Vánoční zvyky a tradice, které byly spojeny s životem našich předků
23. prosince 2019 (11:49)
Vánoce jsou pro všechny z nás zajísté dobou, kdy se snažíme být s rodinou a těmi, kteří jsou nám nejblíže. Pro ženy je možná Štědrý den trochu náročnější verzí běžného víkendu, ale buďme upřímní, kdo by nevzpomínal na chvíle, kdy tatínek s dětmi zdobí stromeček, na stole je tác s cukrovím, v kuchyni voní osmažené řízky a v lednici se chladí salát?
I naši předkové trávili Štědrý den s rodinou. Hospodáři se postarali o dobytek a tajně ozdobili stromeček, na kterém nesměla chybět sušená jablíčka, švestky, ořechy a ozdobné řetězy. Rodina držela půst, aby večer viděla zlaté prasátko. Hospodyňky zase trávily čas v kuchyni, kde věnovaly velkou pozornost přípravě štědrovečerní tabule. Vařil se hrách a čočka, dělal se kroupový kuba a v hrnci se vařila rybí polévka. V chudších rodinách se několik dní dopředu upekl chléb, v těch bohatších i vánočka. Nesměla chybět ani ryba, jejíž kosti se daly na společný talíř a po večeři se donesly pod jabloň. V některých rodinách se podával kapr, jinde jen slaneček. Po večeři se podávala káva s vánočkou.
Samotné zdobení tabule mělo také svá pravidla. V jednom rohu se pokládal pecen chleba, aby mohl každý vždy podle potřeby přikusovat. Druhý roh byl určen pro slaměnku a kousek od všeho, co se urodilo na poli. To aby i příští rok byl bohatý na úrodu. Na třetí roh se položily peníze pro blahobyt v příštím roce. Ve čtvrtém rohu stála miska, do které se dávaly zbytky pro hospodářská zvířata. Celý stůl poté obepínal provaz nebo řetěz, který symbolizoval ochranu stád a soudržnost rodiny. Pokud ke stolu zasedl lichý počet stolovníků, prostřel se jeden talíř navíc, aby dům nenavštívila v příštím roce smrtka. Od stolu se nesměl nikdo zvednout, dokud neměli všichni dojedeno. Pokud by tak někdo učinil, příští rok by ke stolu nezasedla rodina celá.
Hospodyňka si také schovala šupinu z kapra, aby se doma držely peníze. Po večeři se donesly zbytky dobytku, který údajně mohl v tuto noc promlouvat lidskou řečí. Část se dala také ke stromům v zahradě, aby měly příští rok dobrou úrodu a část studni, aby v ní byla čistá voda.
I naši předkové trávili Štědrý den s rodinou. Hospodáři se postarali o dobytek a tajně ozdobili stromeček, na kterém nesměla chybět sušená jablíčka, švestky, ořechy a ozdobné řetězy. Rodina držela půst, aby večer viděla zlaté prasátko. Hospodyňky zase trávily čas v kuchyni, kde věnovaly velkou pozornost přípravě štědrovečerní tabule. Vařil se hrách a čočka, dělal se kroupový kuba a v hrnci se vařila rybí polévka. V chudších rodinách se několik dní dopředu upekl chléb, v těch bohatších i vánočka. Nesměla chybět ani ryba, jejíž kosti se daly na společný talíř a po večeři se donesly pod jabloň. V některých rodinách se podával kapr, jinde jen slaneček. Po večeři se podávala káva s vánočkou.
Samotné zdobení tabule mělo také svá pravidla. V jednom rohu se pokládal pecen chleba, aby mohl každý vždy podle potřeby přikusovat. Druhý roh byl určen pro slaměnku a kousek od všeho, co se urodilo na poli. To aby i příští rok byl bohatý na úrodu. Na třetí roh se položily peníze pro blahobyt v příštím roce. Ve čtvrtém rohu stála miska, do které se dávaly zbytky pro hospodářská zvířata. Celý stůl poté obepínal provaz nebo řetěz, který symbolizoval ochranu stád a soudržnost rodiny. Pokud ke stolu zasedl lichý počet stolovníků, prostřel se jeden talíř navíc, aby dům nenavštívila v příštím roce smrtka. Od stolu se nesměl nikdo zvednout, dokud neměli všichni dojedeno. Pokud by tak někdo učinil, příští rok by ke stolu nezasedla rodina celá.
Hospodyňka si také schovala šupinu z kapra, aby se doma držely peníze. Po večeři se donesly zbytky dobytku, který údajně mohl v tuto noc promlouvat lidskou řečí. Část se dala také ke stromům v zahradě, aby měly příští rok dobrou úrodu a část studni, aby v ní byla čistá voda.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Další články
V Pičíně se ve středu k večeru čelně srazil peugeot s traktorem
Oba řidiči vyvázli z nehody bez zranění.
Břitvy i strojky pod dohledem hygieniků. Riziko nákazy? Minimální
Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se letos zaměřila na kontroly barber …
Atraktivní turistické trasy v Brdech: kam vyrazit pěšky
Brdy mají pro pěší turisty nekonečně mnoho inspirativních cest, cestiček a naučných …
TIP NA VÝLET
Zůstat na ulici je blíž, než si myslíte. Odsuzovat nestačí
Bezdomovec. Feťák. Nepřizpůsobivý. Slova, která v běžné řeči zní jako nálepky. Ale za …
Nepodceňte zimu: správné obutí vozu může zachránit život
S příchodem chladných měsíců se mění nejen počasí, ale i podmínky na silnicích. …
Policie kontroluje chaty: prevence proti zimním vloupáním
Policisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje provádějí každoroční …
Do lékárny jen jednou: Nemocnice Příbram spouští online rezervaci léků
Díky novince bude možné objednat nedostupné léky z pohodlí domova.
Pět pravidel, která vám mohou v mlze zachránit život
Podzim a zima přinášejí nejen chladné počasí, ale i častou mlhu, déšť a šero. Právě …
Příbram má nové parkování v ulici Jana Drdy. Radnice teď sbírá tipy na další místa
Ve vnitrobloku ulice Jana Drdy v Příbrami vzniklo nové parkoviště, které pojme zhruba …
Středočeský kraj pokračuje v podpoře nákupu AED přístrojů pro záchranu lidských životů
Rada kraje schválila pořízení 82 nových defibrilátorů pro záchranáře, policii i …





