Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině.
12. března 2018 (05:58)
Dalších 39 fotografií v galerii
Kulturní gang Březnice, po loňském úspěšném pojídání hmyzu, připravil na uplynulý víkend další akci plnou exotických pokrmů. Ochutnávalo se i nejsmradlavější ovoce na světě – durian.
Večer s ochutnávkou exotické kuchyně, který zorganizoval Kulturní gang Březnice, neměl chybu. Sál obsazený do posledního místečka napjatě vyslechl přednášku o netradičních kulturních a kulinářských zvyklostech z celého světa. Zcestovalý kuchař Milan Václavík seznámil přítomné velmi poutavou formou s opravdovými pikantnostmi a své slovo doprovodil o nic méně zajímavou fotoprezentací.
Informace o neskonalé posvátnosti krávy v Indii, zahrnující i její exkrementy, které lze použít například jako pomádu na vlasy. Stejně jako recept na polévku z ptačích hnízd. Vietnamská story o pojídání psů – ovšemže ne těch vlastních – když přijde chuť, je třeba vlastního vyměnit se sousedem. To vše a mnoho dalšího o sběru a pěstování nejvzácnějších druhů koření, kávy, či vaření z dalších zvířátek, které u nás nepovažujeme za „jedlá“, zaujalo nejen dospělé, ale i všechny nezletilce v sále.
Po zajímavém povídání se pustil Milan Václavík do rozbalování dosud pečlivě zabaleného durianu – nejsmradlavějšího ovoce na světě, které popsal předem tak dramaticky, že ochutnali jen opravdu stateční. Ke smrdící lžičce s durianem dostal každý naloženo nějaké to žabí stehýnko a pár šneků na bylinkovém másle. Ohlas byl veliký, všichni si pochvalovali, někteří by maličko žabku dosolili. Žádná pohroma se nekonala, neznámé chutě byly spíše příjemně překvapivé – vyjma durianu.
Informace o neskonalé posvátnosti krávy v Indii, zahrnující i její exkrementy, které lze použít například jako pomádu na vlasy. Stejně jako recept na polévku z ptačích hnízd. Vietnamská story o pojídání psů – ovšemže ne těch vlastních – když přijde chuť, je třeba vlastního vyměnit se sousedem. To vše a mnoho dalšího o sběru a pěstování nejvzácnějších druhů koření, kávy, či vaření z dalších zvířátek, které u nás nepovažujeme za „jedlá“, zaujalo nejen dospělé, ale i všechny nezletilce v sále.
Po zajímavém povídání se pustil Milan Václavík do rozbalování dosud pečlivě zabaleného durianu – nejsmradlavějšího ovoce na světě, které popsal předem tak dramaticky, že ochutnali jen opravdu stateční. Ke smrdící lžičce s durianem dostal každý naloženo nějaké to žabí stehýnko a pár šneků na bylinkovém másle. Ohlas byl veliký, všichni si pochvalovali, někteří by maličko žabku dosolili. Žádná pohroma se nekonala, neznámé chutě byly spíše příjemně překvapivé – vyjma durianu.
Přes exotické pokrmy se ochutnávači přehoupli do exotických zemí. V cestopisném vyprávění pokračoval David Švejnoha a zatoulal se k příslušníkům původních kmenů Barmy. Opět úžasně zajímavé povídání, po němž však kulinářská show teprve vygradovala.
Následovala příprava několika sklípkanů a štírů. Byla spíše pro otrlejší povahy, neboť sklípkani byli usmrceni vhozením do vroucí vody a po vyjmutí bylo nutné jejich chlupatá tělíčka opálit letlampou. Před podáváním jim bylo ještě třeba odstranit zoubky, aby se případně nezasekli někomu v krku. Štíři se naopak rovnou škvířili v oleji a odstraněn jim byl jen bodák z ocásku.
Následovala příprava několika sklípkanů a štírů. Byla spíše pro otrlejší povahy, neboť sklípkani byli usmrceni vhozením do vroucí vody a po vyjmutí bylo nutné jejich chlupatá tělíčka opálit letlampou. Před podáváním jim bylo ještě třeba odstranit zoubky, aby se případně nezasekli někomu v krku. Štíři se naopak rovnou škvířili v oleji a odstraněn jim byl jen bodák z ocásku.
Tyhle dobroty už neochutnával úplně každý, bylo třeba si je připlatit. Sklípkan vyšel fajnšmekry na více než 600, štír na 300,- Kč za kus. Nelze však hovořit o kusu masa, toho se na něm nalézalo tak maximálně na párátko.
Tomáš Prokop a Lukáš Novotný (alias Bagr) si jako jediní objednali obě nejdražší dobroty již předem. Svorně se o ně dělili a miniaturní živočichy půlili vlastní rybičkou.
„Rozhodně chuťově zvítězil sklípkan. Prdelka chutná jako paštika a nožičky jako opečená slanina. Štír by byl možná výborný, kdyby tam bylo dost masa, aby se nechalo pořádně ochutnat,“ smáli se oba kluci, kteří poctivě olízli i prsty od štířích vnitřností, které byly nechutně hořké.
Tomáš Prokop a Lukáš Novotný (alias Bagr) si jako jediní objednali obě nejdražší dobroty již předem. Svorně se o ně dělili a miniaturní živočichy půlili vlastní rybičkou.
„Rozhodně chuťově zvítězil sklípkan. Prdelka chutná jako paštika a nožičky jako opečená slanina. Štír by byl možná výborný, kdyby tam bylo dost masa, aby se nechalo pořádně ochutnat,“ smáli se oba kluci, kteří poctivě olízli i prsty od štířích vnitřností, které byly nechutně hořké.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: jk
Další články
Levitace funguje, vodotrysky částečně mlčí. Kašna na TGM čeká na jarní servis
Moderní kašna s levitující žulovou koulí na příbramském náměstí T. G. Masaryka byla …
Legenda o svatém Martinovi ožije na Dobříši! Přijďte na pohádku a dílnu pro děti
V neděli 2. listopadu ožije Kulturní dům Dobříš na Mírovém náměstí pohádkou, hudbou i …
Den otevřených dveří na oddělení jednodenní péče: přijďte se podívat, jak funguje moderní medicína
Oblastní nemocnice Příbram zve všechny zájemce na Den otevřených dveří oddělení …
Skanzen Vysoký Chlumec připomene, jak se dříve vzpomínalo na zesnulé
V neděli 2. listopadu ožije Skanzen Vysoký Chlumec zvláštní atmosférou svátku Památky …
Zimní pneumatiky: kdy jsou povinné a kde přezout v Příbrami
S listopadem přichází každoroční otázka: kdy je nutné vyměnit letní pneumatiky za …
Fixpointy na injekční odpad mají sloužit i veřejnosti. Příbram hledá vhodnější umístění
Jeden z boxů, kam lze odkládat také inzulinová aplikační pera, je umístěn v blízkosti …
Lišky, voňavé poklady českých lesů
Jestli bude tohle přívětivé počasí ještě chvíli pokračovat, nedivil bych se, když …
FOTO
Světla, pohádky a dobrodružství: Lampiónový průvod Dobříšku slaví 20 let
Rodinné centrum Dobříšek zve všechny generace na tradiční lampiónový průvod v …
Tipy na víkend: Během prvního listopadového víkendu můžete oslavit nejen Dušičky, ale i Halloween a Día de Muertos!
Do Příbrami přichází poprvé mexický svátek Día de Muertos, který oslavuje zemřelé …
Policie chystá na Dušičky kontroly. V tu dobu přibývá krádeží i dopravních nehod
S blížícím se dnem Památky zesnulých se na hřbitovy vydává více lidí, což zvyšuje …











































