29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Roušky budou od září povinné ve veřejné dopravě i vnitřních prostorech

AKTUALIZOVÁNO
17. srpna 2020   (12:59)
Roušky budou od září povinné ve veřejné dopravě i vnitřních prostorech
foto: pribram.cz, ČTK

Opatření má bránit šíření nového typu koronaviru po začátku školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi a cestování.


Od úterý 1. září bude v Česku ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy povinné nošení roušek. Novinářům to dnes po zasedání rady vlády pro zdravotní rizika řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Opatření má podle něj bránit šíření nového typu koronaviru po začátku školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi a cestování.

Vojtěch řekl, že roušky budou muset lidé nosit ve všech prostředcích veřejné dopravy včetně meziměstských spojů. "Také ve vnitřních prostorech, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků," uvedl. Školáci budou muset nosit roušky ve společných prostorách školy. "Jedná se o chodby a podobně, nikoliv v rámci jednotlivých tříd," dodal Vojtěch.
Opatření nebude platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci, nevztahuje se ani na restaurace. "Chceme to dát tam, kde to má největší smysl," řekl Vojtěch. Týkat se má podle něj míst, kde se setkávají různé skupiny lidí, nikoliv opakovaně podobné jako třeba v zaměstnání. "Roušky bereme jako jedno ze tří hlavních preventivních opatření vedle dezinfekce a sociálního distancování," řekl.

Nadále bude platit omezení pro účast lidí na veřejných akcích na 1000. "Je ale možné, aby byly rozdělené sektory po 1000 osobách, to je základním principem, který držíme," uvedl. U vnitřních akcí se jedná o 500 osob a maximálně pět sektorů, dodal. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo, dodal Vojtěch. Povinné bude ale nošení roušek.

Výjimky z nošení roušek budou podobné jako letos na jaře, kdy stát při epidemii nařídil širokou povinnost nošení roušek. "Teď výjimky přesně nevyjmenuji, ale plánujeme je pro osoby, pro které by byla rouška komplikací, třeba lidi s duševní chorobou a podobně," řekl Vojtěch.
Prymula: Nakažení bez příznaků budou v izolaci jen deset dní
Karanténa kontaktů i izolace nakažených s nemocí covid-19 bez příznaků bude zkrácena ze dvou týdnů na deset dní. K ukončení karantény ani izolace nebude třeba test, výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou. Po jednání rady vlády pro zdravotní rizika to řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Pravidla se změní od pondělí 24. srpna.

"Je o tom dostatek dat ze zahraničí," řekl Prymula. Nakažení budou v izolaci deset dní od posledního pozitivního testu, pokud budou mít příznaky nemoci. "Pokud to jsou osoby, které mají příznaky, je doba tři až čtyři dny, když nemají příznaky, tak mohou být propuštěni. Obecně se zkracuje doba izolace na deset dnů," dodal.

Kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou v karanténě deset dní od posledního kontaktu s nakaženým. Na závěr většina lidí nebude muset mít negativní test. Lékaři a hygienici mohou karanténu v některých případech prodloužit.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové byla diskuse o úpravě karantény jedním z nejdelších bodů jednání rady.

Češi ve velkém kupují nanoroušky, za poslední měsíc o 360 pct víc

Češi začali v posledních týdnech ve velkém nakupovat nanovlákenné roušky, respirátory a další ochranné prostředky. Od poloviny července do poloviny srpna jich tuzemští výrobci prodali více než milion, což je meziměsíčně až o 360 procent více. ČTK to dnes řekl Pavel Malúš z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Zájem o ochranné pomůcky vzrostl zejména po zpřísnění některých vládních restrikcí po nárůstu případů nákazy koronavirem.
Prodeje začaly podle asociace růst zejména od poloviny července. Podle dat z období od 16. července do 16. srpna výrobci sdružení v asociaci prodali 175.000 respirátorů, 510.000 roušek, 325.000 výměnných filtrů do roušek s kapsou a 5000 antivirových šátků a nákrčníků s nanovlákennou membránou. Jde především o firmy a jednotlivce, dodávky státní správě tvoří necelé jedno procento z celkových prodejů za uplynulý měsíc, uvedl Malúš.

"Podnikatelé a manažeři nechtějí riskovat zbytečné omezení nebo zastavení chodu svých firem kvůli karanténě a proto poptávají nejúčinnější ochranu svých zaměstnanců před virovou nákazou. Roušky a respirátory s nanovlákennou membránou dále ve velké míře nakupují lékaři a zdravotnická zařízení. V posledním týdnu jsme zaznamenali a odbavili více objednávek ze škol. Předpokládám, že tento trend bude s blížícím se začátkem školního roku pokračovat," uvedla ředitelka obchodního portálu nanoSPACE.cz Lucie Konečná.

Další zhruba milion nanovlákenných ochranných prostředků čeští výrobci prodali za poslední měsíc do zahraničí. "České roušky a respirátory s nanovlákennou membránou se staly zajímavým exportním artiklem. Zahraniční odběratelé postupně poznávají nanovlákenné roušky a respirátory jako velice účinnou ochranu respiračních cest a významnou prevencí virové nákazy," řekl předseda asociace Jiří Kůs.

Nanovlákenné roušky a další prostředky se od klasických zdravotnických pomůcek liší obsahem vrstvy nanovlákenné membrány. Ta je podle výrobců mnohonásobně hustší než textilie u obvyklých zdravotnických roušek.

Podle dnešního sdělení ministerstva zdravotnictví jsou na mapě regionů podle šíření nemoci covid-19 nadále zelené, tedy v prvním stupni rizika, Praha a Frýdecko-Místecko. Ostatní regiony jsou bílé, tedy s nulovým, nebo zanedbatelným rizikem nákazy.
Na akcích v interiéru dále může být do 500 lidí, venku 1000 lidí

Akce v uzavřených prostorech i nadále zůstanou omezené počtem 500 osob, rozhodla vládní rada pro zdravotní rizika. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) na jednání přišel s požadavkem účasti až 1000 lidí na akcích v interiéru od podzimu v těch regionech, kde takzvaný semafor infekce covidu ukazuje dobrou situaci. Rada také rozhodla, že neumožní konání venkovních akcí s účastí nad tisíc lidí. Pokud budou moci pořadatelé zaručit oddělené sektory po 500 lidech, může být účast v obou případech pětkrát vyšší stejně jako dosud, řekla ČTK po jednání rady mluvčí MK Michaela Lagronová.
Zaorálek, který opakovaně jedná s pořadateli velkých festivalů a uměleckých asociací, požadoval možnost organizovat větší akce a umožnit účast na nich více než tisícům lidí. "Hygienici a ministerstvo zdravotnictví chtějí udržet tato omezení. Pokud by byly u nás povolené akce s účastí tisíců lidí, bylo by to bezprecedentní i v souvislosti s okolními zahraničními zeměmi," uvedla Lagronová. Doplnila, že se zruší dosud platné opatření ministerstva zdravotnictví, kdy při akcích v interiéru museli lidé sedět ob jedno místo. "To se dnes zrušilo. Budou moci sedět vedle sebe, ale budou muset mít na sobě roušky," uvedla mluvčí.

Podle ní by také mělo platit, že pokud takzvaný semafor pro určitý kraj ukáže červenou barvu, nebude to automaticky znamenat, že se mají okamžitě rušit všechny tamní akce. Pořadatelé by měli případné rušení včas oznámit, aby se neopakovala situace v Moravskoslezském kraji.

Zaorálek před jednáním uváděl, že tisícovku lidí v interiéru chce především pro divadla, kterým omezení stále ukrajují ze zisku. Pokud by platila možnost vpustit na představení až tisíc lidí, mohou se rozdělit třeba do přízemí a na balkon. Zaorálek uvedl, že divadla jsou schopna zajistit velmi dobré hygienické standardy. Kapacita představení či dalších společenských akcí odehrávajících se uvnitř by ale nyní měla zůstat na maximálním počtu 500 osob, jen pokud je možné umístit účastníky do oddělených sektorů, může být až pětkrát vyšší. To je ale v mnoha případech společenských akcí zřejmě těžko možné zajistit.

Ministr chtěl jednat i o možnosti, že v případě velkých prostor, kde by bylo možné dodržovat na jednu osobu místo jeden a půl metru čtverečního, by se na akci mohlo sejít, například v hale, více lidí. Ta se ale po dnešním jednání zdravotní rady nezmění. Po účasti více než tisíce lidí najednou volají také pořadatelé sportovních akcí, zejména fotbalové kluby.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies