18. 8. svátek má Helena




Se zmijí se na jaře můžete setkat i ve městě. Dbejte opatrnosti, radí veterinář

Nepřehlédněte
18. dubna 2020   (09:08)
Se zmijí se na jaře můžete setkat i ve městě. Dbejte opatrnosti, radí veterinář
foto: pribram.cz

Zmije je poměrně malý had, a přestože náš jediný jedovatý, nedisponuje takovým množstvím jedu, aby byl pro zdravého dospělého člověka nebezpečný. Pokud se však jedná o malé dítě nebo jedince trpícího alergií, mohou hrozit po uštknutí komplikace.


„Na svatého Jiří, vylézají hadi a štíři“
Zmije obecná je nejseverněji žijícím hadem a vyznačuje se poměrně velkou odolností vůči chladnému počasí. Setkat se s ní můžete už teď, přestože do svátku svatého Jiří, tedy 24. dubna, zbývá ještě pár dnů. Hada na fotografii zachytila čtenářka v Příbrami. „Zmije ležela na silnici mezi domy a parkovištěm v Šachetní ulici. Bohužel již byla mrtvá," uvedla.

Zmije je poměrně malý had, a přestože náš jediný jedovatý, nedisponuje takovým množstvím jedu, aby byl pro zdravého dospělého člověka nebezpečný. Pokud se však jedná o malé dítě nebo jedince trpícího alergií, mohou hrozit po uštknutí komplikace. Zmije se nikoho kousat nechystají, ale všetečný čtyřnohý miláček, který strká čumák, kam nemá, snadno může dojít k úhoně.
S přibývajícím slunečním svitem se i tento had pomalu probouzí a vyhledává slunná místa. Nejčastěji na něj můžeme narazit na okrajích stromových porostů, v hromadách kamenných sutí a podobně. Zmije je v tomto období většinou ještě méně aktivní. K útoku na psa ale přesto může dojít např. při nešťastném šlápnutí nebo jiném kontaktu s hadem. Riziko akutní otravy závisí na velikosti hada, množství jedu, velikosti psa a místě uštknutí. V místě kousnutí většinou nalezneme jednu nebo dvě malé ranky, rychle se rozvíjí otok, pročervenání nebo promodrání kůže. Pes může začít projevovat šokový stav, dechové problémy, slabost, zvracení. Důležité je co nejvíce minimalizovat další pohyb psa. Nejlépe uchopením do náruče. Pokud je to možné, místo nad poraněním mírně zaškrtit a dopravit na nejbližší veterinární pracoviště. Vhodné je i zároveň k veterináři zavolat, ten vás jistě bude rychle navádět, co je třeba akutně udělat na místě,“ radí MVDr. Pavel Vokrouhlík.
Každé jaro se pravidelně šíří poplašné zprávy a obavy ze zvýšeného výskytu zmijí. Nejedná se však o přemnožení, pouze jsou hadi díky ještě nerozbujelé vegetaci více viditelní. Také samci jsou aktivní při vyhledávání samiček, dokonce mezi sebou často soupeří v přetlačování přední částí těla. S létem jako by se po samcích slehla zem. Zatímco samičky se dál sluní, aby prohřály zárodky mláďat ve svém těle. Zmije totiž rodí živá mláďata. K porodu dochází v září.

Kde na zmiji nejčastěji narazíme?
Na krajích lesa, u hřbitovních zídek, na březích potoka. A vždycky spíš ve vyšších polohách. V nížinách okolo dvou set metrů nad mořem, což platí pro Prahu a okolí, se zmije prakticky vůbec nevyskytuje. Jediným hadem, na kterého tady naopak můžete narazit velmi často, je nejedovatá užovka. I ta sice může bolestivě kousnout v obraně, ale nemá žádný jed. Většinou si ji lidé pletou právě se zmijí, která se pozná podle typické klikaté čáry na hřbetě a taky podle očí. Na rozdíl od užovky má zmije místo očí štěrbinky, užovka má oči kulaté. A právě za očima zmije jsou váčky, v nichž se tvoří jed. Působí rychle. Jeho následky jsou vidět už za několik minut: malátnost, křeče svalstva, hůře se dýchá, dá se pozorovat třeba třas očního víčka až obrna svalstva. Místo uštknutí je necitlivé. Nastoupit může nevolnost, zvracení, průjmy, velké pocení. Všechny příznaky trvají dva až tři dny, úplně se však z uštknutí uzdravíte až za dva týdny, kdy ustoupí i bolest.
Zmije může jen kousnout bez vypuštění jedu
Když se had pouze brání (neútočí na kořist s cílem ji zabít a sníst, což se netýká člověka, ale drobných hlodavců), nemusí při kousnutí ani vypudit jed. Takže ne každé zmijí uštknutí znamená, že se do těla člověka dostal jed. Že jej zmije vypustila, poznáte podle toho, že se kolem místa kousnutí rychle vytvoří otok. Ten ovšem vydrží dlouho, několik dnů, a nepříjemně bolí.
Co dělat, když vás tedy had kousne?
Kdysi se na táborech učilo, že v případě uštknutí je třeba ránu rozříznout, jed vysát, zaškrtit nohu kapesníkem nad ranou a pod ranou a do nemocnice. To už ale dávno neplatí.

Nic nerozřezávejte, nevysávejte a nezaškrcujte! To jsou zastaralé a dávno překonané rady. Když budete ránu pižlat, jen si do ní zanesete infekci. Vysávat jed taky nemá smysl, šíří se tělem rychle, navíc jej takto můžete přenést sliznicí v ústech ještě i na dalšího člověka. A nezaškrcovat, protože by to mohlo vést k poškození žil. Jednoduše sami nic moc nevyřešíte, nechte odbornou pomoc na lékařích. Je také dobré si pro účely první pomoci v nemocnici zapamatovat velikost (délku) hada a počet kousnutí. Z toho mohou totiž zdravotníci odvodit, jak velká dávka jedu se do těla dostala.
První pomoc při uštknutí:
* ránu lehce dezinfikovat, je-li čím
* něčím pokud možno sterilním ji překrýt
* neběhat, naopak zpomalit, aby se jed tělem nešířil tak rychle
* sundat věci, které by mohly poškodit tělo při otoku – šperky, prstýnky, náramky, botu, ponožku…
* vždy co nejrychleji pacienta dopravit do nemocnice
Hlavně nic nepodceňovat
Když se uštknutý člověk dostane do nemocnice, neznamená to nutně, že vždy musí dostat protijed. Jednak jej menší nemocnice ne vždycky mají, séra mají omezenou dobu použitelnosti a jsou drahá, takže nemocnice jich v zásobě moc nemívají. A podání séra ani nemusí být nutné, vždy se dává jen dětem a alergikům. Záleží na tom, jak se vyvíjí stav pacienta. Jde však o to, že člověk musí být pod dohledem lékařů, protože kdykoliv může nastat vážná alergická reakce ústící až v anafylaktický šok a smrt.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

SPARTAK CUP 2025: Mladí fotbalisté bojovali nejen o vítězství, ale i za dobrou věc SPARTAK CUP 2025: Mladí fotbalisté bojovali nejen o vítězství, ale i za dobrou věc V sobotu 16. srpna se na hřišti Spartaku Příbram odehrál výjimečný turnaj kategorie … FOTO Zpomalte a dopřejte si chvíli jen pro sebe v Koleji Zpomalte a dopřejte si chvíli jen pro sebe v Koleji V Březnici se koná jedinečná akce, která propojí pohyb, klid a příjemnou atmosféru … Gastro agent: Restaurace a Selfie Cafe Žárovka Gastro agent: Restaurace a Selfie Cafe Žárovka V našem gastro okénku vás zveme na objevování míst, kde se v Příbrami a okolí dobře … FOTO První polovina týdne bude slunečná, postupně se oteplí. Ale už ve čtvrtek přijde déšť První polovina týdne bude slunečná, postupně se oteplí. Ale už ve čtvrtek přijde déšť Ve středu 20. srpna mohou nejvyšší odpolední teploty přesáhnout 30 stupňů Celsia. … Moje místo? Ne tak docela. Když veřejný prostor supluje dvorek Moje místo? Ne tak docela. Když veřejný prostor supluje dvorek Rozmohl se nám takový nešvar. Anebo spíš praktika, která tiše přetrvává — a časem se … Příbram vyhrála ve druhé lize na Slavii Příbram vyhrála ve druhé lize na Slavii Fotbalisté Příbrami vyhráli v utkání šestého kola druhé ligy na hřišti rezervy pražské … Výstava chovatelů v Počáplech láká na zvířata i techniku Výstava chovatelů v Počáplech láká na zvířata i techniku Tradiční akce nabídne krásu drobného zvířectva, ukázky techniky i chutné … Středočeský kraj rozdělí přes 21 milionů na bezplatné obědy pro 123 škol a školských zařízení Středočeský kraj rozdělí přes 21 milionů na bezplatné obědy pro 123 škol a školských zařízení Více než stovka škol a školských zařízení získá od září peníze na bezplatné obědy pro … Graffiti není jen čmárání po zdech. Přijďte se přesvědčit do Coolny Graffiti není jen čmárání po zdech. Přijďte se přesvědčit do Coolny Dobříš zažije 21. srpna premiérový graffiti workshop. V Klubkavárně Coolna se pod …
Podlesí v proměnách: Nová terasa, projekt kabin i bezpečný chodník do Příbrami Podlesí v proměnách: Nová terasa, projekt kabin i bezpečný chodník do Příbrami Obec Podlesí investuje do svého veřejného prostoru. Vedle plánované výstavby …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies