Pecen z pece: vůně chleba spojí lidi na Zelňačce
FOTO
7. září 2025 (14:00)

foto: Pečení na Řimbabě. / Spolek Řimbaba / se souhlasem
Na Řimbabě se bude už příští sobotu 13. září konat tradiční slavnost Zelňačka — a jedním z nejvoňavějších momentů bude opět Pecen z pece, tradiční pečení Máji Šálkové.
Už od půlnoci se bude roztápět pec, připravovat těsto a od devíti se budou péct housky a chleby, které nejsou jen o chuti, ale i o setkání.
„Pořád mě to moc baví. Nejen samotné pečení, které se v těchto podmínkách a v tomhle množství stále učím. Vždycky se objeví něco nečekaného,“ říká Mája. „Ale mám kolem sebe tým lidí, kteří mě podporují. A baví mě, že se naplňuje ta původní myšlenka — že při pečení chleba se budou potkávat lidi. Tak, jak to k chlebu odjakživa patří.“

foto: Pečení na Řimbabě. / Spolek Řimbaba / se souhlasem
Co se bude péct?
Letos se můžete těšit na pestrý repertoár:
• Housky – řimbabky: čerstvé, voňavé, ideální k zelňačce
• Kváskový chléb: klasika, která nikdy nezklame
• Chléb s tajnou přísadou: novinka, kterou Mája zatím nezkoušela (premiéra!)
• Česnekové placky: slané a voňavé, skvělé k zakousnutí
• Sladké pečivo: pravděpodobně buchty, ale možná i další překvapení
Zájemci si mohou chléb objednat dopředu přes telefon 721 139 149 nebo Instagramový profil @pecen_z_pece. Zájem je veliký a předobjednávka je jediná jistota, že si svůj bochník opravdu odnesete.
Letos se můžete těšit na pestrý repertoár:
• Housky – řimbabky: čerstvé, voňavé, ideální k zelňačce
• Kváskový chléb: klasika, která nikdy nezklame
• Chléb s tajnou přísadou: novinka, kterou Mája zatím nezkoušela (premiéra!)
• Česnekové placky: slané a voňavé, skvělé k zakousnutí
• Sladké pečivo: pravděpodobně buchty, ale možná i další překvapení
Zájemci si mohou chléb objednat dopředu přes telefon 721 139 149 nebo Instagramový profil @pecen_z_pece. Zájem je veliký a předobjednávka je jediná jistota, že si svůj bochník opravdu odnesete.

foto: Pečení na Řimbabě. / Spolek Řimbaba / se souhlasem
Chléb jako spojení
Pečení na Řimbabě se pro Máju stalo nejen řemeslem, ale i cestou k lidem. „Najednou i já díky pečení potkávám bývalé spolužáky nebo kolegy, které jsem neviděla třeba dvacet let. Funguje to. Ta myšlenka není jen upéct chleba, ale uvědomit si sounáležitost a komunitu.“
Chléb tu není jen potravinou — je to živý symbol sdílení, tradice a lidské blízkosti, který si udržuje svou roli napříč generacemi.
Plány do budoucna
Mája nedávno získala recept na chodské koláče z roku 1890. „Už se moc těším, až ho vyzkouším. Je to nádherný kousek historie,“ říká.
Možná se dočkáme na některé z příštích akcí — pečení na Řimbabě totiž nekončí Zelňačkou. Pecen z pece začíná péct už v sobotu 13. září od 9 hodin. Přijďte ochutnat, potkat se a zažít atmosféru, která voní po chlebu a lidské blízkosti.
Pečení na Řimbabě se pro Máju stalo nejen řemeslem, ale i cestou k lidem. „Najednou i já díky pečení potkávám bývalé spolužáky nebo kolegy, které jsem neviděla třeba dvacet let. Funguje to. Ta myšlenka není jen upéct chleba, ale uvědomit si sounáležitost a komunitu.“
Chléb tu není jen potravinou — je to živý symbol sdílení, tradice a lidské blízkosti, který si udržuje svou roli napříč generacemi.
Plány do budoucna
Mája nedávno získala recept na chodské koláče z roku 1890. „Už se moc těším, až ho vyzkouším. Je to nádherný kousek historie,“ říká.
Možná se dočkáme na některé z příštích akcí — pečení na Řimbabě totiž nekončí Zelňačkou. Pecen z pece začíná péct už v sobotu 13. září od 9 hodin. Přijďte ochutnat, potkat se a zažít atmosféru, která voní po chlebu a lidské blízkosti.

foto: Pečení na Řimbabě. / Spolek Řimbaba / se souhlasem
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Ludmila Zelenková
Další články









