29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Příbram zastavila zakázku na rekonstrukci aquaparku

Nepřehlédněte
7. března 2023   (06:15)
Příbram zastavila zakázku na rekonstrukci aquaparku
foto: Jan Konvalinka / se souhlasem

Nejvíce problematická místa opravíme ještě letos. Jde hlavně o to, abychom zajistili vyšší míru bezpečí, říká v rozhovoru pro pribram.cz starosta Jan Konvalinka.


Proč došlo ke zrušení zakázky? Bylo důvodem to, že se přihlásil jen jeden uchazeč.
Ne. To ten důvod nebyl. Byli jsme rádi, že jsme dostali alespoň jednu nabídku. I když nás opozice nabádala k tomu, abychom zakázku kvůli tomu zrušili, nebyl to pro nás důvod tak učinit. To, že máte možnost něco udělat, neznamená, že to udělat musíte. Tím skutečným důvodem bylo to, že společnost Metrostav podala nabídku o 55 milionů převyšující finanční hranici, kterou v minulém volebním období zastupitelstvo stanovilo. 405 milionů Kč bez DPH je skutečně velmi vysoká cena, která navíc neodpovídá tomu, co zastupitelé dříve odhlasovali. Nemohli jsme se tedy zachovat jinak.

Budete tedy zakázku vyhlašovat znovu?
Jsem přesvědčený, že ano, ale ne hned obratem a nejspíše ne ve stejném rozsahu. Chceme si předně ověřit, proč byl o zakázku tak malý zájem a proč se jediný uchazeč nevešel do stropové ceny. I když jsou odpovědi možná nasnadě, chceme to slyšet přímo od oslovených firem. Mě osobně také bude zajímat, proč přišla nabídka, o které uchazeč dopředu musel vědět, že ji nemůžeme přijmout.
Na zastupitelstvu jste se vyjadřoval v tom smyslu, že se bazén musí opravit hned, že to nesnese odkladu. Vaše slova potvrzoval i ředitel SZM? Zároveň říkáte, že zakázku nebudete vyhlašovat hned, že si počkáte. Není to protimluv?
S opravou bazénu se opravdu musí začít hned. To platí stále. Času není nazbyt a skutečně reálně hrozí, že technologie zkolabují a bazén zavřeme. Je hotový podrobný průzkum - audit všech nejhorších závad, seznamu věcí, které se musí neprodleně opravit, aby nedošlo k velkým problémům. K opravám přistoupíme co nejdříve.
Znamená to tedy, že začnete bazén opravovat v blízké době? Co to bude znamenat pro občany města?
Nejvíce problematická místa opravíme ještě letos. Jde hlavně o to, abychom zajistili vyšší míru bezpečí. Půjde hlavně o zásahy, které budou minimalizovat riziko velkých závad či ohrožujících stavů. Pro návštěvníky to bude znamenat přerušení provozu na jeden až dva měsíce. Po těchto zásazích, kdy se zbavíme největších strašáků, získáme čas na to, abychom mohli určit, co bude s bazénem dál. Jde o to získat čas, než dojde ke komplexní rekonstrukci celého objektu.

Nejsou to tak trochu vyhozené peníze opravovat bazén, který se bude později celý rekonstruovat?
Tuhle otázku můžeme položit i jinak. Můžeme se ptát, zda nám záleží na tom, aby bazén fungoval, aby v něm mohli plavat žáci škol, sportovci a široká veřejnost. Já jsem jednoznačně toho názoru, že když už nevyšlo tohle kolo zakázky a stav bazénu je dále neudržitelný, nezbývá nám nic jiného, než začít opravovat alespoň to nejnutnější.
Co myslíte, že na tento postup řekne opozice? Přece jen již dříve někteří zastupitelé namítali, že by bylo nejlepší zakázku zastavit a všechno přehodnotit, vrátit se ke stolu a vymyslet to celé jinak.
Opozice a v podstatě my všichni bychom si měli uvědomit, že veškeré kroky, které se doposud uskutečnily, byly v souladu s tím, co dříve zastupitelstvo schválilo. Radě města bylo jasně uloženo, že má zakázku za daných podmínek uskutečnit. Uhýbat jakkoliv z tohoto nastaveného směru by znamenalo chovat se v rozporu s tím, co bylo schváleno. Směřovali jsme k bodu, kdy bude vybrán dodavatel a zahájena rekonstrukce. To se opět nestalo, což mě nevýslovně štve, nicméně nám to alespoň dává příležitost posunout se v otázce rekonstrukce aquaparku dál a třeba se otevřít i jiným myšlenkám, které byly doposud nereálné. Dřív absolutně nedávalo smysl vymýšlet něco jiného a nějak jinak. Nebyl důvod. Je projekt, hledá se dodavatel a tím to hasne. Nyní je úplně jiná situace, máme možnost trochu změnit optiku.
Jaké budou tedy následující kroky?
Ty první už jsem zmínil. Zjistíme si důvody, pro které se zakázka opět nepodařila. Zda je něco v nepořádku s projektem, se zadávacími podmínkami nebo zda byl cenový strop příliš nízký. Následovat bude to, že sportovní zařízení na základě radou schváleného harmonogramu začnou jednotlivé problémy odstraňovat. Tím získáme čas na to, abychom v rámci týmů složených z odborníků z oblasti technologií, stavitelství, statiky a dalších provedli revizi projektu na rekonstrukci aquaparku a případně provedli jeho optimalizaci. Na základě odborných diskusí bude stanoveno několik závěrů - směrů, co a hlavně jak s aquaparkem dělat dál. S těmi chceme zastupitele seznámit v první polovině května na společném jednání. Zastupitelstvo pak následně rozhodne o dalších krocích. Moc bych si přál, aby další jednání kolem bazénu nepřinášela tolik svárů a politikaření.
Pokud tedy v budoucnu skutečně dojde na rekonstrukci aquaparku, máte nějaké řešení pro plaveckou výuku na školách nebo pro sportovní plavce?
Máme řešení pro všechny i pro veřejnost. Jsou zpracovány studie na vybudování menšího tréninkového bazénu v rámci areálu SZM. V rámci objektů jsou prostory, kam je možné umístit dvou až tří dráhový bazén o délce až 25 metrů. Tenhle bazén by jednak sloužil jako náhrada v době rekonstrukce, ale zároveň by následně doplňoval kapacitně stávající bazén. V rámci projektu na rekonstrukci bazénu byly požadavky na přidání tří drah pro sportovní plavce. Tenhle požadavek bychom tím splnili a zároveň získali další nadstavbu pro nabídku služeb zimního stadionu. V rámci studií počítáme s tím, že by byl bazén energeticky neutrální, že by byl například vyhříván odpadním teplem z okruhu chlazení ledové haly. Tato myšlenka není úplně nová, už kdysi se o ní mluvilo. Budovat tréninkový bazén někde jinde, mimo areál SZM, nedává smysl už třeba z personálního či provozního hlediska.

Ve hře je pochopitelně i zastřešení venkovního bazénu, jehož realizovatelnost právě prověřujeme.
Vypadá to jako řešení, kterého se dočkáme až za několik let. Neexistuje jiná varianta, jak se k rekonstrukci dopracovat dříve?
Existuje. Máme kompletní a doladěný projekt. Máme všechna potřebná povolení. Můžeme začít znovu soutěžit s tím, že navýšíme strop o další desítky milionů korun. Třeba by se vysoutěžilo a rekonstrukce by byla zahájena. Otázkou je, zda bychom na to následně měli peníze, zda není v současné době lepší držet se chvíli při zemi a popřemýšlet o smyslu celého projektu a udělat vše pro to, abychom docílili win-win řešení, tedy zachovali fungování bazénu a nezlikvidovali městský rozpočet. Naším cílem bude v maximální míře využít vše, co bylo v rámci projektové přípravy vytvořeno.
A co postavit aquapark tzv. na “zelené louce”?
Předně, žádnou takovou zelenou louku nemáme. Píchnout prst do mapy a říct, že tady bude bazén, to dokáže každý. Do úvahy se musí vzít moře faktorů, které vám ve finále ukáží, jak velké sci-fi budování aquaparku na nějakém jiném místě je. Potřebujete mít kapacitní sítě, dopravní obslužnost, vykoupené pozemky, případně uzpůsobený územní plán a další věci, jejichž vybavení trvá mnoho let. Také je potřeba vzít do úvahy, co případně se stávajícím objektem aquaparku v případě, že by se postavil nový někde jinde. Nejde jen o bazén samotný, ale o celou budovu, jejíž stavebně technický stav je hodný zásahu. Budova je konstrukčně spjata s objektem sportovní haly, rozhodně by nešlo bazén jen tak odříznout, ubourat a tvářit se, že tam nikdy nebyl. Navíc, samotná demolice by stála desítky či snad stovky milionů, o které by se projekt prodražil. Rekonstrukce starého na nové je vždy problematická a nákladná, o tom není sporu. V našem případě to ale pořád dává větší smysl, než vymýšlet novou stavbu někde jinde.
Je to od vás, pane starosto, výrazná změna rétoriky. Doposud jste tvrdil, že se bazén musí opravit za všech okolností, že není nač čekat. Každé vyjádření opozice jdoucí proti zakázce jste napadal a označoval za nesmysl a najednou mluvíte podobně jako oni?
To, že se bazén musí opravit, a že není na co čekat je absolutní pravda a tvrdím to pořád. Napadání a zpochybňování zakázky na rekonstrukci ze strany opozice pochopitelně vzbuzovalo negativní reakce z mé strany, protože to vytvářelo atmosféru - dojem toho, že členové zastupitelstva nejsou jednotní ve snaze s aquaparkem něco udělat. Navíc to mohlo mezi potenciálními dodavateli způsobovat pochybnosti o spolehlivosti města jako obchodního partnera. Dokonce se domnívám, že to mohl být jeden z hlavních důvodů, proč nám přišla jen jedna a navíc neakceptovatelná nabídka. Jako člověk, který stojí v čele města, jako radní a zastupitel jsem měl a mám povinnost řídit se tím, co zastupitelstvo odsouhlasilo - tedy realizovat zakázku. V nejlepším vědomí a svědomí jsme ji tlačili k úspěšné realizaci. To se nepodařilo z důvodů uvedených výše. Teď je na čase vzít rozum do hrsti a najít cestu novou, která bude dávat smysl a dovede nás k cíli. Tu cestu jsem tady nastínil, věřím, že se nám podaří pro ni získat podporu.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies