27. 4. svátek má Jaroslav
PB | Realitní

Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče

ROZHOVOR
13. ledna 2024   (07:31)
Dalších 8 fotografií v galeriiPříbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče
foto: ONP, archiv MUDr. Horákové - se svolením

Do mamologické poradny může pacientku poslat její obvodní nebo gynekologický lékař, přijít je možné ale i bez žádanky.


MUDr. Marta Horáková se kromě dětské chirurgie věnuje také mamologii, kde má více než 10 let trvající zkušenosti a věnovala se jí i na svém předchozím pracovišti. Mamologie je nauka o onemocnění prsou. S paní doktorkou jsme si povídali o tom, jaké služby v této oblasti příbramská nemocnice nabízí.

Jsou nějaké novinky v oblasti mamologické péče ve spojitosti s vaším příchodem?
Mamologie zde v nějaké podobě již funguje, ale chtěla bych tomu dát trochu jiný koncept a rozšířit činnost. V tuto chvíli máme dva dny v týdnu v areálu na Zdaboři poradnu, kterou vede pan doktor Pavelka a Šorna, což jsou oba zkušení mamologové. Já bych chtěla tuto odbornost rozšířit o další hodiny v pátek v hlavním areálu nemocnice od 11 hodin.

Pro koho je vůbec mamologická poradna určena?
Pacientky můžeme rozdělit do tří skupin. Jedna jsou ty, které nemají žádný problém, nejsou nemocné, nemají žádný klinický příznak, například hmatnou bouličku ani rodinnou anamnézu. Tyto ženy poradnu nepotřebují, jen by od 45 let měly chodit na screeningovou mamografii. Je to program, který je u nás zaveden již několik let. Žádanku jim vystaví praktický lékař nebo obvodní gynekolog v rámci preventivních prohlídek. Zhruba 80 procent nádoru prsu se dá díky tomu poznat ve velmi raném stádiu. Bohužel příbramská nemocnice tento screening zatím nenabízí, je k tomu třeba mnoho formalit, které ale zaručují velikou kvalitu vyšetření. I když nádorů prsu přibývá, tak počet úmrtí nevzrůstá, protože umíme tyto nádory stále lépe léčit. Lékař má šanci nahmatat bulku až od 2 centimetrů u konstitučně průměrné ženy, mamografický screening to pozná již v několika milimetrech.

Pak je skupina žen, které mají již nějaký nález na mamografu a screeningové centrum nemocné většinou rovnou zajistí biopsii. Pokud se tam prokáže podezření na zhoubný nádor prsu, tak je to věc, kterou budeme v mamografické poradně řešit ve spolupráci s naší onkologií a onkologií Na Pleši nebo spádovou onkologií z jiných okresů. Máme společné „onkotýmy“, kde řešíme vhodnou léčbu, protože druhů nádorů je opravdu hodně a každý má trochu jiný typ léčby. Obecně se dá říct, že ve starším věku to bývají hormonálně citlivé malé nádory s lepší prognózou, u těch mladších pacientek bývají nádory agresivnější. Ve většině případů se začíná chirurgickým zákrokem, po kterém následuje onkologická léčba dle druhu nádoru. Mezi onkologickou léčbu patří chemoterapie, hormonální terapie, ozáření a biologická léčba. Některé pacientky mohou mít jen některé z těchto druhů onkologické léčby, ale chirurgickému zákroku za účelem úplného vyléčení se nevyhnou. Optimisticky je třeba říct, že nádory menší než dva centimetry a bez postižení uzlin mají 100% šanci na pětileté přežití a to je v podstatě považováno za vyléčení.
A jaká je třetí skupina?
To jsou ženy, které mají nějaké problémy a potřebují častější vyšetření, ať již mamografické nebo ultrazvukové. Právě pro tuto skupinu je poradna určena také. Sem můžeme zařadit ženy s rodinnou, či genetickou zátěží, se kterými vše proberu a budu je posílat na častější cílená vyšetření. Dále jsou to ženy, které mají bouličku, která se neprokázala jako nádor, ale je třeba ji sledovat nebo operovat. K nám by měla také dorazit každá žena, která si sama nahmatá jakýkoliv útvar v prsu. V případě, že máme podezření, můžeme je zde vyšetřit na diagnostickém mamografu nebo nabídnout specializované sonografické vyšetření. Screeningový program zde nemáme, ale cíleně diagnostické vyšetření mamografem nebo sonograficky je možné i v Příbrami. Nemusí se ale jednat jen o bulku. Mohou to být další varovné signály jako je pomerančová kůže nebo nesouměrnost prsou, výtok krvavý nebo hnisavý, případně i nějaké bolesti. To všechno jsou problémy, které spolu v poradně můžeme řešit.
Co má tedy pacientka udělat, pokud zaznamenala nějaký problém?
Pacientka by se měla ideálně objednat, abychom na každého měli dostatek času. Ať už k mým kolegům na Zdaboř, nebo ke mně v pátek v 11 hodin na lince 318 641 950. Je lepší mít doporučení s výpisem předchorobí od praktika nebo gynekologa, ale není úplně nutné.

Mohou k vám do poradny i muži?
Ano, problémy mohou mít i muži. Také si mohou nahmatat bulku, nebo mít například výtok. I muži mohou mít nádor prsu, většinou je tam nějaká genetická zátěž, ale těch případů je jen několik desítek ročně na celou Českou republiku. Řešíme zároveň i gynekomastie, což je zvětšená mléčná žláza. Nejčastěji to trápí mladé muže, kterým se kvůli tomu někdy smějí. Pro ženy děláme i vyšetření před plastikou prsu. Vzhledem k tomu, že jsem i dětský chirurg, tak všechno umíme i u dětí. Často také řešíme různé záněty prsu. Samozřejmostí je následná operativa, bez ní by to nemělo smysl.
Operativa je v příbramské nemocnici novinkou?
Operativa tady probíhala v jednotkách. V chirurgii platí, že čím víc se daný typ operace na konkrétním pracovišti provádí, tím lepší jsou výsledky. Česká chirurgická společnost doporučuje konkrétnímu pracovišti provádět minimálně 50 výkonů ročně a předkládá další doporučení, která v ONP splňujeme. Na mém předchozím pracovišti jsme operovali kolem 100 pacientek s nádory za rok a ráda bych své zkušenosti nabídla i v příbramské nemocnici a operativu prsu zde rozšířila. U všech operovaných jsem si vedla chirurgické statistiky a výsledky srovnávala s odbornou literaturou.
Je vždy nutné odstranění prsu?
Není. U nezhoubného onemocnění spíše nikdy, u zhoubného záleží na velikosti nádoru, na počtu ložisek a na schopnosti pacientky medicínsky zvládnout další onkologickou léčbu. Především však záleží na přání pacientky. Každá žena je jiná a má jiné preference, a to je potřeba důkladně probrat a respektovat.
Při operacích prsu se úzce spolupracuje i s Oddělením nukleární medicíny. V čem ta spolupráce spočívá?
Dříve se při odstranění prsu odstraňovaly i všechny uzliny v podpaží. Díky novým metodám si dokážeme označit jen tu první z uzlin, pokud se ukáže jako negativní, není důvod odstraňovat další. To může způsobit otok horní končetiny (lymfedém) a snížení kvality života. Díky nukleární medicíně si umíme označit například i malé nádory, abychom je při operaci bez problému našli a mohli být k pacientce co nejšetrnější. Naše operační sály jsou vybaveny speciální sondou, která nám to vše detekuje.
Jak to funguje, pokud se nádor prokáže právě při screeningu?
Pacientka, která má nález na screeningové mamografii, je automaticky radiologem indikovaná k biopsii a doplní se ultrazvukové vyšetření. Tkáň se odešle na histologii a pokud se prokáže zhoubný nádor, je kontaktována screeningovým centrem například v Berouně nebo v Praze. Radiolog, konkrétně z centra z Berouna, ji sdělí výsledek a odešle dokumentaci v našem případě na onkologii Na Pleš, kde administrátorky shromažďují informace ke každé pacientce. Pacientka je poté pozvaná onkologem, který pokračuje v podrobném vysvětlení léčby a objedná vyšetření, která potvrdí nebo vyloučí rozšíření nádoru do jiných částí těla. Součástí této předléčebné přípravy je konzultace chirurga právě v mamoporadně. Vše se odehrává v řádu dní a naším cílem je, aby pacientka byla od sdělení diagnózy do třech týdnů operována. U pokročilých nálezů se zahajuje onkologická léčba, ale i v těchto případech je konzultace chirurga žádoucí. Pokud má pacientka zájem a je to medicínsky možné, zkracujeme dobu hospitalizace na minimum, protože každý radši stoná doma.
Dá se tedy říct, že záleží na každém týdnu?
Typů nádorů je velké množství, ale u těch agresivnějších, které postihují především mladší dámy, se dá určitě říci, že ano.

Fotogalerie

Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče () Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče (1) Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče (2) Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče (3) Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče (4) Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče (5) Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče (6) Příbramská nemocnice rozšiřuje služby v oblasti mamologické péče (7)

foto: ONP/se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít … Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady S hezkým počasím přichází pomalu také grilovací sezona. Pokud však nemáte zahradu ani … Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Oproti loňskému březnu si lidé museli připlatit zejména za bydlení, stravování a … Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Hry nebo kvíz o ceny budou pro návštěvníky bývalého loveckého zámečku Tři trubky … Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude …
Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies