23. 4. svátek má Vojtěch
PB | Realitní




Ve městě Éček bude parádní atmosféra, říká v rozhovoru kytarista Visacího zámku

Nepřehlédněte
3. března 2023   (06:05)
Ve městě Éček bude parádní atmosféra, říká v rozhovoru kytarista Visacího zámku
foto: Visací zámek/se souhlasem

V rozhovoru pro pribram.cz kytarista Michal Pixa prozradil, jaký song má nejraději, ale také například, zda si kapela po téměř 41 letech ve stejném složení leze někdy na nervy.


Legendární punková kapela Visací zámek míří do Příbrami. Vstupenky již lze v předprodeji zakoupit za 350 korun, na místě budou o 50 korun dražší. V roce 2020 vydal Visací zámek poslední řadovou desku Anarchie a totál chaos. Fanoušci oslavují živelnost a ostrou příchuť nového alba, které se s ničím nemaže, což ostatně poznáte 24. března v estrádním sále příbramského divadla. Podle manažera Visacího zámku Martina Řehoře vystoupí jako předkapela brněnská skupina Zeměžluč. V rozhovoru pro pribram.cz kytarista Michal Pixa prozradil, jaký song má nejraději, ale také například, zda si kapela po téměř 41 letech ve stejném složení leze někdy na nervy.

Jaký příběh stojí za coververzí Anarchy in the U.K? Chtěli jste touto skladbou vzdát hold Sex Pistols?
Osobně nemám moc rád coververse a tvrdím, že cover by měl nějakým způsobem obohatit původní song, aby to mělo nějaký smysl. V našem případě šlo o to, že jsme chtěli vzdát hold Sex Pistols, protože kdyby jich nebylo, tak bychom pravděpodobně vůbec nevznikli. Druhý důvod, a podle mě ten hlavní byl, že Hony (Jan Haubert-zpěvák_poznámka redakce) po letech přemýšlení napsal k songu český text. Vylepšit originální hudební podklad už asi moc nejde, tak jsme pecku akorát trochu zrychlili a zahráli po svém.
V Příbrami jste nevystupovali mnoho let. Nejbližší koncert pamatuji v roce 2019 v Dobříši. Ačkoliv často vystupujete s příbramskou kapelou E!E, k nám moc nejezdíte. Jak se těšíte na toto vystoupení?
Příbram je pro nás asi zakletá, jak to tak vypadá. Vzpomínám si jenom na koncert v letňáku a v jakémsi klubu někde v parku. Jo a vlastně si vzpomínám na koncert v divadle. Tam se asi teď bude myslím konat, ne? Už je to moc let, co jsme u vás nebyli a jelikož samozřejmě víme, že Příbram je domovské město Éček, tak se těšíme, že tam bude parádní atmosféra.
foto, video: Visací zámek/se souhlasem
Letos oslavíte 41 let ve stejném složení. Lezete si někdy na nervy?
Hele, je to jak v manželství, když se nic neřeší, tak jsme v pohodě a na nervy si nelezeme. Naštěstí asi nejsme až tak často spolu a na dovolený spolu nejezdíme. Problémy začínají zejména v období, kdy se točí nová deska. Každej má na jednotlivé songy svůj názor, takže je to často taková přetlačovaná. Snad i proto se naše poslední album jmenuje „Anarchie a totál chaos“. Každej si občas dělal co chtěl. Jeden nahrál sóla a druhej mu je posléze přehrál sóly svými, aby nakonec jeho některá sóla musela ustoupit sólům Honzy Hrubého, kterého jsme přiměli k nahrání houslových vyhrávek v songu Pípa.
foto, video: Visací zámek/se souhlasem

Funguje u vás právo veta? Třeba když se většině nová písnička nelíbí a stojí si za ní jen autor, je šance, že si ji nakonec prosadí?
Právo veta u nás vlastně moc nefunguje. To už se asi musí usnést čtyři pětiny kapely, že tu věc nahrávat nebudeme a většinou jsme navíc tak zbabělí, že to té zbývající jedné pětině radši ani neřekneme, a tak nějak to zahrajeme do autu. Kdysi dávno by se dalo říct, že tudle tlupu vedl Hony a já, ale nakonec jsme přistoupili k demokratickému přístupu, který vede nakonec k té anarchii, a to je na hovno. Na druhou stranu jsou ty naše punkovo-neumětelské nahrávky barevný jak zvukově, tak i žánrově, takže je zaděláno na to, že to snad mnoho lidí nenudí, což mi u mnoha kapel vadí a po 5. songu zívám.
Můžeš nám prozradit, jakou písničku máš nejraději a proč?
Myslíš náš song? Tak to si mě dostal! Je jich víc, a navíc se to v průběhu času i mění… Z posledního alba je to Nestojí a Pičus, z ostatních desek třeba Punkové království, Jako vždycky, Čekání, Cigára, Stánek a samozřejmě i už 1000x obehraná Známka punku. Zkrátka mám rád vypalovačky.
foto, video: Visací zámek/se souhlasem
Jakou kapelu posloucháš, když jedeš autem?
Ve svém autě trávím asi 55 hodin měsíčně, a to nepočítám cesty mikrobusem s kapelou, takže strašně rád poslouchám audioknihy a mám navíc dobrý pocit nepromarněného času, a dokonce se i na to cestování těším. Co se muziky týká, tak je to u mě nyní docela katastrofa. Od doby, kdy mě vloni na podzim vyrazili z Rockovýho rádia, anžto zrušili můj punkový pořad „Známka punku“, tak jsem takovej osobnostně a názorově „polorozpadlej“ a nevím, co mám vlastně poslouchat. Poslouchal jsem totiž 6 let kvůli tomu zpropadenýmu rádiu jen a pouze tisíce punkových songů a nic jinýho. Teď neposlouchám nic, jenom potřebuji nějakou hudební kulisu, tak jedu na Spotify všechno možný. Od Franka Zappy, Bowieho, Hüsker Dü až po takový zvrhlosti jako Morrissey z The Smith, Gang of Four. Nejoblíbenější kapelou stále zůstává Black Sabbath, na kterých jsem vyrůstal.
V době covidu jsi na svém facebookovém profilu obhajoval očkování. Změnil jsi od té doby svůj názor?
Ke covidu a vaxinaci se už asi nechci vyjadřovat. Doba se změnila. Je docela možný, že někdo manipuluje s naším i celosvětovým míněním, na druhou stranu ale zemřeli i ti, kteří tady ještě mohli desítky let být. Já osobně nemám s očkováním problém, protože očkování prokazatelně vymýtilo mnoho nemocí a když jsem jel do Afriky, tak jsem se taky musel nechat zhusta naočkovat a problém mi to nedělalo. Na svoji obhajobu bych rád řekl, že i u nás jedna pětina kapely, která se nenaočkovala, skončila v nemocnici. Myslím, že to mnoha lidem pomohlo, na druhou stranu to mnoho lidí odskákalo, protože jim kvůli covidu byla odložena lékařská péče.
foto, video: Visací zámek/se souhlasem
Máme nově zvoleného prezidenta. Budete i nadále hrát song Prezident je buzna?
Máš pravdu, máme nového prezidenta a tím pádem je náš vypečenej song o tom, že prezident je buzna vyřazen z repertoáru. Ale kdo ví, třeba se něco zvrtne, začne nás poučovat a buzerovat a song je stále tady!!! Je připravenej zasáhnout!
foto, video: Visací zámek/se souhlasem
Historie Visacího zámku (jeden čas vystupující pod zkráceným názvem V.Z.) bude letos jednačtyřicetiletá. První koncert odehrála tahle parta tehdejších studentů 3. ročníku stavební fakulty v prosinci 1982. Traduje se, že onehdy byla po Praze záměrně rozšířena pověst, že jde o nejlepší tuzemskou punkovou kapelu již před koncertem – muzikanti zatím brali své vystoupení spíš jako legraci a snad ani neuvažovali o tom, že by těch koncertů mělo být víc.
foto, video: Visací zámek/se souhlasem
Jenže pověst se rozšířila a skutečný úspěch koncertu jako by ji jen potvrdil. V březnu 1983 už Visací zámek vyprodal klub Na Chmelnici. Sláva skupiny se pomalu šířila od ucha k uchu, mj. i díky nahrávce, pořízené na počátku roku 1984 na Žofíně. Koncertů mezitím ubývalo, také z důvodu vojenské služby jednotlivých hudebníků. Podstatný zlom nastal s příchodem Rockfestu, na tu dobu dosud nevídané hudební přehlídky v Paláci kultury v letech 1986-1989. Visací zámek v souvislosti s Rockfestem dokonce dostal možnost natočit první singl u Supraphonu.
V devadesátých letech už vydává kapela desku za deskou, nyní jich má na svém kontě celkem jedenáct. Některé z nich obsahují řadu starých osvědčených hitů, které do té doby nesměly vyjít: Visací zámek (1990), Start (1991), Traktor (1993). Jiné naopak přinášejí víceméně nový, do té doby neoposlouchaný repertoár – z těch sklidilo největší ohlas výtečné CD Sex z roku 1996. Nejnovějším počinem je Anarchie a totál chaos.
Sama skupina kdysi definovala svůj styl jako "metal punk", což i sama překládá slovy "kovový neumětel", o čemž je ostatně též jedna z jejich dávných, ale dodnes hraných písniček. Mezi oblíbenou hudbu muzikantů patřily koncekonců právě punkové a metalové skupiny.
foto, video: Visací zámek/se souhlasem
Posluchači rádia Beat v roce 2010 svým hlasováním rozhodli o vstupu Visacího zámku do české Beatové síně slávy, která je obdobou americké rokenrolové Síně slávy. Nahrávky Visací zámek (1990) a Start 02 (1991) jsou považovány za českou punkovou klasiku. V roce 2015 se po 32 letech existence kapela dočkala prvního místa v albové hitparádě. Jejich nahrávka Punkový království se druhý týden po vydání stala nejprodávanějším fyzickým nosičem v Česku.
foto, video: Visací zámek/se souhlasem
Během loňského roku byla kapela zapsána do České knihy rekordů za to, že hrála 40 let stále ve stejné sestavě. Vedle zpěváka Jana Hauberta ji tvoří Vladimír Šťástka (baskytara), Michal Pixa (kytara), Jiří Pátek (bicí) a Ivan Rut (kytara).
foto, video: Visací zámek/se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, … Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami … Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku 55 týmů z celé Evropy se zúčastnilo třetího ročníku mezinárodního flag fotbalového … V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách Památník vznikl v lokalitě, kde se nacházel od 70. let minulého století vepřín. AKTUALIZOVÁNO Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý … Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Program v rámci služeb na snižování rizikového chování počítá také s podporou … Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Společnost, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, má hlavní výrobní závod v … Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně …
ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Na programu mají zastupitelé 17 bodů.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies