Okrasná dřevina, silný antioxidant nebo kulinářská ingredience – šeřík a tip na využití
7. června 2022 (07:58)
foto: pribram.cz / Jakub Pečenka
S letními teplotami se zvyšuje přísun tekutin. Sirup z právě kvetoucího šeříku může oživit váš domácí nápojový lístek.
Jeho nezaměnitelná vůně přitáhne pozornost hmyzu i lidí. Škálou barev od bílé, přes růžovou, lila až temně fialovou, si zajišťuje celá desetiletí pevné místo v zahradách rodinných domů. K vidění je také v parcích, městských výsadbách, volné přírodě. Řeč je o šeříku (Syringa), keři nebo nízkém stromku z čeledi olivovníkovitých. Využít se dá v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. Obohatíte s ním ale i domácí gastronomii.
S letními teplotami se zvyšuje přísun tekutin. Sirup z právě kvetoucího šeříku může oživit váš domácí nápojový lístek. Ocení ho dospělí milovníci limonád i děti, které mohou při jeho výrobě pomáhat od trhání květů až po finální servírování.
Šeříkový sirup – jeden hrnek pečlivě obraných a vytříděných květů, jeden hrnek cukru, jeden hrnek vody a šťáva z poloviny citronu. Květy otrhejte a očistěte. Nalijte vodu do hrnce a nechte ji mírně prohřát. Přidejte cukr a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Přiveďte k varu a vložte květy šeříku. Na mírném ohni vařte pět minut, přidejte citronovou šťávu a následně sceďte přes jemné plátno. Teplý sirup nalijte do čisté a suché skleněné lahve a nechte vychladnout. Skladujte v lednici. Na přípravu limonády zalijte vámi zvolené množství sirupu vychlazenou vodou, dle vlastní chuti použijte obyčejnou či perlivou. Citron, led a lístky máty pak dodají drinku tu správnou tečku.
Teplou variantou šeříkového nápoje je čaj. K jeho výrobě jsou zapotřebí také květy, a to v čerstvé nebo i sušené podobě. V lidovém léčitelství se šeříkový čaj využívá proti stresu a vyčerpání, uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy.
Šeříkový čaj – tři až čtyři lžíce čerstvých květů (popřípadě dvě lžíce sušených), hrnek vroucí vody, med. Květy zalijte vroucí vodou a nechte alespoň půl hodiny vylouhovat. Přeceďte a podle chuti oslaďte medem.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka
Související
•Týden bude zpočátku deštivý, na víkend se vyjasní a oteplí
•Kvalita vody ve středočeských přírodních koupalištích je výborná
•Příbram chce od kraje získat dotaci na přestavbu autokempu na Nováku
Další články
Český telekomunikační úřad znovu umožnil slevy na internet či volání pro osoby s nízkým příjmem a osoby se zdravotním postižením
Málokdo ví, že existuje možnost slevy na internet a volání pro osoby s nízkými příjmy …
Záchytka v Příbrami ve svátečním režimu – kapacita omezená, cena vysoká
Počet klientů příbramské protialkoholní záchytné stanice v posledních letech stoupá, a …
Nepřehlédněte
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť asi pro 1000 …
Cestou k prastarému hnízdu černých čápů v Brdech
Jak už z příběhu o bukové stráni vyplynulo, v koruně jednoho z rozdvojených …
Příroda
Vánoční jmelí: od keltských pověr až k polibkům pod větvičkou
Jmelí je rostlina, která od pradávna budila úžas. Zůstává zelené i v zimě, roste mezi …
Vánoce
Vánoční bowling plný radosti: rybářský kroužek z Rožmitálu uzavřel rok ve velkém stylu
Vánoční atmosféra a konec roku pohltil i rybářský kroužek Českého rybářského svazu, …
Na sváteční stůl patří i houbový kuba z vánoční houby
Vánoční svátky nejsou jen o cukroví a smaženém kaprovi. K místním tradicím patří také …
Vánoce
Nová kavárna v Drakovně doplní úpravy Jiráskových sadů
V budově Drakovny (dům čp. 117), v prostorách, které mají obyvatelé nejen Příbrami …
Nepřehlédněte
Na Štěpána rodina i tradice. Druhý svátek vánoční připomíná prvního mučedníka i koledy
Druhý svátek vánoční 26. prosince připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského …
Vánoce
Herectví je pro mě úlet a únik z reality, říká Taťjana Medvecká
Dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, držitelka Českého lva, Ceny Františka Filipovského …
ROZHOVOR




