Zelňačka provoněla Bohutín: u Řimbaby se vařilo, peklo i zpívalo
FOTOGALERIE
14. září 2025 (14:20)
Dalších 11 fotografií v galerii

foto: Bohutínská zelňačka. / Karel Hutr
Už devátý ročník oblíbené soutěže v bohutínském areálu Řimbaba přilákal v sobotu 13. září spousty lidí. Všude voněla čerstvě vařená zelňačka, pekl se chléb, nechyběly koláče, bramboráky ani dobrá muzika.
Vůně všemožných dobrot se v sobotu nesla areálem dolu Řimbaba v Bohutíně. Po roce se tu znovu sešli nadšenci, aby změřili síly v přípravě tradiční zelňačky. Letos už podeváté. K polévce patřilo čerstvé pečivo a na stáncích nechyběly ani další lákadla – třeba bác, zelňáky, bramboráky, koláče i různé další sladkosti.
Pod věží bývalého dolu se tentokrát sešlo třináct soutěžních týmů. Od rána se pustily do vaření a brzy se k nim začali přidávat návštěvníci, kteří přicházeli ochutnat polévku, posedět, popovídat si a užít si hudební doprovod v podání Cirkusu Hulata a Ládi Kluga. Velký zájem vzbudila i pec, kde se pekl chléb a další speciality. Atmosféra připomínala včelí úl – všude živo a veselo.

foto: Bohutínská zelňačka. / Karel Hutr
A proč zelňačka? Tradice vznikla před lety. „S nápadem přišla paní Eva Plašilová, která podobnou akci zažila na Moravě,“ připomněl Josef Kovář, starosta spolku Řimbaba.
Každý ročník zpestřují soutěžní týmy nápaditými jmény i převleky. Letos se tak do vaření pustily opět čarodějnice, zlatokopky, rybáři, Plašani, Hájecká chátra, Řimbabky i další partičky. Nechyběly ani pohádkové postavy.
A kdo zvítězil? „Vlastně každý, kdo se zúčastnil. Smyslem akce je, aby se lidé potkali, pobavili se a strávili společný čas,“ shrnul Josef Kovář.
Každý ročník zpestřují soutěžní týmy nápaditými jmény i převleky. Letos se tak do vaření pustily opět čarodějnice, zlatokopky, rybáři, Plašani, Hájecká chátra, Řimbabky i další partičky. Nechyběly ani pohádkové postavy.
A kdo zvítězil? „Vlastně každý, kdo se zúčastnil. Smyslem akce je, aby se lidé potkali, pobavili se a strávili společný čas,“ shrnul Josef Kovář.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr
Další články









