31. 7. svátek má Ignác




Patří gothajský salám do bramborového salátu? Řezníci radí, jak nejlépe připravit vánoční tabuli

21. prosince 2020   (09:38)
Patří gothajský salám do bramborového salátu? Řezníci radí, jak nejlépe připravit vánoční tabuli
foto: pribram.cz, Nikola Vlastníková

Dodržování zvyků k Vánocům neodmyslitelně patří stejně jako dobré jídlo. Celé svátky tím získávají své kouzlo a tradice by se měly dědit po generace, aby tak nikdy nevymizely.


V každé domácnosti je vánoční menu neměnné, zakořeněné a každý člen rodiny má většinou rád něco jiného, takže pro tatínka se dělá klasická rybí polévka a smažený kapr, pro dceru smažené řízky a bramborový salát s gothajem a syn, ten by nikdy salám v salátu nepozřel a nejraději má vinnou klobásu. Každá správná hospodyňka si musí umět poradit.

LAHODNÝ ČESKÝ SYMBOL SLUNOVRATU
V českých kuchařkách se vinná klobása v souvislosti s Vánocemi objevila až v 19. století. Jednalo se o příbuznou bílé bavorské klobásy.

Ne, ale všichni vědí, že v mnoha domácnostech patří i na štědrovečerní stůl. Co rodina, to jiné zvyky a chutě a od toho se také odvíjí příprava svátečních jídel. I vinná klobása se může připravovat na více způsobů, například na pánvi v trojobalu jako řízek, pečená v troubě nasucho na pečícím papíru nebo smažená na pánvi. Vždy by měla být pěkně stočená do spirály, která se zajistí špejlí. Tímto způsobem tak vznikne kolo, které připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása stala na Vánoce symbolem Slunovratu, vítání dalších dnů.
A jak vypadá dnešní receptura?
Každý řezník má své postupy, měl by ale vycházet z daných norem a základ by měl obsahovat hovězí a vepřové maso, které se jemně umele. Přidává se i bílé víno a muškátový mletý květ.
PATŘÍ GOTHAJSKÝ SALÁM DO BRAMBOROVÉHO SALÁTU?
Štědrovečerní bramborový salát je takové naše národní bohatství a některé rodiny ho připravují právě jen na tuto událost. Pokud jde o složení této vánoční klasiky, nesmí v něm chybět samo sebou brambory, kořenová zelenina, kyselé okurky, vejce a majonéza. Mezi nejspornější suroviny určitě patří hrášek, cibule a nejčastěji gothajský salám nebo jiný druh měkkého salámu.

Někteří kuchaři jsou toho názoru, že do bramborového salátu uzenina nepatří, už jen kvůli tomu, že je podáván jako příloha buď k rybě, nebo k řízkům. Dle názoru se jedná o další nadbytečný zdroj bílkovin a tuků. Někdo si jej ale bez gothaje nedokáže představit a salát bere i jako samostatný pokrm. Co se týče hrášku, u toho se lidé většinou opravdu řídí jen podle chuti či tradice. S majonézou by to člověk neměl přehánět, ale do bramborového salátu jednoznačně patří.

Dle většiny odborných názorů by se neměla přidávat ani cibule, už jen kvůli tomu, že má tendenci rychle kvasit a pokud děláme salát s předstihem, může ho zkazit. Některé recepty například doporučují zalít cibuli horkou a poté studenou vodou, nebude tolik pouštět šťávu, která zkracuje dobu trvanlivosti.

Přidáváte do bramborového salátu uzeninu?


PÁR TIPŮ NA SMAŽENÍ ŘÍZKŮ
Je to tak, smažení je nejvýraznější, nejjednodušší, nejzábavnější, ale i nejméně zdravý druh vaření. Ale k Vánocům to prostě patří, ať už jde o smažení kapra, nebo vepřových či kuřecích řízků.

Řízky před obalováním je dobré naklepat a jemně nakrojit, aby se při smažení nekroutily. Když použijete na obalování polohrubou, nebo hrubou mouku, bude na nich lépe držet vajíčko. Do vajíčka nezapomeňte přidat špetku soli, pepře a poté obalte ve strouhance. Skvěle zvýrazníte chuť, když do strouhanky přidáte i trochu parmazánu. A na závěr, nejlepší je smažit řízky do oleje skoro ponořené, tak jako ve fritéze.

Navštivte vám nejbližší řeznictví ZEMAN maso-uzeniny v Příbrami, Jinecká 315 (prodejna u masokombinátu), v Březnici (vedle Penny) nebo v Rožmitále pod Třemšínem (vedle Normy) a zajistěte si čerstvé suroviny na vaše vánoční pokrmy. Navíc se můžete zařadit do soutěže o prase. Pozor soutěž končí 23.12.!
A NA ZÁVĚR TROCHA TÉ VÁNOČNÍ POVĚRY
Vánoční pověra, kterou znají i ti nejmenší. „Kdo vydrží celý den až do večeře nejíst, uvidí zlaté prasátko.“ Tradiční je držet půst od půlnoci před Štědrým dnem do západu slunce, znamená to nejíst maso ani cukroví, proto se servíruje například vánoční houbový kuba.
Jak to vlastně celé vzniklo?
Jde o zvyk, který se drží už od středověku, pro křesťany bylo běžné během adventu nejíst, nelákala je ale vidina zlata, ani prasete, které pro ně bylo spíše něco špinavého a podřadného. Zlato signalizovalo Slunce a odchod zimy, prasátko bylo symbolem štěstí. A společně tedy slibovaly hojnost a prosperitu. Tato tradice je zážitkem spíše pro děti a před večeří bývalo zvykem ukázat prasátko pomocí odlesků světla ze zrcátka, ručně vyřezaným podsvíceným vepříkem nebo sledováním první hvězdy na noční obloze.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Nikola Vlastníková
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Ceny v Příbrami: Nejlevnější Natural je stále za 33,90 Ceny v Příbrami: Nejlevnější Natural je stále za 33,90 Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v rozmezí od 33,90 Kč do 35,90 Kč za litr. … Zbrojovka Brno nastřílela v Příbrami sedm gólů a vede druhou fotbalovou ligu Zbrojovka Brno nastřílela v Příbrami sedm gólů a vede druhou fotbalovou ligu Příbram vstřelila dvě branky ve druhé půli, ale hosté přidávali ještě víc a tak si … Zažij Rally Dakar na vlastní kůži! Zažij Rally Dakar na vlastní kůži! Fanoušci Rally Dakar se 9. srpna dočkají výjimečné podívané. V Sedlčanské kotlině se … Výroční zpráva města Příbram: kam šly peníze v roce 2024 a co zásadního se chystá v roce 2025? Výroční zpráva města Příbram: kam šly peníze v roce 2024 a co zásadního se chystá v roce 2025? Stejně jako v předchozích letech město Příbram zveřejnilo výroční zprávu, která … Pyrotechnika už není hračka. Přísnější zákon mění pravidla i tresty Pyrotechnika už není hračka. Přísnější zákon mění pravidla i tresty Novela zákona zpřísňuje pravidla pro prodej a používání zábavní pyrotechniky. Začne … Sedlčany mají důvod k oslavě: Martin Macík vítězí ve Španělsku Sedlčany mají důvod k oslavě: Martin Macík vítězí ve Španělsku Úspěšný účastník Rally Dakar Martin Macík, rodák ze Sedlčan, opět potvrdil, že se řadí … Lovecký zámeček Vacíkov: Dřevěný skvost uprostřed brdských lesů Lovecký zámeček Vacíkov: Dřevěný skvost uprostřed brdských lesů Hledáte výletní cíl, kde se spojí romantika dřeva, historie a klid brdských lesů? Pak … TIP NA VÝLET Zábor veřejného prostoru v Příbrami. Co potřebujete vědět, než obsadíte komunikaci? Zábor veřejného prostoru v Příbrami. Co potřebujete vědět, než obsadíte komunikaci? Na základě informací zveřejněných příbramskou radnicí přinášíme přehled pravidel pro … Příbram láká na šlágr s Brnem. Fanoušci dostanou pivo zdarma Příbram láká na šlágr s Brnem. Fanoušci dostanou pivo zdarma Anglický týden pokračuje velkou výzvou – do Příbrami dorazí ambiciózní Zbrojovka Brno. …
Osahané pečivo: Kde končí hygiena a začíná lhostejnost? Osahané pečivo: Kde končí hygiena a začíná lhostejnost? U regálu s pečivem se denně odehrává nenápadné drama. Pomůcky jsou k dispozici – …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies