19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




Vařeka: Na Václavském náměstí budou kopie původních domů s naprostým zanecháním výškové i proporční rozdílnosti jednotlivých objektů

Nepřehlédněte
6. srpna 2021   (08:38)
Vařeka: Na Václavském náměstí budou kopie původních domů s naprostým zanecháním výškové i proporční rozdílnosti jednotlivých objektů
foto: Jindřich Vařeka/vizualizace nových domů na Václavském náměstí/se souhlasem

„Vzhledem k tomu, že zavádějící informace a „odborné názory“ se na sociálních sítích i jinde množí jako houby po dešti, pokusím se reagovat alespoň na ta největší nedorozumění,“ říká Jindřich Vařeka, který chce na Václavském náměstí v Příbrami zdemolovat tři domy a postavit polyfunkční objekt.


Před několika dny se začalo na sociálních sítích diskutovat ohledně plánované demolice tří domů v centru Příbrami, konkrétně v čele Václavského náměstí a následné plánované stavby polyfunkčního domu na místě samém. Proti demolici výrazným způsobem vystupuje majitelka sousedící budovy, která odmítá radikální řešení a navrhuje pouze rekonstrukci objektů. Bývalý starosta a nynější radní města Příbrami Jindřich Vařeka, který bude investiční akci realizovat, reaguje na komentáře na sociálních sítích.

Tvrzení č.1

Ravak (tedy já) nechal domy zchátrat proto, aby dospěly k demolici a Vařeka Jindřich ml. (tedy opět já) chce tuto hrůzostrašnou akci dotáhnout. Jsem tedy dvojitý padouch a je třeba spravedlivý hněv lidu nechat padnout na mou hlavu.

Ravak nejsem já. V představenstvu nesedím již déle než 7 let. Otec měl od počátku v plánu nechat domy opravit a udělat z nich výkladní skříň Ravaku ve městě. Po prvních průzkumech ho stavaři začali od záměru odrazovat, s tím, že by se dozajista jednalo o zmařenou investici. Později už mu nezbyla energie. Právě proto jsem si budovy od Ravaku koupil, abych toto dílo uskutečnil. Podotýkám, že obviňovat mého otce z toho, že koupil domy, aby je nechal zchátrat je sice odvážné, avšak veskrze velmi hloupé a ničím nepodložené tvrzení. Ravak v minulosti provedl desítky rekonstrukcí různých objektů po celém městě a žádný z nich zchátrat nenechal.
Tvrzení č.2
Budovy mají sice mokré základy, ale ty by se daly soudobými technikami odizolovat a zachránit.

Pisatel tohoto tvrzení se evidentně cítí být fundovanějším znalcem statiky než páni profesoři a docenti Českého vysokého učení technického. Nemohu nic jiného než opět k tomuto článku připojit velice podrobnou zprávu tohoto ústavu, kde se největší kapacity tohoto oboru jednoznačně vyjadřují v tom smyslu, že objekty zachránit nelze.
Tvrzení č.3
Jsou citovány výňatky z různých spisů, jako např. „Z hlediska zájmů státní památkové péče dle §14 odst.3 památkového zákona je demolice objektů čp. 104, 105, 106 včetně objektu ve dvoře č.105 n e p ř í p u s t n á“.

Celý proces žádosti o vyřešení těchto tří domů trval déle než 5 let, skládal se z mnoha dílčích řízení, prošel mnoha stupni, padlo v nich mnoho názorů a různých odvolání. Používat nyní, po skončení všeho, jakýchsi starých dílčích citací nemá valného smyslu.

Tvrzení č.4

Objekty čp. 104, 105, 106 jsou kulturními památkami…

Předmětné nemovitosti kulturními památkami nejsou a nikdy nebyly.
Objekty se „pouze“ nacházejí na území památkového ochranného pásma areálu kostela svatého Jakuba staršího v Příbrami. O tomto bylo rozhodnuto takto: „vzdálenost od kostela sv. Jakuba je natolik veliká, že s ním tyto nemovitosti „nekomunikují”. Přesněji řečeno, svým umístěním v rámci tohoto ochranného pásma nejsou předmětné objekty s touto kulturní památkou v zásadní pohledové a urbanistické vazbě…“

Nicméně, ať už o této věci budeme polemizovat jakkoli, zajímalo by mne, co by se dělo, pokud by příslušné úřady povolení k demolici nevydaly. Nařídit majiteli, aby za své peníze provedl nesmyslné a na konci všeho neproveditelné úpravy přeci nelze. Zřejmě by nezbylo než počkat, dokud domy samy nespadnou, a ty co stojí vedle, padnou i s nimi.
Tvrzení č.4
 
Objekty čp. 104, 105, 106 jsou …
foto: Jindřich Vařeka/vizualizace nových domů na Václavském náměstí/se souhlasem
Tvrzení č.5

Při podobném postupu by musela být zbourána polovina historické části Příbrami.

Myslím, že toto je také ukázka typicky zkratkové argumentace. V takto závažných rozhodnutích postupují úřady vždy naprosto konkrétně a velmi pečlivě. Tvrzení, že vedlejší dům je na tom stejně je ničím nepodložený dohad.

Objekty čp. 104, 105, 106 stojí na specifickém místě, velmi vlhkém a podmáčeném podloží a navíc, jak jsem již dříve zmínil, zjistilo se, že došlo k částečnému zborcení starých historických šachet a štol pod těmito domy. Jediná možnost rekonstrukce a záchrany tohoto hluboko uloženého vodního systému je možná pouze po demolici těchto domů. Domy nelze jeřábem zvednout, vodní cesty zrekonstruovat a domy posadit zpět.
Tvrzení č. 6
Stavbou nového objektu by došlo nejen k nenahraditelné ztrátě historického prostředí, ale i k destrukci jeho urbanistické struktury implantováním jedné výškové sjednocené hmoty na místě tří drobných objektů.

Toto tvrzení sice zní sofistikovaně, ale svědčí také o tom, že pisatel zjevně není dobře informován. Jak jsem již zmiňoval dříve, vznikne de facto kopie původních domů s naprostým zanecháním výškové i proporční rozdílnosti jednotlivých objektů.
A tak by se dalo dlouho pokračovat, ale to bych si ubral místo pro závěr.

Když už se tedy musím tolik bránit, také si trochu kousnu. Zajímalo by mne, zda jsou v republice města, ve kterých by byl dán prostor takovým vymykajícím se osobnostem, projektantům a architektům, kteří by měli tu ambici zanechat po sobě cosi nového, avantgardního, něco, na co by se jezdili lidé dívat.

Jak by se asi dařilo v Příbrami třeba takovému Gaudímu, Kaplickému anebo Tančícímu domu pana architekta Miluniče. Také jsem na počátku měl takové ambice. Často jsme mluvili o tom, že Pražská ulice by potřebovala ozvláštnit, ozdobit něčím mimořádným.

Nejde to. To, co vzniklo, a co vidíte na obrázcích není skvostné osobité dílo umělce. Je to kompromis.

Není to špatné a je to určitě o mnoho lepší než to, co je tam teď. Ale klidně to zopakuji:
je to ve výsledku jenom součet kompromisů všech bázlivých názorů těch, kteří o tomto projektu měli tu moc rozhodovat. Mrzí mne to, ale nemohu trávit svůj život jenom neustálým odrážením srnkovitých námitek. Jsem rád i za to, co je a svoje neutuchající odhodlání dívat se na věci z jiného úhlu si budu plnit na jiných projektech.

Vařeka Jindřich

A tak by se dalo dlouho pokračovat, ale to …
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z …
Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies