23. 4. svátek má Vojtěch
PB | Realitní




Vláda vyhlásila nouzový stav na celém území ČR

AKTUALIZOVÁNO
12. března 2020   (14:24)
Vláda vyhlásila nouzový stav na celém území ČR
foto: pribram.cz, ČTK

Vláda dnes vyhlásila na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území České republiky.


Nouzový stav začal platit od dnešních 14:00. Důvodem je ohrožení zdraví obyvatel. Na tiskové konferenci to po mimořádném zasedání vlády řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Návrh na vyhlášení nouzového stavu před jednáním kabinetu avizoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situacích, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí podle ústavního zákona neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle.
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes rozhodne kvůli koronaviru o znovuzavedení kontrol na německých a rakouských hranicích. Od půlnoci bude zakázáno přecházet hranice jinde než na 11 hraničních přechodech. Hamáček po vládě žádá i vyhlášení nouzového stavu. V Česku bylo dosud potvrzeno 94 nakažených, stovky dalších lidí jsou v karanténě, včetně dvou senátorů. Více než třetina českých průmyslových firem kvůli šířící se nákaze podle Svazu průmyslu a dopravy pociťuje potíže, v propadu pokračují i akcie na pražské burze a koruna oslabila na úroveň, kde byla naposledy v červenci 2018.
Nejvíce nakažených v ČR je nyní v Praze, následují Ústecký a Středočeský kraj. V souvislosti s tím prezident Lékařského odborového svazu - Svazu českých lékařů Martin Engel a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková uvedli, že epidemie zhorší personální situaci v nemocnicích, a apelovali na zajištění dostatku osobních ochranných pomůcek pro zdravotníky.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připustil, že se situace kolem koronaviru nevyvíjí dobře a je třeba reagovat rychle a razantně, aby se ČR nedostala do stavu, jaký je v některých jiných zemích. Hamáček i premiér Andrej Babiš ale popřeli informace ze sociálních sítí, že se chystá karanténa Prahy či uzavření obchodů.
Vláda zakázala vstup na sportoviště, omezila provoz restaurací

Vláda od pátečních 06:00 zakázala vstup veřejnosti na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Od pátku bude také mezi 20:00 a 06:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Od pátečních 06:00 musí zastavt provoz stravovací služby v nákupních centrech. Kabinet o tom dnes rozhodl v reakci na rozšíření nákazy koronavirem.

V Česku je 96 lidí s nemocí COVID-19. Nejvíc případů lékaři odhalili v Praze

Stát od pátečních 06:00 zakáže akce nad 30 účastníků

Stát od pátečních 06:00 zakáže do odvolání akce s účastí přesahující 30 lidí. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky, trhy a další akce, veřejné i soukromé. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném zasedání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Zákaz se nevztahuje na schůze a zasedání ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů a na pohřby.

Česko nyní čelí nárůstu počtu pacientů nakažených novým typem koronaviru, podle Babiše jich je v současnosti 96. Onemocnění se už objevilo ve všech 14 krajích, nejvíc je jich v Praze. Laboratoře podle předsedy vlády nyní analyzují dalších 143 vzorků.

Od úterních 18:00 platilo opatření ministerstva zdravotnictví se zákazem akcí nad 100 účastníků, předtím musely být hlášeny akce a shromáždění nad 5000 lidí krajským hygienickým stanicím.
Na německé a rakouské hranice se vrátí kontroly

Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci z pátku na sobotu kvůli koronaviru znovuzavedeny kontroly. Hranice bude možné přejít na čtyřech přechodech s Rakouskem a na sedmi s Německem. Dalších sedm bude otevřeno pro přeshraniční styk. Na pomoc policii při kontrole hranic bude povolána armáda. Uzavření hranic dnes vláda nařídila ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD), řekl Hamáček po mimořádném jednání vlády. Důvodem je situace kolem šíření nového typu koronaviru. Uzavření hranic Hamáček avizoval už před jednáním vlády.

Na hranicích už byly od pondělního rána zavedeny namátkové kontroly, při kterých hasiči cestujícím měří teplotu. Hasičům, policistům a celníkům pomáhá i armáda. Zkontrolovali desítky tisíc vozidel, několik lidí poslali do karantény.

Vláda zakázala vstup do ČR cizincům z rizikových zemí

Vláda kvůli nákaze koronavirem vyhlásila zákaz vstupu do ČR cizincům z 15 rizikových zemí. Jsou mezi nimi i Rakousko a Německo, z toho důvodu nebude pro cizince možné vstupovat do Česka přes hraniční přechody s těmito zeměmi, řekli dnes na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Českým občanům vláda zakázala cestovat do těchto zemí. Češi ze zahraničí se vrátit mohou, při cestě z rizikových oblastí budou muset podstoupit karanténu.

Zákaz vstupu bude platit od soboty. Podle Babiše se týká občanů Číny, Koreje a Íránu. Z evropských států to jsou Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Británie, Norsko, Dánsko a Francie.

Hamáček zdůraznil, že opatření se netýká občanů ČR a cizinců, kteří mají na českém území trvalý či přechodný pobyt. Těm ale vláda zakázala do rizikových oblastí cestovat. Výjimka platí pro řidiče nákladní kamionové dopravy, vlakové čety, piloty letadel a příslušníky záchranářského systému. Přes hranice budou moct přejíždět i lidé zaměstnaní v zahraničí, kteří se ale budou muset prokázat potvrzením od zaměstnavatele.

Hamáček také uvedl, že vláda zastavila vydávání víz i přijímání žádostí o ně. Nebudou se vydávat ani nová povolení k pobytu nad 90 dní, rozhodování o nich úřady přeruší.
Rada města Příbrami zasedne již dnes večer

V Příbrami se tak vedle již zavřeného Divadla A. Dvořáka zavírají Galerie Františka Drtikola, Knihovna Jana Drdy i Sportovní zařízení města. O provozu mateřských škol se rozhodne dnes večer na mimořádné radě města.

Vedení města úzce spolupracuje s Krajskou hygienickou stanicí a situaci nepřetržitě sleduje. V Příbrami do této chvíle nebyl potvrzen ani jeden případ výskytu koronaviru, výsledky dosud provedených testů jsou negativní.
Česko má podle Andreje Babiše již 104 nakažených koronavirem. Většina nemocných je z Prahy. Údaje o případné nákaze na území Příbramska dosud hygienici nezveřejnili. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odpoledne uvedl, že nemocných je už 109.

Ministr zdravotnictví zároveň řekl, že do oběhu v pátek půjde 60 tisíc respirátorů, příští týden by to mělo být dalších přibližně 300 tisíc. Roušek by mělo být k dispozici až 20 milionů kusů. V každém kraji bude zřízeno jedno odběrné místo.

Dodržování karantény budou společně se správou sociálního zabezpečení kontrolovat policisté. Za porušení hrozí sankce až tři miliony korun.

​Zástupci vlády v minulosti o stovce nakažených mluvili jako o hranici, od níž například v Německu hygienici už nebyli schopni dohledávat další možné infikované.

Počet nakažených je momentálně 116, z toho ve Středočeském kraji onemocnělo koronavirem 13.
Česko má podle Andreje Babiše již 104 …
foto: pribram.cz, ČTK
Zeman považuje vládní opatření proti koronaviru za nezbytná

Vládní opatření proti koronaviru považuje prezident Miloš Zeman za nezbytná. Vyzval lidi, aby dodržovali stanovená pravidla a nepodléhali strachu a panice. Na twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Vláda dnes mimo jiné vyhlásila stav nouze.

"Opatření přijatá vládou České republiky jsou nezbytná pro ochranu zdraví nás všech," uvedl Zeman. Kabinet má plnou podporu prezidenta. "Prosím, dodržujte stanovená pravidla. Zároveň vás všechny prosím, nepodléhejte strachu a panice. Naše země vždy dokázala překonat všechna protivenství. Dokážeme to i nyní," uvedl Zeman. Dodal, že všichni mají táhnout za jeden provaz a být k sobě vzájemně ohleduplní a laskaví.
Příbram s okamžitou platností uzavřela mateřinky

Mimořádné jednání Rady města rozhodlo ve večerních hodinách o uzavření všech mateřských škol.

Mateřské školy, dětské skupiny i rehabilitační stacionář jsou od pátečního rána uzavřeny

Dnes v odpoledních hodinách byl vládou ČR vyhlášen stav nouze, který zakazuje veškeré kulturní, sportovní a společenské akce. Zmíněné nařízení neřeší plošné zavírání mateřských škol.

V dnešních večerních hodinách se konalo mimořádné zasedání Rady města Příbram, při kterém se rozhodovalo mimo jiné o provozu mateřských škol. „Vláda ve svém rozhodnutí neřešila provoz mateřských škol. Město přijímá zásadní opatření a od pátečního rána všechny příbramské mateřské školy, dětské skupiny a rehabilitační stacionář při CZSZ zavíráme,“ uvedl starosta města Příbrami Jan Konvalinka.

Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí je ochrana obyvatel před možným rizikem šíření koronaviru. „Rada při svém rozhodování přihlížela i ke skutečnosti téměř sedmdesátiprocentní absence dětí v MŠ, kde řešíme i nedostatek pedagogického i nepedagogického personálu,“ dodal Konvalinka.

>>>Na Příbramsku nebyla prozatím prokázána nákaza koronavirem, sedm lidí čeká na výsledky <<<
foto: pribram.cz, ČTK

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami … Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku 55 týmů z celé Evropy se zúčastnilo třetího ročníku mezinárodního flag fotbalového … V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách Památník vznikl v lokalitě, kde se nacházel od 70. let minulého století vepřín. Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý … Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Program v rámci služeb na snižování rizikového chování počítá také s podporou … Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Společnost, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, má hlavní výrobní závod v … Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně … ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Na programu mají zastupitelé 17 bodů. Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Rozšířili jsme rubriku aktuálních zpráv, říká redaktor Jakub Pečenka Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Rozšířili jsme rubriku aktuálních zpráv, říká redaktor Jakub Pečenka Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Nejstarší zpravodajský portál na … ROZHOVOR
Počet případů černého kašle od začátku roku překročil 9300 Počet případů černého kašle od začátku roku překročil 9300 Z lidí, kteří se letos nakazili černým kašlem, je skoro třetina z Jihočeského a …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies