24. 4. svátek má Jiří
PB | Realitní




Středočeský kraj v počtu onemocnění koronavirem pomalu dohání Prahu

Koronavirus
20. března 2020   (18:33)
Středočeský kraj v počtu onemocnění koronavirem pomalu dohání Prahu
foto: pribram.cz, ČTK

Ministerstvo zdravotnictví v pátek večer aktualizovalo stav onemocnění novým koronavirem


Potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku přibylo na 833, během dneška se počet zvýšil o 68. Nikdo na onemocnění COVID-19 dosud nezemřel, vyléčili se zatím čtyři pacienti. Zástupci vlády, která čelila kritice za nedostatek ochranných prostředků, dnes na pražském letišti sledovali přistání letadla s 1,1 milionu respirátorů z Číny. Další dvě zásilky se čekají v sobotu. Stát plánuje i dodávky roušek pro veřejnost, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula vyzval občany k používání textilních roušek.

Na Příbramsku čekalo v pátek ráno na výsledky testování 84 osob. "Momentálně hygienici na Příbramsku nenařídili žádnou karanténu," uvedla v pátek po deváté hodině pro pribram.cz tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamounová s tím, že další karantény nařizují obvodní lékaři, jejich počet není momentálně znám.

Na Příbramsku byla nákaza dnes po deváté hodině potvrzena u 7 osob. Naprostá většina pacientů má v této chvíli lehký průběh onemocnění. Jedná se vesměs o lidi s cestovatelskou anamnézou a jejich kontakty.

Aktuální stav onemocnění na Příbramsku nebyl v pátečních večerních hodinách prozatím sdělen.
Ve Středočeském kraji evidují hygienici již 108 nakažených osob. V Praze se čísla zastavila na 124 nemocných. Středočeský kraj tak pomalu v onemocnění koronavirem dohání hlavní město.
Ve Středočeském kraji evidují hygienici již …
foto: pribram.cz, ČTK
Uzavření Prahy a jiných velkých měst by bylo nesmyslné, řekl dnes náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. V krajních případech se to může týkat malých vesnic, zmínil. O zákazu vycházení by se podle něj uvažovalo až tehdy, pokud by všechna opatření selhala.

"Jenom z hlediska reality je to naprosto nesmyslné. My nejsme velká Čína, kde si můžou dovolit opouzdřit takto velikou lokalitu, protože ty ostatní lokality by musely nahradit produkci, která je v nějaké uzavřené lokalitě, a to je téměř nemožné," řekl Prymula na brífinku po jednání pracovní skupiny Ústředního krizového štábu.
Pohyb nakažených už lze najít pomocí dat

Hygienici mají ode dneška možnost získat přesnější údaje o pohybu nakažených koronavirem. Na základě dat, kde se v minulosti nacházel jejich mobilní telefon nebo s využitím údajů jejich platební historie, vznikne speciální vzpomínková mapa, kde se tito lidé vyskytovali až tři týdny zpátky. Nakažení si při telefonickém rozhovoru s pracovníkem call centra budou moci lépe vzpomenout, kde přišli s kým do kontaktu. Tzv. trasování vyvinula skupina IT firem Covid19cz ve spolupráci s mobilními operátory, bankami a krajskými hygienickými stanicemi. Uvedla to společnost CleverMaps, která je zodpovědná za přípravu aplikace pro operátory a tvorbu vzpomínkových map.

Nakažený koronavirem musí nejprve udělit před rozhovorem s pracovníkem specializovaného call centra výslovný souhlas s využitím geolokačních údajů o pohybu jeho mobilního telefonu a případně s využitím jeho platební historie. Analytické nástroje poté data automaticky zpracují. Odborný operátor call centra, což je obvykle zdravotník, získá podrobnou vzpomínkovou mapu s vyznačením hlavních oblastí výskytu, kde se volaný v posledních až třech týdnech pohyboval, a jak dlouho tam pobýval. Cílem rozhovoru je pak zejména zjistit, s kým se volaný mohl během této doby potkat. Nejpozději do šesti hodin od udělení souhlasu musí být použitá data z aplikace smazána.
Telefonní čísla lidí, se kterými nakažený přišel do styku, hygienici nedostanou. Nebudou už ale odkázaní na paměť nakažených a mohou klást cílenější otázky na nejrizikovější momenty a místa, kde se mohla šířit nákaza na jiné lidi. Cílem projektu je totiž také získat kontakty na lidi, kteří přišli s nakaženými do styku a okamžitě je propojit s příslušnou hygienickou stanicí kvůli jejich případnému umístění do karantény.

"Řízený a daty podpořený trasovací rozhovor je dobrý začátek, ale my se musíme rychle posunout dál. Potřebujeme zapojit další řešení, data a technologie. Pracujeme na využití mobilních aplikací v telefonech, které vysílají řádově přesnější polohu než síťová data operátorů. V nejbližších dnech bychom měli spustit i mobilní aplikace na bázi bluetooth, která detekuje setkání vašeho telefonu s ostatními telefony. Obrovskou výhodou je, že aplikace funguje i offline tam, kde není signál, například v metru," uvedl Ondřej Tomas z CleverMaps.
"Jsem si téměř jist, že nedojde k uzávěrám, jako je uzávěra Prahy. Může se stát, že to bude nějaká malá vesnička, kde je třeba 90 obyvatel a 60 z nich by bylo v nějaké velké expozici, ale určitě to nebude otázka Prahy a nějakých velkých měst, to je vyloučeno," dodal náměstek. Uzavření Prahy dříve vyloučili také její primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Kraj sehnal 20 tisíc respirátorů, z vládní zásilky obdrží dalších zhruba 56 tisíc
kusů


Nejpozději zítra v brzkých ranních hodinách, ihned po doručení, Středočeský kraj začne připravovat distribuci celkem zhruba 76 tisíc respirátorů. „Mám obrovskou radost, že se nám vlastními silami podařilo koupit 20 tisíc respirátorů typu FFP2. Letadlo se zásilkou přiletí v průběhu noci a můj tým začne ihned připravovat předání do zdravotnických a sociálních zařízení. Dalších přibližně 56 tisíc kusů respirátorů FFP2 obdržíme také od vlády,“ uvedla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Z celkových cca 76 tisíc respirátorů dostanou 54 tisíc zdravotnická zařízení, především pro lékaře, konkrétně půjdou zejména na záchranku (5 tisíc kusů), a dále do oblastních a menších nemocnic. Zbylých 22 tisíc kusů obdrží k dispozici zařízení sociálních služeb. „V sobotu a v neděli budou naši pracovníci telefonicky a emailem oslovovat jednotlivá zařízení a připravovat dodávky. Dohodnou se na konkrétních hodinách a místech, kde bude možné ochranné pomůcky v průběhu pondělí a úterý vyzvedávat,“ řekla hejtmanka s tím, že k tomuto účelu bude sloužit 12 distribučních míst, kterými jsou oblastní nemocnice a vybrané školy v okresních městech.

Kraj také dnes podepsal objednávku na 45 tisíc antibakteriálních roušek z nanomateriálu, určených pro mnohonásobné použití, které budou po dodání okamžitě poskytnuty do sítě sociálních služeb, tedy především domovům pro seniory. „Moc děkuji všem osloveným firmám, které nám vyšly vstříc, a ušijí nám roušky v mnohdy šibeničních termínech. Jsem vděčná za velmi vstřícné a rychlé jednání,“ vyzdvihla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Kraj zajistil také ve dvou dodávkách celkem přes 126 tisíc litrů desinfekčních prostředků pro autobusové dopravce, kteří pro Středočeský kraj zajišťují přepravu lidí. „Toto množství by jim podle jejich informací mělo vystačit na 60 dní. Děkuji za spolupráci Asociaci dopravců Středočeského kraje, která pomůže se zajištěním distribuce přímo k přepravcům,“ sdělila dále hejtmanka. „Desinfekci jsme si zajistili z poloviny od výrobce, další část dostaneme prostřednictvím Ministerstva životního prostředí ČR,“ upřesnila.

Podle hejtmanky kraj očekává další dodávku ochranných pomůcek v průběhu soboty 21. března. V té by měly být zejména roušky a obleky. „Jsem nesmírně ráda, že úsilí a maximální nasazení mého týmu začíná přinášet své konkrétní výsledky a věřím, že se nám nejtěžší období, kdy jsme bojovali
s omezeným množstvím ochranných prostředků, podařilo zažehnat. Samozřejmě nadále nepolevujeme v intenzivním shánění dalšího materiálu a budeme rádi za každou upřímnou a rychlou pomoc, které se nám nyní dostalo například na popud zástupce opozice pana Tomáše Havlíčka. Od Povodí Vltavy, konkrétně zásluhou pana ředitele Petra Kubaly, dostaneme masky pro záchranáře,“ dodala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Středočeskému kraji se do dnešního dne podařilo nad rámec zásob získat více než 30 tisíc respirátorů a roušek.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, … Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami … Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku 55 týmů z celé Evropy se zúčastnilo třetího ročníku mezinárodního flag fotbalového … V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách Památník vznikl v lokalitě, kde se nacházel od 70. let minulého století vepřín. AKTUALIZOVÁNO Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý … Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Program v rámci služeb na snižování rizikového chování počítá také s podporou … Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Společnost, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, má hlavní výrobní závod v … Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně …
ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Na programu mají zastupitelé 17 bodů.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies