26. 10. svátek má Erik




Troufnete si doma připravit sulc nebo tlačenku?

9. listopadu 2020   (11:12)
Troufnete si doma připravit sulc nebo tlačenku?
foto: pribram.cz

Týden ve znamení zabijačkových specialit. Přinášíme recepty, jak doma tyto lahodné pokrmy vykouzlit. Víme, kde ingredience sehnat, a navíc můžete nákupem vyhrát i celé prase.


Jak již víte, odstartovali jsme soutěže o hodnotné ceny. V první soutěži, ve spolupráci s prodejnou ZEMAN maso – uzeniny, pro vás chystáme celé prase. Podmínkou zařazení do soutěže je nákup v prodejně na adrese Jinecká 315 v Příbrami, další v Hlubyňské ulici v Březnici nebo v Rožmitálu pod Třemšínem vedle Normy. Nakoupit můžete buď přímo maso minimálně za 200 korun nebo v úseku bistra či lahůdek alespoň za 100 korun. Účtenku poté stačí vyfotit a zaslat na e-mail soutez@pribram.cz. Soutěž trvá od 5. 11. 2020 do 23. 12. 2020. Více informací se dozvíte z předešlého článku.

Své šance na výhru můžete znásobit více nákupy. Pokud zašlete v průběhu trvání soutěže více účtenek, vaše šance se zvýší. Navíc tento týden, kromě jiného, najdete u ZEMANA velmi zajímavou nabídku, zabijačkové hody! Od pondělí 9.11. je v nabídce široký výběr zabijačkových specialit za skvělé ceny. Na víkend je pak připravená akce na vepřovou plec s kostí (1 kg za 59,90 nebo bez kosti 1 kg za 89,90). Cena nízká, maso kvalitní a další účtenka do soutěže je rázem na světe.
Aby toho nebylo málo, společnost ZEMAN maso – uzeniny pro vás připravila i nápady na recepty, kde její nabízené speciality využijete.
Domácí sulc (huspenina) s vepřovým masem

Na huspeninu neexistuje žádný správný recept, každý ho má rád jinak. Ten, který vám přinášíme je jemný a čirý, s libovými kousky vepřového masa. Rozhodně tak nešlápnete vedle, takový snad musí chutnat každému.

Suroviny na sulc:

•            500 g vepřové plece
•            3 vepřové nožky
•            2 vepřová kolena
•            1 žlutá cibule
•            2 mrkve
•            1 petržel
•            1 celer
•            5 stroužků česneku
•            6 kuliček celého černého pepře
•            4 kuličky nového koření
•            1 bobkový list
•            2 lžíce octa 8%
•            1 lžíce soli
Krok 1: Vepřové nožičky a kolena omyjte a vložte vařit do hrnce. Těsně před bodem varu stáhněte plamen na minimum.
Krok 2: Sítkem vyjměte všechnu pěnu z povrchu a osolte, přidejte koření a vařte tři hodiny.
Krok 3: Poté přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, oloupané stroužky česneku a vepřovou plec. Vše vařte ještě cca hodinu a půl a před koncem varu přidejte ocet.
Krok 4: Po zchladnutí vyberte maso a zeleninu. Vývar přeceďte přes síto a libové maso oberte.
Krok 5: Připravte si misky, popřípadě může být i libovolná forma. Rozdělte kousky masa a naběračkou zalijte vývarem. Dejte chladit alespoň na šest hodin.
Krok 6: Servírujte s cibulí, octem a dobrým chlebem.
Tradiční domácí tlačenka

Pokud nebudete mít zrovna chuť na huspeninu, nezoufejte, můžete si připravit i poctivou tlačenku v pohodlí Vašeho domova ze snadno dostupných surovin.
Suroviny na dvě tlačenky:

•            vepřové kůže
•            1 kg vepřového plecka
•            1 cibule
•            1 mrkev
•            1 petržel
•            1 celer
•            2 bobkové listy
•            20 kuliček pepře
•            6 kuliček nového koření
•            sůl
•            mletý černý pepř
•            česnek
•            majoránka
Krok 1: V jednom hrnci si nejprve uvaříme vepřovou plec (vývar si uschováme), kterou po zchlazení nakrájíme na velikost 2,5 - 3 cm. Uvaříme vepřového kůže, které pomeleme najemno.
Do větší nádoby vložíme nakrájenou plec, kůže a veškeré koření, mletý černý pepř, nové koření, majoránku, sůl a česnek.
Krok 2: Zalijeme horkým vývarem a plníme do polyethylenových střev.
Krok 3: Vaříme 2 - 2,5 hodiny při teplotě 80–90°C. Uvařenou tlačenku vychladíme ve studené vodě. Tlačenky během chlazení otáčíme.
Pokud si doma na zpracování těchto surovin netroufnete, nevadí. Bohaté chutě zabijačkových hodů najdete i přímo v řeznických prodejnách ZEMAN maso-uzeniny.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová









Další články

Pochod na Čtyřmezí: Oslava vzniku republiky i motivace k pohybu Pochod na Čtyřmezí: Oslava vzniku republiky i motivace k pohybu Setkání na hranici čtyř katastrálních území – Dobříše, Hostomic, Rosovic a Bukové u … Jak bude v listopadu? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jak bude v listopadu? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Průměrná teplota pro období od 25. října do 21. listopadu je šest stupňů Celsia. … Příbramská nemocnice od zítra omezuje návštěvy Příbramská nemocnice od zítra omezuje návštěvy Důvodem tohoto opatření je zhoršující se situace ohledně onemocnění covid-19. Policie šetří pád dívky ze skály u obce Malá Víska Policie šetří pád dívky ze skály u obce Malá Víska Dívka byla s vážnými poraněními letecky přepravena do nemocnice. Akce „PIRÁTI“ zpřetrhala distribuci konopí na Příbramsku Akce „PIRÁTI“ zpřetrhala distribuci konopí na Příbramsku Snažili se být neviditelní, skrytí, konspirativní – i přesto je kriminalisté v rámci … Praktičtí lékaři by měli mít vakcíny proti covidu do konce týdne Praktičtí lékaři by měli mít vakcíny proti covidu do konce týdne Zájem o očkování se v posledních dnech v ČR zvyšuje, v pátek bylo podáno téměř 31.000 … V Rožmitále hoří rodinný dům, zasahují čtyři hasičské jednotky V Rožmitále hoří rodinný dům, zasahují čtyři hasičské jednotky Hasiči za pomoci čtyř vodních proudů likvidují jak požár budovy, ale z výškové … AKTUALIZOVÁNO Jak chutná káva potmě? Černou kavárnu otevře v Příbrami Kafé lesS Jak chutná káva potmě? Černou kavárnu otevře v Příbrami Kafé lesS Do života se zrakovým omezením vstoupíte 13. listopadu ve Vile Obora. Respirátory jsou ode dneška povinné i na pracovištích Respirátory jsou ode dneška povinné i na pracovištích Dneškem se zároveň zkracuje karanténa nařízená po kontaktu s nakaženým.
Přijďte říct, co pro vás můžeme udělat, zve obyvatele nejen Dobříše na společné setkání hejtmanka Pecková Přijďte říct, co pro vás můžeme udělat, zve obyvatele nejen Dobříše na společné setkání hejtmanka Pecková Již v úterý 26. října mohou lidé od 17 hodin přijít diskutovat s představiteli …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2021 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz