovat dobře nastavené úvěry podnikatelům, z rozpočtu může pomoci i stát, který si vzhledem ke stavu dluhu může dále půjčovat.

Jen ve velmi omezené míře by prezident podpořil možnost, aby stát pořizoval podíly v soukromých společnostech, které se kvůli epidemii dostaly do potíží. Uvedl také, že kvůli dopadům epidemie koronaviru se velmi pravděpodobně zmrazí růst minimální mzdy. Naplánovaný růst platů učitelů by zachoval, vyslovil se ale pro zmrazení růstu platů státních úředníků. Zmrazení platů v Parlamentu by podle Zemana nepřineslo žádné peníze.

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Prymula nejvyšší státní vyznamenání dostane za svou činnost při potírání epidemie koronaviru, řekl prezident. "Jeho razantní opatření vedla k tomu, že epidemie má v České republice mírnější průběh než v zahraničí," podotkl. O státním svátku 28. října chce poděkovat v souvislosti s epidemií i dalším lidem. Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád Bílého lva.

Zeman se vyjádřil i ke svému zdraví. Uvedl, že na nákazu koronavirem testován nebyl na rozdíl od svých spolupracovníků, u kterých se nákaza neobjevila. Test nebyl potřeba, neboť až na bolavé nohy žádnými zdravotními potížemi netrpí, řekl. Několikrát si ale během rozhovoru stěžoval, že otázky novinářky přes její ústní roušku neslyší.

Krátce prezident komentoval sobotní schůzku svého expertního týmu, jejíž účastníci na základě fotografie zveřejněné Pražským hradem čelí kritice za nezodpovědný přístup k opatřením na ochranu před koronavirem. Na snímku sedí více než deset účastníků jednání blízko sebe kolem stolu sice v rouškách, ale s jídlem na stole před nimi. Vláda požaduje, aby lidé mimo své bydliště udržovali zakrytý nos a ústa a doporučuje odstup mezi lidmi alespoň dva metry. Podle Zemana si mohli členové jeho expertního týmu jídlo podstrkovat pod roušku. Zdůraznil, že kvůli koronaviru na jednání expertní skupiny poprvé zakázal oběd.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

U Bohostic byl nalezen v autě mrtvý muž U Bohostic byl nalezen v autě mrtvý muž K úmrtí pravděpodobně došlo před několika dny, to ale potvrdí koroner, který byl na … Jaké počasí bude do konce března a v první polovině dubna? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce března a v první polovině dubna? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď V dubnu se podle měsíčního výhledu nebudou teploty příliš lišit od březnových, takže … Při nehodě u Višňové se zranili dva lidé Při nehodě u Višňové se zranili dva lidé Za střetem stálo nedání přednosti v jízdě. Od začátku roku přibylo přes 3100 případů černého kašle, nejvíc za 60 let Od začátku roku přibylo přes 3100 případů černého kašle, nejvíc za 60 let Očkování proti černému kašli je součástí povinné vakcinace v dětství, nákaza ohrožuje … Dobříš hledá způsob, jak motivovat k trvalému pobytu. Město zveřejnilo výsledky ankety Dobříš hledá způsob, jak motivovat k trvalému pobytu. Město zveřejnilo výsledky ankety Podle dotazníkového šetření by k přihlášení k pobytu nejvíce motivoval finanční … ADRA: Ukrajinským uprchlíkům v Příbrami pomáháme stále ADRA: Ukrajinským uprchlíkům v Příbrami pomáháme stále Do pomoci ukrajinským uprchlíkům se Dobrovolnické centrum ADRA Příbram aktivně … V Česku bude i tento týden nadprůměrně teplo, rtuť teploměru vystoupá až na 16 stupňů V Česku bude i tento týden nadprůměrně teplo, rtuť teploměru vystoupá až na 16 stupňů Noční teploty klesnou začátkem týdne na minus 5 stupňů, pak vystoupají na 10 Tereza Bartošová: Příbram umí být ponurá a děsivá Tereza Bartošová: Příbram umí být ponurá a děsivá S prvním detektivním příběhem Vodník debutovala před rokem, nyní vychází její třetí … ROZHOVOR Volejbalisté Příbrami podruhé porazili Liberec a sahají po postupu do semifinále Volejbalisté Příbrami podruhé porazili Liberec a sahají po postupu do semifinále Šestnácti body se blýskl smečař Filip Ureš.
Ze zimního spánku procitne v předvelikonočním čase dráha z Rožmitálu do Březnice Ze zimního spánku procitne v předvelikonočním čase dráha z Rožmitálu do Březnice V sobotu 23. března bude na trati z Rožmitálu pod Třemšínem v rámci Velikonočního …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies