28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Patří gothajský salám do bramborového salátu? Řezníci radí, jak nejlépe připravit vánoční tabuli

21. prosince 2020   (09:38)
Patří gothajský salám do bramborového salátu? Řezníci radí, jak nejlépe připravit vánoční tabuli
foto: pribram.cz, Nikola Vlastníková

Dodržování zvyků k Vánocům neodmyslitelně patří stejně jako dobré jídlo. Celé svátky tím získávají své kouzlo a tradice by se měly dědit po generace, aby tak nikdy nevymizely.


V každé domácnosti je vánoční menu neměnné, zakořeněné a každý člen rodiny má většinou rád něco jiného, takže pro tatínka se dělá klasická rybí polévka a smažený kapr, pro dceru smažené řízky a bramborový salát s gothajem a syn, ten by nikdy salám v salátu nepozřel a nejraději má vinnou klobásu. Každá správná hospodyňka si musí umět poradit.

LAHODNÝ ČESKÝ SYMBOL SLUNOVRATU
V českých kuchařkách se vinná klobása v souvislosti s Vánocemi objevila až v 19. století. Jednalo se o příbuznou bílé bavorské klobásy.

Ne, ale všichni vědí, že v mnoha domácnostech patří i na štědrovečerní stůl. Co rodina, to jiné zvyky a chutě a od toho se také odvíjí příprava svátečních jídel. I vinná klobása se může připravovat na více způsobů, například na pánvi v trojobalu jako řízek, pečená v troubě nasucho na pečícím papíru nebo smažená na pánvi. Vždy by měla být pěkně stočená do spirály, která se zajistí špejlí. Tímto způsobem tak vznikne kolo, které připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása stala na Vánoce symbolem Slunovratu, vítání dalších dnů.
A jak vypadá dnešní receptura?
Každý řezník má své postupy, měl by ale vycházet z daných norem a základ by měl obsahovat hovězí a vepřové maso, které se jemně umele. Přidává se i bílé víno a muškátový mletý květ.
PATŘÍ GOTHAJSKÝ SALÁM DO BRAMBOROVÉHO SALÁTU?
Štědrovečerní bramborový salát je takové naše národní bohatství a některé rodiny ho připravují právě jen na tuto událost. Pokud jde o složení této vánoční klasiky, nesmí v něm chybět samo sebou brambory, kořenová zelenina, kyselé okurky, vejce a majonéza. Mezi nejspornější suroviny určitě patří hrášek, cibule a nejčastěji gothajský salám nebo jiný druh měkkého salámu.

Někteří kuchaři jsou toho názoru, že do bramborového salátu uzenina nepatří, už jen kvůli tomu, že je podáván jako příloha buď k rybě, nebo k řízkům. Dle názoru se jedná o další nadbytečný zdroj bílkovin a tuků. Někdo si jej ale bez gothaje nedokáže představit a salát bere i jako samostatný pokrm. Co se týče hrášku, u toho se lidé většinou opravdu řídí jen podle chuti či tradice. S majonézou by to člověk neměl přehánět, ale do bramborového salátu jednoznačně patří.

Dle většiny odborných názorů by se neměla přidávat ani cibule, už jen kvůli tomu, že má tendenci rychle kvasit a pokud děláme salát s předstihem, může ho zkazit. Některé recepty například doporučují zalít cibuli horkou a poté studenou vodou, nebude tolik pouštět šťávu, která zkracuje dobu trvanlivosti.

Přidáváte do bramborového salátu uzeninu?


PÁR TIPŮ NA SMAŽENÍ ŘÍZKŮ
Je to tak, smažení je nejvýraznější, nejjednodušší, nejzábavnější, ale i nejméně zdravý druh vaření. Ale k Vánocům to prostě patří, ať už jde o smažení kapra, nebo vepřových či kuřecích řízků.

Řízky před obalováním je dobré naklepat a jemně nakrojit, aby se při smažení nekroutily. Když použijete na obalování polohrubou, nebo hrubou mouku, bude na nich lépe držet vajíčko. Do vajíčka nezapomeňte přidat špetku soli, pepře a poté obalte ve strouhance. Skvěle zvýrazníte chuť, když do strouhanky přidáte i trochu parmazánu. A na závěr, nejlepší je smažit řízky do oleje skoro ponořené, tak jako ve fritéze.

Navštivte vám nejbližší řeznictví ZEMAN maso-uzeniny v Příbrami, Jinecká 315 (prodejna u masokombinátu), v Březnici (vedle Penny) nebo v Rožmitále pod Třemšínem (vedle Normy) a zajistěte si čerstvé suroviny na vaše vánoční pokrmy. Navíc se můžete zařadit do soutěže o prase. Pozor soutěž končí 23.12.!
A NA ZÁVĚR TROCHA TÉ VÁNOČNÍ POVĚRY
Vánoční pověra, kterou znají i ti nejmenší. „Kdo vydrží celý den až do večeře nejíst, uvidí zlaté prasátko.“ Tradiční je držet půst od půlnoci před Štědrým dnem do západu slunce, znamená to nejíst maso ani cukroví, proto se servíruje například vánoční houbový kuba.
Jak to vlastně celé vzniklo?
Jde o zvyk, který se drží už od středověku, pro křesťany bylo běžné během adventu nejíst, nelákala je ale vidina zlata, ani prasete, které pro ně bylo spíše něco špinavého a podřadného. Zlato signalizovalo Slunce a odchod zimy, prasátko bylo symbolem štěstí. A společně tedy slibovaly hojnost a prosperitu. Tato tradice je zážitkem spíše pro děti a před večeří bývalo zvykem ukázat prasátko pomocí odlesků světla ze zrcátka, ručně vyřezaným podsvíceným vepříkem nebo sledováním první hvězdy na noční obloze.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Nikola Vlastníková
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Během následujících státních svátků, kam spadá 1. květen a 5. a 6. červenec, zákaz … Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. V dubnu se vydejte do Brd, za sovami V dubnu se vydejte do Brd, za sovami První ze série vycházek za nočními lovci povede v pátek 5. dubna z Obecnice na …
Škaredá středa připomíná den, kdy Jidáš zradil Ježíše Škaredá středa připomíná den, kdy Jidáš zradil Ježíše Podle pověry se na Škaredou středu lidé neměli mračit, aby další rok neměli zamračené …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies