20. 4. svátek má Marcela
PB | Realitní

Škody po bouřích budou až stovky milionů, sbírky vznikají po celé zemi

25. června 2021   (12:38)
Škody po bouřích budou až stovky milionů, sbírky vznikají po celé zemi
foto: HZS Jihomoravského kraje

V postižených obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zasahují stovky policistů i hasičů.


Bouřky a tornádo na jižní Moravě zničily podle policie ve čtvrtek stovky domů, škoda bude odhadem desítky až stovky milionů korun. ČTK to řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Jde o hrubé odhady. V postižených obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zasahují stovky policistů i hasičů. Sbírky na pomoc bouří zasaženým obcím na Moravě vznikají po celé zemi, na dárcovských kontech se sešly už desítky milionů korun.

Policistů je nyní podle Švába v místě asi 350. Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška uvedl, že profesionálních hasičů je tam nyní asi 200 a pomáhá i dalších asi 500 dobrovolných hasičů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dopoledne na twitteru uvedl, že na Hodonínsku, kde ve čtvrtek večer několik obcí zasáhlo tornádo, je nasazeno 550 hasičů, 56 lidí záchranného útvaru a 250 policistů. Na místě je podle něj i 20 vojáků s technikou, dalších 150 vojáků je připraveno nastoupit.

Mluvčí policie Petra Hrůzová ČTK dopoledne řekla, že nasazeny jsou stovky policistů, včetně studentů, na místě jsou psovodi či policejní interventi. Oblast z výšky monitoruje podle ní i šest dronů.
Pojišťovny počítají s okamžitými výplatami záloh klientům postiženým bouřkami

Pojišťovny ustanovily kvůli silným čtvrtečním bouřkám speciální krizové štáby a posilují týmy likvidátorů. Počítají s okamžitou výplatou záloh poškozeným klientům, uvedla dnes Česká asociace pojišťoven (ČAP) v tiskové zprávě.

Při pomoci klientům u katastrofických škod nastupují pravidla zrychlené likvidace, uvedla asociace. "Počítáme s okamžitými výplatami záloh všem postiženým klientům, z nichž někteří doslova přišli o všechno," ujistila.

Pojišťovny podle ČAP aktivují a posilují mobilní týmy likvidátorů a všechny zaměstnance, kteří mohou pomoci. Lidé poškození bouřkami ale nemusí na příjezd likvidátorů čekat, a mohou začít odklízet škody rovnou. Je ale třeba, aby předtím pořídili alespoň základní dokumentaci rozsahu škod prostřednictvím fotografií nebo videa.

Lidé se podle asociace nemusí obávat, že by škody způsobené tornádem pojišťovny neproplácely. Škody způsobené tornádem jsou připraveny plně hradit, a to z pojistek pokrývajících škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem. "Škody po tornádu jsou tedy zcela likvidní," upozornila ČAP.

Generali Česká pojišťovna škody na Hodonínsku a Břeclavsku v tuto chvíli odhaduje na stovky milionů korun. "Tak jako u podobně dramatických situací klienti hlásí škody se zpožděním několika dní, protože jejich aktuální životní situace vyžaduje vyřešit naléhavější momenty," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jan Marek.
MZe: Na rychlou pomoc úřad uvolnil 100 mil.Kč, pomůže majitelům domů

Státní pozemkový úřad (SPÚ) uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami. Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar 100.000 Kč. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zemědělství, pod které obě instituce spadají. Pomoc nabízí také Agrární komora ČR.

"Od včerejšího (čtvrtečního) večera intenzivně řešíme možnosti pomoci lidem v zasažených oblastech. Primární je nyní co nejrychleji odstranit škody a zajistit obyvatelům zásobování pitnou vodou, lze využít cisteren či mobilních úpraven vody z pohotovostních zásob ministerstva. Povodí Moravy je připravené na místo vyslat těžkou techniku na odstraňování následků živelní pohromy," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

V noci začalo povodí zjišťovat škody na tocích kvůli odstraňování popadaných stromů a zajištění jejich průtoku. Pracovníci povodí jsou podle ministerstva připraveni pomoci v postižených obcí, například spolupracovat při odstraňování následků s pomocí jeřábů, kráčejících bagrů nebo traktorů.

Pozemkový úřad peníze uvolní z rozpočtu pro pozemkové úpravy, kde je na letošní rok vyčleněna částka tři miliardy Kč. "Není to jednoduchá situace pro nikoho ze zúčastněných. Dotýká se nejen našich poboček v Jihomoravském kraji, ale, bohužel, osobně i našich zaměstnanců. Také v tomto směru jsme připraveni pomoci vypsáním interní sbírky," doplnil ředitel SPÚ Martin Vrba.

Lesy ČR mimo jiné darují poškozeným lidem 20 metrů krychlových palivového dříví, majitelům zničených domů pak dalších 50 metrů krychlových kulatiny. "Myslíme na všechny, kteří se zcela nenadále ocitli bez střechy nad hlavou. Darujeme jim dřevo na nový krov, které i dopravíme na nejbližší pilu, nebo stotisícový dar," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Žádosti o dříví nebo o finanční dar je možné zasílat elektronicky nebo žádat na telefonu +420 724 523 285.

Ministerstvo také jedná se zelináři a ovocnáři, až čtyřcentimetrové kroupy poškodily nejvíce vinice a ovocné sady, veterináři pak vyjížděli ke zraněným nebo uhynulým zvířatům, vítr poničil několik stájí.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala jsou zemědělci v oblasti připraveni pomoci při odklízení škod. "Zemědělci mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a mohou odvážet suť z poničených domů," sdělil prezident komory. V případě potřeby mají lidé volat Markétě Saloňové z regionální agrární komory na tel.č.: +420 601 563 794.
Lidé a firmy poslali na pomoc obcím na Moravě už desítky milionů korun
Sbírky na pomoc bouří zasaženým obcím na Moravě vznikají po celé zemi, na dárcovských kontech se sešly už desítky milionů korun. Například na kontě sbírky Nadace Via bylo kolem 11:15 téměř 36 milionů korun. Další sbírku vyhlásily například Diecézní charita Brno, Husitská diakonie, dárcovská platforma znesnáze21 nebo Člověk v tísni. Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) uvolní z rezervy pětimilionovou částku na cílenou pomoc, organizuje i finanční sbírku. Nadace ČEZ přispěje deseti miliony korun. Lidé i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech. Nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích.

Brněnský biskup Vojtěch Cirkle vyhlásil na neděli také mimořádnou kostelní sbírku na pomoc lidem zasaženým katastrofou na jihovýchodní Moravě. "Vyzývám ve farnostech také dobrovolníky, zdravotníky a všechny, kteří by mohli účinně pomoci s odstraněním následků živelné pohromy, aby se zapojili. Děkuji všem, kteří pomohou, všem, kteří přispějí finančně i těm, kteří se za lidi v postižených oblastech modlí," uvedl Cikrle.

Dárcovská kampaň Nadace Via prostřednictvím portálu Darujme.cz pomůže zasaženým obcím, lidem a komunitám, aby se s tragédií dokázali lépe vyrovnat, uvedli organizátoři sbírky. Peníze na kontě rychle přibývají. Ráno kolem 8:00 tam bylo asi deset milionů korun, krátce po 10:00 pak 25 milionů korun, přispělo asi 25.000 lidí a kolem 11:15 téměř 36 milionů korun. Do sbírky se zapojilo kolem 35.000 lidí.

Přes Diecézní charitu Brno mohou lidé posílat peníze na konkrétní účet nebo přispět dárcovskou DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 poslanou na číslo 87777. Více informací získají zájemci na webu charity. Na sbírku platformy znesnáze21, která umožňuje založit on-line charitativní sbírku v krátkém čase i fyzickým osobám, upozornil miliardář Karel Janeček na twitteru. Zatím se vybralo přes 2,3 milionu korun.

Humanitární organizace Člověk v tísni vyslala na místo koordinátora, který zjišťuje rozsah škod a možnosti pomoci. První milion korun uvolnila z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni."Organizace se chce zaměřit na dlouhodobou pomoc a řešení dlouhodobých následků tak, aby doplnila pomoc od státu a pomáhala individuálně ve složitějších případech. Pomoc bude na místě koordinovat spolu s dalšími organizacemi i složkami IZS," uvedli zástupci organizace. Lidé mohou přispívat na dárcovské konto SOS Morava.

Už v noci se na zorganizování sbírky a další podpory domluvilo vedení SMO ČR. Stane se tak ihned, jak obdrží specifikace nutné akutní pomoci a dlouhodobé podpory. ČTK to sdělila mluvčí svazu Alexandra Kocková. "Již nyní probíhá ve velkých městech jednání zastupitelů o vyčlenění finančních prostředků, které mají být konkrétně zacíleny podle požadavků postižených obcí," uvedla.

Nadace ČEZ už v průběhu čtvrtka slíbila prostřednictvím elektrárny Temelín pomoc obcím v těsné blízkosti tohoto zdroje, které postihly extrémní bouřky. Dnes pak správní rada nadace rozhodla o mimořádném uvolnění deseti milionů korun, sdělila ČTK Jana Štefánková, specialistka komunikace firmy ČEZ.

Další finanční sbírku vyhlásila Husitská diakonie Církve československé husitské. Sbírka bude probíhat během bohoslužeb ve všech náboženských obcích a také prostřednictvím sbírkového transparentního účtu.

Lidé a firmy se snaží pomoci také materiálně. Například Rohlík.cz na twitteru uvedl, že ráno zaveze do postižených oblastí základní potraviny i dětské potřeby. Pomoc nabízí i organizace Junák-český skaut. "Řešíme nabídku volných míst na skautských táborech pro neskautské děti z postižené oblasti," uvedli zástupci organizace na facebooku.

Mluvčí telefonního operátora T-Mobile Zuzana Svobodová již ve čtvrtek uvedla, že operátor posílá přes neziskovou organizaci Adra dar pět milionů korun na záchranné práce, základní potřeby pro zasažené domácnosti a odstraňování škod. Náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) dnes na twitteru uvedl, že Brno poskytne obcím zničeným bouří a tornádem finanční pomoc deset milionů korun. Za týden by o tom mělo rozhodnout zastupitelstvo při mimořádném zasedání.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

Wake park na Novém rybníku prochází testovacími jízdami, slavnostně otevře v květnu Wake park na Novém rybníku prochází testovacími jízdami, slavnostně otevře v květnu „Spuštění provozu vleku pro veřejnost je směřováno na příští víkend, tedy od 26. … Čelní střet dvou aut uzavřel silnici mezi Příbramí a Bohutínem Čelní střet dvou aut uzavřel silnici mezi Příbramí a Bohutínem Nehoda si vyžádala zranění dvou osob, z nichž jednu museli hasiči z auta vyprostit. AKTUALIZOVÁNO Požár rodinného domu v obci Velká Lečice likvidovalo šest hasičských jednotek Požár rodinného domu v obci Velká Lečice likvidovalo šest hasičských jednotek Před příjezdem hasičů došlo k evakuaci tří lidí a dvou psů. Nástup do autobusů všemi dveřmi zavede Středočeský kraj pilotně na dvou linkách Nástup do autobusů všemi dveřmi zavede Středočeský kraj pilotně na dvou linkách Zkoušet se bude na lince PID 519 ze Sedlčan do Votic a lince 705 z Poděbrad do … Pohonné hmoty ve Středočeském kraji dál zdražují, benzin je nad 40 Kč/l Pohonné hmoty ve Středočeském kraji dál zdražují, benzin je nad 40 Kč/l Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,36 Kč, naftu pak za 39,35 … Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz O držitelích bronzových medailí je rozhodnuto. Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech …
Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies